Creatieve berichten over quilten

Blok 7 van het Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project

Jawel, we zijn al weer over de helft bij dit project! Wat gaat de tijd snel: nu al weer werken aan blok 7 en – zoals je al zes keer gedaan hebt – steken zetten op een 32 x 32 cm sandwich. Allereerst kun je de patroondelen weer downloaden: HIER het linkerdeel en HIER het rechterdeel.

SAM_6407
En je weet inmiddels wel hoe het gaat: patroondelen aan elkaar zetten,

SAM_6416
Vlieseline L11 – 32 x 32cm – op volledig patroon leggen en lijnen overnemen, Sandwich maken van ecru stof, tussenvulling 100% bamboo en de Vlieseline L11, allen 32 x 32 cm.

1e lapje neerleggen met ruime naadtoeslag (bij dit blok zijn er 9 vlakken te bedekken, dus gebruik 9 kleuren/stofjes, of herhaal 1 stofje, zoals ik doe omdat ik met 8 kleuren werk. En dan gaan we werken met LIZZY* en  het Vrijehand Koordvoet #43. Neem een polyester boven- en ondergaren: die zijn wat sterker. Werk langzaam: laat het bovengaren goed op het midden van de draad komen – maak eerst oefeningen op een proeflapje voordat je op de sandwich van blok 7 gaat werken.

Omdat je eigenlijk aan het ‘Freemotion Quilten’ bent maar dan met dikker garen, kan het zijn dat je figuren die je maakt niet helemaal gelijkmatig krijgt: dat is geen probleem; het geeft zelfs wat extra charme aan je blok. Als je dat niet wilt, dan kun je altijd vantevoren lijntjes en figuren die je wilt gaan maken op de stof tekenen met wateruitwasbare stift. Ik heb het uit de vrije hand gedaan, zo gelijkmatig mogelijk maar zonder tekenen; juist dat ‘handmatige’ effect is wat ik wil bereiken.

SAM_6421
Je werkt uit de vrije hand, dus ondertransporteur uitschakelen. Werk op de korte kant, om de siersteken op een andere richting te zetten dan daarna bij lapje no. 2 en 3 gedaan wordt.  Je kunt nu de LIZZY alleen door de opening in het midden van het voetje zetten (zorg er dan wel voor dat je de LIZZY steeds in de steekrichting houdt/geleid, anders wordt de draad niet gevangen door de stiksteek in het midden)…SAM_6422
…of – zoals het beschreven wordt – door de geleider aan de zijkant van je machine (die je daar volgens beschrijving opgezet hebt), dan door de opening aan de zijkant en dán pas door de middelste opening van het voetje.

In alle gevallen is langzaam werken belangrijk. Je zult merken dat de stiksteek af en toe toch het metaalgaren ‘mist’; je kunt dit naderhand met de hand nog even vastzetten.

SAM_6424
Maak zo krullen in twee rijen, bij mij blauw, spiegelbeeld van elkaar. Eerst de ene rij, daarna de andere – probeer om de lussen tegenover elkaar te maken. Laat de uiteinden hangen: zowel van de bovendraad als van de LIZZY.

SAM_6431
Dan een zigzag patroon met volgende kleur, bij mij roze, die deels over de vorige rijen gaat – niet alleen zet je hiermee de blauwe garens vast, maar zo lijkt het meer alsof de steken bij elkaar horen.

SAM_6434
Daarna meer rijen, bv, met groen, weer lussen maar nu de andere kant op – het wordt al een leuk geheel. Je ziet dat ik de roze en groene LIZZY niet afgeknipt heb na een rij, maar in de naadtoeslag van het lapje ‘overgestoken’ ben naar het punt waar ik de tegenoverliggende rij wil maken – dit zie je niet meer als het volgende lapje eroverheen genaaid wordt.

SAM_6435
Je kunt ruitjes maken, goudkleur, door de eerste rij zigzaggend op te zetten, en de volgende rij daar zigzaggend tegenaan..

SAM_6441
Je kunt schulprandjes maken, maar ook rechte of licht-golvende lijnen naast elkaar zijn leuk (en het meest eenvoudig): door het glinstereffect van de LIZZY geeft het een geweldig effect. Zet zo het eerste lapje vol met LIZZY.

SAM_6443 Neem dan lapje no 2, wissel van voetje – voor de siersteken is dat weer open borduurvoet #20C , zet de ondertransporteur weer naar boven, en naai het lapje omgekeerd op lapje 1. Pas als dit lapje opgenaaid is, kun je de uiteinden van de bovendraad en de LIZZY van het vorige lapje afknippen tot op de naadtoeslag van de lapjes. De reden hiervoor is dat LIZZY snel rafelt – door het maken van de stiksteken van het ‘volgende’ lapje zet je de uiteinden vast, en kun je de loshangende draden afknippen.

SAM_6445
Sla lapje no. 2 om naar de goede kant en maak siersteken. En kijk eens hoe netjes alles dan weer is afgewerkt.

Zet wat vaker het Vrijehand Koordvoetje #43 en de LIZZY om dát effect voort te zetten, maar nu alleen maar in rechte of golvende lijnen. Denk om de ondertransporteur: die moet dan weer uitgeschakeld worden/naar beneden. ga je weer terug naar de ‘gewone’ siersteken, vergeet dan niet om het Open Borduurvoetje #20C weer op te zetten en de ondertransporteur weer in te schakelen/naar boven te zetten.

SAM_6446
Kijk eens wat een mooi effect, als je ‘kruissteken’/siersteken met Tutti/Wonderfil gemêleerde garen maakt. Door de fijne steekjes zie je het verloop van kleuren heel goed.

SAM_6450
Even een overzicht…

SAM_6451
Met het opnaaien van een rood glinsterlintje, heb ik dezelfde steek 2 x over het lintje gezet: 1e x met blauw garen, daarna nog een keer met geel garen, waarbij ik iets eerder de steek ben gaan opzetten, zodat ze niet exact over elkaar gezet werden, maar versprongen – leuke effect toch?

SAM_6453
En zo komt een blok weer vol met leuke steken en effecten met garens. Hoe vaak je ook siersteken maakt, het blijft bijzonder om ze te zien: gemêleerde garens, metaalgarens, dikkere Neon polyestergarens, ze zorgen ervoor dat het een kleurrijk geheel wordt… écht leuk hoor.

SAM_6459
Ook hierbij zie je hoe alles volgezet is.

SAM_6462
Dan is ook blok 7 klaar. Weer heel apart om alles zo te maken – juist een bijzondere effect met een speciaal voetje, of het werken met speciale materialen (zoals hierbij LIZZY) geeft wat afwisseling, ondanks het feit dat alles steken ‘anders’ zijn..

En ja, nu mogen jullie weer aan de slag: heb je overigens al eens gedacht aan het opnaaien van bedeltjes, naast alle pailletten, kralen en andere versiering die je op je blok aan kunt brengen? Dat geeft ook een heel bijzonder effect.

Veel plezier met het maken van dit blok no. 7 en tot de volgende maand!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

*Wil je niet met LIZZY werken, gebruik dan een ander niet al te dik koordje of breigaren. Het voordeel van LIZZY is dat het zo mooi glinstert, koordjes of breigarens zijn meestal dof en geven niet dat extra effect.

BELANGRIJK: als  je sandwich/blok klaar is, gecontroleerd dat hij nog ongeveer 32 x 32 cm is (kan iets gekrompen zijn door het ‘quilten’ met siersteken): NIETS AFSNIJDEN, ook niet omdat je je blok dan mooier vindt, geen randjes wegsnijden of het blok ‘vierkant maken’!!! Laat het zoals het is na het maken van de laatste decoratieve steken en dan wegleggen tot maand 12.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marie-Christine Lansens

  Dag Sylvia,
  ik heb wat moeten wachten op de speciale persvoeten 22 en de koord en parelvoet(die trouwens uitstekend werken)en daarom kan ik nu pas starten met blok 7.Ik heb echter geen voet 43;ik heb die eens bekeken en bij de BSRvoet heb je toch ook iets dergelijks;ik wil die graag proberen wat denk je?

 • Marion Wouda

  Beste Sylvia,

  Heb je nog een tip hoe je LIZZY kunt leiden bij koordvoet 43? Ik heb het geprobeerd met inrijgen links, maar dan kun je de toevoer van het koord niet erg beïnvloeden en zit de stiksteek er erg vaak naast. Hoe doe jij dat als je handmatig leidt en dan in het bijzonder als je lussen maakt?

  Groet,
  Marion

  • Sylvia Kaptein

   Hoi Marion, je kunt de toevoer links overslaan, en het koordje bv. alleen door de opening midden op de voet halen. Je moet dan alleen de LIZZY met de hand begeleiden. Ook is het belangrijk om langzaam te werken, en desnoods een paar keer heen en weer te gaan over de LIZZY als een deel niet direct vast zit. Je kunt naderhand eventueel niet ‘gepakte’ delen met de hand vastzetten.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam