Creatieve berichten over quilten

Dutch Violets, variatie op een paper piecing patroon van Judy Niemeyer

Geweldig om weer mee bezig te zijn: het maken van 4 bloemenplacemats (quiltjes) met de paper piecing patronen van Judy Niemeyer. Een geweldige ontwerpster, die luisters naar quiltsters en probeert om alles zo eenvoudig mogelijk te maken. Uitgebreide tekst en stap-voor-stap tekeningen begeleiden de Units en templates, die allemaal al voorgedrukt zijn op dun (kranten)papier – dus niets meer zelf overtekenen, maar uitsnijden/knippen van papier en en stoffen en aan de slag.

africanviolets
Zo ook dit patroon ‘African Violets‘, waar ik de variatie ‘Dutch Violets’ van maak, natuurlijk weer op de BERNINA 770QE: zowel het patchwork als straks het quilten. Een vrolijk patroon waarbij oorspronkelijk twee aan twee kleurstellingen voor de bloemenplacemats gebruikt zijn.

SAM_6132
Ik ga dit veranderen in ‘alle bloemen hetzelfde’, waarbij  ik maar 4 stoffen gebruik: een rode, een witte, een zwarte en een wit met wat zwart uit de serie ‘Forever’ die ook door Judy en Judel Niemeyer ontworpen zijn*. Gewoon omdat het kan maar ook omdat ik wat meer eenheid in de bloemen wil hebben qua patchwork, terwijl ik ze allemaal anders ga quilten (uiteindelijk).

Ik ga hier niet de hele werkwijze uitleggen (dat staat immers in de beschrijving/het boekje dat bij het patroon inzit, of je kunt de workshop volgen), maar laat wel zien hoe leuk deze techniek is, en hoe snel. Je werkt alle Units tegelijk af, dwz. dat je onderdeel 1 van alles van dezelfde Unit voorbereid, daarna naai je onderdeel 2 voor alle Units op, onderdeel 3 enz. Op een logische volgorde, als een soort ‘lopende band’ werk – niet alleen sneller maar daardoor ook veel makkelijker om te maken.

SAM_6144
Eerst alle patroondelen uitsnijden/uitknippen, de templates voor het snijden van de stoffen ook – alles volgens aanwijzingen. Daarna de stoffen snijden, op volgorde neerleggen en dan kan het paper piecing beginnen.

SAM_6146
Bloembladeren klaar en even neergelegd om te zien hoe het staat…

SAM_6152
Dan verder met de andere onderdelen en die aan de bloembladeren genaaid, nadat het papier verwijderd is. Bloembladeren stuk voor stuk aan elkaar gezet…

SAM_6156
en uiteindelijk alle 6 aan elkaar tot de top van deze eerste bloemen placemat. Wel een leuk effect, en dat met maar vier stoffen.

SAM_6158
De sandwich gemaakt: ecru achterkantstof, tussenvulling 100% bamboo (Matilda’s Own) en de top van de bloemen placemat erop en alles vastgespeld.

SAM_6162
Dan voetje #20C voor het maken van siersteken op de machine gezet en rood machine quiltgaren (onder en boven).

SAM_6164
Eerst op de korte naden gewerkt met steek 651 – ik heb allemaal steken uitgezocht die middenop een naad lopen en aan weerskanten kleureffect krijgen. .

SAM_6166
Het effect van het maken van de siersteken is het beste op de achterkant te zien.

SAM_6170
Dan naar de volgende naden waar ik steek 137 opgezet heb. Je ziet de stervorm er leuk uitspringen.

SAM_6171
Het is wel belangrijk om middenop de naad te werken. Met rechte naden valt dat nog wel mee, maar straks met rondingen moet ik langzaam werken, dat merk ik al. Gelukkig heb ik bij dit voetje goed zicht op mijn werk.

SAM_6174
En dan weer de achterkant met het werk tot nu toe.

SAM_6176
Zo ziet het er op de voorkant uit. Dat valt iets minder op vanwege de kleuren. Wel is het effect van het rode garen op de witte stukken goed te zien.

SAM_6178
Dan naar de volgende naden met steek 711. Deze naden lopen met een bocht, dus langzaam werken: ik ben altijd blij dat ik steken eerst op een proeflapje uitprobeer, zodat ik ook nu weer kon zien waar ik de sandwich een beetje kon draaien, om de steek met de naad mee te laten lopen.

SAM_6180
Uiteindelijk de laatste lange naden met steek 102: hier zie je alles wat ik tot nu toe met siersteken heb gemaakt, via de achterkant.

SAM_6183
En dan de grote vlakken nog quilten uit de vrije hand: hiervoor heb ik borduurvoetje #26 gebruikt en de ondertransporteur uitgeschakeld. Rood op rood, wit op wit, want dit quiltwerk hoeft van mij niet zo erg op te vallen.

SAM_6187
Zo ziet het er op de voorkant uit: eenvoudige krullen, uit de vrije hand gequilt.

SAM_6191
En dan ga ik deze bloemen placemat niet met een afwerkrand afwerken, maar met een dichte zigzagsteek – gewoon omdat het kan. Ik ben 2x over de rand gegaan, om zoveel mogelijk van de witte stof (voorkant en achterkant) weg te werken. Hiervoor heb ik voetje #97D gebruikt, met de dualtransport. Bij de eerste ronde heb ik de steek-dichtheid op 0.50 gezet – dus heel dicht op elkaar – en de steekbreedte op 3.6mm. Bij de tweede ronde heb ik de steekbreedte op 5.0mm gezet.

SAM_6194
En zo is de eerste bloemen placemat klaar: omdat er toch af en toe wat witte draadjes bij de witte stof door de zigzagsteek heen kwamen, heb ik die bijgekleurd met een rode textielstift (een beetje smokkelen wellicht, maar het werkt). Wat mij betreft geslaagd. De andere bloemen ga ik een andere keer maken en quilten…

Zo kun je één bloem maken als cadeautje, of alle 4 de bloemen voor 4 placemats, kleedjes of zelfs op een achtergrond van stof, om er zo een quiltje van te maken. Leuk om te doen, op naar het volgende werkstuk.

 

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl/webshop

 

 

 

2 December 2017 geef ik van deze 4 bloemenplacemats een workshop bij Sylvia’s Art Quilts Studio te Sijbekarspel: er is voor 3 personen plek – je kunt je al inschrijven.
Er zijn nog twee leuke patronen/workshop van bloemen placemats te volgen, of je kunt de patronen via mijn webshop bestellen. Gewoon af en toe kijken!

 

*De hele serie Forever – 30 verschillende printstoffen in rood, wit, grijs en zwart – is via mijn webshop te bestellen, per halve meter (0.50×1.10m), per strokenpakket of per fat quarter pakket – zolang de voorraad strekt!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam