Creatieve berichten over naaien

Een zomers shirt

toekan-toucan-shirt-bio-jersey-1

Het is voor ons in het noorden van Nederland bijna zomervakantie, 21 juli is de laatste schooldag.
De kledingkasten van mijn zoontjes zijn al aardig gevuld met vrolijke t-shirts, maar mijn eigen kast kon nog wel wat leuke shirts gebruiken. De laatste tijd naaide ik vooral jurken voor mijzelf. Maar wij gaan kamperen en dan vind ik het ook wel fijn om gewoon een shirt met een korte (of lange) broek te dragen. Het werd dus hoog tijd dat ik ook voor mijzelf wat t-shirts ging naaien. Het eerste shirt is klaar. Ik word helemaal blij van dit stofje met bloemen en toekans.

Dit shirt is volledig met de bernette 48 genaaid. Ik heb drie verschillende steken gebruikt:

  • 4-draads overlock steek;
  • 3-draads coversteek;
  • 2-draads kettingsteek.

Voor het naaien van de schoudernaden, de mouwen, de zijnaden, de mouwboorden en de halsboord heb ik de 4-draads overlocksteek gebruikt. Dat is eigenlijk mijn ‘basis’-steek. Deze gebruik ik eigenlijk altijd voor het naaien van rekbare stoffen.

Daarna heb ik de zoom genaaid, hiervoor gebruikte ik de ‘3-draads coversteek breed’. Bij kinderkleding gebruik ik ook wel de smalle 3-draads coversteek, maar bij volwassen kleding vind ik de brede steek mooier. De zoom is bij mij 3 cm hoog. Veel lager moet ook niet, want dan ‘klapt’ een zoom gauw om en kijk je tegen de binnenkant aan.

toekan-toucan-shirt-bio-jersey-4

En toen was het shirt eigenlijk al klaar. Maar ik vind het ook wel mooi als de halsboord en de mouwboorden doorgestikt worden. Dit deed ik voorheen altijd met mijn gewone naaimachine, maar nu kan het ook met een coversteek. Alleen vind ik zelf een tweelingstiksel niet zo mooi langs de hals en de mouwen. Ik vind het mooier als daar een enkel stiksel te zien is.
Dus ik moest even in de handleiding kijken of ik zo’n soort steek kon maken met de bernette 48. En toen vond ik de 2-draads kettingsteek: “1-naalds 2-draads rechte steek wordt ter versteviging of voor versiering gebruikt. Naden kunnen op de gewenste afstand van de stofrand worden genaaid door de bovenste grijper en de verplaatsbare messen te deactiveren.”

Dat wilde ik wel eens proberen. Om van de 3-draads coversteek naar de 2-draads kettingsteek te gaan, hoef je niet veel te veranderen aan de machine:

  • De naalden uit positie C en E halen en één naald terugplaatsen in positie D.
  • De draadspanning van ‘paars’ moet van 4.0 naar 5.5.
  • De draden ‘geel’ en ‘blauw’ verwijderen en de draad ‘groen’ inrijgen.
  • De draadspanning van ‘groen’ zet je op 4.5.

Met deze kettingsteek heb ik op een paar millimeter afstand van de naad de halsboord en de mouwboorden doorgestikt.

toekan-toucan-shirt-bio-jersey-3

En toen was mijn vrolijke shirt klaar! Een tweede shirt is al in de maak.

toekan-toucan-shirt-bio-jersey-2

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernette 48, lockgaren, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam