Creatieve berichten over borduren

19: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – Tula Pink, borduurmotieven en hexagons

Er is veel moois in de wondere wereld van het machine borduren. Heb je bv. al eens gekeken naar de borduurmotieven van Tula Pink? Deze enthousiaste ontwerpster bedenkt designs voor stoffen, maar ook patronen voor quitls en zelfs borduurmotieven (van oa. prints van haar stoffenseries).

borduurmotieventulapink
Zij werkt op de BERNINA 780 en ontwerpt voor OESD veel bijzondere figuren: je kunt haar patronen via de BERNINA Borduurmotief Design Studio aanschaffen en direct downloaden: hierbij de link naar haar nieuwste ‘Tula Pink, the Imaginary Menagerie’, waar ik mee ga werken.

tijgerkop
25 Prachtige motieven – van heel groot tot heel klein: het grootste motief is een tijgerkop: uitgewerkt is het ca. 18.3 x 19.3 cm – een heel bijzonder motief, omdat deze niet uit satijnsteken bestaat, maar uit bolletjessteken, wat de grootte meteen op 109.815 steken brengt!! Dat kun je bekijken door het motief op je werkblad te zetten: maar neem er de tijd voor, want het duurt wel even voordat dit enorme motief geladen is.

bolletjessteektijger
Na het ophalen van dit motief heb ik het vergroot om het beter te bekijken – ik vind het altijd prettig om dit in de borduur software te doen, zodat je vantevoren weet uit welke steken het motief bestaat, hoe het opgebouwd wordt en hoe het geborduurd gaat worden (volgorde kun je bekijken via ‘Steek-Speler’. Geweldig, want zo zie je een ontwerp niet vaak. Het zal zeker een flink aantal uren kosten om dit uit te borduren, zeker iets waar je rekening mee moet houden, dus ‘s morgens beginnen en ‘s middags klaar… ik ga het zeker doen, want ik vind dit motief heel bijzonder.

Alle motieven laad ik stuk voor stuk op mijn werkvlak om ze goed te bekijken. Sommigen zijn met maar twee kleuren gemaakt, anderen met meerdere kleuren.

4kleinebestandenOp het laatst vindt je de kleine motieven. En omdat de deze vaak ongebruikt blijven (we vinden de grote borduurmotieven vaak mooier en meer bijzonder om mee te werken, dus noem ik die hele kleine motiefjes ‘vergeten motieven’), ga ik juist die hele kleine gebruiken. Juist – er staan er 4 bijna onderaan: Spirit Accent 1, 2, 3 en 4.

Ik ga deze motieven borduren met de BERINA 770QE en de borduurmodule, om ze later via hexagons van 2 inch aan elkaar te zetten.

kleinsteringkiezen   
En daarbij ga ik dan eindelijk eens mijn allerkleinste borduurring gebruiken: dit is één manier om kleine motieven te borduren, als je ze PER STUK wilt maken. Ik klik daarvoor met de rechter muisknop op het icoontje ‘Toon inspanraam’ bij de View Taakbalk, en kies daarbij voor ‘Small Hoop, 50 x 72’. De andere instellingen staan er nog, die hoef ik niet te wijzigen.

kleineborduurringmotief20
En dat het motief prima past in de kleinste borduurring, is hier goed te zien. Aan het raster kun je al zien dat het motief zelf nét geen 2 x 2 cm groot is. Die informatie vind je overigens ook bij de .pdf die bij de borduurmotieven geleverd wordt – per motief zie je de afmetingen in inches en centimeters, maar ook het aantal steken. Onderaan mijn werkblad staat ook het aantal steken: 1237. En dan 5 kleuren… dat is best veel wisselingen per motief. Maar goed, ik hoef me niet te houden aan die van Tula Pink, maar kan ze aanpassen aan mijn eigen idee. Dat kan ik doen door dat via de Borduur Software te regelen.

driekleurenmotief20
Laat ik de kleuren eerst maar even aanpassen op mijn werkvlak, om te zien hoe dat er uit komt te zien. Ik gebruik Sulky Rayon 40 garen, daar kies ik alternatieve kleuren uit. Om bv. maar 3 kleuren te hoeven borduren, heb ik bv. bovenstaande gemaakt. Ik heb de docker ‘Kleurenfilm’ rechts geopend, en zie dat het borduurmotief uit vijf objecten bestaat.

objectengroter
(Als je overigens deze vierkantjes (thumbnails) van de objecten groter wilt maken, om ze beter te kunnen bekijken, trek je met de cursor (pijl) van je muis aan de grijze rand van de ‘Kleurenfilm’, en hij vergroot de afbeeldingen. De objecten in de vierkantjes zijn veel duidelijker te zien, wat handig kan zijn.

afspeleneerstekeer
Daarna heb ik op het icoontje ‘Steek-speler’, om te zien hoe de volgorde van borduren is: het roze van het eerste object is kleur no. 1, object 2 en 3 is kleur nr. 2, en object 4 is weer kleur nr. 1, daarna object 4 (twee kleine ruiten) kleur nr 5. Niet erg logisch, dus wil ik object 1 en 4 samenvoegen, omdat ze van dezelfde kleur gemaakt worden, net als object 2 en 3 .

vakje4onder1
Hiervoor ga ik bij ‘Kleurenfilm’ vakje no. 4 naar boven verschuiven, zodat het direct onder vakje no. 1 komt te liggen. Dat doe ik door het vakje te selecteren/er met de muis op te klikken en het dan naar de nieuwe positie te slepen.

groepenvergrendelen
Daarna klik ik zowel vakje no. 1 als vakje no. 4 aan (houd de .ctrl toets van mijn toetsenbord ingedrukt), zodat ze allebei geselecteerd zijn/blauwe kleur, en dan klik ik in de linker kolom bij ‘Rangschikken’ op ‘Groep’, en daarna op ‘Vergrendelen’. Datzelfde doe ik bij vakje no. 2 en 3.

vakje2en3ook
Je ziet linksboven bij de hokjes het icoontje ‘Groep’ verschijnen. Zo weet je – ook als de objecten niet geselecteerd zijn – dat je ze gegroepeerd hebt.

afspelensteekspeler2
En daarna kijk ik nog even via ‘Steek-speler’ hoe het er nu uitziet: kleuren 1 en 4 staan nu bij elkaar, dus worden achter elkaar geborduurd: dat is de grootste verandering.

opusbstitck
Dan ga ik het motief daadwerkelijk borduren, even als proef, via mijn kleinste borduurring die ik geselecteerd heb. Ik schrijf eerst het vernieuwde motief qua kleuren naar mijn USBstick, controleer weer op de .EXP, .INF en .BMP erop staan en zet het op mijn machine.

SAM_6196
Het borduren gaat prima. Wat wel zo is – ondanks het feit dat ik de volgorde van borduren heb samengevoegd – is dat het borduren van ‘dezelfde’ kleuren  met onderbreking van draad afsnijden en nieuwe kleur kiezen gaat. Dit komt omdat het motief zo gemaakt is. Omdat ik nu meerdere kleuren hetzelfde wil borduren, wil niet zeggen dat de borduurmachine deze kleuren dan zonder af te snijden borduurt. Daarvoor moet je meer wijzigingen in het motief aanbrengen.

2objectensamen
Om dat te doen, ga ik bij de linker kolom bij ‘Rangschikken’ alle objecten weer De-groeperen, en daarna ‘Alles ontgrendelen’ Dan klik ik op het 4e object (2e van boven) bij de kleurenfilm, vervolgens op het vierkantje met de ‘4’ bij het Kleurenpalet, links onderaan, en daarna op de ‘1’ – waardoor kleur 4 verdwenen is, en gecombineerd is met kleur 1 – het was dezelfde roze, dus nu worden ze in één keer gemaakt, zonder extra draad afsnijden en opnieuw aan te hoeven hechten.

rozekleurensamen
Dat kun je ook zien doordat object 1 en 4 nu gecombineerd weergegeven worden bij de ‘Kleurenfilm’- bij object 1 staan nu de twee ‘zandlopers’, en object 4 is weg.

alleobjectensamengevoegd
Hetzelfde doe ik met object 2 en 3: ook deze ga ik combineren, omdat ze van dezelfde kleur gemaakt moeten worden. Hiervoor klik ik het 3e object aan bij de kleurenfilm, klik op het vierkantje met de ‘3’ bij het Kleurenpalet en vervolgens op de ‘2’, en ook objecten 2 en 3 zijn samengevoegd.

allekleurensamengevoegd
Kijk maar bij de kleurvakjes: alleen nog maar 3 kleuren: kleur 1, 2 en 5. Dit motief bewaar ik onder een nieuwe naam om het makkelijk terug te kunnen vinden.

Via ‘Steek-speler’ kijk ik hoe alles geborduurd zou worden en zie dat er inderdaad geen onderbreking meer is tussen object 1 en 4, die nu achter elkaar met één kleur gemaakt worden. Daarna heb het motief nog eens geborduurd en inderdaad: nog maar 3 kleuren en 2 x draadwisselen. Dat scheelt tijd en moeite.

Maar dan terug naar mijn plan: deze figuurtjes (Spirit Accent 1, 2, 3 en 4 van de 25 borduurmotieven van Tula Pink) wil ik op diverse hexagons gaan borduren. Dan is het toch niet handig om dat in de kleine borduurring te borduren. Dit ten eerste omdat het veel tijd kost om steeds opnieuw in te spannen en éen motief te laten borduren, en ten tweede kost het in verhouding meer stof en versteviging, ten opzichte van het inspannen in een groot raam en meerdere motieven tegelijkertijd te borduren.
jumbohoop
Dat laatste lijkt me handiger: daarvoor ga ik het motief kopiëren en plakken, op meerdere plekken op mijn werkblad, waarbij ik de Jumbo ring selecteer. Dat doe ik door met de rechter muisknop op het icoontje ‘Toon inspanraam’ te klikken en de juiste ring te selecteren.

alleen
Het ene kleine motiefje staat er maar eenzaam bij, maar er komen er meer…

Voordat ik ga knippen en plakken, moet ik eerst de afmeting van de hexagons die ik wil maken uitzoeken. Ik ga hexagons van 2 inch maken. De maatbepaling wordt gedaan door de lengte van een zijde van de hexagon op te meten: in dit geval dus 2 inch. Dat betekent dat ik op het breedste deel van deze maat hexagon bijna 5,5 cm ruimte heb. Daar past het kleinste motiefje prima in.

Dat betekent dat ik ruwweg uit de zwarte (batik) stof die ik straks ga gebruiken per hexagon een afmeting van 8 x 8 cm moet snijden/knippen = 5,5 cm op het breedste stuk + 1 cm aan alle kanten naden en wat extra’s om het op hele cm af te ronden. . Dat betekent dus ook dat elk borduurmotiefje in het midden van deze maat komt. Daar moet ik rekening mee houden als ik meerdere motieven op één stuk stof ga zetten.

Ik bekijk eerst hoeveel vierkantjes (1cm) er op de breedte van de ‘veilige’ ruimte bij de Jumbo ring zitten: dat zijn er 20.
Het motief zelf bestaat uit 2 hokjes = 2 cm. Daaromheen moet ik dan naar links 3 hokjes rekenen, en naar rechts: dat gebied moet leeg blijven.
Wat weer wil zeggen dat ik 3 motiefjes op de breedte kan laten borduren: 1 in het midden, 1 links met 6 lege vierkantjes ertussen, en 1 rechts met 6 lege vierkantjes ertussen. 3motievenopeenrij
Hiervoor ga ik het 1e motief volledig selecteren, dan via het icoontje ‘Kopiëren’ van de Algemene Taakbalk (of Ctrl + C), en daarna ‘Plakken’ – het icoontje daarnaast (of Ctrl + V), waardoor een 2e motief tevoorschijn komt, bovenop de eerste. Dat sleep ik naar de nieuwe plek (waarbij de motieven direct weer gecentreerd worden in de ring). Daarna plak ik nog een motief en plak dat op de 3e plek (zolang er nog een volledig motief geselecteerd is, hoef je alleen nog maar op plakken te klikken). Nu staan er 3 motieven op een horizontale lijn.

Hetzelfde ga ik ook verticaal toepassen: Daarvoor ga ik niet per motief klikken, maar selecteer alle drie de motieven in één keer – ze moeten per slot van rekening weer op een volgende horizontale lijn komen. Het grappige is dat de ring automatisch verplaatst wordt, zolang de motieven nog in de ring passen. Je kunt de motieven-rijen per drie dus gewoon naar een volgende plek schuiven, de ring sluit er direct omheen, zolang alles nog in de ‘veilige’ ruimte past.

12motieven
En dan is dit de grootste hoeveelheid die in de Jumbo ring past: 12 motiefjes. Aangezien de stof ruim ingespannen wordt, zal ook bij de motieven bij de rand rechts van de Jumbo ring voldoende stof overblijven om de hexagons uit te kunnen snijden/knippen.

En dan wil ik alle ‘zelfde’ kleuren weer gaan samenvoegen: hiervoor klik ik bij de ‘Kleurenfilm’ op alle afbeeldingen, om ze te selecteren. Dat doe ik door het eerste object te selecteren, dan de ‘Shift’ toets van mijn toetsenbord ingedrukt te houden, met de schuif  naast de afbeeldingen naar beneden te scrollen en dan het laatste object ook te selecteren. Alles daartussen is nu blauw: dus alles is geselecteerd.

rangschikkenperskleurjnieuw
Ik zie dat het icoontje rechts ‘Rangschikken per kleur’ nu geactiveerd is: daar klik ik op en een nieuw menu verschijnt. Er staan drie kleuren die ik uitgekozen heb (ook 2 van Madeira, omdat ik die kleur gebruikt heb) – en bij het klikken op OK – het duurt eventjes –

nogmaar3objecten
zijn er nog maar 3 objecten over. Dat betekent dat alles van één kleur eerst geborduurd wordt voordat een andere kleur gekozen wordt. Dat betekent overigens ook dat er tussen de objecten van de borduurmotieven van één kleur draden komen te liggen die afgeknipt moeten worden. Maar dat is minder tijdrovend dan alle motieven per stuk te moeten maken, of 3 x 12 kleuren per motief te laten borduren. Het aantal (gecombineerde) steken van deze 12 motiefjes is overigens 15.825 geworden.

afdrukvoorbeeld
Afdrukvoorbeeld gemaakt – een kijken hoe alles er uitziet: veel draden tussen de motieven, maar die zijn lekker lang, dus kunnen ze makkelijk afgeknipt worden.

Ik heb ook dit motief (12 bij elkaar is weer een nieuw bestand) bewaard en op mijn USBstick gezet om te gaan borduren.

SAM_6210
Ik ga werken op een zwarte batik stof: dat is mijn achtergrond, waar alle kleuren prachtig op uitkomen. De motieven worden dus per 12 geborduurd. De afmeting van de batik – en daarmee ook van de versteviging – zet ik op iets groter dan voor de Jumbo ring nodig is, om zeker uit te komen met de motieven aan de rechterkant, voor het snijden van de stof voor de hexagons van 2inch. Na het borduren heb ik de stof opgespannen, nat gemaakt en met een katoenen stof erbovenop gestreken. Ze zijn nu mooi strak.

hexagons2inch
Ik heb hexagons op dik papier geprint (je kunt diverse .pdf’s vinden via Internet) en ze uitgeknipt. Belangrijk is wel dat je ze exact hetzelfde knipt, anders passen ze niet aan elkaar. Of je schaft kant-en-klaar gestanste hexagons van de gewenste maat aan… ik weet alleen niet precies hoeveel ik er nodig heb, dus maak ik ze liever zelf. De stoffenranden (naadtoeslagen) plak ik met de Bohin Glue Pen vast – dat gaat strakker dan dat ik ze rijg.

slak
Zo heb ik een bepaald plannetje hoe ik de borduurmotieven ga gebruiken. Daarbij rangschik ik ‘ringen’ met hexagons met stofjes er omheen, en houd in het midden een stuk open/vrij. Daar ga ik nog een Tula Pink borduurmotief maken – de Spirit Snail van hetzelfde pakket borduurmotieven (nr. 8). Die past prima op de plek waar ik hem wil hebben. Ik ga hem borduren dmv. de Ovale borduurring, die ik daarvoor selecteer. Ik bewerk de kleuren en maak een afdruk. En dan zet ik ook dit motief op mijn USBstick.

SAM_6214
Op de afbeelding hierboven zie je de borduurmachine aan het werk, de slak is al gedeeltelijk geborduurd met lekkere felle kleurtjes.

Als alles geborduurd is wordt het tijd om het in elkaar zetten en verwerken in een project: wil je daar meer over weten, dan kun je dat morgen in een apart Blog bericht bekijken.

Volgende keer weer meer over het werken met Software V8: kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam