Creatieve berichten over borduren

BERNINA 700 – Les 3 Eindelijk borduren

In de vorige berichtjes over de kennismaking met de buitenkant en de instellingen van de BERNINA 700 hebben we al veel mogelijkheden bekeken en heel wat info opgedaan. Maar nu gaan we toch echt wel aan de slag… Lees het bericht maar goed door, want dan kan je op het einde van dit reeksje (4 berichten) de vragen beantwoorden en een set van 18 kleuren Mettler Poly Sheen borduurgaren winnen. BERNINA 700 – Les 3 Eindelijk borduren.

DSCN9434

Wat heb je nodig om te borduren?

 • De Middelgroot borduurraam
 • Een lapje katoenen stof, minstens enkele cm langer en breder dan de afmetingen van de ring. Indien je er een tasje mee wil maken moet het een stuk groter zijn en borduur je op de ene helft van de stof.
 • Mettler borduurgaren in de kleuren die jij wil gebruiken en wit of zwart ondergaren volgens de kleur van de gebruikte versteviging.
 • Versteviging die ook enkele cm langer en breder is dan de afmetingen van de ring.
Image of Middelgroot borduurraam.

Middelgroot borduurraam

Het Borduurraam medium is een nuttig hulpmiddel voor het exact vervaardigen van middelgrote borduurwerkzaamheden met de BERNINA borduurcomputer.

Meer informatie

DSCN9621

Een overzichtje van hoe je te werk gaat zie je in dit filmpje.

Wanneer de machine opstart, zie je dit beeld:

DSCN9396

 

Je ziet van boven naar beneden opeenvolgend een map (kiezen van het bestand), een potlood (bewerken van het gekozen bestand), het kleurenpalet (kleuren wijzigen, bekijken, merk borduurgaren kiezen) en de naald (om te starten met borduren).

Voor de keuze van het borduurbestand heb je keuze uit 3 categorieën: de lettertypes, de borduurmotieven (de map met de vliner) en het geheugen (de map met het hartje). Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een bestand vanaf de USB-stick te laden.

Neus maar eens rond bij de lettertypes. Je ziet dat je nog een extra rij hebt (dat merk je door de pijl naar rechts onderaan).

DSCN9249

Bij de borduurbestanden vind je opnieuw enkele submappen:  hier staan de bestanden volgens thema gegroepeerd.

 • Projecten
 • Quiltmotieven
 • Sierranden en kant
 • Motieven voor kinderen
 • Bloemen
 • Seizoensgebonden motieven
 • Versieringen
 • Sport
 • Oosterse motieven (Asia)
 • Monogrammen
 • Dieren
 • Designworks
 • Monogrammen applicatie met aardbeienmotief (roze)
 • Monogrammen applicatie in marine stijl (blauw)

DSCN8931

Wanneer je op het pijltje naar rechts klikt, zie je de andere thema’s.

Het borduurbestand kiezen in de BERNINA 700:

Als we nu eens zouden kiezen voor een bloemenbestand dat in de mediumring kan uitgevoerd worden?

Bij het openen van de map ‘Bloemen’ zie je de bestanden waaruit je kan kiezen. Bij een eerste klik zie je er 10 op het overzicht, maar onderaan merk je bij de 1/4 dat je 4 reeksen hebt.

DSCN9609

Je klikt op het bestand nr 1. Het is een nonchalant getekende bloem, met ‘losse’ contourlijn (denk niet dat er iets fout is omdat de omtrek de kleurlijn niet exact volgt 🙂 …).

Nu opent het bestand en de ringkeuze staat automatisch op de Medium ring. Het is trouwens altijd beter de kleinst mogelijke ring te kiezen.

DSCN9610

Zie je dat de totale borduurtijd 7 min is? De grootte staat hier ook aangegeven: 8,5 x 10,1 cm.

Wanneer je het tabblad met de pen aanklikt, kan je het borduurbestand nog bewerken. We gaan even kijken naar de mogelijkheden. Je kunt de bewerkingskeuzes vinden wanneer je klikt op de (i) bovenaan op de kant van het witte veld van het borduurbestand.

DSCN9611

Bij het kruis met de 4 pijlen kan je het borduurbestand verplaatsen in de ring (indien er plaats over is 🙂 ). Indien je te ver wil verplaatsen, krijg je een rode rand rond de afbeelding van de borduurring. Met de bovenste draaiknop verplaats je het bestand horizontaal, met de onderste knop, verplaats je het bestand verticaal.

Bij het rondje met de pijl kan je een rotatie doorvoeren. Je zal merken dat je ook ineens kan kiezen voor een kanteling van 90°. Vooral nuttig wanneer je een bestand opent dat je volgens het inspannen van je stof omgekeerd moet borduren om correct te staan: je tikt 2 keer op de ’90°’ knop en je bestand staat ondersteboven.

Bij het zwarte vakje, kies je voor een wijziging van de grootte. Je kan de breedte en de hoogte apart instellen, wanneer je klikt op het schakeltje tussen beide waarden. Indien je het schakeltje niet aanklikt, zal de breedte- en grootteverhouding van het bestand behouden blijven.

DSCN9612

Het gekanteld vierkantje in het zwarte vakje dient om een precisieplaatsing uit te voeren voor het plaatsen van een patroon ten opzichte van een specifiek punt.

De symbooltjes van de derde rij dienen om het borduurbestand te spiegelen, horizontaal of verticaal. Op de foto hieronder zie je dat het borduurbestand verticaal gespiegeld werd.

DSCN9613

Vervolgens kan je klikken op het palet van de kleuren. Nu zie je welke kleuren je nodig hebt. Je kan die alvast in de juiste volgorde klaarzetten op de garenklosstaander.

DSCN9617

Helemaal klaar, klik dan op de naald. Nu zal de module eerst nog een beweging uitvoeren om de ring te centreren ten opzichte van de naald. En dan krijg je een animatie om de ring vast te klikken op de module.

DSCN9620

Maar eerst de stof opspannen en dan… BERNINA 700 – Les 3 Eindelijk borduren 

Voorbereiding van de stof in de ring.

Hoe dit in zijn werk gaat zag je ook al in het bovenstaande filmpje.

Schroef de beide delen van de ring los. Leg een blad versteviging dat ruim groot genoeg is op tafel. Plaats de stof erop met de rechterkant boven, leg het binnendeel van de ring erboven en houd rekening met de stofrichting. Daarvoor kan je het sjabloon gebruiken. Leg beide samen, mét de binnenring bovenop de buitenring. Duw de binnenring in de buitenring met de stof ertussen. Kijk na of de stof nergens dubbel zit en trek de stof strak aan, terwijl je tussendoor ook de schroef op de buitenring aandraait. De stof moet ongeveer zo strak zitten zoals het vel op een handtrommeltje. Dit geldt voor niet-rekbare stof, zoals katoen of jeans. Elastische stof moet je anders inspannen.

Uiteraard moet je niet blijven draaien aan de schroef tot die gaat breken. Je voelt wel wanneer de weerstand te groot zou worden. Het principe is dus dat de stof niet kan wegschuiven tijdens het borduren.

En pas wanneer de machine dit via een animatie op het scherm aangeeft, plaats je de ring op de module. Als je de ring onmiddellijk na het opstarten al bevestigt, moet de module toch eerst nog een beweging doen om te centreren. En daarvoor moet je het borduurraam eerst terug afhalen.

Controleer zeker nog eens extra of er geen delen van de stof onder het borduurraam door onder de ring liggen. Vooral bij schorten (losse linten) en grote stukken moet je goed opletten.

Het garen voor de eerste kleur kan je inrijgen volgens de handleiding (en je ziet ook in het bovenstaande filmpje hoe het moet).

Kies voor een bijpassende kleur onderdraad (wit bij witte versteviging, zwart bij zwart). Heb je al gemerkt dat er een mesje zit op de rechterkant van de spoelopening? Wanneer je de spoeldraad hier afsnijdt na het inbrengen van de spoel, is je draad nooit te lang.

En vergeet niet het grijperdeksel te sluiten, want anders krijg je een onnodige foutmelding die je signaleert dat de onderdraad op is.

 

BERNINA 700 – Les 3 Eindelijk borduren

Eindelijk… de start-knop en ‘there you go’.

Wanneer je de machine ingesteld hebt om na 7 steken te stoppen, zal dit nu ook gebeuren. Zo krijg je de kans om een eventueel te lange begindraad af te knippen, zonder dat die gaat verwarren en zo mee geborduurd worden. Druk opnieuw op start en de machine zal de eerste kleur borduren. De snelheid kan je wijzigen volgens wens. Soms gaat de machine minder snel borduren, zodat de kwaliteit kan behouden blijven wanneer er veel richtingswissels moeten uitgevoerd worden. Dit is dan niet de maximale snelheid, maar de optimale snelheid. Je kan overgaan naar de maximale snelheid door de haas aan te klikken op het scherm (haas of gas… wat is het verschil? 🙂 ).

Stel dat je een bestand dat in kleuren opgemaakt is, éénkleurig zou willen uitborduren, dan klik je op de knop rechts van de haas. Zo stopt je machine niet voor kleurenwissels.

DSCN9629

En wat zie je nog meer op het scherm terwijl de machine borduurt?

De totale resterende tijd bij het bovenste klokje.

Bij het onderste klokje zie je de tijd die nog nodig is voor de huidige kleur. De groene balkjes schuiven mee volgens de vordering in het borduren. Telkens je een kleur afgewerkt hebt, zie je het bovenste balkje langer worden. Per kleur zie je onderaan het hele balkje vullen.

Bij elke kleurwissel zal de machine zelf de draad hechten, knippen en stoppen. Jij gaat dan de volgende kleur inrijgen en verder borduren door opnieuw op de startknop te drukken. Wanneer het nodig is in de borduurvolgorde voor een bestand, kan het gebeuren dat je een gebruikte kleur later nog eens nodig hebt.

En na de laatste kleurwissel ben je helemaal klaar.

MAKKIE, toch? En wat een prachtig resultaat!

Nu ga je de ring van de module afhalen, de schroef van de buitenring terug losdraaien en het overtollige verstevigingsvlies onderaan weghalen (knippen of scheuren, volgens de soort versteviging die je gekozen hebt). Duw de binnenring niet gewoon naar buiten. Doordat de stof opgespannen is en zou dit bij sommige stoffen een plaatselijke schuurrand kunnen geven. De Engelse term voor de afdruk van de borduurring in de stof heet ‘hoopburn’, een beetje als ‘ring-brand’ dus. Die gaat vanzelf weg bij het strijken/wassen van de stof, indien het alleen maar door druk is, maar door het wrijven, kun je bij sommige stoffen wel een blijvende afdruk krijgen.

Nog even opstrijken dus en klaar!!

DSCN9644

Ben je even fier als ikzelf? Het wordt echter nog mooier. In een volgend bericht, zullen we borduurbestanden bewerken, onderling combineren, tekst toevoegen, vergroten/verkleinen, opslaan in het geheugen en terug wissen.

Waarvoor ga je dit versierde lapje gebruiken? Laat je het even weten in de commentaren onderaan dit bericht? En kreeg je leuke reacties van vriendinnen of familie? Ik ben benieuwd! BERNINA 700 – Les 3 Eindelijk borduren

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: borduurgaren, katoen, onderdraad, versteviging
Benodigde producten:
BERNINA 700
BERNINA 700

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam