Creatieve berichten over borduren

23: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – maak een blad met nerven op twee manieren

Weer een verzoek: hoe maak je een blad met nerven in de BERNINA Borduur Software DesignerPlus 8? Digitaliseren is het antwoord, ik zal het in diverse stappen laten zien, en ook op twee manieren. .

Allereerst een blad met nerven van omlijningssteken: laat ik het ontwerp vanuit het Borduur Ontwerpscherm opzetten –

geslotenobjeect
Klik bij ‘Digitaliseer’ – de linker kolom – op ‘Gesloten object’.

geslotenobjecttekenen
Klik op je werkblad en ‘teken’ een blad – je maakt dit door op diverse ‘punten’ van het raster te klikken. Iedere keer als je klikt, wordt er een lijn gezet, en een node verschijnt op het punt van de klik.

bladstiksteek
Eindig op de eerste node en druk op enter. Het blad dat je getekend hebt verschijnt als vorm met een omlijning.

groenblad
Dan selecteer je het blad, en klikt op de vulsteek ‘Stiksteek Vulling’, bij de Steken Taabalk. Het blad wordt gevuld met de gekozen vulsteek. Ik heb direct de kleur groen gekozen, omdat dát de kleur van het blad wordt.

bladopnieuwvormgeven
Omdat de vorm nog ronder gemaakt moet worden, klik ik op het icoontje ‘Opnieuw Vormgeven’, of op de H van mijn toetsenbord, en dan klik ik op het blad. Je krijgt direct andere nodes te zien (gele vierkantjes) op de punten van het blad. Daarnaast verschijnt een lijn met 2 oranje nodes voor de hoek, die je zou kunnen wijzigen, en je ziet op het begin- en eindpunt (ligt op elkaar) een groen vierkantje en een rood plusje staan, waarbij het begin en einde van het borduren aangegeven wordt.

Om nu een ‘natuurlijke’ vorm aan het blad te geven, kun je per lijn klikken. Weet je het nog? Als je met je linker muisknop op een lijn klikt, krijg je een vierkante blauwe node, die aangeeft dat de lijn in stukken verdeeld gaat worden, waarbij je de lijn ‘hoekig’ kunt maken, zowel naar binnen trekken als naar buiten. Als je met je rechter muisknop op een lijn klikt, krijg je een ronde blauwe node, die aangeeft dat de lijn in stukken verdeeld gaat worden, waarbij je de lijn ‘rond’ kunt maken, zowel naar binnen trekken als naar buiten.

Hoe meer nodes je op een bestaande lijn zet, hoe meer de lijn opgebroken wordt, en hoe meer effecten je kunt geven. Maar pas op: teveel onderbrekingen en mogelijkheden om een lijn aan te passen is niet nodig. Zet één, twee of drie nodes, en kijk wat er gebeurt (via Ongedaan Maken kun je altijd weer een stap terug).

blauwenodeseerstelijn
Ik zet op de eerste lijn drie ronde nodes. Als je ze plaatst zijn de blauw, zodra je de volgende plaatst, (geactiveerd) of naast het blad op je werkvlak klikt, zijn ze lichtblauw (niet geactiveerd). Klik je weer op zo’n node, dan wordt hij weer blauw en kun je er mee werken door te duwen of te trekken.

drienodesactief
De 1e node – het dichts bij het beginpunt – duw ik naar binnen, de 3e node duw ik naar buiten. De 2e node laat ik staan. Omdat ik die 2e node heb geplaatst, loopt de golf die ik heb gemaakt nu heel soepel.

eikenblad
Hetzelfde ga ik doen met alle andere rechte lijnen aan de zijkanten van het blad. Kijk maar eens wat ik er nu van gemaakt heb: het lijkt wel een beetje op een eikenblad…. (Merk je overigens dat het aantal steken bij elke verandering ook wijzigt? Hoe verder je naar buiten werkt, hoe grote het aantal steken, maar hoe meer je naar binnen duwt, hoe kleiner het aantal steken: geweldig toch dat de Software V8 dit automatisch aanpast?)

omlijnenencompensaties
Als ik het blad zo laat, klik ik weer op ‘Selecteer’, daarna klik ik bij de linker kolom bij ‘Bewerken’ op ‘Omlijnen en compensaties’.

omlijninggroen
Daar klik ik bij ‘Type’ de ‘Enkelvoudig’ als omlijning aan, kleur ‘Groen’, en ik klik op ‘OK’. Het blad heeft nu een mooie enkelvoudige outline gekregen.

eerstenerf
Maar nu nog de nerven tekenen, want het blad zelf is wel heel erg kaal. Daarvoor ga ik weer naar ‘Digitaliseer’ bij de linker kolom, en klik op ‘Open vormen vrije stijl’. Ik geef boven bij de Zoom Taakbalk ‘Naar Passend’ aan (wordt 200 in dit geval), omdat ik het blad goed wil kunnen zien. Ik zie dat de ‘Omlijning’ als steek is geactiveerd (anders zelf op klikken). En dan klik en sleep ik een lijn die ik golvend teken op het midden van het blad. Ik laat de muis los als ik de lijn lang genoeg vind.

allenerven
Ook voor de korte nerven teken ik golvende lijnen, vanaf de middennerf tot ergens bij de punten van het blad.

lijnsluitniet
De nerven zijn nog niet echt hoe ik het wil hebben, en als ik het object sterk vergroot, ‘Kunstzinnige weergave’ even uitschakel, zodat ik alleen de steken zie, merk ik ook dat de punten van de kortere nerven niet goed op de eerst lange nerf zitten… geen probleem, kan ik allemaal aanpassen.

lijnraakt
pDaarvoor klik ik op ‘Opnieuw Vormgeven’, sleep het – in dit geval – groene vierkante even weg van de gele node, en trek de gele node naar de lange middenlijn van het blad, zodat deze hem raakt.

lijneroverheen
Ik schuif het groene vierkantje er weer op, en ga naar het volgende punt dat ik moet corrigeren. Dmv. ‘Verschuiven’ kan ik het beeld uitvergroot laten, en schuiven naar het deel dat ik corrigeren moet. Deze lijn is zelfs óver de middennerf getrokken – die zet ik dus terug.

onderstedocker
Als ik dan via de docker ‘Kleurenfilm’ het onderste vakje selecteer, kan ik direct zien hoe de stapsteken gezet zijn van de ene nerf naar de andere. Het zijn allemaal aparte lijnen, deze draden zul je dus af moeten knippen na het borduren.

Wat ik nog gewijzigd heb is de omlijning: voor de outlines en voor de nerven heb ik deze op ‘Drievoudige omlijning’ gezet, omdat ik de steken iets voller wilde hebben.

steekspeler
Om te zien het dit blad geborduurd gaat worden, heb ik op het icoontje ‘Steek-speler’ geklikt. Zo kunt je langzaam of snel het hele borduurproces doorlopen.

dunsteeltje
Is het blad nu klaar? Nee, ik wil nog een steeltje toevoegen. Daarvoor ga ik weer naar ‘Digitaliseer’, klik op ‘Open vormen vrije stijl’ en teken vanaf de punt onderaan het blaadje een steeltje. Ik krijg nu een enkele lijn te zien, die ik ook een beetje golvend heb geslepen. Omdat ik hem aan de andere lijnen heb ‘vastgezet’, is dit steeltje een onderdeel van het groepje ‘omlijning;’ geworden (waarvan ik overigens wel alle onderdelen apart kan selecteren en eventueel elk een andere kleur zou kunnen geven).

geslotenvormsteeltje
Maar misschien wil je wel een dikker steeltje, waardoor je dit weer een vulsteek kunt geven, als takje. Dan klik ik op ‘Ongedaan maken’, en selecteer bij ‘Digitaliseer’ de button ‘Gesloten vormen vrije stijl’, en teken een steeltje.

steeltjeoranjeroest
Ik selecteer het steeltje, en omdat het een gesloten vorm is, kan ik de vulsteek ‘Stiksteek vulling’ gebruiken. Ik geef het de kleur ‘oranjeroest’.

omlijningsteel
Weer selecteer ik het, ga naar ‘Bewerken’ in de linker kolom, kies bij het menu dat opkomt voor steektype ‘Drievoudig’, net als bij het blad, en de kleur die ik nu bij het blad voor outlines en nerven heb.

steeltjeendocker
En dan kijk ik via de docker ‘Kleurenfilm’: de laatste handelingen bij het maken van het steeltje heeft ervoor gezorgd dat zowel de vulsteken van het steeltje (4e vakje) als de outlines (5e vakje) apart komen te staan.

groepvergrendelt_nognietgoed
Ik wil echter graag de outlines van het hele blad + steeltje bij elkaar. Daarvoor klik ik eerst op het 5e hokje en op het 3e vakje – allemaal de Drievoudige omlijning – via CTRL en vakje apart aanklikken met de cursor van de muis, ga naar ‘Rangschikken’, en klik dan op ‘Groep’. Bij ‘Steek-speler’ zie ik dat de donkerblauwe steken (vakjes op de kleurbalk) nog steeds uit elkaar staan.

Daarna schuif ik het vakje bij de docker ‘Kleurenfilm’ met de vulsteek van de steel (oranjeroest) één plaats naar boven, en je ziet nog maar 4 vakjes staan ipv. 5. Wat ik namelijk ook wilde is, dat alle omlijningen en nerven in één keer geborduurd gaan worden, en niet in meerdere stappen. Dus de volgorde van borduren is hiermee aangepast.kleurenfilmgoed
Dan moet ik ook het 2e vakje nog weghalen (weet je nog van het begin van het bericht, dat ik de outlines eerst groen heb gemaakt? Dat stond er nog, en is nu vervangen voor de donkerblauwe kleur – ik heb geen extra dikke outlines nodig, dus haal ik dat vakje weg – dat doe ik door er op te klikken, en dan op Delete van mijn toetsenbord te klikken). Wel nog even gecontroleerd of alles in een groep staat – dus klikken op alle 3 de vakjes, dan bij ‘Rangschikken’ klikken op ‘Groep’.

bladgoed
En alles ziet er nu goed uit: de volgorde van borduren is nu: vulsteek blad, vulsteek steel en dan alle outlines van omlijning en nerven. Het totaal aantal steken van dit borduurmotief is nu 8830 geworden – hij staat op een formaat van ca. 16,6 x 9,1 cm. Dit formaat kun je wijzigen als je dat wilt, door bv. ‘Afmeting 20%’ vergroten of verkleinen te gebruiken, of door je eigen maatvoering aan te geven bij breedte of hoogte (denk er bij het laatste om dat je het slotje kunt ‘openen’, waardoor je breedte en hoogte afzonderlijk van elkaar kunt invullen – het blad zal daardoor vervormen, bv. als je de breedte in verhouding op een hoger getal zet dan de hoogte en omgekeerd. Wil je alles in verhouding vergroten of verkleinen, zorg er dan voor dat het slotje ‘dicht’ staat. Dan hoef je alleen de breedte of alleen de hoogte maar aan te passen en gaat de andere afmeting in verhouding mee).

degrouperennervenoutlines
Bij het blad heb ik alle outlines verwijderd, alleen de al getekende nerven laten staan: dat heb ik gedaan door op de docker ‘Kleurenfilm’ te klikken, en alles bij ‘Rangschikken’ in de linker kolom te ‘de-groeperen’. Daarna klik ik op het vakje met de outlines (bij mij de onderste, omdat dit het laatste geborduurd zou worden), en dan klik ik weer op ‘de-groeperen’. Dan zijn alle lijnen die ik getekend heb los van elkaar.  Ik kan ze dan ook apart selecteren, wat ik met de outlines gedaan heb, om deze te verwijderen (klik op Delete).

Wil je liever een 3D effect, waarbij de nerf in het blad lijkt te liggen? Dat kan ook. Daarvoor gebruik je twee dockers: ‘Kleurenfilm’ en ‘Stempelwerk’. De eerste om de objecten van je ontwerp te zien, de tweede om een indruk te maken in het blad, alsof het ‘gekerfd’ is. Hiervoor worden naald penetraties toegepast bij het borduren, zodat bij bv. een blad met satijnsteken op de plekken van de 3D nerf de naald dáár alleen etra naar beneden gaat, en zo de vorm van de nerf maakt. Zoals je kunt zien blijven daarna alleen de nerven over (onderste vakje).

2dockers
Dan trek ik aan de lange zijkant van de docker ‘Kleurenfilm’, omdat ik de docker ‘Stempelwerk’ ook wil zien – beiden tegelijk. Dus eerst de ‘Kleurenfilm’ groter maken, en dan ‘Stempelwerk’ erbij zetten.

bladsatijnsteek
Oh ja, ik had daarvoor al even de vulsteken van zowel het blad als de steel op ‘Satijnsteek vulling’ gezet, dan zie je het effect beter.

onderstevakjeselecterennerf
Om nu de nerf te kunnen bewerken, is het belangrijk dat het Stempelwerk de lijntekeningen te zien krijgt, dus klik je op het onderste vakje met de nerf bij ‘Kleurenfilm’ om deze te selecteren.

nerfgeselecteerdbijstempelwerk
Klik dan bij ‘Stempelwerk’ op het tabblad ‘Gebruik object’: deze button licht op, oftewel wordt geactiveerd. Als je nu met de cursor van je muis naar het blad gaat, zie je dat er bij het pijltje twee golfjes verschenen zijn: dit is het teken dat je nu alle delen van de nerf kunt selecteren. Klik dan op de eerste nerf (er zijn er 5 in mijn geval: de lange in het midden, en 4 zij-nerven), houd de CTRL toets van je toetsenbord ingedrukt, en klik op alle andere nerven. Je ziet dat bij elke klik een nerf in het witte vakje bij ‘Stempelwerk’ komt te staan. Totaal komt de hele tekening van de nerven in het witte vakje.

nerfenobject
Nu moet het object geselecteerd worden waar de nerf als 3D op komt te staan, oftewel het blad (1e vakje bij ‘Kleurenfilm). Klik op het 1e vakje met het hele blad en je ziet dat de tweede button – Gebruik Stempel – hiermee geactiveerd wordt (hiervoor was de tekst die op de button stond grijs, dus niet geactiveerd).

cursurnerf
En dan klik je op die button (Gebruik Stempel). Door nu met de muis te schuiven over je werkvlak, zie je de nerf die je geselecteerd hebt (alle 5 de delen) als een volledig lijnfiguur verschijnen. Dat betekent dat je de nerf ergens neer kunt zetten – en dat doe je op de plek waar de originele nerf al staat.

nerfvastzettenlinks
Voor de afbeelding hierboven heb ik de nerf BIJNA op de juiste plek gezet, je ziet de lijntekening van de nieuwe nerf nét naast de originele nerf van omlijningen staan. Om het goed te doen, zorg ik ervoor dat de nieuwe nerf zo exact mogelijk op de originele nerf geplaatst wordt – en dan klik ik met de muis, zodat het beginpunt van de nieuwe nerf – daar waar het pijltje van de muis stond, links – als eerste ‘vastgeklikt’ wordt. Om alles goed te kunnen bekijken, heb ik het blad even wat groter in beeld gebracht op mijn werkblad.

nerfdraaienOp dit moment kan ik de nerf roteren – dat kun je zien door met de cursor over je werkvlak te bewegen, de nerf draait als het ware rondom het beginpunt dat net is vastgezet. Vandaar dat je nog een tweede keer op je werkvlak moet klikken, en dat is aan de andere kant van de nerf – rechts aan de bovenkant van het blad. Dan staat de nerf goed. Klik daarna direct op ESC van je toetsenbord, om het 3D effect te activeren – je ziet daadwerkelijk een inkeping op alle plekken waar de 2e nerf staat.

3dnerven
Het enige dat je nu nog moet doen, is de oude nerf weghalen, want die staat er nog steeds, maar heb je niet meer nodig – de inkepingen zorgen in dit geval voor het effect.

oudenerfweg
Ga hiervoor naar ‘Kleurenfilm’, klik op het onderste vakje met de nerven, en klik op Delete van je toetsenbord en de originele nerf is verdwenen: zowel het vakje bij ‘Kleurenfilm’, als de nerf bij het blad.

stiksteekvulling
Wat me alleen opvalt is dat de Satijnsteken niet zo mooi doorlopen en dat bij sommige delen van het blad de nerven minder goed te zien zijn: bovendien zijn de Satijnsteken erg lang, en zullen verstoringen krijgen bij het daadwerkelijk borduren, als ik alles o laat. In zo’n geval kun je er ook voor kiezen om bv. toch weer de Stiksteek Vulling te gebruiken, of het blad sterk verkleinen, waardoor Satijnsteken dan korter worden.

hoekstekenwijzigen
Maar ook kun je de richting van de Satijnsteken veranderen, zodat de nerven beter uitkomen: klik hiervoor op ‘Opnieuw Vormgeven’, en daarna op het blad. Je ziet een lange lijn met oranje nodes verschijnen: de richting van de lijn geeft de steekrichting aan: hij staat nu op 45° . Door aan deze lijn te trekken, bv. de rechter node naar onderen en loslaten, net zolang tot je mooie diepe nerven ziet (bij mij is dat hoek 99°) – en dan kun je het wel zo borduren. De manier waarop je de nerven ‘getekend’ hebt in het begin, bepaalt ook hoe diep ze te zien zijn, en bij welke hoek je de steekrichting moet wijzigen. Je kunt net zo lang schuiven met deze lijn, tot je het juist effect hebt gevonden.

Ik heb de nerven getekend door ze naar de punten van de blaadjes te laten lopen, maar niet helemaal tot aan de top, maar je kunt ze ook tekenen waarbij ze in de holtes van de blaadjes vallen, of helemaal tot in de punten te laten lopen. Dan krijg je weer een heel ander effect. Leuk om mee te experimenteren, toch?

Je hebt overigens voor het eerst nu ‘Stempelwerk’ gebruikt: daar gaan we in de toekomst meer mee doen.

Volgende keer ga ik met het eerste blad met de gewone nerven verder, door een krans/kaleidoscope effect te maken. Daarom heb ik het bewaard in de Borduur Bibliotheek (wat ik overigens met al mijn oefen objecten doe). Als jij de volgende les mee wilt doen, bewaar dan ook jouw gemaakte blad, dan kun je daar hele leuke effecten mee maken.

Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht