Creatieve berichten over quilten

Een omslag voor een multomap

Mijn oudste kleindochter Samantha werd in april 8 jaar. En wat is het dan leuk om een persoonlijk cadeautje te maken. Omdat ze veel interesse heeft voor de Kustwacht, SAR, en alles wat met redding te maken heeft (ze maakt zelf armbandjes van parachute cord, verkoopt ze, waarna ze de opbrengst helemaal aan het KNRM geeft*), en zelf flight nurse op een helicopter wil worden, dacht ik om haar een 23-rings multomap met gelinieerd papier te geven, waar ik dan zelf – met al haar interesses – een omslag voor zou maken.

Daar heb ik een aantal zaken voor voorbereid:
1) Borduurpatroon opgezocht met doktersartikelen, met bijpassend machine borduurgaren – daarbij wel opgelet of het motief niet te groot en niet te klein zou zijn, ivm. hoe het op de voorkant van de omslag zou komen.
2) PhotoFabric gebruikt om badges (oa. één die ze zelf ontworpen heeft) uit te printen en op Heatn’Bond Lite te strijken. De motieven heb ik van foto’s afgehaald en op een bepaalde maat gezet, zodat ze ook niet te groot, maar zeker niet te klein zouden worden.
3) Stof en tussenvulling uitgezocht om de map mee te maken. De map heb ik eerst opgemeten om te zien hoeveel stof ik nodig zou hebben. Ik wilde gele stof voor binnen- en buitenkant van de map en rode afwerkranden, waarbij ik met blauw met steken de afwerkranden vast ga zetten: dit zijn de kleuren van de rescue/trauma helicopters, vandaar mijn keuze.

SAM_5536
Allereerst heb ik het borduurpatroon op een USB-stick gezet, op de machine ‘geladen’, en een sandwich (achterkantstof, tussenvulling en bovenkantstof) ingespannen in de ovale ring, bij de BERNINA 770QE, waar ik de borduurmodule opgezet heb.

SAM_5537
En dan maar borduren… of eigenlijk, láten borduren, want de machine doet het werk. Al moest ik natuurlijk wel draden wisselen en opletten dat alles goed ging, het liep als een zonnetje.

SAM_5544
Leuk motief, toch? Helemaal passend bij haar interesse…

SAM_5546
Het borduurwerk heb ik – nadat het klaar was – terug gesneden tot een formaat waarbij het in het midden van de voorkant van de omslag zou komen.

SAM_5540
Dit zijn de badges die ik heb gemaakt: op PhotoFabric uitgeprint en op Heatn’Bond Lite gestreken, uitgeknipt en klaar voor opstrijken. De zwarte badge rechts heeft Samantha zelf ontworpen (al wist ze niet dat ik de foto daarvan ook gebruik voor deze omslag).

SAM_5548
Om zeker te weten dat alles goed uitkomt, heb ik het afgesneden borduurwerk (inclusief naadtoeslag) en de badges op de voorkant van de multomap gelegd: zoals ik het nu heb liggen, vind ik het prima.

SAM_5551
Om alles op één omslag te krijgen, heb ik diverse stukken stof nodig. Van de genoemde gele stof heb ik stukken gesneden die aan elkaar gezet worden tot één lap. De uiteindelijke maat waar ik op uit moet komen is de maat van de opengelegde multomap + minimaal 1 cm naadtoeslag rondom. Dat komt neer op ca. 36 x 61 cm in dit geval (belangrijk om dat altijd eerst op te meten voordat er gesneden wordt in de stof). Waar je bij de afmeting die je gaat snijden wel om moet denken, is dat alles na het quilten gekrompen kan zijn – dus heb ik alles wat ruimer gesneden.

Stof gestreken en daar de benodigde onderdelen uitgehaald: twee stukjes voor boven- en onder het borduurwerk, één smalle strook voor de rechterkant en één breed stuk stof voor het linker- en achterdeel.

Verder heb ik nog een groot stuk stof nodig op het volledige formaat, voor de achterkant/binnenkant van de omslag – daar zie je nog nét een stukje van op de foto hierboven. Die achterkant gebruik ik vanwege quilten.

SAM_5553
Ook voor de flappen – waar de map ingestoken wordt – heb ik smalle stroken nodig: ik heb ze op 10 x 36 cm gesneden, vier stuks, omdat ik ook deze flappen ga quilten. Dan heb ik er twee nodig voor de bovenkant en twee voor de achterkant/binnenkant.

SAM_5554
En natuurlijk een tussenvulling op maat: één stuk voor de volledige afmeting van de omslag, en twee smalle stroken voor de flappen.

SAM_5556
Allereerst worden nu de kleine stukken gele stof aan de boven- en onderkant van het borduurmotief genaaid.

SAM_5558
Daarna de smalle strook aan de rechterkant…

SAM_5561
En dan het grote stuk aan de linkerkant. Je ziet op de foto hierboven dat ik de kanten op elkaar heb gespeld – meestal gebruik ik Bohin Glue pen om naden op elkaar te plakken; dat werkt tijdelijk en gaat prima. Maar omdat het middendeel al uit een sandwich bestaat, en ik alles netjes op elkaar wil hebben, zonder dat stof of borduurdeel dat extra dik is weg glijdt tijdens het vastnaaien, heb ik nog wat spelden gezet. Gewoon voor de zekerheid.

Dat het middendeel al een sandwich is, komt omdat ik bijna altijd borduur op een quiltje – zo hoef ik geen speciale verstevigingen in te spannen en heb ik al een bepaalde dikte bij het borduurwerk: ik vind het leuk als het middendeel iets hoger ligt dan de rest.

SAM_5565
Hierna heb ik de badges opgestreken – ik kon er nu nog goed bijkomen.

SAM_5568
En dan de sandwich gemaakt van de omslag – met lange Flower Pins houd ik alle lagen bij elkaar.

SAM_5571
Ook een sandwich voor de flappen gemaakt – die worden apart gequilt.

SAM_5573
Borduurmodule van de machine af, vrij quilten instellen. De badges zijn als eerste rondom gequilt. Rondom met zwart garen, om een beetje op te vallen. Verder hoefde ik ze niet te quilten, het ging er alleen om dat ze vastgezet werden.

SAM_5574
Hierna heb ik op het ecru gedeelte rondom het borduurwerk krulletjes gequilt, en daarna krullen met spiralen met gele Tutti/Wonderfil op de grote gele vlakken. Als ondergaren heb ik DecoBob/Wonderfil genomen, in een bijpassende kleur.

SAM_5578
Uiteindelijk heb ik alle drie de stukken – één grote en twee smalle – gequilt. Door mijn intensieve manier van quilten zijn ze inderdaad flink gekrompen, maar gelukkig heb ik daar vantevoren rekening mee gehouden.

SAM_5581
Voor de afwerkranden heb ik stroken gesneden van 4 cm breed – gewoon op de breedte van de stof. Ze hoeven niet schuin gesneden te worden, omdat ze op rechte zijkanten genaaid worden. Schuin gesneden stroken zijn bedoeld om uit te rekken of mee te ‘lopen’ met oa. ronde vormen, en dat is hier niet het geval.

Ik heb de stroken op de achterkant van de smalle gequilte flappen genaaid.

SAM_5584
Hierna heb ik de stroken naar voren geslagen, een inslag gemaakt en die vastgeplakt met Bohin Glue pen. Daarna deze rand omgeslagen en op de voorkant van de flappen geplakt. Dat plakken gaat zoveel makkelijker dan werken met spelden… wel belangrijk om te weten dat dit een ‘tijdelijke’ lijm is: het werkt tussen 30 en 60 seconden, daarna is het opgedroogd. Dus niet teveel vantevoren lijmen, maar alles direct verwerken.

Omdat ik de lijm OP de naadtoeslag zet, komt de naald van de machine niet in de lijm bij het op de voorkant opwerken met een siersteek. Bovendien is de lijm wateruitwasbaar, dus geeft het geen probleem als het wel zou gebeuren.

SAM_5586
En dit is de siersteek (nr. 605) die ik gebruikt heb om op de rand van de flappen te maken, opgewerkt met een blauwe Magnifico/Superior Threads. Hiervoor heb ik de Open Borduurvoet #20C gebruikt. Ondanks het feit dat ik op een gequilt stuk werk, gaat dit prima. Rustig werken om te zorgen dat het midden van de steek op de rand van de afwerkstrook blijft.

SAM_5587
Ziet er leuk uit toch? Jammer dat het alleen op deze stukken gezet kan worden, want op de zijranden waar straks ook afwerkstroken op komen, gaat het niet: er zijn dan twee quiltlagen op elkaar plus de afwerkrand met naden ed. Veel te dik, waardoor de steek niet vooruit komt.

SAM_5593
Nu alles gequilt is, en de binnenkanten/zijkanten van de flappen zijn afgewerkt, is het tijd om de gequilte delen op maat te snijden/recht te maken. Wel heb ik alles nog gecontroleerd of ik nog de benodigde 1 cm extra ruimte rondom over heb gehouden. Ik heb hiervoor de opengeslagen multomap op de omslag met daarop de flappen neergelegd: alles is op maat.

SAM_5595
De flappen worden allereerst op de omslag vastgezet. Hierbij is het belangrijk om op te letten dat de verkeerde kanten/binnenkanten van beiden op elkaar komen. De mooie kant van de omslag ligt onderop, je ziet de binnenkant, en de mooie kant van de flappen ligt naar boven.

Ook hierbij weer de strook voor de afwerkrand eerst op de binnenkant van de omslag vastzetten, omslaan naar de goede kant van de omslag, inslagje maken en afwerkrand op de omslag plakken. Hierbij heb ik ze met blauw garen – net als de sterretjes – doorgestikt, op de goede kant dus. Geen siersteek gebruikt, maar een stiksteek, vanwege de dikte van alle lagen. Op een proeflapje uitgeprobeerd, bleef de steek ‘steken’, vanwege het te dikke materiaal.

SAM_5597
Vervolgens heb ik op de lange kanten de rode stroken voor de afwerkrand op de binnenkant vastgenaaid, en daarbij aan beide kanten ca. 1 cm de strook uit laten steken.

SAM_5599
Dit extra stukje gebruik ik om eerst om te slaan,

SAM_5601
en plak het weer (tijdelijk) vast met de Bohin Glue pen.

SAM_5603
Pas dáárna wordt de lange kant weer bewerkt: inslag maken, laatste deel omslaan en op de voorkant plakken, en daarna doorstikken. Doordat de hoek geplakt is, en de lange kant ook, zitten er geen lastige spelden in de weg als je alles vastnaait. Handig hoor.

SAM_5605
De omslag is nu klaar: zo ziet de goede (opengelegde) kant er uit…

SAM_5607
en zo de (opengelegde) binnenkant.

SAM_5609
De map kan er in: die moet altijd iets omgebogen worden om onder de flappen te zetten.  Gelinieerd papier erin en dicht…

SAM_5611
Samantha kan vanaf nu vanalles wat ze wil schrijven of tekenen over reddingsbrigades, kustwacht, SAR ed. in deze map opbergen. Leuk hoor, zo’n persoonlijk verjaardagscadeautje maken… alleen… heb ik wél drie kleindochters… enne…  de volgende is een maand later jarig…

SAM_5742
ok, ook voor haar nog een map gemaakt, met Elsa en roze, haar lievelingskleuren. Zo, twee dames blij gemaakt… de kleinste kleindochter is pas in december jarig, dus daar heb ik nog even de tijd voor!

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

 

*Wil je weten welke armbandjes van parachute cord Samantha maakt voor de KNRM? Kijk dan op haar website bij ‘producten’ – ze maakt de website ook zelf, en heeft zelfs een FaceBook pagina. Het zou leuk zijn als je die liked, en/of een berichtje in het gastenboek van haar website achterlaat.

Bewaren

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam