Creatieve berichten over quilten

Blok 6 van het Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project

Het blijft bijzonder om te zien wat jullie allemaal voor Crazy blokken maken: geweldig, creatief en altijd verrassend. Of je nu veel siersteken maakt of weinig, of je je nu aan de aanwijzingen en beschrijving van de maand houdt, of je eigen plan trekt, het ziet er eigenlijk altijd heel mooi uit – want je maakt iets unieks! Ook al werk je soms met stoffen die een ander ook heeft, jouw werkstuk is toch nét weer even anders, want we hebben niet allemaal dezelfde machine en werken niet allemaal met dezelfde garens… en zo hoort het ook!

Het blok van deze maand – nummer 6 alweer! – krijgt ook weer een extraatje mee, naast het maken van siersteken. Je gaat werken met ‘piping’ – hetzij kant-en-klaar gekocht, hetzij zelf gemaakt (beiden worden behandeld). Piping of pipingband is in allerlei kleuren te koop: zelf heb ik pipingband in neontinten aangeschaft voor een lekker fel effect. Dit kant-en-klare neon pipingband laat twee kleuren zien die diagonaal geplaatst zijn, op het deel dat je straks blijft zien. Je hebt ook effen pipingband, dun en dikker. Struin fourniturenzaken af en neem een metertje of zo van leuke kleuren mee.

SAM_5999
Allereerst natuurlijk weer de patroondelen: klik HIER om het linker deel te downloaden, en HIER om het rechter deel te downloaden. Knip een randje van het ene patroon af tot op de stippellijn en plak dat deel aan het andere deel om zo een volledig blok patroon te krijgen.

SAM_6001
Neem een stuk Vlieseline L11 van 32 x 32 cm en leg dit in op het patroon zodat het vierkant in het midden komt te liggen. Neem hierna alle lijnen over met pen of potlood, zoals je al meerdere keren hiervoor gedaan hebt.

Maak hierna de sandwich van: ecru stof 32x32cm, tussenvulling 32x32cm en het stuk opgetekende Vlieseline L11. Zet spelden verdeeld over de sandwich om alle lagen bij elkaar te houden. Zoek nu 9 (batik) stofjes om op de bovenkant te gebruiken. Omdat ik er maar 8 heb, zal ik er één herhalen.

SAM_6003
Het eerste lapje heb ik opgespeld – een rode batik dit keer. Ik kijk iedere keer met welke kleur ik in het midden zal starten (bij nr. 1), omdat ik dat per blok af wil wisselen, dus niet steeds dezelfde kleur in het midden. Dat probeer ik ook met de andere lapjes te doen – de volgorde van kleuren anders dan bij de vorige blokken.

SAM_6006
Op dit lapje n0. 1 is het belangrijk om de eerste siersteken, koordjes, lintjes ed. die je op wilt gaan werken DIAGONAAL op te zetten – hiermee komt alles over het langste gedeelte van het lapje te liggen. Dit is omdat het interessant is om bij het eerste lapje de richting anders te zetten dan bij de aansluitende lapjes, anders loopt alles dezelfde kant op. Het maken van siersteken heb ik weer met open borduurvoet #20C gedaan, en het koordje met koordvoet #21.

SAM_6009
En dan komt het bijzondere van deze keer
: in de eerste instantie ga ik werken met kant-en-klaar pipingband – daarvoor heb ik ritsvoet #4D met dualtransport gebruikt.

SAM_6014
Het voetje heb ik via mijn beeldscherm aangeklikt en dan krijg je bij de 770QE informatie over het voetje zelf, ik kan het helaas niet selecteren op het linker gedeelte (bij veel machines wel: je ziet het voetje dan zelfs op je beeldscherm verschijnen). Probeer het in ieder geval wel, dat selecteren van dit voetje: misschien zie je het wel bij jouw machine.

SAM_6017
Daarna heb ik de naaldstand naar LINKS gezet (deze knop zit voor op de machine, rechts), zodat de naald straks in de opening aan de linkerkant van het voetje komt. Als je de naaldstand niet verschuift, slaat de naald op het middendeel van het voetje stuk. Bij veel machines krijg je dan vantevoren een waarschuwing dat er iets niet goed gaat… let daar op. Overigens, als je liever vanaf de andere kant werkt, moet je de naald helemaal naar RECHTS verplaatsen.

SAM_6021
Steeds op de button geklikt tot de naald helemaal links stond: op de display zag ik -5 staan, de verste stand.

Mijn kant-en-klare pipingband is synthetisch en iets rekbaar – wel uitkijken dat het dus NIET rekt, want dan trekt de sandwich helemaal in elkaar. Ik heb een stuk afgeknipt dat aan beide kanten ca. 3 cm uitsteekt – ivm. rafelen van de uiteinden.

SAM_6012
De lange open kant heb ik tegen de zijkant van het eerste lapje gelegd, op de lijn tussen 1 en 2. De dichte bolle kant zit dan aan de andere kant.

SAM_6023
Op dit punt heb ik garen op de machine gezet die ongeveer dezelfde kleur als het kant-en-klare pipingband heeft, nl. in dit geval een neon groen/geel. Dat doe ik omdat ik eerst het pipingband op de ondergrond ga vastnaaien en daarna lapje n0. 2 er bovenop ga naaien – ik wil naderhand niets van de steken terugzien, en dat zou eventueel wel gebeuren met een afstekende kleur garen. Dus niet de kleur van het volgende lapje nemen, maar van het pipingband (de hoofdkleur daarvan).

Met Bohin Glue pen plak ik het band op de ondergrond vast, om te voorkomen dat het weg gaat glijden tijdens het naaien. Natuurlijk kun je band opspelden, als je dat wilt: ik vind de Glue prettiger, want bij spelden kan het werk bobbelig komen te staan, en ik wil het plat. Bovendien moet je de spelden er uithalen,vlak voor het maken van stiksteken en dan kan het band alsnog gaan wegglijden.  Wel heb ik spelden aan beide uiteinden gebruikt, om te voorkomen dat die om gaan krullen. Ik gebruik de Bohin Glue pen heel veel, oa. ook om naden op elkaar te leggen: het is wateruitwasbaar en droogt na ca. 30 tot 60 seconden op – net lang genoeg om alles bij elkaar te houden.

Het is de bedoeling om een stiksteek heel dicht tegen het bolle gedeelte van het pipingband te maken: werk langzaam en zorg dat het ritsvoetje tegen de bolle kant van het pipingband aan blijft lopen.

SAM_6025
Zodra het pipingband opgenaaid is, leg je lapje no. 2 er omgekeerd bovenop, met de zijkant gelijk met de randen van het pipingband/vorige lapje. Ook dit heb ik met de Bohin Glue pen vastgezet.

SAM_6027
Naai weer op dezelfde afstand vanaf de kant, enigszins op gevoel/zicht, want je voelt de dikte van het bolle deel van het pipingband en je ziet het ook naast het ritsvoetje.

Sla hierna lapje no. 2 naar de goede kant en het pipingband steekt uit: leuk toch?

SAM_6031
Je kunt op dit moment de beide uiteinden van het pipingband die uitsteken afknippen, maar ik merkte dat ik dat te vroeg gedaan heb: mijn band rafelt nogal. Ik heb het nog even met stiksteken vastgezet. Eventueel dus de uiteinden pas afknippen als daar een ‘volgend’ lapje vastgenaaid wordt.

SAM_6028
Dan weer voetje #20C opgezet, naaldstand weer in het midden (0) en siersteken maken.

SAM_6033
Hierna vond ik het wel leuk om zelf pipingband te maken: voor het zelf maken van pipingband ga je als volgt te werk:

Snij een strook stof van ca. 4 cm breed af – normaal gesproken moet dat schuin van draad, maar omdat je hier op een ondergrond van de sandwich gaat werken, is dat niet nodig (liever niet zelfs). Gewoon recht van draad snijden.

Sla de strook stof (20 of 25 cm, of langer als je dat wilt, zodat je hem voor een paar naden kunt gebruiken) in de lengte dubbel…

SAM_6034
en leg er een dik (brei)garen of koord in, tegen de dichte kant aan.

SAM_6037
Leg de open kanten netjes op elkaar. Ik heb de BOHIN Glue Pen gebruikt om beide lange kanten op elkaar te plakken, zodat alles op z’n plek bleef.

SAM_6039
Is het platte deel van je zelfgemaakt pipingband te breed? Snij er dan nog een stukje af – uiteindelijk heb ik er nog 0.5 cm afgesneden.

SAM_6041
Neem dan weer ritsvoetje #4D (zie video helemaal onderaan) – bij mij zat dat standaard bij de BERNINA 770QE. Ik heb de naald weer helemaal naar links gezet. Hierbij merkte ik dat ik behoorlijk dik koord heb gebruikt – geen probleem alleen uitkijken met het opnaaien van ‘volgende’ lapjes en siersteken.

Vervolgens bij het naaien ervoor gezorgd dat het ritsvoetje zo dicht mogelijk tegen het dikke (brei)garen of koord zit. Er langs gestikt met bijpassende kleur garen.

SAM_6043
Lapje no. 3 er naderhand opgenaaid op dezelfde manier als lapje 2 en dit omgeslagen naar de goede kant. Voet #20C weer opgezet, naaldstand midden (0) en weer siersteken maken.

SAM_6045
Ik heb niet op elke naad pipingband gezet: ik wilde het af en toe als extra siereffect laten komen. Wil jij dat wel? Ga gerust je gang. Denk er alleen om dat bij het kruisen van voorgaand opgenaaid pipingband het bolle deel met het dikke (brei)garen of koord plat blijft liggen in de richting waarop het genaaid is, en niet omgeslagen wordt.

En nu maar weer het blok vol zetten met siersteken en af en toe pipingband, al dan niet zelfgemaakt of gekocht. En natuurlijk het multicolor zigzagband met zilver: blijft mooi.

Houd er overigens ook rekening mee dat – als je siersteken over pipingband gemaakt worden – ze dicht op elkaar gezet worden, als je tenminste dik koord voor het pipingband hebt gebruikt. Bedenk dat de uiteinden van pipingband ook in de naadtoeslagen doorloopt. Werk op zo’n punt langzaam, om de steek zijn werk te laten doen. Kies desnoods voor een steek waarbij dat geen probleem is.

SAM_6048
Kijk hier maar: bij het dikke stuk waar twee pipingbandjes bij elkaar komen, is de siersteek smaller – het was moeilijk om de steek hier overheen te laten lopen. Geen probleem: vind het wel een leuk stukje, die twee kleinere driehoekjes. Ik zet er misschien wel pailletten en kralen bij, om er extra de aandacht op te vestigen… (Als je dit niet mooi vindt, kun je de steken uithalen, en een andere, wat luchtigere steek gebruiken).

SAM_6050
En dan is mijn blok weer helemaal volgezet met pipingband, siersteken ed. Weer een af… zijn we al op de helft?

SAM_6055
Hierbij een detail om te laten zien hoe leuk het is om het 3D effect van pipingband te hebben…

Nu mogen jullie weer aan de slag: veel plezier met het maken van dit blok no. 6 en tot de volgende maand!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

 

BELANGRIJK: als  je sandwich/blok klaar is, gecontroleerd dat hij nog ongeveer 32 x 32 cm is (kan iets gekrompen zijn door het ‘quilten’ met siersteken): NIETS AFSNIJDEN, ook niet omdat je je blok dan mooier vindt, geen randjes wegsnijden of het blok ‘vierkant maken’!!! Laat het zoals het is na het maken van de laatste decoratieve steken en dan wegleggen tot maand 12.

 

PS: er zijn bijzonder veel aanmeldingen voor de Quilttentoonstelling, april 2018 in Rijswijk: dank jullie wel. Mocht het aantal te groot zijn (beslissing is aan Jobina de Boer, de organisatrice), dan gaan we loten, maar aanmelden mag altijd hoor!. Het zal zeker leuk zijn om te zien wat jullie allemaal gemaakt hebben.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam