Creatieve berichten over naaien

Bandapparaat 87 – een ander gebruik.

Niet-voorgevouwen band gebruiken in een apparaat voor voorgevouwen band? Het kan! Bandapparaat 87 – een ander gebruik.

Voor velen is het bandapparaat nog steeds een moeilijk te doorgronden magisch ding.

Yvonne schreef er reeds een blogbericht over, ‘Bandapparaten, zo handig!‘. Als je dat terug naleest, vind je heel veel info terug! Wat er bedoeld wordt met de 2 soorten apparaten lees je daar, maar ook het onderscheid tussen de soorten band.

En in dit filmpje zie je ook duidelijk hoe je ermee werkt. Hier wordt uiteraard voor de beide types het bedoelde band gebruikt.

Zelf heb ik vandaag het apparaat nr 87 gebruikt in de smalst beschikbare versie (breedte 13 mm staat er op). Dat is in principe bedoeld voor voorgevouwen band.

Het band dat ik wil gebruiken, is juist NIET voorgevouwen. Op het eerste zicht, zou je denken dat het niet gaat lukken, maar mits wat mee te geleiden gaat het echt wel goed. Kijk maar.

Ik maakte een keukenschortje voor Nele, een medecursiste van de BBQ-les van manlief. Ze is gek van flamingo’s, dochter heeft een flamingo-keukenschortje en ja, nu wil zij dus ook ‘in stijl’ met dochter kokerellen. Dus: ‘Bea??’ ‘Ja hoor, Nele’.

Daar gaan we.

Ik heb nodig om te werken met het bandapparaat:

  • Flamingostof 🙂
  • Bijpassend biaisband – het mijne is exact 3 cm breed.
  • Een restje bijpassend lint voor de afwerking
  • Naadband om de ronde zijkanten te verstevigen (dus enkel waar het biaisband komt)
  • Ik kies voor wit garen, omdat het versieringslintje roze en wit is.
  • Biaisbandapparaat  Bandapparaat #87 breedte 13 mm.
Image of Bandapparaat #87.

Bandapparaat #87

Met het Bandapparaat voor voorgevouwen band #87 kunt je met band heel eenvoudig mooie, gelijkmatige boorden naaien.

Meer informatie

DSCN9786

Ik legde een passend schort van Nele op de stof en knipte de vorm uit. Zijkant, onderaan en bovenaan wat extra naadwaarde voor de zomen. Waar het biaisband moet komen op de zijkant knip ik geen naadwaarde.

Eerst streek en stikte ik zijkanten, onderzoom en bovenkant.

Voor de bovenkant strijk ik de naadwaarde naar de goede kant en stik het lintje daarover. Dan heb ik een nette achterkant, maar hoef ik ook niet dubbel om te vouwen. Ik vermijd diktes, waar het biaisband over moet komen.  En ook de bovenkant van de zak kan ik ineens op dezelfde manier afwerken.

DSCN9796

Het naadband strijk ik langs de ronde zij-bovenkant van het schort. Ik mik op 2/3 op de schort en het uitstekende randje knip ik er af. Zo kan ik voorkomen dat er achteraf nog een rand uitsteekt na het aanstikken van het biaisband.

DSCN9798

Bandapparaat 87 – een ander gebruik: hier wordt het duidelijk:

Het biaisband  steek ik in het bandapparaat. Eerst even de vouw vormen met de vingers.

DSCN9787

De eerste 2 cm schuift het band vanzelf in het apparaat, maar daarna heb ik iets dun en sterk nodig om het van bovenaf door te steken (een kopspeld? je tornmesje?).

DSCN9794

DSCN9795

Ik schuif het zover door, dat er een 3 à 4 cm uit het apparaat steekt. Zo kan het boventransport van de machine al onmiddellijk het band ‘grijpen’ en mee naar achter geleiden. Met het bandapparaat gebruik ik voor smal band altijd de open borduurvoet nr 20.

DSCN9801

Je ziet op de foto’s dat er op het bandapparaat verschillende schroeven zitten. Eentje dient om het apparaat vast te zetten op je naaimachine, dat is die grote zwarte. Daar dienen die gaatjes in de machine dus voor :). De andere zijn bedoeld om het apparaat naar persoonlijke voorkeur in te stellen. Ik stel de schroeven zo in, dat het bandapparaat eindigt tegen de rechterteen van de persvoet. Op de BERNINA 710 zet ik de naald dan 1 stapje naar links. Zo kan de naald net de zijkant van het band bestikken.

Merk je trouwens dat het band op de onderkant 1 mm uitsteekt? Zo ben je zeker dat de onderkant meegestikt is, ook wanneer je bovenaan net op het randje stikt. Slimme jongens die daaraan dachten!

DSCN9802

Biaisband aanstikken.

Here ‘s the magic 🙂 (maar eigenlijk een doodsimpel trucje).

Om het niet-voorgevouwen band te gebruiken blijf ik het met de duim van de rechterhand geleiden, om netjes midden in het bandapparaat te lopen. En dat is alles…

Eerst lijkt het wat onhandig, maar het went wel. Wanneer je dit niet zou geleiden, gaat je biaisband scheef lopen na een tijdje. Doe maar rustig aan, je voelt wel dat dit lukt.

DSCN9803

Stik maar eerst wat op een apart lapje, dan zie je hoe het gaat.

Voor dit schort begon ik dus met een stukje van 4 cm los voor de start. Omdat ik een binder nodig heb, ga ik eerst 70 cm band stikken zonder stof ertussen. Vanaf de 70 cm steek ik de zijkant van de schort ertussen (rechterkant boven). Nog een extra controle of ik niet per ongeluk de bovenkant vast hebt voor de start 🙂 .

DSCN9804

Nu ga ik met de linkerhand de stof steeds zo ver mogelijk tegen de binnenkant van het bandapparaat aanschuiven en met de rechterduim blijven voelen of het band netjes midden in het apparaat loopt.

Na een drietal steken ga ik nog eens achteruit stikken, om de aanzet te verstevigen. Dit is bij een schort een zwakke plek. Wanneer je het blijft onwennig vinden om met de rechterhand het band te geleiden bij het stikken vind je het misschien comfortabel om de snelheid van de machine te verminderen? Dan heb je meer controle.

Om golven te vermijden kan ik nu en dan ook de persvoet even heffen (gebruik je de kniehevel? makkelijk!).

De bocht in dit volwassenen-schort is groot genoeg om zonder moeite of extra trucjes het band aan te stikken. Het opgestreken naadband voorkomt rekken van de stof. Bij het einde van het eerste deel kom ik aan de bovenkant van het schort. Daar zal ik best ook enkele steken hechten.

Dan stik ik gewoon verder van de stof af, alleen maar biaisband. Zo ga ik voor 56 cm verder. Dit was de lengte van de halsband in het originele schort.

DSCN9809

En daarna stik ik terug de andere kant van het schort mee. Bij het einde van de gebogen zijkant (eerst hechten), stik ik nog 70 cm verder voor de tweede binder.

Voor de zak ga ik ook op de achterkant de ronding met naadband bestrijken en op dezelfde manier het biaisband aanzetten.

DSCN9810

DSCN9811

Bij begin en einde knip ik het band af, zodat er ongeveer 1 cm biaisband uitsteekt. Dat vouw ik om en stik ik mee bij het opstikken van de zak. En bij begin en einde stik ik een driehoekje, zodat de zak niet gaat afscheuren.

En, klaar! Geslaagd met ‘Bandapparaat 87 – een ander gebruik’!

Ik denk dat het eerste gerechtje voor Nele en de kleine meid een roze puddinkje wordt :).

DSCN9813

flamingoschort Nele

Doen jullie ook soms dingen anders dan voorzien met persvoeten of accessoires?

Benieuwd!

Laat het maar weten in de commentaren onderaan dit bericht!Bandapparaat 87 – een ander gebruik, het kan dus best wel.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: biaisband, katoen, lint, naadband
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Bandapparaat #87
Bandapparaat #87

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam