Creatieve berichten over borduren

20: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – Monogrammen

Wat is er mooier dan een persoonlijk cadeau, bv. een handdoekje borduren met je borduurmachine, waarbij de letters van de ontvanger als Monogram gemaakt zijn. In de Bernina Borduur Software is de mogelijkheid aanwezig om direct leuke monogrammen te maken via de daarvoor aangemaakte button: die vindt je in linkerkolom bij ‘Digitaliseer’.

Wat is een Monogram eigenlijk? Een speciaal ontwerp van één of meer letters, meestal bestaand uit de initialen van de persoon voor wie het gemaakt wordt. Zo’n Monogram wordt gebruikt voor identificatie. De meest eenvoudige vorm is om voorgeselecteerde ontwerpen en stijlen, maar ook randen en ornamenten te gebruiken, die allemaal al aanwezig zijn in de software.

dockermonogram
Als je op de button ‘Monogrammen’ bij ‘Digitaliseer’ klikt, wordt aan de rechterkant een ‘docker’ geopend,nl. ‘Kleurenfilm’. Je ziet dat ‘Monogrammen’ geactiveerd is, doordat de button geel gekleurd is. Rechts staat de docker met verschillende ontwerpen. Om te weten te komen wat er allemaal al instaat, klikken we op alle mappen en tabbladen.

Standaard wordt de map ‘Ontwerp’ geopend, waar drie sub-mappen staan: ‘Monogram Designs’ is de hoofdmap, verder staat ‘Borders and Ornaments’, ‘Borders’ en ‘Simple’. Vanuit dit eerste scherm bij ‘Ontwerp’ kun je een vorm kiezen, een Style, waarbij je niet alleen de rand kiest maar ook direct het lettertype.

Als je klikt op ‘Border and Ornaments’ zie je hetzelfde als vanuit ‘Monogram Designs’ bij het openen te zien is: de letters, omranding en eventueel ornament bij elkaar.borders
Klik je op ‘Borders’, dan blijven alleen de letters en omranding staan. Hier kun je voor kiezen als je er geen ornamenten bij wilt hebben.

letters
Klik je op ‘Simple’, dan blijven alleen de letters staan. Dit gebruik je als je geen omranding of ornamenten bij de letters wilt borduren.

karakters
Hierna ga je naar ‘Karakters’, het volgende tabblad. Een nieuw scherm wordt geopend, waarbij je 23 verschillende soorten letters en opstellingen kunt selecteren. Je ziet onderaan de 23 schermpjes ‘Lettertype’ staan, waarbij standaard het 1e lettertype Anniversary staat. Dit kun je wijzigen door op het pijltje naar beneden te klikken (rechts van het woord) en een lettertype te kiezen.

geavanceerd
Ook kun je de hoogte van de letters zelf instellen. Bedenk wel dat ze geborduurd moeten worden, dus uitvoerbaar moeten zijn.  En daaronder staat: ‘Geavanceerd’: zodra je een Monogram of Karakter op je werkvlak hebt staan, wordt dit geactiveerd. Je kunt dan de breedte aanpassen, schuinte, karakter spatiëring, hoek van de letter, basislijn hoek en lijn spatiëring.

objecteigenschappengeopend
Plus de button ‘Eigenschappen’ is dan geactiveerd: als je daarop klikt, wordt het menu ‘Object Eigenschappen’ geopend en kun je daar weer vanalles aanpassen.

selecteerkarakter1 Je kunt bij ‘Selecteer Karakter’ allerlei letters, cijfers en lettertekens selecteren om die bij een Monogram te plaatsen. Als je goed kijkt, zie je dat het icoontje helemaal rechtsboven ‘Toon als omlijningen’ is geactiveerd. Je ziet de karakters als lijntekeningen.

karaktersgeborduurrd
Klik je op ‘Toon in TrueViewer (TM)’, op het icoontje links daarvan, dan zie je de karakters alsof ze geborduurd zijn. Handig als je daar een beter beeld van wilt hebben.lettertypes
Je kunt dan bij ‘Lettertype’ op het pijltje omlaag klikken, daar waar standaard ‘Anniversary’ staat. Daar kun je kiezen welk lettertype je wilt gebruiken, als je dat zelf wilt bepalen. Weet je het nog? Als er een rood stekenpatroontje voor de lettertypes staat, is dit lettertype al door BERNINA gedigitaliseerd. Als er een dubbel blauw TT voorstaat, is het een True Font, oftewel een lettertype dat nog NIET gedigitaliseerd is, maar oa. ook voorkomt in tekstprogramma’s. Als je deze lettertypes wilt gebruiken om te borduren zul je ze zelf eerst moeten digitaliseren en via ‘Opnieuw Vormgeven’ op de juiste richting en steeklengte zetten.

ornamenten
Dan gaan we naar het tabblad ‘Ornamenten’: je kunt hier een ornament motief, patroon of ontwerp toevoegen, een enkelvoudig of meervoudig ornament maken.

ornamentwijzigen
Als je een bestaand ontwerp op je werkblad hebt staan, is het eenvoudig om het ornament in een ander type te wijzigen. Bij het voorbeeld van de afbeelding heb ik een monogram met rand en ornament geselecteerd, op mijn werkblad geplaatst en geklikt op één van de mogelijkheden voor ‘Plaatsing’- daarbij selecteer je een vooraf gedefinieerde plaatsing. Je kunt weer klikken op allerlei mogelijkheden, om zo degene te kiezen die je graag wilt hebben. Alles is overigens weer te veranderen of te verwijderen zelfs, door op één van die tabbladen bovenaan te klikken. Je kunt ‘Toevoegen’ of ‘Veranderen’ allebei vanuit patronen of vanuit ontwerp doen. geavanceerdpositie
Klik je ‘Geavanceerd’ aan, dan krijg je weer een scherm met veel mogelijkheden. De 9 hokjes die je ziet (waarvan er één is aangevinkt, bij mij de middelste) zijn om de benodigde posities te controleren: de eerste gekozen positie is een Anker-ornament (dit wordt gemarkeerd getoond, oftewel je ziet waar het basis ornament zich bevindt).

8ornamenten
Als ik de middelste uitvink, en alles eromheen aan vink, dan zie je 8 ornamenten verschijnen in en rondom het Monogram. Zo kun je dus ook ornamenten buiten je randen laten lopen, als je dit een leuk idee vindt. Het anker-ornament is nu linksonder (no. 7) op je scherm te zien. Je kunt er nu zelfs voor kiezen om de breedte aan te passen, de hoogte, roteren, spiegelen X en spiegelen Y en de marge te wijzigen. Allemaal weer instellingen die je kunt uitproberen om te zien wat er gebeurt.

extraranden
Klik je op het tabblad ‘Randen’, dan kun je bv. randen toevoegen – dat heb ik gedaan. Maximaal 4 randen kan ik bij het ontwerp dat ik op het werkblad heb staan maken: degene die als rand stond, en 3 extra. Je ziet de naam van de rand er ook steeds bij staan (MB6).

selecteerrand
Als ik bijvoorbeeld klik op de 4e rand – die wordt blauw/geselecteerd, en ik klik daarna op ‘Verander’ dan komt er een menu naar voren met allerlei randen –

4randenveranderd
laat ik kiezen voor een rand bij ‘Borders’ (je kunt ook klikken op het pijltje naar beneden, dan zie je ‘Diamond Borders’ staan) – ik kies voor MB7 en klik op OK. Alle 4 de randen zijn nu veranderd. Snel en makkelijk.

bolletjesrand
Nu wil ik alleen de 4e rand anders hebben dan de andere drie randen – ik klik daarvoor op ‘Omlijning Type’, het pijltje naar beneden, en selecteer ‘Bolletjesrand’. En zo speel je verder…

bolletjessteekopvullen
Ik heb daarna de 3 randen weggehaald tot er nog maar 1 rand stond (via op de betreffende rand te klikken en dan op ‘Verwijder’ te klikken), en klik nu het rondje voor ‘Vul type’ aan: ook daarbij kies ik via het pijltje naar beneden, rechts, voor een ander vul type dan Satijn, voor Bolletjessteek vulling. En dan is het hele achtergrond/vlak tussen de omlijning opgevuld. Ook hierbij kun je overigens klikken op ‘Eigenschappen’, waarbij het menu ‘Object Eigenschappen’ geopend wordt, zodat je vanalles kunt wijzigen bij ‘Vulsteek’ en ‘Steekrichting’.

monogramgroep
Ik heb er nog een extra rand omheen gezet en wil alles anders kleuren.  Het monogram zoals het gemaakt is, is een ‘dichte’ groep. Dat kun je bekijken als je op de ‘docker’ Kleurenfilm klikt, rechts. Dan zie ik dat er 3 objecten tegelijk geselecteerd worden: nr. 2 is de achtergrond/bolletjessteek, nr. 10 is de twee ornamenten, en nr. 1 is de nieuwe extra rand en het ABC.

4objectenkleuren
Als je een object/groep (één van de beeldjes) apart wilt wijzigen of – zoals mijn bedoeling is – anders wilt kleuren, dan houd je de ALT toets van je toetsenbord ingedrukt en klikt op het betreffende onderdeel/object van je motief. En ómdat je dan alles apart kun inkleuren, wordt bij ‘Kleurenfilm’ alle ‘anders’ gekleurde objecten als apart object weergegeven, want nu heb ik er 4 ipv. 3.

opsplitsenbutton
Nog een goede manier om dit te doen is om alle van het monogram te selecteren en dan bij de linker kolom te klikken bij ‘Bewerken’ op ‘Opsplitsen’ – je kunt deze button gebruiken om alle samengestelde objecten (die je geselecteerd hebt), zoals monogrammen, badges, tekst enz. in onderdelen te splitsen. Dan kun je alles daarna afzonderlijk bewerken.

bewerkenopneiuwopsplitsen
Ook kun je bij het Menu bovenaan klikken op ‘Bewerken’ en daarna op ‘Opnieuw Opsplitsen’… zo zijn er altijd meer wegen die naar Rome leiden.

Dan kijk ik via de ‘Steek-speler’ weer hoe alles geborduurd gaat worden: De volgorde is van boven naar onderen (Kleurenfilm): dit wordt vast een mooi borduurwerk (dit wordt wel een ‘groot’ borduurwerk ondanks de maat, want hij heeft 19.651 steken: dat komt door de Bolletjes van de achtergrond).

sak
Ik verander de letters nog even in mijn eigen letters, en dan zou dit ‘mijn’ monogram kunnen zijn.  Natuurlijk is het nog leuker om dit van de initialen van iemand anders te borduren – bv. voor een cadeautje.

En ja, er zijn nog veel meer mogelijkheden om monogrammen te maken – vanuit het Borduur Ontwerpscherm is dit een snelle en makkelijker manier. Wil je op de valreep dat cadeautje nog maken, dan hoef je hier niet zoveel tijd aan te besteden.

Volgende keer weer wat anders, kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Lia

  Wat geweldig dat je dit allemaal doet.
  Heb er al zoveel van geleerd.
  Harstikke bedankt en ik hoop dat er nog meer lessen volgen

  • Sylvia Kaptein

   Dank je ik doe het met veel plezier. Fijn te weten dat je er van geniet en ja, er komt nog veel meer

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam