Creatieve berichten over naaien

De rulervoet

Ik denk dat de rulervoet de meest gevraagde voet is van de afgelopen maanden. Ik merkte het al op de Handwerkbeurs in Zwolle. Daar hebben we hem ook gedemonstreerd.
Maar na 2 dagen demonstreren had ik wel zoiets, is dit alleen voor quilten of……………………. En ja hoor ik heb het uitgeprobeerd, het gaat ook met een zigzag, met een tweelingnaald, en zelfs met het decoratief spoelhuis! Nu vind ik het leuk worden. Ik had op de beurs de zigzag en de tweelingnaald uitgeprobeerd en een klein projectje gemaakt.

DSC03163 (Kopie)

Dit was het begin, ook voor de rulervoet geldt: oefenen, oefenen, oefenen.
Nu wil ik het op een kledingstuk toepassen, thuis heb ik niet de sjablonen die ik op de beurs had, maar ik heb andere mooie sjablonen (en mijn zwager heeft er een aantal voor mij gezaagd van plexiglas).

DSC03170 (Kopie)

Die met die houtenknop zijn van plexiglas, die houtenknop heb ik er op gemaakt voor houvast. De onderste ruler is een originele, hier zie je kleine rondjes op zitten, stikkertjes, dat is anti slip. Deze ruler heb ik van een collega over genomen. Zelf heb ik die stikkertjes niet, ik gebruik een stukje van een antislipmat.
Ik wil de rulers nu gaan gebruiken op een bloesje, ik heb een dun jeansstofje gekocht. Ik gebruik mijn basispatroon, waarvan ik de zijpanden aan het middenvoorpand lock, en aan het middenachterpand. Ik weet nog niet precies wat en hoe ik de lijnen wil, daarom ga ik eerst even wat uitproberen en gewoon met een pen langs de rulers. En dan begin ik met het voorpand. Ik gebruik de ruler met de golvende lijn.

DSC03169 (Kopie)

Ik gebruik de grootste rand, boven de ruler licht een stukje van een antislipmat, dit gebruik ik tegen het glijden.

Na wat oefenen, ga ik op het voorpand beginnen. De stof heb ik verstevigt met scheurvlies, en mijn persvoetdruk verlaag ik naar 15.
Ik begin met een gewoon stiksel, daarna de dubbele tweelingnaald. Als je een tweelingnaald gebruikt, heb je een smalle nodig, 2, of 2,5mm breed.

BERNINA heeft een PDF van een naaldbrochure met alle verschillende naalden.

DSC03164 (Kopie)

Om de afstand gelijk te houden meet ik 7 mm tussen ruler en stiksel.

DSC03165 (Kopie)

En dan het decoratief spoelhuis, het garen wat ik erop doe is dmc koord.

DSC03166 (Kopie)

Dan weer een proefje, om te kijken hoe ik de spanning moet zetten.

DSC03167 (Kopie)
Het bovenste is het eerste stiksel, waarvan ik alleen de steeklengte heb verhoogd naar 3.0. De bovenspanning staat op 5.5 dat is voor de rechte steek de basisspanning van de Bernina 790. Ik vind hem niet mooi, en heb hem verhoogd naar 6,5.

Wat een klus! En ik kom tot de ontdekking dat ik eigenlijk de stiksels eerst had moeten doen voordat ik de zijpanden eraan lockte.

DSC03172 (Kopie)

Omdat ik het zo toch een beetje eentonig vind stik ik er nog een decoratieve steek tussen. Ik kies voor steek 158, en pas hier de lengte van aan, zodat de steek in het hele rondje past.

158-1

Het tekentje om te vergroten zit bij de i.

158-2

DSC03201 (Kopie)

Er moeten er nog een paar bij. Dan het andere zijpand. Eerst wilde ik hier ook randen met de rulervoet, maar ik heb me bedacht, ik kies voor de siersteek die ik hier boven gebruikt heb.
3 rijtjes, 2 donkerrood, met dezelfde maat als hierboven, en daar tussen de verloop kleur met roze, dan het standaard motiefje.

DSC03204 (Kopie)

Op het achterpand ga ik wel met de ruler aan de slag. Ik teken een vlak waar de lijnen in moeten komen.

DSC03202 (Kopie)

Deze lijn heb ik getekend met een frixion stift, als je hierover strijkt verdwijnt de lijn.

DSC03203 (Kopie)

Dan de lijnen stikken, ik vind de ruler geweldig hiervoor, toch voor meerdere dingen geschikt dan alleen quiltenDSC03205 (Kopie)

Ook hier ga ik het bloemmotiefje nog weer toevoegen.
Dan ga ik de losse onderdelen bewerken, ik wil op de bovenkraag een lijn met de ruler, op de kraagstaander wil ik het siersteekrandje.
De manchetten, doe ik met beide, op de een de ruler en de ander de decoratieve steek.

En dan kan de blouse in elkaar.

DSC03207 (Kopie)

Dan de manchetten.

DSC03211 (Kopie)

De kraag en de manchetten heb ik wel bewerkt voordat ik ze in elkaar heb gestikt. Ik ben heel blij met de blouse.

DSC03206 (Kopie)

En kijk eens naar de knopen, ik heb 2 soorten, de bovenste 4 zijn bekleed met de stof, en dan de rode, ik kan het gewoon niet laten om daar mee te spelen.

Op de foto hierboven zie je nog een knoop op de mouw, ik heb strookjes gemaakt om zo de mouw te kunnen oprollen en vastzetten. Er is een woord voor, maar wie helpt mij daarmee, ik ben het kwijt. Op die strookjes heb ik ook nog het siersteekje gestikt.

DSC03208 (Kopie)

Hier zie je het hele achterpand, en ook het strookje op de mouw.

Wat vinden jullie van de voet, ik ga hem zeker voor dit soort dingen vaker gebruiken!! Jullie ook??

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: Mettler naai/ borduurgaren, soepele jeans
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1150MDA
BERNINA 1150MDA
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Verstelbare rulervoet #72
Verstelbare rulervoet #72

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam