Creatieve berichten over naaien

Een levend kledingstuk: creatief of not done?

Een kledingstuk dat blijft evolueren, daar dacht ik al lang aan. Dit is de verklaring waarom ik een krul op een bestaand kledingstuk borduurde. In het berichtje over de precisieplaatsing bij het borduren met de BERNINA 700 beloofde ik uit te leggen wat het zou worden. Een levend kledingstuk: creatief of not done?

Toen ik zomer 2015 een nieuw zelfgetekend patroon klaar had, wou ik het als proef maken uit een goedkope stof (eigenlijk was er een klein gaatje in, dat in de rug kwam te zitten). Er moesten nog kleine wijzigingen komen om het tot een echt goed patroon te maken. En toen bedacht ik dat dit stuk wel eens de basis zou kunnen zijn voor een ‘levend kledingstuk’.

Waarom zou een kledingstuk statisch moeten zijn? Wanneer je ermee start, bedenk je of je korte of lange mouwen zou nemen, wel of geen zakken, welke kraag, taille- of heuplengte, smalle of brede broekspijpen en zo verder. Maar wat als je dit nog zou willen wijzigen, als je het al een tijd gedragen hebt? Na een volgende wasbeurt? Na enkele maanden? Je zou een zak kunnen wegnemen of toevoegen, borduursel(s) toevoegen, een extra stiksel, verkorten of versmallen. Of net met contrasterende stof wijder maken. Zoveel mogelijkheden!

Hier wilde ik mee experimenteren.

Het topje dat ik gemaakt had was afgewerkt met biaisband aan de hals en armsgaten (met Bandapparaat #87) en verder erg sober, want in eerste instantie wilde ik zien of dit patroon goed was.

Image of Bandapparaat #87.

Bandapparaat #87

Met het Bandapparaat voor voorgevouwen band #87 kunt je met band heel eenvoudig mooie, gelijkmatige boorden naaien.

Meer informatie

DSCN9333

De eerste wijziging was het toevoegen van de tekst: “It’s Amish” (met Mettler Poly Sheen borduurgaren), waarbij de ronde hoofdletter A rond het gaatje in de rug moest komen (neen, niet perfect, maar dat was voor de tijd van de precisieplaatsing met de BERNINA 700 🙂 en op de foto is het ook wat raar gladgestreken). De Amish zijn een sterk religieus geïnspireerde bevolkingsgroep in Noord-Amerika, die gekend zijn voor hun kwalitatief patchwork en quiltwerk. Ze zouden soms met opzet een foutje in een werkstuk invoegen want “Niets is perfect, behalve God.” Omdat deze stof ook niet perfect was, zette ik de tekst er op. Wanneer ik in de naailes iets minder nauwkeurig gestikt had, zei ik ook soms ” ‘t Zal weer Amish zijn, zeker?”. Niet steeds tot troost van onze leerkracht :).

Image of BERNINA 700.

BERNINA 700

De B 700 overtuigt met veel nieuwe, innovatieve functies zoals precisieplaatsing. Bovendien wordt deze borduurmachine geleverd met veel borduurpatronen.

Meer informatie

DSCN9497

Na enkele weken te dragen, voegde ik rond de hals een franjesteek toe als versiering. Die stikte ik met de doorslagvoet nr 7. Ik koos op de BERNINA 710 voor steek nr 10 (dus links van de geselecteerde steek op onderstaande foto) en een korte steeklengte. Dit is geen gewone zigzagsteek, maar een soort overlock steek.

maxresdefault

Tijdens het stikken, gaat de naald zowel heen en weer, als vooruit en achteruit, zodat de draad meteen gehecht wordt. Als je de lussen van de doorslagsteken nadien doorknipt, heb je 2 rijen leuke franjes.

DSCN9376

DSCN9380

In juni 2016 kwam er een kever bij op taillehoogte.

juli 2015

En even nadien voegde ik daar nog een halve rij franjes aan toe in een andere kleur, maar achteraf gezien vond ik die kleur niet zo passend, wat te fel. Misschien kan ik die later nog eens weer lostornen.

September 2016 volgden de mieren.

DSCN9722

Vorige week gebruikte ik ditzelfde topje om nog een decoratieve krul middenvoor te plaatsen als oefening voor de precisieplaatsing bij het borduren met de BERNINA 700. Het berichtje daarover kwam ook op de blog.

DSCN0022

Aangezien het topje vrij lang gemaakt is, zit een verkorting er zeker ook nog in.

En wat daarna nog allemaal volgt, weet ik nog niet, inspiratie van het moment… Er kan nog borduurwerk bij (zeker nu dit een hot mode-idee is) of een zak.

Ik vraag me af of mijn vriendinnen of collega’s het vreemd vinden als er iets wijzigt aan een kledingstuk… Niemand maakte tot nu toe een opmerking.

Doen jullie ook wel eens gekke dingen zoals een levend kledingstuk: (creatief of not done)?

Is dit creatief of ‘not done’? Ik doe in elk geval nog even verder. Benieuwd wat jullie ervan vinden.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: allerlei, garen, lint
Benodigde producten:
BERNINA 700
BERNINA 700
BERNINA 710
BERNINA 710
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Doorslagvoet #7
Doorslagvoet #7
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Bandapparaat #87
Bandapparaat #87

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam