Creatieve berichten over quilten

Blok 5 van de Crazy Colors Mystery Quilt 2017

‘De tijd gaat snel, gebruikt haar wel’…. wie kent dat gezegde niet? De tijd goed gebruiken, dat doen wij creatievelingen wel, toch? Bij ons is juist het ‘probleem’ dat we tijd te kort komen. Want er is zoveel leuks te maken, zeker ook bij dit 5e blok van de Crazy Colors Mystery Quilt 2017.

SAM_5663
Ook bij dit blok kun je weer de twee patroondelen voor LINKS en RECHTS downloaden, waarna je weer gaat werken op een sandwich van 32 x 32 cm.

SAM_5664
Print de patroondelen uit, plak ze weer aan elkaar en leg de Vlieseline L11 (32x32cm) over dit patroon. Teken het buitenste vierkant en alle binnenlijnen over.

SAM_5667
Maak de sandwich weer van ecru stof, tussenvulling en Vlieseline L11, en knip/snij het eerste (batik) stofje voor onderdeel 1 – dit is de ruitvorm in het ‘midden’ van de tekening.

SAM_5670
Gebruik nu een blauwe wateruitwasbare stift om de lijnen aan alle vier de zijden van deze ruit van nr. 1 te markeren: ze moeten duidelijk te zien zijn, zodat je een afgebakend gebied hebt waarbinnen je gaat werken. Normaal hoef je dat niet te doen, maar het is bij dit blok de bedoeling om steken ‘in het vierkant’ te gaan zetten, en daarbij moet je wel duidelijk de plek zien waar dat mogelijk is.

SAM_5672
Selecteer een leuke siersteek met de stylus op je machine: het liefst één met een basis – een stiklijn onder de steek. Ik heb steek ‘101’ geselecteerd. Zoals je op de display van mijn BERNINA 770QE ziet, wordt de steek op de display in een rij afgebeeld. Maar ik wil pér steek gaan werken, dus 1 x de exacte afwerking van 1 steek.

SAM_5674
Om dat te doen, klik ik op de ‘i’ in het rondje, rechtsboven de steek. Er verschijnt een extra scherm rechts. Daar staan allerlei icoontjes; degene die ik zoek is de driehoek met streepjes en een ‘x’.

SAM_5675
Daar klik ik één keer op. In plaats van de ‘x’ zie je een ‘1’ verschijnen en bij de steek zelf zie je nog maar één steek. Dat is precies wat ik wil, want als ik nu de steek op mijn sandwich zou gaan maken, krijg ik er maar één op en niet meer.

SAM_5678
Hoe vaker je op het icoontje met het getal (nu ‘1’) klikt, wijzigt het getal in 2 (deze staat nu op de foto hierboven), 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9… en dat is het: je kunt deze ‘lijn’ van siersteken laten maken tot 9 stuks, afgepast. Dus bij elke keer klikken gaat het getal omhoog, en ook het aantal afgepaste steken die de machine maakt.

SAM_5679

Als je na 9 keer klikken nog een keer op het icoontje klikt, staat hij weer op ‘normaal’, oftewel op de ‘x’, en dat betekent dat hij een eindeloze rij maakt, en pas stopt als jij stopt.

Wil je overigens van 1 keer – oftewel slechts één steek – direct terug naar de ‘normale’ setting, druk dan met de stylus langer op dit icoontje, en hij is weer terug bij de standaard setting. Je hoeft dan niet nog 9 keer op dit icoontje te klikken.

Zolang je bezig bent bij dit extra menu, zie je dat de ‘i’ geel is met een geel rondje eromheen. Bovendien zie je ook een gele omranding om het icoontje dat je gebruikt voor het aantal herhalingen van de steek. Dat betekent dat je iets gewijzigd hebt dat niet ‘standaard’ is. Zodra je de instellingen weer terug zet naar ‘standaard’, zijn de icoontjes, getallen en de ‘i’ weer wit. Handig om te weten, toch?

Wat heel belangrijk is om te weten hoe lang een enkele ‘steek’ van siersteken is. Als je in je handboek kijkt, of op de klep van je machine (als daar alle siersteken op afgebeeld staan), lijkt het wel of alle steken van dezelfde lengte zijn: dat heeft te maken met de ruimte van afbeelden in je boek of op de klep, maar dat is niet het geval. Integendeel: er zijn hele kleine steken en hele lange steken. Dus is het belangrijk om vantevoren te bekijken hoe lang één enkele steek van een sierstekenrij is.

SAM_5680
Gebruik hiervoor een proeflapje van dezelfde materialen als de sandwich van je blok. Zoek een steek uit, en maak 1 steek. Zoek een andere steek uit en maak daar ook 1 steek van . Kijk dan maar eens wat een verschil er tussen beide steken is, of probeer nog meer steken uit om dat te bekijken. Steek 101, de onderste op de foto – is op mijn proeflapje ca. 1.8cm lang. Steek 107 – daarboven – is maar liefst 5.5cm lang. Steek 112 is ook 1.8 cm lang, steek 601 1.5 cm lang en steek 911 – de bovenste, vrachtwagen – is 3.2cm lang. (Dit kan per sandwich/stoffen en andere omstandigheden wat afwijken). Je ziet dat ik op mijn proefblokje de nummers van de steek erbij heb gezet: zo kan ik ze later snel terugvinden.

Deze proef geeft al aan dat het belangrijk is om een steek eerst uit te proberen voordat je op je sandwich/blok gaat werken. Je moet weten hoe een steek er uitziet, of je hem mooi vindt om te gebruiken, en ook hoe de steek gemaakt wordt ivm. welke kan je op gaat werken…

SAM_5684
Belangrijk om gebied te meten – welke steek ga je in het vierkant maken? Meet de ruit van (batik)stof op langs de lijnen die je getekend hebt met blauwe wateruitwasbare stift, en meet het oppervlak op waar je de steek of steken op wilt zetten. Meet dan de steek op die je wilt gebruiken om in het vierkant op te zetten en kijk hoe deze bv. in het midden gezet kan worden. Je kunt hiervoor op de maat van de steek weer lijnen zetten en daar op werken.

Of wil je meer vierkantjes op zo’n middenstuk? Kies dan voor een kleine steek, en meet op hoe je de vierkantjes die je maakt kunt verdelen over het vlak van het middelste lapje. Daar in het midden – in de lege ruimte van zo’n vierkantje – kun je weer kraaltjes of pailletten zetten….

SAM_5686
Hoe ga je te werk op je proeflapje?
Zet de naaldstand naar beneden bij stoppen: Maak 1 x motief en haal je voet van de pedaal af, zet het voetje (#20C) omhoog, draai het werk naar links (90°),

SAM_5687
maak weer 1 x motief, haal je voet van de pedaal af, werk weer draaien in dezelfde richting,

SAM_5691
doe hetzelfde voor de 3e kant,

SAM_5692
en de 4e kant z0dat het vierkant met het 4e motief gesloten is – probeer dan wel op het beginpunt uit te komen. Als je gekozen motief een onderlijn/rechte lijn heeft van steken, is het belangrijk om zeker te weten dat het motief zelf naar ‘buiten’ staat bij het maken van een vierkant. Zeker bij een klein motief is dat belangrijk, omdat – als het motief naar binnen staat – de motieven in het midden over elkaar zouden komen, en dat is niet de bedoeling.

SAM_5700
Draai je naar rechts, dan moet je motief de andere kant opstaan. Dat kan standaard zo zijn, maar ook kun je hiervoor je motief eerst spiegelen, om hetzelfde effect te bereiken. Leuk om alles eens uit te proberen…

SAM_5697
Maak eens een rechthoek ipv. een vierkant – lange zijden 2 x het motief = 2 x apart voet op de pedaal totdat een motief helemaal af is, korte kant 1 x het motief… Maak je bv. een rechthoek met 3 x een motief achter elkaar, en op de korte kant 1 x, dan kun je voor de 3x het motief het icoontje van de ‘herhaling’ weer aanklikken om snel het totaal aantal te borduren steken te maken, maar moet je het bij het ‘om de hoek gaan’ weer wijzigen in ‘1’. Kijk maar wat je makkelijker vindt. Bij mij ging het prima om mijn voet 2 x achter elkaar op de pedaal te zetten, dan kon de basisinstelling van ‘1’ blijven staan.

Voordat je op je sandwich/blok gaat werken, op onderdeel 1, is het belangrijk om te kijken wat er precies op past qua steek en vierkant/rechthoek. Ik kies steek 101 waar ik steeds de proeven mee gedaan heb, om daar een vierkantje van te maken, of eigenlijk zelfs twee, die ik redelijk netjes op de ruit wil hebben.

SAM_5701
Daarvoor meet ik het gemaakte vierkantje op om ongeveer de afmeting van binnenkant (de gemaakte stiksteken aan de onderkant van de steek) en de buitenkant (van top tulp aan de ene kant tot top tulp aan de andere kant). Je moet wel beseffen dat een volgend vierkantje iets anders van formaat kan zijn, omdat elke keer dat je iets maakt het nét even anders kan worden. Dus geen exacte wetenschap, maar een redelijk goede plaatsing en opmeten als je het vierkante motief ergens op een bepaalde plek wilt maken.

SAM_5704
Om dat zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen, heb ik met dezelfde blauwe wateruitwasbare stift vakjes getekend: twee stuks – 1 voor de binnenkant, 1 voor de buitenkant van de steken. En dat 2 x omdat ik 2 keer een vierkantje met tulpen wil maken. En daarna aan de slag. Ik heb het begin een aantal keren moeten uithalen, omdat ik merkte dat ik toch iets te vroeg, voor het begin van het middenvierkantje van start ging met het maken van het motief, zodat het niet op de exacte plek uit zou komen. Dat is goed ‘mikken’, en nogmaals ook goed weten hoe de steek gemaakt wordt.

SAM_5706
Maar na een paar pogingen zat het er prima op. De steken zijn gemaakt, twee vierkantjes. Daarna heb ik de plantenspuit gepakt, op ‘mist’ gezet en bovenop het gele lapje met de steken nat gemaakt, om de blauwe wateruitwasbare lijnen weg te krijgen. Dit heb ik eerst allemaal weer laten drogen, en daarna weer fijn met siersteken op lange rijen verder gewerkt.

Als je de machine uitzet, vervalt selectie van de keuze voor ‘1’ steek. Als je de machine aan laat, en je kiest een andere steek, om daarna nog een keer terug te komen bij de eerste steek, is het ‘1’x borduren nog steeds geselecteerd. Zet dit dus uit – druk met de stylus langer op het icoontje totdat je weer een ‘x’ ziet, om te voorkomen dat je er niet aan denkt en daarna wellicht de steek als lange rij wilt gebruiken.

Lapje 2 er op genaaid, en dan zie je dat je er open stukken overblijven, naast de gemaakte stekenrijen- daar ga ik dus weer pailletten en kralen inzetten, net als in het midden van de vierkantjes… komt later.

SAM_5711
Ik ga nog verder werken met lintjes – ook de bredere van 10 mm. Daar gaan siersteken op, maar eerst plak ik ze vast op de ondergrond met Bohin Glue Pen, zodat het lintje niet kan verschuiven of bobbelen tijdens het maken van de siersteken.

SAM_5709
En dat is zeker prettig als je voor een steek over de volledige breedte (bij mij 9.0mm) kiest, die ook nog eens uit spansteken bestaat – spansteken lopen over een breder gebied en hebben de neiging om je werk in te trekken, omdat steken altijd naar elkaar toe willen gaan. Als je het lintje vantevoren vastplakt, zal dit minder snel gebeuren. Hierboven zie je satijnlint van 10mm breed – leuk om mee te werken.

SAM_5713
Bij gebruik van polyester garen of metaalgaren is dat effect nog groter, omdat dit rekbaar garen is, dat iets uitgerekt wordt tijdens het maken van de steek, en eigenlijk direct weer terug wil in de oorspronkelijke maat…

SAM_5716
Zo maak ik ook weer rijen en rijen siersteken: de paarse klokjes die ik nu maak  met voetje #20C – op de afbeelding hierboven te zien – zijn twee rijen van dezelfde steken, maar dan ten opzichte van elkaar gespiegeld.

SAM_5719
Dat geeft ook een leuk effect, het lijkt dan wel of je één hele brede stekenrij gemaakt hebt.

SAM_5723
Werk gerust ook nog met je speciale voetjes, zoals voetje #21 en voetje #22, die de vorige keer aan bod zijn gekomen. Je hoeft daar geen aanwijzingen meer voor te krijgen, want die zijn blij blok 4 doorgegeven. Door veel te variëren met voetjes en steken, garens en effecten wordt ieder blok weer iets bijzonders. Op de foto hierboven zie je dat ik met voetje #22 heb gewerkt, met LIZZY – het mooie glinstergaren. Vastgezet met een felgroen bovengaren, geeft een leuk effect.

SAM_5724
Hier zie je hoe de steken bij elkaar staan. Allerlei lintjes en bandjes gebruikt om vast te zetten, oa. – de paarse – fluweelband van 10mm, dat ik aan weerszijden met een zigzagsteek in afstekende kleur heb vastgenaaid – dit band ook weer eerst vastgelijmd met Bohin Glue pen, want ik wil dat het écht plat op het werk komt te liggen, en niet bobbelig. Werkt geweldig.

SAM_5727
Alles staat eigenlijk mooi, wat je ook voor steken laat maken of welk sier/machinegaren je ook gebruikt…

SAM_5730
En dan is mijn blok nr. 5 klaar: alleen het middenstuk mag nog wel wat opgevuld worden….

SAM_5738
Dat zie er dan zo uit, van heel dichtbij…. meer kralen ed. komen later op mijn blokken. Ik ben al wel bezig geweest met het opnaaien van kralen en pailletten bij de vorige blokken, tot 5 cm. vanaf de kanten. Denk daar om als je ook extra versieringen op je blok aan gaat brengen.

En nu mogen jullie weer aan de slag: veel plezier met het maken van blok 5 en tot de volgende maand!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

 

BELANGRIJK: als  je sandwich/blok klaar is, gecontroleerd dat hij nog ongeveer 32 x 32 cm is (kan iets gekrompen zijn door het ‘quilten’ met siersteken): NIETS AFSNIJDEN, ook niet omdat je je blok dan mooier vindt, geen randjes wegsnijden of het blok ‘vierkant maken’!!! Laat het zoals het is na het maken van de laatste decoratieve steken en dan wegleggen tot maand 12.

Herhaling van het bericht van de vorige keer: ik heb met Jobina de Boer van de organisatie van de Patchwork en Quiltdagen, Broodfabriek in Rijswijk gesproken: zij heeft mij gevraagd om volgend jaar – rond half april – bij deze Patchwork en Quiltdagen een kleine tentoonstelling te houden van de Crazy Colors Mystery Quilts 2017, die dan klaar zijn. Geweldig, wat een eer! Natuurlijk heb ik dan wel jullie hulp nodig om zo’n 20 tot 30 quilts daar te laten hangen. Want alleen als jullie je quilts beschikbaar willen stellen om daar ten toon te stellen, kan dit bijzondere feit doorgaan.

Nu weten jullie dat je 15 december de laatste aanwijzingen krijgt voor dit mystery project, maar dan heb je – als je dat wilt – voldoende tijd om vóór eind maart je quilt af te krijgen. Per slot van rekening is er dan al veel gedaan, omdat je per maand al veel op een sandwich klaar hebt. KORTOM: ben je heel enthousiast over dit Crazy mystery project, en zou je het leuk vinden om je werk door anderen te laten bewonderen? Mail me dan zo spoedig mogelijk via sylvia@sylviasartquilts.nl met je aanmelding. Wel ga je dan de ‘verplichting’ aan om je quiltje dan ook daadwerkelijk voor eind maart 2018 klaar te hebben, want wij – Jobina en ik, en met ons de bezoekers van het evenement – moeten wel op de aanmeldingen kunnen rekenen.

Laat maar van je horen: we hopen op veel inzendingen: mochten het meer aanmeldingen zijn dan er plek op de wand in Rijswijk is, dan gaan we loten. Aub. wel voor eind mei 2017 doorgeven ivm. publicaties/folders Rijswijk

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam