Creatieve berichten over borduren

BERNINA 700 Les 6 borduren vanaf USB

Een gratis download van het borduurbestand ‘jeans pocket’ vind je onderaan dit bericht. Naast het gebruik van bestanden uit de BERNINA 700, zal je waarschijnlijk ook andere borduurbestanden gaan gebruiken. Je kan kooppatronen kiezen, of freebies (gratis borduurpatronen). Veel sites bieden die aan om klanten te lokken voor de kooppatroontjes die ze aanbieden. Mogelijk start je met de BERNINA borduursoftware V8. Die geeft je nog een enorme uitbreiding van mogelijkheden om zelf bestanden aan te maken. En in dit bericht dus ook een gratis ‘jeans pocket’. BERNINA 700 Les 6 borduren vanaf USB stick

Waar je ze ook haalt, die bestanden staan op je pc en moeten naar de machine. En een USB-stick zal ze daar brengen.

Dit doe je door het bestand aan te klikken in de map waar ze op je pc opgeslagen staan. Dan ga je rechtsklikken en kiezen voor ‘Kopiëren’. Daarna moet je de USB-stick aanklikken en kiezen voor ‘Plakken’.

De USB-stick verwijder je uit de pc of laptop en steekt die in de betreffende opening in de rechterkant van de borduurmachine. Wanneer je nu de machine aanzet, zal je het bestand moeten aanklikken om te borduren. Bij het openingsscherm ga je klikken op de map om een bestand te vinden.

DSCN9876

Je merkt dat je bovenaan kan kiezen voor het intern geheugen van de machine (dat is de afbeelding van de machine) of de USB-stick. Tik de USB-stick aan en dan zie je de bestanden van de stick staan. Wanneer dit het enige bestand is dat je op de stick geplaatst hebt, krijg je niet zo’n rij. Je kan meerdere bestanden plaatsen, of dezelfde stick blijven gebruiken en later meerdere bestanden op de stick laten staan. Zie je dat het witte blokje met de pijl onderaan aangeeft dat er bij mij nog meer bestanden op de stick staan?

Dan klik je het gewenste bestand aan en het wordt actief voor gebruik.

DSCN9877

Als oefening voor deze les dacht ik een jeans-pocket te borduren. Zie je de vorm al in de afbeelding op het scherm?

 

Ik heb dit bestand opgemaakt in de BERNINA borduursoftware V8. Een vrij standaard motief voor een achterzak: enkele golvende sierlijnen en een dwarslopende decoratieve sterretjesreeks.

DSCN9882

Bij het openen merk ik dat de borduurmachine kiest voor het Maxi borduurraam. Ik ga het raam wijzigen naar het Oval borduurraam, omdat mijn Maxi nog in bestelling is. Het Oval raam is ook standaard bijgeleverd bij de machine.

Wie het Maxi borduurraam heeft, kan een apart bestand vinden onderaan dit bericht, dan hoef je het niet twee keer apart te borduren. 

DSCN9883

Omdat de machine het bestand gecentreerd heeft, krijg ik de rode omranding rond de borduurring. Dat is een waarschuwing dat het te groot is voor dit borduurraam wanneer het bestand in het midden staat. Door de ovale vorm steken enkel de bovenhoekjes wat uit. Ik hoef het alleen maar naar beneden te verplaatsen.

DSCN9884

Dus een extra oefening om te verplaatsen: ik ga in de Set-up, bij de (i) aanpassen:  het bestand moet wat lager, dan komt de bovenrand niet bij de ronding van het borduurraam. Dat pas ik aan bij de (i) en ik kies voor het vierpijlenkruis.

DSCN9886

Door te draaien aan de onderste multifunctionele knop kan het bestand wat lager geplaatst worden in het borduurraam.

DSCN9887

Vervolgens ga ik nog even kijken naar de kleuren.

Het bestand toont aan dat er 3 kleuren zijn. De eerste is een contrastkleur. Ik heb deze ingesteld om duidelijk de omtrek van de achterzak te zien. Dit eerste deeltje geeft dus alleen maar de omranding van de zak aan. Dat is achteraf wel makkelijk om het patroon uit te snijden uit de stof en te zien waar de randen zijn. Voordat de zak opgestikt wordt, zal ik het ook verwijderen. Het tweede en derde stiksel zijn 2 verschillende kleuren. Indien je dat wenst, kan je dit ook in één enkele kleur uitborduren. Jouw keuze!

Voor dit project gebruik ik geen borduurgaren. Op een jeans vind ik dat een wat stoerder, minder glanzend garen past. En dus neem ik gewoon Mettler Seralon naaigaren. Wanneer je de link aanklikt, merk je dat dit perfect is voor naaien, maar ook nog heel goed kan gebruikt worden in quilten, borduren en bij het locken. En tussen de 435 kleurtjes vind je wel iets naar je gading 🙂 .

DSCN9888

Nu klik ik de naald aan, om te starten met borduren en enkele minuutjes later is het al klaar.  Voilà, al halfweg! Nu nog eentje 🙂 .

jeans borduren - jeanspocket borduren - pocket borduren - achterzak jeans

 

Bij het beëindigen van het borduren heb ik onderstaand scherm en ik tik het symbool voor de randen aan, en dit is de reeks vlinders.

DSCN9890

Bij het volgende menu klik ik op het kruisje. Dan start je niet met een reeks, maar staat het borduurbestand weer actief om nog een keer borduren.

DSCN9891

Nu kan ik het bestand van de achterzak terug gebruiken. Om de tweede achterzak te borduren heb ik echter het spiegelbeeld nodig en dat moet ik nog instellen. Ik kies eerst voor het symbool van de pen om te bewerken. Daarna klik ik weer op de (i) voor de instellingen en klik op het symbool voor het spiegelbeeld.

DSCN9895

 

En nu ga ik dit ook uitborduren.

 

Wanneer beide zakken klaar zijn, snijd ik ze uit met het rolmes: bovenaan 4 cm om de bovenzoom te maken, op de zijkanten 1,75 cm. Wanneer ik de maximumbreedte nam van dit borduurraam, vind ik de zak net wat smal. Daarom zal ik aan de beide zijkanten 1/2 cm naast de gestikte lijn snijden. Dan heb ik nog 1,25 over voor de naad. Onderaan snijd ik ook uit met 1,25 cm naad. Dit is wat ruim, maar werkt véél gemakkelijker om om te strijken en in dikke stof heb je ook wat speling voor de vouw. Daarna lock ik de randen en na het omstrijken is de zak klaar om op te stikken. De stiklijn rondom is toch wel makkelijk, hé?

jeans pocket borduren - jeanspocket naaien - jeans borduren machine - broekzak borduren - machineborduren

En dan verwijder ik de omtreklijn van het patroon, speld ik de zakken op de broek (hm, bij mij nu nog een proeflapje) en stik ze vast met de smalle kantvoet nr 10.

jeans pocket borduren jeanspocket achterzak jeans borduren jeans naaien

Indien je dit ook wil gebruiken, kan je het borduurbestand hier downloaden.

Voor het Oval borduurraam:

Jeans pocket voor Oval hoop

Voor het Maxi borduurraam (linker- en rechter pcoket in één bestand):

Jeans pocket voor Maxi Hoop L en R

 

BERNINA 700 Les 6 borduren vanaf USB stick heb je echt nodig om de bestanden naar de machine te brengen.

En deed je dit soort versiering vroeger ook wel met de naaimachine?

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Amann Mettler Seralon garen, katoen restlapje
Benodigde producten:
BERNINA 700
BERNINA 700
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Borduursoftware 8
Borduursoftware 8
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam