Creatieve berichten over quilten

Moederdag cadeautje: maak een pakje voor zakdoekjes.

Het is bijna Moederdag, dus als je zelf nog iets persoonlijks wilt maken, moet je snel zijn. Degenen die bezig zijn met het Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project, dat ik via deze BERNINA Blog steeds op elke 15e van de maand doorgeef, hebben het druk (daar zorg ik wel voor)! Maar omdat je daar toch proeflapjes voor moet maken, kun je het volgende cadeautje snel voor elkaar krijgen! (Voor degenen die niet aan dit project meedoen: de uitleg is vanaf het begin opgezet, dus kun je dit snel maken).

Wat heb je nodig?
1) Een sandwich, of 3 stukken sandwich (ca. 12 x 17 cm) – maak deze van ecru stof, dunne tussenvulling en een leuke bovenstof – ik heb gekozen voor een felgroene batik
2) Mooi siergaren voor het maken van siersteken. Bij mijn voorbeeld heb ik gekozen voor een felblauwe Magnifico/Superior Threads: een 100% polyester glanzend garen voor de machine, dikte 40.
3) Een bijpassende kleur machine ondergaren. Bij mij was dat DecoBob/Wonderfil.
4) Topstitch naald 90/14
5) Bohin Glue pen – een lijmstift die ‘tijdelijk” werkt – plakt tussen ca. 30 en 60 seconden, daarna verdroogt het, is wateroplosbaar. Dit gebruik je i.p.v. spelden.
6) Stukje patroonpapier
7) Pakje papieren zakdoekjes

SAM_5613
En dan aan de slag. Mijn sandwich lag al klaar… via bovenstaande foto zie je dat je 3 lagen nodig hebt.

SAM_5614
Een pakje zakdoekjes heb ik erbij gelegd, om de maten op te meten.

SAM_5617
Zo kom ik er op dat ik 3 sandwiches van ca. 11 x 16 cm nodig heb om op te werken (dat is nog niet de afgewerkte maat), maar ze mogen ook ietsje groter zijn, bv. 12 x 17 cm. Een groter formaat is makkelijker, omdat je dan meer ruimte hebt om de sandwiches vast te houden tijdens het maken van de steken, maar ook vanwege quiltkrimp. Ik heb ze met een rolmes gesneden, langs een quiltliniaal.

SAM_5619
Vervolgens ga ik op de BERNINA770QE werken, met het Open Borduurvoetje #20C, want ik ga siersteken maken. Het genoemde Magnifico garen bovenop gezet, DecoBob in een bijpassende kleur op het spoeltje, Topstitch naald 90/14 ingezet en leuke steken uitgezocht (moeilijk te kiezen, want eigenlijk zijn ze allemaal leuk). Deze eerste sandwich leg ik zodanig neer, dat de steken er op de smalle kant opgezet worden. Ik begin altijd op een middellijn, waarna ik naar twee kanten werk. Dan werk je eventuele onregelmatigheden weg naar de kanten toe.

SAM_5621
De hele sandwich moet volgezet worden – en dan zie je direct de reden dat de sandwich groter is dan de afgewerkte maat: hij krimpt omdat je eigenlijk quilt met de siersteken. Ik hoef op de uiterste zijkanten ook geen steken meer te zetten, want die worden dan toch weggesneden.

SAM_5623
De sandwich wordt terug gesneden tot een afmeting van 10 x 15 cm. Dit deel wordt voor de onderkant van het zakdoekenpakje gebruikt.

SAM_5624
Voor de bovenkant zijn de twee overgebleven sandwiches aan de beurt. Daar maakte ik de steken op de lange kant. Je ziet dat ik alleen in het midden steken heb gemaakt, want ik ga eerst een deel terugsnijden….

SAM_5627
En dat is een deel van de ecru achterkant en tussenvulling, omdat ik de overlap die dan ontstaat van de groene stof naar onderen weg wil vouwen en vast wil naaien als afwerkrand. Ik heb van de ecru en tussenvulling 1,5 cm afgesneden, maar het mag ook 2 cm zijn.

SAM_5631
Daarna heb ik met de Bohin Glue pen lijmtipjes op de achterkant van deze sandwich bij het afgesneden deel gezet – OP de naadtoeslag, die 0.5 cm is, zodat de naald niet in de lijm komt, en ook heb ik lijm aan de binnenkant van de groene stof, die uitsteekt, gezet.

SAM_5634
Het overslag gedeelte van de groene stof heb ik op iets minder dan de helft ingevouwen, en daarna over de ecru sandwich gevouwen. Door de Bohin lijm zit deze rand tijdelijk vast, waardoor ik hem direct vast kan naaien (zonder spelden die in de weg zitten).

SAM_5636
Kijk maar eens hoe netjes dat is voorbereid…

SAM_5638
Om de voorkomen dat er draadopbouw komt aan de achterkant, als ik begin met stiksteken, leg ik een stukje patroonpapier onder het begin van de naad. Dat stukje papier scheur je naderhand makkelijk weg. Ik zet de Terugtransportvoet #1D op de machine, en zet de dubbeltransport onder het voetje, zodat alles vanwege de dikte van het werk netjes meegevoerd wordt.

SAM_5640
Zo is de rand netjes afgewerkt. Aan de andere kant wordt er straks nog een smalle strook afgesneden om de twee stukken voor de voorkant te laten passen.

SAM_5642
Dit zijn de drie afgewerkte en afgesneden stukken. Maar… ik heb het idee dat de twee stukken voor de bovenkant die elkaar moeten overlappen nóg iets te breed zijn.

SAM_5643
Even zien hoe alles op elkaar zou passen… inderdaad, de overlap van de twee bovenste stukken is te groot, dan zou het pakje zakdoekjes er bijna niet in te stoppen zijn. Van elk van deze stukken gaat aan de onafgewerkte kant nog een strook af.

SAM_5648
Dan kunnen de onderdelen op elkaar genaaid worden. Een deel van de voorkant wordt met de onafgewerkte kant, omgekeerd op de goede kant van de achterkant gelegd. Ik lijm beide onderdelen tijdelijk weer op elkaar met de Bohin Glue pen, alleen OP de naadtoeslag.

SAM_5646
Dan gaat alles weer onder de naaimachine, en prettig om met de dubbeltransport te werken (op de foto is hij nog niet naar beneden gehaald), zodat zelfs deze dikke lagen prima op elkaar genaaid worden.

SAM_5650
Zo worden dus eerst de lange zijkanten op elkaar genaaid, eerst het ene deel, en gelijk met een zigzagsteek netjes afgewerkt,

SAM_5652
dan het andere deel, en ook weer met een zigzagsteek afgewerkt.

SAM_5655
Als laatste worden de korte kanten op elkaar gelijmd met de Bohin Glue pen, gestikt, en daarna met zigzag afgewerkt.

SAM_5657
Dan kan het zakdoekenpakje gekeerd worden. Normaal gesproken zou je de hoekjes nog afknippen om een scherpe hoek te krijgen na het keren, maar ik heb ze laten zitten – geen probleem als de hoekjes wat afgerond zijn. Zo, is dat een snel en leuk cadeautje of niet? Elke moeder is hier toch blij mee?

Fijne Moederdag allemaal!

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

Bewaren

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam