Creatieve berichten over naaien

Hoera het is weer lente! En dus is het trouwseizoen weer geopend :-)

Nooit gedacht dat als ik later als ik groot ben trouwjurken zou gaan maken, maar niks is minder waar ik maak naast al mijn andere activiteiten nu ook sinds twee jaar trouwjurken. Weliswaar geen traditionele jurken met hoepels, veel baleinen en dat soort dingen maar bohemian, vintage-stijl en nu ook Great Gatsby stijl.

Tijdens mijn modeopleiding (1997-2001)  heb ik wel een periode stage gelopen in een bruidszaak en dat was ook al geen traditionele trouwzaak,  maar heel veel gekeurde organza met lurexdraden en dat soort dingen, heel leuk maar niet iets wat ik later zou willen doen dacht ik toen. Door stom toeval ben ik er toch in beland en ik vind het superleuk! In 2015 begonnen met de bruidsjurk voor mijn nichtje en nu ineens veel nieuwe klanten vanuit het hele land die kiezen voor een jurk van mijn hand> hoe cool!!

Nooit keek ik in de stoffenzaken naar de kleur wit en nu valt mijn oog daar zo ongeveer alleen nog maar op dat is toch gek hoe dat zo makkelijk kan veranderen. Alle mooie kantjes ontgaan mij niet meer en ik struin heel Marktplaats af voor vintage kantjes, knoopjes en andere toffe dingen.

Natuurlijk komen er wel hele andere afwerkingen om de hoek kijken bij dit soort projecten.

Nog nooit eerder heb ik iets met een rolzoomvoet gedaan maar  nu is het in de afwerking van de voile rokken van de jurken min grootste vriend. De stoffen zijn zo verfijnd en dun dat het eigenlijk het mooiste wordt met een rolzoomvoetje.

IMG_8096

Ook heb ik nooit eerder iets met kant gedaan dus ook het verwerken van kant heb ik mezelf in relatief korte tijd eigen gemaakt. Het ene kant is het andere kant en heeft dus ook een andere verwerking nodig om het mooi te laten worden.

Ik werk veel met open ruggen die afgewerkt zijn met de schulprand van de stof zelf. Je kunt meestal de stof niet zo knippen dat de rand eraan blijft zitten omdat dan je stof niet meer recht van draad zit en dus je patroon (meestal bloemen) scheef zitten. Daarom zet je de schulprand er later weer op bij deze twee jurken is het met hetzelfde kant gemaakt waarbij door de kralen en het soort kant het mooier was om dit met transparant draad met de hand erop te zetten.

IMG_8505 IMG_8510Wedding Lillian & Stephan by Sanne Romeijn Photography ( http://www.sanneromeijn.com/ )

Bij ander soort is het weer mooier om een soort verbindingsstukje ertussen te zetten omdat het er anders niet zo mooi uitziet maar een beetje rommelig. Bij deze top met dit kant heb ik een verbindingsstukje gebruikt.

IMG_2368 IMG_2376

Je kunt ook een ander randje erlangs stikken of met de hand vastzetten zoals ik bij deze rug-belijning heb gedaan.

16797396_1411118042241018_1447106592843532068_o

Dan de sluiting ik gebruik eigenlijk alleen maar blinde ritsen dat vind ik nog altijd het mooist helaas wel het meest kwetsbaar ook maar ik verkies schoonheid boven evt. lastigheden 😉 Hiervoor maak ik gebruik van het normale ritsvoetje en daarna een blinderits-voetje deze houdt de rits opengeklapt wanneer je aan het naaien bent.

Bij bruidsjurken komt het echt couture en maatwerk kijken daar ben ik ook in opgeleid (lang geleden!) en dat is heel leuk om daar weer helemaal mee bezig te zijn.  Daarom zijn er sowieso 4 momenten dat ik de bruid zie. De eerste afspraak is de afspraak waar zij verschillende toppen en rokken bij elkaar aanpast om te zien wat het beste staat en als we dan echt een model hebben uitgekozen dan kijken we naar de stoffen en zo komen we tot een definitieve jurk. Dan worden de maten opgenomen.

Ik ga dan de patronen maken een een eerste pas maken in een stof die al lijkt op de echte jurk maar dan met goedkopere stoffen. Dan komt de bruid weer en gaan we de jurk passen. Deze pas gebruik ik om alles echt goed op maat te krijgen en eventuele dingen die we anders willen doen we dan gelijk anders. Dan ga ik het patroon aanpassen en ga ik het uit de echte stof knippen. Dan komt de bruid weer en gaan we de definitieve lengte bepalen en waar de rits moet komen. Dan ga ik de jurk afmaken en wanneer zij weer komt moet het in principe goed zijn maar soms moet er toch nog iets kleins gebeuren.

Kortom tijdrovend maar fantastisch om te doen en te maken 🙂 In principe doe ik de bruidsjurken alleen maar ik heb het geluk dat mijn lieve oude tante die al bijna 10 jaar met pensioen is mij vaak een dagje in de week helpt om eea af te krijgen. Zij is van huis uit coupeuse dus superfijn!

Hieronder een kleine etalage van de dingen die ik ook zoal heb gemaakt en hopelijk kan ik komende tijd nog veel meer tonen. En ik maak dus alles op de B330 en op mijn oude Bernette lockmachines.

Fijne dag!

Marieke,

 

2017-01-08_0004 2017-01-08_0007 2017-01-08_0009 IMG_8454-1 IMG_8502 IMG_8503 IMG_8505 IMG_8510 Wedding Lillian & Stephan by Sanne Romeijn Photography ( http://www.sanneromeijn.com/ ) DSC_6776 FUN_3987metwatermerk FUN_3989 FUN_4214 FUN_4441 native_american_Metwatermerk (79 van 94) native_american_Metwatermerk (85 van 94) native_american_Metwatermerk (88 van 94) native_american_Metwatermerk (89 van 94) native_american_Metwatermerk (90 van 94) Mooi SRGB_backstage (40 van 88)

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam