Creatieve berichten over quilten

Tambani & BERNINA in Zuid-Afrika

Voor het demonstreren van de BERNINA Q24 longarm is er behoorlijk wat materiaal nodig. Is het niet zonde, wanneer dit materiaal niet meer gebruikt wordt? Dat vonden wij ook, en daarom zijn we in contact gekomen met Annemiek Stijnen. Het idee ontstond om van het demonstratiemateriaal bodywarmers en dekens voor minder bedeelde mensen in de townships van Zuid-Afrika te maken. Hieronder willen we graag het verslag met jullie delen dat we van Annemiek ontvingen. We bewonderen dit idee en de inzet die Annemiek voor dit project toont enorm en daarom hopen we, dat we dit project nog lang mogen ondersteunen.

“Elke keer als ik voor Tambani naar Zuid-Afrika ga, neem ik ook spullen mee voor de minder bedeelden in de townships en het squatter camp bij het dorp waar de initiatiefneemster van Tambani woont. Daardoor krijg ik nu steeds vaker verzoeken voor specifieke spullen. Relatief vaak wordt er gevraagd om kleine dekens, voornamelijk voor de ouderen. Alle demonstratie-materialen van BERNINA die we krijgen, worden door een vriendin van me (ook vrijwilligster voor Tambani) omgezet in kleine dekens. In het verleden heeft ze veel bodywarmers gemaakt:

bodywarmers2016

Maar men geeft nu de voorkeur aan de kleine dekens, omdat die door meerdere mensen gebruikt kunnen worden.

Vorig jaar hebben we bodywarmers en kleine dekens gegeven aan vrouwen in het squatter camp die meedoen aan een groep waar ze leren breien (de dame met de bril op de onderstaande foto kan breien en geeft les aan de anderen):

blankets2016

In het squatter camp wonen mensen in huisjes gemaakt van golfplaten, karton en wat mensen maar kunnen bemachtigen. In hun winter hebben mensen het erg koud in die huisjes. Het waait hier ook veel en dan is de kou nog erger. De vier witte huisjes rechts zijn de gezamenlijke Toiletten voor het hele kamp: 

Dit jaar hebben we een aantal individuele ouderen bezocht (op aanwijzing van een medewerkster van een lokaal kliniekje die veel mensen kent) en dekentjes gegeven. De mevrouw die het dekentje met de bloem erop gekregen heeft, is alleen en zorgt voor haar kleinzoon nadat de moeder een aantal maanden geleden overleden is.

De opa op de andere foto zorgt ook voor een aantal kleinkinderen, waaronder een kindje met een waterhoofdje.

Tenslotte hebben we twee dekentjes aan een creche gegeven, die vanuit welzijnswerk is opgezet. Op de foto ook een aantal kinderen die gebreide spulletjes hebben gekregen die een tante van mij samen met haar breiclubje maakt:

Een paar maanden geleden is een hele grote doos met een-persoons dekens/quilts naar Kinshasa in DR Congo gegaan. Hier bestaan op het moment nog geen foto’s van, maar jullie zien, dat de het demonstratiemateriaal een plek vindt, waar het nog heel veel nut heeft.  Hartelijk dank.”

Wij bedanken Annemiek en de overige mensen die aan dit project meewerken heel hartelijk voor het coördineren, zodat het demonstratiemateriaal op de goede plaats terechtkomt.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • IngridL

    Hier sta je niet bij stil, maar wat een super initiatief voor het demonstratie materiaal.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam