Creatieve berichten over naaien

In serie de zomergarderobe naaien

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik toch de tijd vandaan haal om zoveel kleding te naaien. Ik maak namelijk (bijna) alle kleding voor mijn twee zoontjes en mijzelf zelf. Toen ik gedurende vier jaar thuisblijfmoeder was, had ik daar alle tijd voor. Inmiddels sta ik alweer ruim een jaar voor de klas en naai ik niet meer iedere avond, maar maak ik nog wel steeds veel kleren.

Mijn geheim: ik werk meestal in serie. Ik knip gewoon een hele stapel kledingstukken en naai deze in serie in elkaar. Meestal zijn dat dan ook allemaal dezelfde kledingstukken, maar het kunnen ook verschillende zijn, zoals een paar hoodies en een paar joggingbroeken. Ik gebruik dan zoveel mogelijk dezelfde machine en dezelfde kleur garen.

a-bernette-b48-shirts-15

Nu heb ik negen t-shirts in serie gemaakt. Het patroon is het t-shirtpatroon Billie van Zonen09. Billie kun je maken met verschillende soorten halzen en verschillende soorten mouwen. Ik heb gekozen voor de ronde hals met een gewone mouw en een raglan mouw.
Voor de ene zoon knipte ik vier shirts en voor de andere vijf. De patroondelen vouw ik dan in elkaar en ik leg ze per shirt op tafel, zodat de patroondelen niet met elkaar verwisseld kunnen worden.

a-bernette-b48-shirts-1

Voor dit project heb ik de bernette 48 gebruikt. Dit is een overlock- / coverlockmachine, met 15 overlocksteken, 3 coversteken, 4 combi-steken en 1 kettingsteek. Het is dus een twee-in-één machine. De bernette 48 heeft de accessoires die je het meeste gebruikt, in de grijperdeksel zitten. De andere accessoires zitten in een los bakje. Als je de overlockfunctie gebruikt, dan bevestig je het afvalbakje aan de grijperdeksel en plaats je de mesafdekking. En als je de coverfunctie gebruikt, verwijder je het afvalbakje en plaats je de afdekking voor de coversteek. Op deze afdekking kun je ook de afstand tot de middelste naald aflezen, zo kun je op gelijke afstand van de stofrand stikken.

bernette-b48-1

a-bernina-b48-2

Om meteen wat verschillende steken van deze nieuwe machine uit te proberen, heb ik de shirts op verschillende manieren afgewerkt.

De eerste steeksoort die ik gebruikte, was de 4-draads overlock met geïntegreerde veiligheidsnaad. De shirts met gewone mouw stikte ik meteen helemaal in elkaar. Deze moesten daarna alleen nog gezoomd worden met een coversteek. Bij de shirts met raglanmouw liet ik de zijnaden nog open, zodat ik de raglannaden met een coversteek kon doorstikken.

a-bernette-b48-shirts-3

a-bernette-b48-shirts-2

De shirts die alleen nog gezoomd moesten worden, sorteerde ik op kleur. Zodat ik precies wist welke shirts ik met geel, aqua, donkerblauw of grijs wilde doorstikken.Een deel van de shirts heb ik doorgestikt met de brede 3-draads coversteek. Om van de overlockfunctie naar de coverlockfunctie te gaan, pas je de volgende dingen aan:

 • Het bovenmes omlaag zetten.
 • De bovengrijper deactiveren.
 • De mesafdekking verwijderen en de afdekking voor de coversteek bevestigen.
 • De twee naalden verplaatsen.
 • De steeklengte vergroten.
 • De rolzoomhendel op R zetten.

Dit lijkt zo een hele lijst, maar in de praktijk valt dit allemaal reuze mee. Zelf had ik nog helemaal geen ervaring met een coverlockmachine en dus ook niet met een combinatiemachine zoals deze. De bovenstaande zes punten heb je zo gedaan. En voor het inrijgen moet je, net als bij iedere andere nieuwe lock- of coverlockmachine, de eerste keren even de handleiding gebruiken. Maar bij de laatste ‘steekwisseling’ van deze 9 shirts, kon ik het al zonder de handleiding.

Een aantal shirts stikte ik door met de 3-draads coversteek. Je krijgt dan een tweelingstiksel aan de voorkant, zoals je op onderstaande foto’s kunt zien.

a-bernette-b48-shirts-5 a-bernette-b48-shirts-6

a-bernette-b48-shirts-8 a-bernette-b48-shirts-7

Maar ik wilde natuurlijk niet alle shirts met dezelfde garen stikken, dus ik verwisselde de kleuren een paar keer. Dit gaat heel eenvoudig:

 • Knip de draden bij de spoelen door.
 • Zet de nieuwe garenklossen op de kloshouders.
 • De oude en de nieuwe draad knoop je aan elkaar.
 • Zet de naaivoet omhoog.
 • Trek de draden voorzichtig één voor één door de machine.

De draden van de grijpers kun je gewoon helemaal tot het einde toe doortrekken. Maar bij de draden voor de naalden stop je als het knoopje vlakbij de naald is. Knip het knoopje eraf en haal de draad zelf nog door de naald.

Op deze manier is het garen verwisselen snel gedaan.

Daarna ging ik ook de shirts met raglanmouwen doorstikken. Dit wilde ik ‘binnenstebuiten’ doen. Bij confectiekleding zie je wel eens dat shirts met een speciaal stiksel worden doorgestikt. Dat lijkt een beetje op de achterkant van de 4-draads coversteek. Dit moest ik gewoon proberen. Om van de 3-draads coversteek naar de 4-draads coversteek te gaan, hoef je alleen maar een naald toe te voegen en deze in te rijgen.

Het ‘binnenstebuiten’ stikken gaf inderdaad een mooi/stoer effect, kijk maar:

a-bernette-b48-shirts-13

a-bernette-b48-shirts-12

a-bernette-b48-shirts-11

a-bernette-b48-shirts-10

Toen ik alle raglannaden had doorgestikt, moesten deze shirts nog verder in elkaar gezet worden. Ik ‘bouwde’ de machine dus om van de 4-draads coversteek, naar de overlocksteek. Nadat ook deze shirts in elkaar zaten, heb ik alles nog één keer omgezet naar de 4-draads coversteek om de zomen te stikken. Dit ombouwen was de laatste keer zo klaar (en lukte mij zonder de handleiding te gebruiken).

En alleen voor het allerlaatste klusje heb ik mijn gewone naaimachine er nog even bij gepakt. De naamlabels moesten namelijk nog om de zoom gestikt worden. Mijn zoontjes hebben bijna dezelfde maat. En ik wil bij het opvouwen van de was niet steeds shirts met elkaar moeten vergelijken. Bovendien hebben ze ook wel eens een zelfde shirt, of een shirt met dezelfde stof, maar bijvoorbeeld een andere kleur mouwen.

a-bernette-b48-shirts-15a-bernette-b48-shirts-14

En toen waren de negen t-shirts klaar! Ik heb eindelijk een start gemaakt met de zomergarderobe voor mijn zoontjes. Binnenkort maak ik bij een paar shirts nog bijpassende korte broeken. Daarover later meer!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Benodigd materiaal: boordstof, kopspelden, lockgaren, naamlabels, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Roelina Grit BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  alleen maar lof voor deze dame om zoveel leuke dingen uit restjes te maken.Ik ben nu 80 jaar en heb in 1956 mijn diploma coupeuse gehaald en heel veel genaaid.er zoveel veranderd sinds die tijd.maar dit vind ik zo leuk.groetjes Roelina ga er mee Door.

 • Rianne Nota BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een leuke shirts Jessie, ik krijg meteen zin om er voor mijn kleinzoon ook een paar te gaan maken. En ik vind zelf de b48 ook verrassend gemakkelijk om om te bouwen van overlock naar coversteek, dat is bij andere combi-machines vaak veel lastiger.

 • Monique Helmstrijd BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een super leuke T-shirts en wat mooi gemaakt.
  Ik vind het idee van de verschillende naamslabeltjes ook erg leuk! deze ga ik onthouden voor mijn neefjes.

  • Jessie Derks BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Dankje. Labels zijn een leuk detail, maar in de praktijk gewoon ook erg handig. Soms hebben de jongens wel hetzelfde shirt of hetzelfde zonnehoedje (omdat ze beide iets van dezelfde stof willen) en dan is zo’n label erg handig.

   • Jessie Derks BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Ik heb de labels besteld bij Nominette. Je kunt daar lint laten weven. Ik heb een lint laten maken met de namen van mijn zonen. Er zitten 100 labels op zo’n lint. Ik typte voor 1 label: Koen Koen (heleboel spaties en dan) Luuk Luuk. En daar had ik 100 labels van die ik precies doormidden knipte. Zodat ik van beide namen 100 stuks had.

  • Jessie Derks BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Dankjewel! 9 is inderdaad veel tegelijk. Meestal knip ik er maximaal 5 tegelijk. Maar nu wilde ik natuurlijk verschillende steken uitproberen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam