Creatieve berichten over borduren

BERNINA 700 Les 4 Borduurbestanden personaliseren

Rechtstreeks vanuit de BERNINA 700 kan je verkleinen, vergroten, combineren, kantelen, kopiëren, naam of tekst toevoegen, kleuren wijzigen in je borduurbestanden… Deze bewerkingen geven enorme perspectieven aan het borduren. BERNINA 700 Les 4 Borduurbestanden personaliseren

De basis van de machine en het borduren vond je al in vorige berichten: 1. Kennismaking met de B700, 2. Instellingen en 3. Borduren (eindelijk).

Onderaan dit bericht vind je de vragen voor de verloting van de set Mettler Poly Sheen borduurgaren. Even aandachtig blijven dus :).

We kijken even hoe borduurbestanden personaliseren in zijn werk gaat:

Wanneer je de machine start zie je dit scherm:

DSCN9649

Je klikt op de afbeelding van de map met een pijl naar boven om het bestand in de machine te kiezen. Ik kies voor de map met de vlinder, daar staan de projecten met afbeeldingen.

DSCN9650

In deze map kies ik voor de afbeeldingen voor kinderen, map nr 4.

DSCN9651

Het borduurbestand nr 5 klik ik aan om te openen.

DSCN9652 - kopie

Wanneer ik het bestand aanklik, wordt het geopend en kan je het verder bewerken. Het staat onmiddellijk al klaar om te borduren in de Oval ring, dat is de grootste die standaard bij de machine bijgeleverd is. Om het bestand verder te bewerken, klik je op de (i), dan opent het bewerkingsmenu.

DSCN9653

Bij het kruis met de 4 richtingspijlen, kan ik bij de X-waarde het bestand horizontaal verplaatsen in de ring, bij de Y-waarde verticaal verplaatsen. Je kunt het ook door het scherm aan te tikken op de plaats waar de tekening staat en die te slepen naar de plaats waar je hem wil hebben. Ik wil hem dus helemaal onderaan.

Bij het vierkante blokje dat ik op de foto hieronder aanwijs, kan ik kiezen om het bestand te vergroten of te verkleinen. Dat kan procentueel met behoud van de verhoudingen, of door op het schakeltje tussen beide te klikken, eventueel enkel in de breedte of de hoogte aanpassen. Bij het bewerken van de vlinder hieronder heb ik ook nog een foto bij geplaatst.

DSCN9654

Merk je dat er een afbeelding van het borduurbestand geprojecteerd staat naast de afbeelding van de ring? En er staat een doorzichtige laag boven met een ‘plus’. Ik klik op deze doorzichtige laag om een extra borduurbestand toe te voegen.

DSCN9655

Automatisch kom ik in dezelfde map van daarnet terecht. Indien je dat wil, kan je elk ander bestand uit de machine kiezen, of letters, of een bestand van de USB-stick. Ik kies voor het bestand nr 3, de kleurige vlinder.

DSCN9656

Wanneer ik er op klik, opent het bestand als extra laag in het project waarin we bezig waren. Je ziet de laag van de bloemen en de laag van de vlinder. Nu is het gedeelte met de bloemen ook een laag geworden. En je ziet dat de onderste laag de vorm van de borduurring krijgt. De vlinder staat ingekleurd als afbeelding, maar de bloemen zijn grijs geworden. Dit is omdat we nu kunnen bewerken in de laag van de vlinder en wat we gaan doen, heeft geen effect op de laag van de bloemen.

DSCN9657

Wanneer je klikt op de basislaag, dus de onderste laag (met de vorm van de borduurring), kan je bekijken wat het zou worden indien je niet verder bewerkt. Je merkt dat de bovenliggende lagen terug doorzichtig zijn en de basislaag wit staat, dus actief. En voor mij ziet het er zo uit:

DSCN9658

Om verder te bewerken, klik ik terug op de laag van de vlinder:

DSCN9659

Klaar om weer enkele bewerkingen toe te passen. Dit gebeurt door opnieuw bij de (i) de gewenste bewerkingen uit te voeren. Eerst ga ik roteren: 20° draaien, zo vliegt hij meer naar het midden toe.

DSCN9660

Nu ga ik hem wat verkleinen:

DSCN9661

Ik verklein de vlinder tot 60% van het origineel. Dit gebeurt door te draaien aan de multifunctionele knoppen. Hier zie je duidelijk het schakeltje tussen de breedte en de hoogte van het bestand.

DSCN9662

Op onderstaande foto klik ik het icoontje van het kopiëren aan. Hierdoor zal ik de laag die actief staat (dus bij mij de vlinder) kopiëren in een exacte nieuwe laag.

DSCN9664

BERNINA 700 – Les 4 Borduurbestanden personaliseren gaat verder: Nu heb ik 2 vlinders. De nieuwe laag van de vlinder is de bovenste. Ik verplaats de vlinder opnieuw, ditmaal door te slepen. Zie je dat ik wat te enthousiast was? Er komt een rode rand rond de borduurring, dit betekent dat ik de afbeelding te ver gesleept heb en dat die op die plaats niet kan geborduurd worden. Beetje terugkeren dus :).

DSCN9665

Ik verplaats de vlinder naar rechts, verklein hem nog wat en roteer in de andere richting dan de eerste vlinder.

DSCN9666

Ik kan opnieuw controleren wat het zal worden door op de basislaag onderaan te klikken. Door de pijltjes bovenaan en onderaan de lagen kan ik ook navigeren. Soms heb je zoveel lagen dat de bovenste of onderste niet meer zichtbaar zijn. Indien je de basislaag niet meer ziet staan, kan je door het pijltje naar onder aan te klikken terugkeren tot die terug zichtbaar is.

En stel dat je niet tevreden bent over een toegevoegde laag en die terug weg moet? Dan klik je in het bewerkingsscherm (i) op de vuilnisbak. De laag die actief stond, verdwijnt.

Bij elke wijziging aan de basisinstelling van een functie, zie je een gele rand verschijnen rond de toets. Wanneer je er terug op klikt, herstelt de gekozen instelling naar de basiswaarde.

DSCN9667

Ik controleer de gecombineerde basislaag nog eens goed.  Alles naar wens? Ik merk dat er bovenaan plaats over is.  Indien ik het geheel nu terug naar het midden wil brengen kan ik bij de (i) opnieuw bewerken. Als je basislaag actief staat bewerk je nu het gehele bestand ineens.

Ik ben tevreden over deze combinatie en ik sluit het bewerkingsscherm door te klikken op het kruisje rechtsboven.

Nu ga ik verder door naar het palet van de kleuren. Onderaan vind ik hoeveel kleurenlijstjes er staan. Het zijn er best wel veel, door de opeenvolging van de 3 gecombineerde borduurbestanden. Maar daar gaan we straks nog iets aan doen!

DSCN9668

Wanneer je een kleur aanklikt, zie je die oplichten op het scherm. Zo kun je op voorhand zien welk vlakje er juist mee zal geborduurd worden.

DSCN9669

Bijna klaar, ik span de stof in en leg de klosjes klaar. In eerste instantie is het logisch om de kleuren te kiezen die het dichtst bij de originele kleuren liggen. Omdat de ondergrond een vaalgroen is, kies ik wat helderder kleuren, zodat ik toch een zeker contrast krijg. Om het qua stijl te laten samengaan, kies ik voor hetzelfde roze en geel in de vlinder en de bloemen.

DSCN9670

Borduren van het aangemaakte bestand

Ik bevestig het borduurraam. Blauw is de startkleur en ik zie al meteen welke vlakjes ermee zullen geborduurd worden.

Merk je dat er weer enkele icoontjes bijgekomen zijn?

Bovenaan is de rijgsteek (= basting), die kan je gebruiken om de stof extra vast te zetten op de versteviging. Vandaag zal ik die niet gebruiken, maar indien je bijvoorbeeld tricot zou gebruiken, is inspannen moeilijker vanwege de elasticiteit. Dan kan je een kleeffolie (filmoplast) inspannen, het tricot daarop leggen en door een rijgsteek rondom het borduurproject voorkomen dat het zou gaan schuiven.

DSCN9671

De borduurring met het vierpijlenkruis, geeft je opnieuw de mogelijkheid om het bestand te verplaatsen.

Ook het verplaatsen in deBERNINA 700 Les 4 Borduurbestanden personaliseren is dus een belangrijke functie.

DSCN9672

Verder zie je het icoontje met een draad en een kruisje erdoor. Deze functie heb je nodig ingeval van draadbreuk (ooit zal het een keer gebeuren – een drama is het niet).

DSCN9690

Ingeval van draadbreuk, tik je op het icoontje en dan zie je een gedetailleerde afbeelding van het borduurbestand. Links zie je waar in het borduurbestand de machine bezig is. Rechts zie je een detailweergave.

Aangezien de machine nog een kleinigheid verder stikt nadat de sensor de draadbreuk detecteert, moet je enkele steken terugkeren om geen opening te krijgen in het borduurwerk. Ik zou aanraden een 15 à 20 steken. Soms moet je terugkeren wanneer een vlak net gestart is, dan ga je uiteraard terug naar het beginpunt van dat vlakje. Het terugkeren doe je door te draaien aan de multifunctionele knoppen. Het stekenaantal kan je volgen op het scherm. De bovenste knop verspringt per steek en de onderste knop per 52 steken.

DSCN9692

Ook hier vind je het symbool voor het afknippen van de draden terug. Wanneer je dit instelt, zal de machine de draad niet meer automatisch afknippen.

Daarnet had ik het over de opeenvolgende kleuren. Je kan het uitborduren van de kleuren groeperen door te klikken op het symbool met de klosjes. Kijk maar even na in de garenlijst. Je ziet dat er nu veel minder kleuren staan in het lijstje.

DSCN9673

Wanneer je het symbool daaronder aanklikt, kan je eventueel kiezen om het bestand éénkleurig te borduren.

DSCN9674

Zie je dat er daaronder nog een randje van een volgend symbool piept? Je kan het naar boven slepen met de stylus. Dit heb je nodig om een rand te borduren met hetzelfde borduurbestand, dat je geopend hebt in de machine. Daar hebben we het later nog wel over.

DSCN9675

Weet je nog uit het vorig bericht dat je onderaan ook de balkjes hebt voor de totale borduurtijd en de tijd per kleur? En je ziet ook de afbeelding van de haas (het gaspedaal van de machine, enkel voor als je haastig bent 🙂 ). Zelf probeer ik die haas niet frequent te activeren, omdat de kwaliteit mogelijk vermindert door de snelheid op te drijven.

DSCN9676

En uiteindelijk is dit het geworden: het bloemenveldje met 2 vlinders. Van het geborduurde lapje maak ik nu nog even een zakje. Ik ben best wel tevreden. 

DSCN9693

Zien jullie de uitgebreide mogelijkheden van de machine? Aan de slag dus!

En ik had het in de vorige berichten al beloofd: enkele vraagjes over de blogberichten betreffende de BERNINA 700. Hiermee kan je een leuke set van 18 klosjes Mettler Poly Sheen borduurgaren winnen.

DSCN9434

 1. Wat kun je doen wanneer de naald te dicht bij het borduurraam staat en het niet lukt om de automatische naaldinrijger te gebruiken?  Door de toetsen op de voorkant van de machine (met de P of met de 4 pijlen), kan je de borduurring naar achteren verplaatsen of centreren, zodat de naald gemakkelijker bereikbaar is.  
 2.  Wat kun je doen als de onderdraad tijdens het borduren aan de goede kant van het werk naar boven komt? Waar in de machine stel je dit in? Hiermee bedoelde ik de witte of zwarte onderdraad die aan de goede kant van het borduursel zichtbaar is. Om dit op te lossen, dien je de bovendraadspanning te verminderen. Je kan dit doen vanuit de Set-up (raderwieltjes) of linksboven in het scherm, bij het symbool met stiksel. Iemand interpreteerde dit als het naar boven brengen van de draad om na enkele steken af te knippen. Deze instelling gebeurt ook in de Set-up, klik bij het symbool van het borduurraam bij de laatste optie het schaartje aan. Daar kun je kiezen.
 3. Wat kun je doen wanneer de bovendraad breekt (‘boos weglopen’ is niet correct :)). Je kan het borduurwerk optimaal verderzetten door met de multifunctionele knoppen enkele steken (een 20-tal) terug te keren.
 4. Hoe kun je controleren wanneer een zelf opgemaakt bestand met verschillende lagen naar wens is? Klik op de onderste laag, dit is de basislaag. Wanneer die niet zichtbaar is, kun je met de pijltjes verder naar beneden om aan te klikken. Zo zie je de bestanden van de verschillende lagen mooi staan en kun je alles controleren (of nog verder bijwerken).

Stuur je antwoord ten laatste op 29 mei om 23u59 naar info@bernina.nl en zet in de regel “Betref: B 700 prijsvraag BERNINA blog”.

Marijke Kimpe,  jij werd uit de goede inzendingen geloot en je wordt door BERNINA per mail op de hoogte gebracht. Geef zo spoedig mogelijk je adresgegevens door, zodat de set Mettler garen kan worden opgestuurd. Proficiat! We hopen jouw creaties nog te mogen zien!

Deelnamevoorwaarden wedstrijd

 • Jouw toestemming met betrekking tot de voorwaarden voor deelname is een vereiste. Deelnamegerechtigd zijn personen uit Nederland en België. Medewerker(st)ers van BERNINA en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
 • De prijs is het product dat in het bovenstaande blogartikel staat vermeld.
 • Deelname vindt plaats door een commentaar onder het bovenstaande bericht. Verschillende reacties van dezelfde persoon worden als één deelname geteld.
 • Reacties die inbreuk maken op het Nederlandse of Belgische recht en/of copyright worden na kennisname zonder vooraankondiging verwijderd. De auteur van de reactie is tegelijkertijd van deelname uitgesloten.
 • De winnaar/winnares wordt op 31 mei 2017 door middel van een antwoord op haar/zijn reactie waarmee aan de verloting werd deelgenomen, op de hoogte gebracht. Bij meerdere juiste antwoorden wordt de winnaar/winnares via loting bepaald. BERNINA is niet aansprakelijk voor het niet ontvangen/niet lezen/vertraagde ontvangst van de informatie.
 • Indien de winnaar/winnares om wat voor redenen dan ook niet in staat is of niet bevoegd is om de prijs in ontvangst te nemen, kan BERNINA niet garanderen, dat een alternatieve prijs of vervanging kan worden aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en de rechten op de prijs kunnen niet worden overgedragen. Indien na informatie over de gewonnen prijs niet binnen 48 uur een antwoord wordt ontvangen, vervalt de prijs en zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
 • De prijs wordt per post toegezonden. Om het toesturen te garanderen, moet de winnaar na ontvangst van het bericht naam en adresgegevens correct doorgeven. Indien dit niet gebeurt, kan de prijs niet worden toegestuurd en er zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
 • BERNINA behoudt zich het recht voor het kansspel te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement indien noodzakelijk te wijzigen. De rechtsgang is uitgesloten.

BERNINA 700 Les 4 Borduurbestanden personaliseren is dus duidelijk een haalbare kaart!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bijpassend koord, borduurgaren Mettler, katoen, naaimachine
Benodigde producten:
BERNINA 700
BERNINA 700

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam