Creatieve berichten over naaien

Snelle paaskuikens

De zaterdag voor Pasen is bij ons eigenlijk altijd een rustige dag, niet te vergelijken met de voorbereidingsstress voor Kerstmis. Hoe is dat bij jullie zo? Alles gepoetst, de koelkast vol, zelf lekkere dingen gebakken, paasnestjes voorbereid? Dan heb je nu misschien nog zin om nog iets moois voor de paastafel te naaien? De kuikentjes zijn snel klaar, tijd genoeg om er meteen een paar tegelijk te maken…

verschiedene-kuken.jpg

Gezellige paaskuikens – snel gemaakt

De gestreepte kuikens gaan het snelst. In de lengte of de breedte gestreept, van één soort stof, of als je dat liever wilt, met meerdere stoffen. Geruite stoffen staan denk ik ook leuk, of misschien zelfs veel bonte stoffen door elkaar? De patronen vindt je onderaan het bericht. Gewoon uitknippen, de helften voorbereiden ….

streifenkuken-vorbereitet.jpg

… aan elkaar naaien, keren, vullen, dichtnaaien. Snel nog een sterretje voor de oogjes naaien… en wat vinden jullie ervan?

streifenkuken.jpg

Eenvoudig en gequilt

Ik hou van eenvoudige projecten, daarom heb ik ook een effen basisversie gemaakt, die ik dan wel heb gequilt.

weises-kuken-kopf.jpg

Ik heb het eerst met normaal garen geprobeerd (geel op wit), dat was best mooi, maar ook wel erg terughoudend. Dus ben ik wat moediger geworden en heb cordonnetgaren gebruikt (wit op geel). Zo zijn de gequilte lijnen veel beter zichtbaar.

kuken-details.jpg

Natuurlijk moeten de lijnen van de veren mooi doorlopen. Daarom worden de coupenaadjes voor het quilten gesloten. Het is raadzaam het volumevlies bij de coupenaadjes weg te knippen, zodat de lagen niet te dik worden.

Tips voor het quilten

Ja, en hoe quilt je nu, als de stof niet meer plat op het werkoppervlak ligt? Heel gemakkelijk, met de BERNINA rolvoet #55!

rollfus.jpg

De naald staat uiterst links, want dan steekt deze precies daar in de stof, waar de rol de stof geleidt en het dikke gedeelte kan er ongestoord langs blijven liggen. Een beetje geleiden moet je de stof nog wel, en vooral ook oppassen, dat bij de coupenaadjes geen plooitjes ontstaan.

Cordonnetgaren en rolvoet passen overigens goed bij elkaar. Voor meer of minder rechte lijnen kun je ook de cordonnetvoet #11 gebruiken, maar ik vond de geleidingsmogelijkheden van de rolvoet dit keer belangrijker. Voor het cordonnetgaren heb je natuurlijk een naald met een extra groot oog nodig en de bovendraadspanning moet gereduceerd worden.

Hier nog een keer de kuikenfamilie op één foto:

kuken-panel.jpg

Valt jullie ook op, dat het kopje er steeds anders uitziet? Dat ligt eraan, hoe de naad loopt. Bij dit soort kleine projectjes kunnen een paar mm al weer een ander effect hebben. Maar zo zie je dat ze handgemaakt zijn!

Ik wens jullie allemaal gezellige creatieve uurtjes en een mooi paasfeest!

Patroon download

Download patroon voor de paaskuikens: Kuiken-patroonpdf

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam