Creatieve berichten over borduren

BERNINA 700 Les 2 Instellingen van de machine

In de BERNINA 700 kan je veel informatie vinden, eigen instellingen kiezen, en ook je borduurbestanden personaliseren. BERNINA 700 Les 2 Instellingen van de machine moet je kennen.

Indien je dit bericht leest, omdat je een aankoop overweegt, heb je ook veel hulp aan de simulator voor op de pc. Je kan die downloaden vanaf de BERNINA site. Wanneer je de machine al aangekocht hebt, lees ik graag je ervaringen in de commentaar onder het bericht!

De buitenkant van de machine hebben we in een vorig bericht bekeken. Toen heb ik ook aangekondigd dat er een set Mettler borduurgaren mag verloot worden na 4 berichtjes over de BERNINA 700. Kriebelen je vingers niet als je die leuke kleurtjes ziet? Houd dus alle berichten in de gaten, want op het einde zal ik enkele vragen stellen :).

DSCN9434

In dit bericht krijg je een flinke dosis info. Ik heb het liever zo gekozen, dan in verschillende aparte berichten. Wanneer je later iets terug opzoekt, hoef je dan niet per bericht te gaan graven naar die ene functie die je had willen nalezen.

Je kan het hele stuk natuurlijk ook voor jezelf in hapklare brokken opsplitsen!

Daar gaan we: BERNINA 700 Les 2 Instellingen van de machine!

Wanneer je instellingen wijzigt in de machine merk je dat er een geel randje komt rond de toets. Wanneer je deze instelling weer wil uitzetten, klik je nog eens op die toets en dan staat die functie weer in de basiswaarde.

Elk geopend scherm kan je sluiten door te klikken op het kruisje rechtsboven.

Bij het aanklikken van een functie of een instelling, zie je linksboven in welk deel van de machine je je bevindt. Kijk maar eens naar de foto van de 5 keuze-opties bij de Set-up instellingen (de eerste foto hieronder) en dan de volgende geplaatste foto. Je merkt dat er symbooltjes bij komen.

Op de rechterkant van het scherm vinden we van boven naar beneden de systeeminstellingen.

Het Home menu heb je nodig om te starten met borduren. Daar gaan we nu nog heel even mee wachten, maar eerst wat meer info over de machine.

Onder het home-menu heb je het Setup-programma (de raderwieltjes). Wanneer je dit aanklikt, kom je in een keuzescherm.

Daarin vinden we 5 keuze-opties, waarbij er telkens een plusje staat aangegeven. Wanneer je hierop klikt, kun je dus weer nieuwe instellingen vinden.

DSCN9376

Eerst en vooral bij de map met de afbeelding van het borduurraam:

 • Bovendraadspanning: die kan je instellen met de regelschuif. Wanneer je hier de spanning wijzigt, blijft de instelling ook behouden bij heropstarten van de machine.

DSCN9378

 • Borduursnelheid: wanneer je hier de snelheid vermindert, zal je machine die blijven aanhouden, ook als je de schuifregelaar op de naaldkop naar maximum schuift.

DSCN9435

 • Centreren van het borduurmotief: wanneer je deze schakelaar rechts schuift, wordt een motief dat niet gecentreerd staat in zijn originele positie geopend. Wanneer je nog eens op deze schakelaar drukt, wordt het motief in het midden geplaatst.

DSCN9420

 • Borduurraam afstellen: De borduurmodule moet aangesloten zijn en het borduurraam met het juiste sjabloon bevestigd. Door op de pijlen te klikken, kan je de naald net boven het middelpunt van het sjabloon zetten.
 • Instellen stofdikte. Voor een stofdikte van meer dan 4 mm (zoals badstof of fleece) kies je best voor een persvoethoogte 7,5 à 10 mm. Dit beïnvloedt de snelheid van de machine. Deze instelling blijft niet behouden bij het heropstarten van de machine.

DSCN9380

 • Instellen afhechtsteken: hiermee ga je extra afhechtsteken toevoegen. Wanneer die voorzien zijn in het bestand, zal de machine die borduren. Wanneer ze niet voorzien zijn zal je ze toevoegen door de functie aan te zetten. De bovenste schakelaar is voor het (af)hechten bij het begin en de onderste knop bij het einde van een vlak.

DSCN9381

 • Automatisch afsnijden van de draad instellen: de bovenste schakelaar laat je toe om het automatisch knippen bij draadwissels uit of aan te zetten. Door de middelste schakelaar te activeren laat je de machine na 7 steken stoppen, zodat je een eventuele zichtbare bovendraad kan wegknippen vanaf de start. Zo kan je voorkomen dat die warrig onder het borduursel liggen en zo mee gestikt wordt. Met de onderste schakelaar geef je aan vanaf welke lengte de sprongsteken geknipt moeten worden.

DSCN9417

Bij de afbeelding van een persoon kan je je eigen kleurinstellingen kiezen en je kan er ook een begroetingstekst instellen. Gek, hé?

DSCN9415

Bij de afbeelding van het oogje kan je de sensor voor bovendraad of spoeldraadcontrole in- of uitschakelen. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn, wanneer je een motief wil borduren zonder draad. Dan ga je een heleboel gaatjes prikken en je bekomt een apart, decoratief effect. Een tip: vergeet niet bij het plaatsen van een nieuwe spoel om het spoeldeksel terug te sluiten. Wanneer dit blijft openstaan, geeft je machine steeds weer aan dat de onderdraad op is.

Ik heb het voor de foto uitgezet, maar bij het borduren ben je wel beter af wanneer je ‘beide oogjes open houdt’. 🙂

DSCN9419

Bij de afbeelding van de luidspreker kan je de geluidjes kiezen die je wil hebben of uitschakelen wat je niet wil hebben :).

DSCN9418

Bij de afbeelding van de machine heb je weer heel wat mogelijkheden:

 • De wereldbol geeft je de keuze voor de taal. (Ja, doe maar Nederlands voor mij!)

DSCN9423

 • Bij het lampje kies je bovenaan voor de helderheid van de schermverlichting. Onderaan kies je voor het aan- of uitzetten van het naailicht. Wanneer je het aanzet, kan je ook de helderheid instellen.

DSCN9383

 • Bij de rechthoek met stylus kan je het scherm opnieuw kalibreren. Dit is een ingreep die je enkel hoeft te doen bij storingen van het beeldscherm. Indien er geen problemen zijn, klik je dit nu niet aan. En als je het wel al deed, tik je heel precies met de stylus op elk kruisje dat op je scherm verschijnt.
 • Bij het symbool van het fabriekje kan je links kiezen voor het wissen van de persoonlijke borduurmotieven. Bij de middelste afbeelding kies je om de borduurmotieven van de USB stick te wissen. En bij de derde knop om de machine volledig terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Persoonlijk zou ik dit niet snel aantikken, aangezien BERNINA machines getest en afgesteld worden bij het verlaten van de fabriek. Mogelijk zou je deze afstellingen al weg klikken.DSCN9225
 • Bij de afbeelding van een moersleutel vind je achtereenvolgens de gegevens over het uitvoeren van een update van de machine, het reinigen van de draadvanger, informatie over het opbergen van de borduurmodule in de originele verpakking en een animatie voor het oliën van de machine. Het oliën gebeurt op 2 plaatsen, nl onder de steekplaat en in de openingen van de grijper.

DSCN9424

 • Bij het symbool voor informatie (i) kan je de laatste versie van de firmware aflezen (klik op V 1.0) en ook het stekenaantal vind je hier terug. Zowel het totale stekenaantal als het aantal sinds laatste onderhoud staan hier vermeld. Het is heel normaal dat je machine al enkele duizenden steken heeft bij het verlaten van de fabriek, doordat elke machine individueel gecontroleerd wordt voordat ze in gebruik genomen wordt. Bij het telefoontje kan je de gegevens van je BERNINA verdeler ingeven. Het symbool ‘LOG’ heeft te maken met onderhoud en machinegegevens voor je verdeler.

DSCN9425

En nog meer instellingen per borduurproject: nu kun je nog een aantal keuzes maken. Deze vind je terug op de linkerkant van het scherm:

Ook hier kun je de spanning instellen. Bij het aanklikken merk je dat een eerder gekozen draadspanningsinstelling vanuit de Set-up vermeld staat (zie je de raderwieltjes met ‘1,0’?). Als je hier de spanning wijzigt, zal de instelling niet behouden blijven na het uitzetten van de machine.

DSCN9366

Eronder kan je kiezen tussen een borduurnaald en een punchnaald (niet te verwarren als afbeelding met een drielingnaald…). Vervolgens kan je de juiste naald rechtsboven selecteren voor het project dat je gaat starten. Je merkt bij dit keuzescherm dat je meteen ook de steekplaat kan wijzigen. Voor punchen bijvoorbeeld heb je een aparte steekplaat nodig.

DSCN9437

De gebruikte persvoet geef je aan bij de afbeelding van de naaivoet.

DSCN9374

En verder kan je hier ook nog de gewenste borduurring aanklikken.

DSCN9439

Standaard heb je bij de machine Small, Medium en Oval.

Wanneer dit scherm opent heb je ineens ook de keuze tussen enkele bewegingen van het borduurraam: de afbeelding met 4 pijlen verschuift het raam terug naar startpositie met de naald boven het midden van de ring. Deze positie helpt je om beter in te rijgen. De afbeelding met de pijl omhoog verschuift de ring zodat je gemakkelijk bij de spoel kan. En met de afbeelding met de pijl naar links verplaats je de module helemaal naar links, zodat je gemakkelijk de borduurring kunt wegnemen.

Vervolgens vind je een toets voor het raster: 1x klikken toont het midden van de ring, 2x klikken toont het midden én het raster. Een derde klik verwijdert deze hulpfuncties.

Hieronder vind je nog een toets voor het zoeken van het middelpunt van het borduurmotief.

De vlinder in de borduurring geeft je de mogelijkheid om een ‘denkbeeldige plaatsing’ te kiezen. Wanneer een borduurmotief verplaatst wordt, schuift het middelpunt van het motief op. Je merkt dan dat deze toets geel omlijnd staat. Druk op dit symbool om het automatisch bewegen van het borduurraam bij herplaatsen van een motief uit te schakelen.

Daarnaast zijn er nog enkele toetsen onder de Set-up instellingen:

Het handboek: hier krijg je een aantal tutorials rond het bedienen van de machine (garen inrijgen, borduren, naaivoet, boruurtechnieken, naald, diverse en probleemoplossingen.

DSCN9384

Indien je één van deze mogelijkheden aanklikt, krijg je een video-animatie met extra uitleg.

DSCN9394

Bij de borduurgids (= de paspop) kun je eerst het soort borduurproject kiezen. Ik koos voor de vlinder, die staat voor het ‘gewoon borduren’.

DSCN9389

Misschien even alle symbolen verduidelijken? Op de bovenrij hebben we het gewoon borduren, cutwork, paintwork, crystalwork, applicatie, freestanding lace. Op de onderste rij kies je uit quilten, borduren met franjes, trapunto, 3D-tekst of koordborduurwerk (couching). Indien je even niet meer weet wat ze allemaal betekenen, vind je hieronder hoe je met het vraagteken de Help-functie kan openen 🙂 .

Wanneer je keuze gemaakt is, kan je de stof of het materiaal kiezen (dun, gewoon, dikker katoen, jeans, dun gebreid, dik gebreid, hoogpolig, leer). Hierbij krijg je telkens advies rond de naaldkeuze, versteviging, gebruik van plakspray of juist niet, keuze onderdraad enz.

DSCN9390

Wanneer je de stofkeuze bevestigd hebt en de gewenste borduurtechniek geselecteerd is, krijg je een adviesoverzicht voor de start met borduren.

DSCN9391

Vervolgens hebben we het vraagteken voor de algemene HELP functie. Als je hierop tikt zie je een blauw vraagteken verschijnen en als je daarna op een functie of instelling klikt waar je vragen over wil hebben, krijg je voor de meeste zaken nog extra uitleg.

DSCN9392

Hieronder vind je de ECO toets. Wanneer je die aantikt, kun je de machine even in stand-by zetten, zonder helemaal af te zetten. En probeer ook eens de ECO-toets te blijven indrukken, dan krijg je nog een extra animatie :).

En bij CLR kun je de gekozen wijzigingen van een gekozen motief terugzetten naar basisinstellingen.

 

MERK JE WAT EEN MOGELIJKHEDEN DE B700 HEEFT?! PRACHTMACHINE, TOCH?

En in een volgend berichtje gaan we helemaal voor echt aan de slag!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Een portie nieuwsgierigheid
Benodigde producten:
BERNINA 700
BERNINA 700

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam