Creatieve berichten over quilten

Vervolg van Tula Pink, borduren, hexagons en het project

Gisteren is de 19e les van BERNINA Borduur Software DesignerPlus8 op de BERNINA Blog verschenen, met daarin de vermelding dat vandaag het vervolg daarvan, nl. het afwerken van de gemaakte borduurmotieven op hexagons tot een project getoond zou worden (ja, het wordt weer een kussenovertrek).

SAM_6197
Heb je de borduursoftware niet? Dan kun je – als je wel over een borduurmachine of naaimachine met borduurmodule beschikt – evengoed de leuke motieven van Tula Pink borduren. Je vindt ze via de Bernina Website, waar je borduurmotieven kunt aanschaffen: maak een keuze of kijk naar welke ik gebruikt heb om het project met hexagons dat ik hier ga beschrijven te kunnen maken: je hebt 12 kleine motiefjes nodig en 1 wat grotere. Op de foto hierboven zie je dat ik 1 klein motiefje heb geborduurd met de kleinste borduurring van mijn BERNINA770QE. Eerst één met deze kleine ring, daarna 12 bij elkaar in de Jumbo ring, omdat ik dan stof bespaar en tijd…

SAM_6214
Maar ook een Slak heb ik geborduurd: alles op zwarte batik quiltstof. Op de afbeelding hierboven wordt het motief gemaakt.

Nadat alle borduurmotieven – 12 kleine motieven en 1 grotere van Tula Pink – gemaakt zijn, opgespannen en gestreken, is het tijd om de hexagons te maken.

hexagons2inch
Ik heb 30 hexagons van 2 inch nodig: voor de maat meet je een rechte kant van een hexagon op, die moet 2 inch zijn. Ik heb ze zelf uitgeprint op dikker papier (er zijn verschillende .pdf’s via Internet gratis te downloaden), maar je kunt ook kant-en-klaar uitgestanste hexagons gebruiken.

Naast de 12 geborduurde hexagons ga ik ook hexagons van andere stofjes knippen: ik heb een leuke stof met zwarte achtergrond met gekleurde stipjes gebruikt voor 12 hexagons, en ook restjes van 6 batik stofjes, elk 1 kleur voor de overige 6 hexagons.

Denk er aan dat – als je de stofjes voor de hexagons uit gaat knippen, je ca. 1 cm naadtoeslag rondom de papieren mal rekent. Ik heb zelf een nieuwe kartonnen mal gemaakt die op de buitenmaat geknipt is = hexagon + 1 cm naadtoeslag rondom. Dat vond ik handig om te gebruiken bij het uitknippen van de stofjes.

SAM_6201
De papieren hexagon wordt op de binnenkant van de stof gelegd. Ik heb Bohin Glue Pen gebruikt om de naadtoeslagen op het papier te plakken, maar je kunt ze ook rijgen, net wat je wilt.

SAM_6203
Zo heb ik 12 hexagons gemaakt met de zwarte stof met gekleurde stipjes: ziet er al vrolijk uit.

SAM_6219
Van de kleine borduurmotiefjes van Tula Pink heb ik er 12 geborduurd: in de Jumbo ring, nadat ik heb uitgerekend (via de BERNINA Borduur Software DesignerPlus8) hoe ik ze moest plaatsen met voldoende ruimte ertussen. Ik heb de stof na het borduren opgespannen, nat gemaakt en gestreken met een katoenen stofje er bovenop, om het borduurwerk te beschermen.

Daarna met een witte wateruitwasbare stift en de ‘buitenmal’ van de hexagon – die met de 1 cm naadtoeslag rondom – omgetekend, om er zeker van te zijn dat het motiefje in het midden komt te liggen. Ik heb ze op verschillende manieren omgetekend 6 recht, en 6 op z’n punt – om te kijken hoe ik alles wilde hebben qua positie bij het project, en heb er toch voor gekozen om ze allemaal op z’n punt te zetten. De witte wateruitwasbare stift heb ik bij de 6 die recht stonden weggehaald met een vochtige doek, en later daar omheen nog de hexagon vorm getekend op z’n punt.

SAM_6221
Alles uitgeknipt, en neergelegd zoals ik het wilde hebben: dat betekent dat ik 2 ringen aan elkaar ga zetten (met de hand, met zwart naaigaren): 1 ring van 12 hexagons – 6 gekleurde batiks en 6 met de stof met de zwarte achtergrond en gekleurde stipjes. De andere ring bestaat dan uit 12 kleine borduurwerkjes en 6 stofjes met de gekleurde stipjes. Op de foto zie je de twee ringen nog apart…

SAM_6222
en op de foto hierboven zitten ze aan elkaar.

SAM_6224
Op dit punt kunnen de papieren hexagons eruit.

SAM_6227
Daarna strijk ik alles op de achterkant om de hexagons van stof goed plat te maken.

SAM_6229
Zoals ik al eerder vertelde, heb ik ook een groter borduurwerk gemaakt van Tula Pink: een kleurrijke slak. Deze heb ik op de zwarte batik geborduurd: hij komt in het midden/de opening van de hexagons. Om te weten hoe groot het stofje moet worden, leg ik de geborduurde slak/zwarte stof onder de 2 hexagonringen. Ik teken weer met witte wateruitwasbare stift op de stof met de slak, inclusief ruime naadtoeslag en knip dit uit.

SAM_6231
Ook voor de stof van de ‘achtergrond’ waar de hexagons en de slak op komen doe ik hetzelfde: ik leg de hexagonringen op een stuk van 45 x 45 cm, van de zwarte stof met gekleurde stipjes en teken ook hierop een naadtoeslag, zodanig dat dát gedeelte ruim onder de hexagonringen komt. En daar knip ik dan het middendeel van weg.

SAM_6233
Nu maak ik de sandwich voor het quilten: ecru stof achterop, tussenvulling (100% bamboo Matilda’s Own), en dan de drie stoffen voor de bovenkant: als eerste het grootste stuk stof…

SAM_6234dan de stof met de slak, want die moet ‘onder’ de hexagons komen…

SAM_6237
en dan de 2 hexagonringen. Alles goed geplaatst, en vastgezet met grote quiltspelden. Direct zie je al het leuke effect dat ik wilde bereiken: doordat ik 12 hexagons van dezelfde stof heb gemaakt als de achtergrond, lijken de geborduurde motiefjes en de kleurrijke hexagons wel te zweven…

SAM_6239
En nu alles quilten: met zwart machine quiltgaren bovenop, en zwarte DecoBob als ondergaren. Ik quilt langs de randen van de hexagons om ze vast te zetten, en heel dicht langs de geborduurde motiefjes. Dit doe ik uit de vrije hand met de BSR.

SAM_6242
Hier zie je op de achterkant van de sandwich het quilten heel duidelijk: krullen en lussen, geen moeilijke figuren maar overall.

SAM_6249
Na het quilten deze voorkant terug gesneden tot 40 x 40 cm. Erg opletten dat de hexagons nog steeds in het midden zitten, dus eerst veel meten en dan pas snijden.

SAM_6251
Van de rest van de zwarte stof met gekleurde stipjes heb ik de twee stukken voor de achterkant/opening gesneden: dit lange stuk dubbel gelegd en op de vouw doorgesneden. Omslagje gemaakt bij de opening op beide stukken, en dan de twee stofjes over elkaar gelegd, zodat er een overlap ontstaat (hotelsluiting) waar het binnenkussen ingezet kan worden. Ik maak eigenlijk altijd zo’n sluiting, omdat het een snelle en makkelijke manier is, zonder te werken met knopen/knoopsgaten of ritsen.

SAM_6253
Daarna alle lagen met de goede kanten op elkaar, en langs de kant doorstikken. Vanwege de opening die ik bij de achterkant gemaakt heb, kunnen alle vier de kanten doorgestikt te worden. De volledige kussenhoes wordt zo doorgestikt: je hoeft geen opening vrij te houden voor het keren en inzetten van het binnenkussen, en naderhand die opening met de hand dichtzetten. Persoonlijk vind ik deze manier mooier en makkelijker.

SAM_6255
Hoekjes afknippen, en de randen netjes af zigzaggen. En dan keren, daarbij de hoeken goed uitduwen. Binnenkussen (ca. 40x40cm) erin gezet…

SAM_6261
en een mooi plaatsje gegeven, naast het kussen dat ik gemaakt heb met gekleurd garen/voetje #43 . Staat dit niet leuk? Tja, het was een heel proces, vanaf het bewerken van de kleine motiefjes, het borduren, tot het uiteindelijke resultaat. Heerlijk, dat gevarieerde werk….

Wat zal ik nu weer eens bedenken?!

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl 

 

Bewaren

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: 30 hexagons van 2inch, binnenkussen 40x40cm, Bohin Glue Pen, ecru stof, Machine quiltgaren zwart, naaigaren zwart, restjes gekleurde batik, Sandwich, stof met gekleurde stipjes, tussenvulling 100% bamboo, Witte wateruitwasbare stift, zwarte batik, zwarte DecoBob

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Rianne Nota

    Wow! wat leuk Sylvia. Ik ben gek op hexagons, het begint meteen te kriebelen om dit ook te gaan doen 🙂

    • Sylvia Kaptein

      Zo combineer je borduren met hexagons maken -ik vond het heel interessant om uit te proberen en ik ga het zeker vaker gebruiken. juist kleine motieven gebruik je niet zo veel, zeker niet zó…

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam