Creatieve berichten over borduren

12: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – Kleurenpalet

De onderste taakbalk is deze keer aan de beurt: hierop zie je een enorme hoeveelheid garen kleuren staan, samen met handige icoontjes voor selecteren, toepassen en het ‘lopen’ door de kleuren. Als je gaat digitaliseren, selecteer je garenkleuren voor elk object dat je maakt: je gebruikt hiervoor het Kleurenpalet. waarbij het kleurenschema de actuele kleuren van je ontwerp voorstellen, zoals het naderhand geborduurd gaat worden.

Je kunt kleuren kiezen van commerciële garenlijsten, die een variatie van kleuren van verschillende fabrikanten laten zien. Om tijd te besparen als je een nieuw kleurenschema opzet, kun je je eigen kleurenkaart maken, waarbij je je favoriete en meest gebruikte kleuren. In de Bernina Borduur Software kun je zoeken naar specifieke garens via een bepaalde maatstaf. Je kunt zelfs garens automatisch laten aanpassen van geselecteerde kleurenkaarten in je ontwerp. Daarbij heb je je Kleurenpalet nodig, waarbij je moet weten hoe je kleuren kunt selecteren, maar ook hoe je garens toe kunt wijzen aan de kleuren van je ontwerp. Ook kun je garenkaarten aanpassen, en je eigen kaarten creëren.

Nieuwe objecten worden gedigitaliseerd dmv. het gebruik van bestaande kleuren op het Kleurenpalet. Je kunt de kleuren op elk moment wijzigen. De gebruikte kleuren zijn voorzien van een blauw vierkantje in de rechter bovenhoek.

colortoolbar
Maar daarvoor moet je weten wat er allemaal op het Kleurenpalet aanwezig is. Je ziet een twee icoontjes helemaal links staan, dan een heleboel vierkantjes met kleuren, en daarna weer icoontjes. Genoeg te bekijken dus. Allereerst kijken we waar de icoontjes voor dienen – op volgorde zijn dat van links naar rechts zijn dat:

Pipet – Kies een kleur: kies een kleur van het ontwerp en activeer het.

Kannetje met verfkwast – Pas huidige kleur toe: pas de huidige kleuren toe op de te borduren projecten.

Grote plus – Voeg kleurpalet toe: voeg een kleur toe aan het eind van het kleurenpalet.

Grote min – Verwijder kleurenpalet: verwijder een niet-gebruikte kleur van het einde van het kleurenpalet.

Rood/geel/blauw met schuine strepen erover: verberg ongebruikte kleuren: toon of verberg alle niet-gebruikte kleuren in het ontwerp palet.

Rood/geel/blauw met kruis erdoor – verwijder de niet gebruikte kleuren: verwijder alle niet-gebruikte kleuren van het kleuren palet.

Cirkel met geel, rood en blauw – doorloop gebruikte kleuren: blader door de combinaties van de gebruikte kleuren. Klik met de linker- of rechter muisknop. Dit icoontje is alleen geactiveerd als er een borduurmotief op je werkblad staat. Is er geen borduurmotief aanwezig, dan zijn ze grijs, dus uitgeschakeld.

Drie kleuren in een blauwe cirkel – kleurenwiel: gebruik het kleurenwiel om de combinatie van de onderlinge kleuren te controleren. Dit icoontje is alleen geactiveerd als er een borduurmotief op je werkblad staat. Is er geen borduurmotief aanwezig, dan zijn ze grijs, dus uitgeschakeld.

Garenklosje – Mijn garens/garenkleuren: klik met de linker muisknop om de ‘Mijn Garens’ docker te tonen of te verbergen, met de rechter muisknop om het Garen Kleuren tabblad van de ontwerp eigenschappenvenster te openen. Zoek naar overeenkomstige garens van verschillende overzichten en toekennen om te gebruiken.

panda
Om te bekijken wat er gebeurt met een bestaand motief, heb ik een leuk borduurmotief opgehaald uit de Bernina Bibliotheek, Animals & Bugs, de Panda (WO583.ART80). Dubbelklikken op het motief bracht het op mijn werkblad. Ik kijk even naar de ‘technische’ details en zie dat het 10.8 cm breed is en 8.89 cm hoog en gemaakt is dmv. 25.438 steken – dit alles vindt ik op de onderste grijze balk, rechts.

steekspeler
Ik wilde eerst graag bekijken hoe het motief geborduurd zou worden als ik het op mijn machine had overgebracht. Om dat te kunnen zien, heb ik het icoontje ‘Steek-speler’ in de View taakbalk aangeklikt: een balk met allerlei kleuren en buttons verschijnt, waarbij ik kan zien van links naar rechts een schuifregelaar met de kleuren van het verloop van het borduren, daarnaast een balk met het verloop van de steken(teller), dan buttons om terug te gaan, vooruit te gaan, te stoppen en te starten, verder een schuifregelaar om de snelheid van het borduren op het scherm te wijzigen, het aantal steken met de snelheid per minuut en op het einde het icoontje ‘Automatisch Scrollen’. Doorloop zo’n filmpje zelf om te zien wat er gebeurt. Ik heb er een video van gemaakt, die je helemaal beneden dit bericht kunt bekijken.

Op de taakbalk Kleurenpalet zie ik dat er 14 kleuren staan afgebeeld: de eerste kleur is de ‘Huidige Kleur’, in dit geval kleur 13, en dan alle gebruikte kleuren van 1 t/m 13. De kleur in het eerste vakje is één van de 13 kleuren: de eerste kleur die geborduurd gaat worden, of de kleur die je geselecteerd hebt op dat moment. Als je met de cursor (pijl) van je muis op dat eerste hokje gaat staan, zie je dat er informatie verschijnt over ‘Huidige kleur’, het kleurnummer, wat  er mee geborduurd gaat worden en het merk van het borduurgaren plus de dikte. Bij de Panda was dat: ‘0020, Panda Outlines, Isacord 40, want bij het openen van dit motief werd kleur 13 – de laatste kleur – geselecteerd.

vakjesgeselecteerd
Daarbij valt overigens ook op dat er een extra zwart vierkantje om deze kleur staat – zowel bij het eerst vakje als bij het laatste vakje, allebei dus nr. 13. Ook daardoor zie je snel dat dit de kleur is die op dat moment geselecteerd is.

kleurvakjeswaarvoor
Wil je meer weten van de overige kleuren, dus de informatie betreft kleurnummer, waar ze exact geborduurd worden en welk merk het garen is, dan hoef je alleen maar met de cursor van je muis op zo’n vakje te gaan ‘staan’, en je ziet direct die info opkomen. Zo kun je ook de volgorde van borduren al zien, want kleur nr. 1 wordt als eerste geborduurd, en kleur nr. 13 als laatste (op het voorbeeld zie je de informatie over kleur 10). Het wordt in het Engels weergegeven.

wijzigenhuidigekleur
Om de Huidige Kleur te wijzigen, klik je op een willekeurig ‘ander’ vakje en je ziet her eerste kleurvakje veranderen in dát gekozen kleurnummer. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik kleur 3 heb geselecteerd.

pipet
Je kunt dit ook doen door het icoontje met de pipet  ‘Kies een kleur’ aan te klikken. Maar dan kun je daar ook iets mee doen. Want de opzet hiervan is dat je hierdoor een kleur snel kunt wijzigen van je borduurmotief, want onder het pipet verschijnt een tekst: ‘Klik op een object om een kleur te kiezen’.

pipetobject
En dat doe je dan: het icoontje ‘Kies een kleur’ is ingeschakeld (gele achtergrond), ik klik op een deel van het borduurmotief, bv. op de zon. Deze wordt geselecteerd. Je ziet verschillende kleuren verschijnen tijdens het selecteren: objecten en outlines worden anders aangegeven.

zongewijzigd
Als ik daarna op een andere kleur klik, bv. kleur 11, en weer op het geselecteerde deel/object, dan wordt de kleur daarvan gewijzigd. In dit geval zwart. Je ziet overigens dat het tweede icoontje nu geselecteerd is (gele achtergrond).

ijsbeer1
De selectie blijft staan, dus als ik met de cursor van de muis over andere vlakken ga, zie ik ook een selectie komen: zo kan ik het borduurmotief snel van kleur wijzigen als ik dat zou willen.   Zo wil ik de Panda wijzigen in een soort IJsbeer: om alles wat je wilt wijzigen in kleur goed te kunnen zien – er zijn soms zeer kleine onderdelen te veranderen – vergroot ik het motief op mijn werkvlak en klik op alles wat ik maar tegenkom, waarvan ik denk dat het van de Panda gewijzigd moet worden in een IJsbeer.

ijsbeerklaar
Hij is niet helemaal klaar, maar kijk maar eens wat een verschil…. Het is eigenlijk een vreemde voorstelling geworden: een IJsbeer met een zwarte zon bij gras en bamboe… maar goed, het gaat er om dat het kán.

Mocht je per ongeluk een verkeerd vlakje aanklikken, dan kun je dat met ‘Ongedaan maken’ weer herstellen. Dat icoontje kun je gebruiken voor een aantal stappen terug. Wil je overigens deze versie bewaren? Dan sla je hem weer op in je eigen bestanden. Wil je dat niet, dan selecteer je het hele motief en verwijder je hem gewoon.

kleurenfilm
Wil je graag zien welk object/outline met een bepaalde kleur gemaakt wordt, dan kun je de ‘Kleurenfilm’ ophalen: rechts als tabblad/docker op je scherm.  Daar zie je van boven naar beneden alle kleuren staan die gebruikt zijn voor dit borduurmotief. Kleur 1 bovenaan, kleur 13 (in dit geval) onderaan. Rechts van alle aparte kleuren en hun voorstellingen zie je een scrollbar: die gebruik je om van boven naar beneden en weer terug over deze beeldjes te gaan.

kleurenfilselecteer
Klik bv. op nr. 1, de bovenste/eerste kleur – het schermpje van de kleurenfilm wordt blauw, en dat wat met kleur 1 geborduurd gaat worden wordt omrand met een roze selectielijn. Je ziet dan ook nodes om dat geselecteerde object staan.

pashuidigekleurtoe
Ook bij de Kleurenfilm kun je snel van kleur wisselen: klik een kleur aan op de Kleurenpalet, klik dan op het icoontje ‘Pas huidige kleur toe’ en klik op een object dat je in die kleur wilt veranderen. Hier zie je dat ik kleur 11 heb gebruikt om het 3e plaatje – dat van de outlines van de zon – anders te kleuren.

plusmeerkleuren
Wil je nu meer kleuren toevoegen dan alleen de te gebruiken kleuren (13 voor de Panda), klik dan op de grote ‘plus’, dan komt er iedere klik een nieuwe kleur bij. Die kleur krijgt een opvolgend nummer. Wil je minder kleuren, dan klik je op de grote ‘min’, per klik een kleur minder.

welofgeenongebruiktekleuren
Als je veel kleuren hebt toegevoegd, kun je klikken op ‘Verberg Ongebruikte Kleuren’: het icoontje rechts van de grote min. En met één klik zijn de kleuren die niet geselecteerd zijn (van een blauw vierkantje voorzien) weer weg, oftewel verborgen. Klik nog een keer op hetzelfde icoontje, en de kleuren staan er weer. Wil je de ongebruikte kleuren in één keer weg hebben, klik dan op ‘Verwijder De Niet Gebruikte Kleuren’, en ze zijn in één keer weg. Deze beide icoontjes zijn overigens pas geactiveerd als je ongebruikte kleuren hebt opgehaald.

doorloopgebruiktekleuren
Het icoontje ‘Doorloop gebruikte kleuren’ is handig als je snel een kleur wilt wijzigen. Met iedere klik op dat icoontje zie je een deel van objecten ed. van een bepaalde kleur veranderen. Klik bv. maar eens op het kleurenvakje met 1 (in dit geval een groene kleur), en dan op het genoemde icoontje. Wat eerst kleur 1 was, is nu kleur 2. Wat eerst kleur 13 (de laatste in de rij) was, is nu kleur 1 geworden. Oftewel: alle kleuren zijn 1 plek opgeschoven naar rechts. Het doel van dit icoontje is om snel een nieuwe kleurstelling te creëren en borduurontwerp een interessanter uiterlijk te geven, als je dat wilt.

oranjealseerstekleur
Kijk maar eens hoe het borduurontwerp van de Panda veranderd is… nu is de 1e kleur oranje, en dat geeft een bijzonder effect. Wil je bijvoorbeeld steeds eenzelfde borduurmotief maken, maar niet alles hetzelfde qua kleurstelling, dan is dit dus een snelle manier om dat voor elkaar te krijgen. Wel steeds de ‘nieuwe’ versie bewaren in Mijn Bestanden, als je deze versie daadwerkelijk wilt gaan borduren., of nog meer wilt bewerken.

Ook het icoontje ‘Kleurenwiel’ levert leuke effecten op: als ik daar op klik met de linker muisknop, dan komt het kleurenschema van de voorstelling – bij mij de panda – tevoorschijn.

kleurenwiel_harmonieus
Je kunt kiezen voor ‘Harmonieus’, hierboven te zien… en wat ontzetten leuk om mee te werken. Als je aan de node van de basiskleur trekt (dubbel rondje), en je gaat ermee over het kleurenschema, dan krijg je allerlei kleurmogelijkheden te zien. De voorstelling rechts verandert meteen mee.

harmonieus_blauw
Kijk maar eens wat er gebeurt als ik de basiskleur naar blauw/paars verplaats. Je ziet alle nodes met hun lijntjes van de kleuren meegaan, en de voorstelling is heel interessant veranderd. Alles binnen dezelfde kleuropstelling, oftewel alle kleuren worden tegelijk met de basiskleur meegetrokken en gewijzigd. (Met deze ijzige kleuren zou de ‘ijsbeer’ die ik hierboven heb gemaakt van de panda ook kunnen, toch?.

harmonieus_kleurenapart
Natuurlijk kun je de individuele nodes ook aanpassen door ze op een andere plek te zetten. Als je bv. op een andere node (rondje) in het kleurenschema klikt, zie je bovenaan op de balk met kleurenvlakken de kleur van je keuze met een zwart randje verschijnen. Zo weet je direct welke kleur je nu selecteert. Ook verschijnt er om die betreffende node een wit rondje om aan te geven dat je nu deze kleur kunt aanpassen. Zodra je zo’n node naar een nieuwe plek trekt, verandert niet alleen die kleur op het motief, maar ook de kleur in de kleurenvlakken daarboven. Dit is een manier om kleuren apart van elkaar te wijzigen. Zo heb ik de panda met alles er omheen frisser van kleur gemaakt door bepaalde kleuren te wijzigen.

harmonieus-helderheidlinks
Ook met de ‘Helderheid’ kun je aparte effecten bereiken:als je de schuifregelaar onderaan helemaal naar links zet wordt het borduurmotief volledig donker, bijna zwart. Je zou een ‘nacht’voorstelling kunnen maken…

harmonieus-helderheidrechts
En helemaal naar rechts geeft weer een ander beeld, alsof de panda in de mist opdoemt…  Tja, soms slaat mijn fantasie op hol, dat komt waarschijnlijk omdat ik veel landschapsquilts ontwerp, en direct een mogelijkheid zie om dit soort kleurcombinaties uit te proberen…

Zolang je overigens niet op ‘OK’, rechtsonder, klikt, verandert er met je originele borduurmotief niets. Mocht je wel op OK willen klikken, dan is je motief gewijzigd met de nieuwe opstelling van kleuren. Als je vantevoren al veel kleuren hebt bepaald in de kleurkaart, dan zullen ze automatisch aangepast worden.

kleurenwiel_aanvullend
of ‘Aanvullend’ (klik op het pijltje bij het woord naast Kleurenschema en een rijtje met mogelijkheden verschijnt. Klik op ‘aanvullend’ en dan krijg je dit te zien..

kleurenwiel_analoog
Probeer ‘Analoog’ eens, ik kreeg bovenstaande voorstelling te zien.

kleurenwiel_drietal
Daarna komt ‘Drietal’..

kleurenwiel_eenkleurig
En als laatste is er nog ‘Eénkleurig’. In dit geval rood…

eenkleurig-blauw
maar ik heb hem ook in het blauw uitgeprobeerd, waarbij ik bepaalde kleuren meer naar het midden heb getrokken en zo lichter gemaakt. Best leuk om dit zo te borduren…  Genoeg om uit te proberen!

garenkleuren
Als laatste van dit ‘Kleuren Palet’ klik ik op het icoontje helemaal rechtsonder, het garenklosje = Mijn Garens/Garenkleuren. Een menu verschijnt vanuit de dockers: ik heb in een eerder stadium aangegeven dat ik met Sulky borduurgaren wil werken, en dus vertoont deze lijst Sulky garens – je kunt dat naar eigen idee wijzigen door op het icoontje linksboven ‘Garen kleurkaarten’ te klikken: dit icoontje krijgt een gele achtergrond zodat je kunt zien dat je dit geactiveerd hebt.  In de lange balk bovenaan staat ‘Geef code of naam op’, handig als je een bepaalde kleur zoekt. Wil je dat dit menu langdurig blijft staan, klik dan op de ‘pin’, het icoontje rechts naast de naam ‘Mijn garens’, nl. ‘Auto Hide’. Wil je het weghebben, klik dan nog een keer op dit icoontje. Als je het menu alleen even wilt bekijken, hoef je niet op het genoemde icoontje te klikken, want dan verdwijnt het menu vanzelf na een korte tijd.

garenkleurenwijzigen
Een menu verschijnt met links namen van garenkleuren en rechts ‘Mijn overzichten’. Bij mij staat daar alleen Sulky, omdat ik met dat merk wil borduren. Wil je nu van de linker kolom een ander merk kiezen dan je in het rechter vlak ziet staan, scroll dan met de grijze balk naar de plek van je keuze, klik op de naam en klik in de middelste kolom op het bovenste pijltje (1 pijl). Je ziet dat de nieuwe naam van een merk nu rechts erbij staat. Je kunt net zoveel namen kiezen als je wilt.

merknaamerbij
Zodra je op een merk garen in het linker vlak klikt, wordt de genoemde pijltjestoets geactiveerd en blauw als je er op gaat staan met de cursor (pijl) van je muis. Klik en de naam staat rechts erbij. (Op de afbeelding heb ik nog niet op de pijl geklikt, maar zie je die button wel in het blauw staan).

Wil je de naam die er al stond verwijderen, dan verplaats je deze naar de linker kolom door op het 3e pijltje van boven te klikken: dit is om namen per stuk terug te zetten. Wil je alles terugzetten, dan klik je op de button onderop, met de 2 pijltjes die naar links wijzen. (Ik denk niet dat je alles naar rechts zou willen verplaatsen maar in principe kan dat door op de tweede button van boven te klikken, met de 2 pijltjes naar rechts).

kleurbeheer
Klik je op ‘Beheer’, linksonder, dan verschijnt een pop-up menu met nog meer mogelijkheden om garens te hernoemen, maken, verwijderen, toevoegen, bewerken, kopiëren enz. Ook weer heel veel mogelijkheden qua merk en kleur. Klik op Sluiten als je daar klaar mee bent. En dan klik je bij het menu ‘Garen-kleurkaarten’ op OK als je wijzigingen wilt bewaren, of Annuleren als je dat niet wilt.

ontwerpeigenschappen
Als je overigens met je rechter muisknop op het garenklosje klikt verschijnt er weer een ander menu: ‘Ontwerp Eigenschappen’. Bij bovenstaande afbeelding staat het tabblad op ‘Garenkleuren’.

ontwerpdetails
Maar je kunt het ook op ‘Ontwerp’ zetten, waarbij je allerlei details over het door jou gekozen borduurmotief te zien krijgt, zoals ontwerpnaam, versie, het stekenaantal, het aantal kleurveranderingen, het aantal kleuren, het aantal knipacties, en de looptijd van de Bernina Machine (standaard tijd, want als je je machine sneller of langzamer laat werken, verandert de looptijd). Er staan nog meer gegevens op, je kunt alles dus in detail bekijken.
En ook bij het tabblad ‘Overzicht’ staan nog wat gegevens over het borduurmotief.

Weer heel wat om uit te proberen – er is meer dan genoeg materiaal om je uren bezig te houden als je alles goed wilt bekijken, en dan heb je nóg niet alles gezien. Over kleuren en garens ga ik later nog meer uitzoeken.

Volgende keer maar weer verder, dan ga ik bestaand motief degroeperen, bewerken en laten zien wat er met alle nodes om een motief gedaan kan worden, want ja, ik ben wel eens toe aan een stukje praktijk!

Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

 

De video ‘Steek-speler’ van de View taakbalk.

Bewaren

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam