Creatieve berichten over quilten

Een doorlopend quiltmotief maken om over te brengen op een sandwich – deel 1.

Quiltpatronen zijn er genoeg, overall patronen om te quilten ook. Maar soms kun je het even niet vinden, of zijn ze te groot voor het project dat je gekozen hebt. Dan wil je iets zelf bedenken. Natuurlijk kun je in allerlei boeken gaan kijken, of op Internet, maar je kunt ook zelf iets gaan maken… een uitdaging dus.

SAM_6550
Neem een blanco A4tje, en knip hier een zuiver vierkant uit.

SAM_6551
Dat kun je doen door één lange kant over de tegenoverliggende kant te vouwen, 45°, en het deel dat overblijft afknippen of afsnijden.

SAM_6552
Het afgeknipte/afgesneden deel mag weg. Op het vierkant zit nu een diagonale vouw. We gaan meer vouwen maken…

SAM_6553
Maak een diagonale vouw naar de andere kant, zodat er een X ontstaat.

SAM_6554
Vouw het vierkant van papier met de uiteinden op elkaar dubbel, daarna beide delen nog een keer dubbel, zodat je drie vouwen in het midden krijgt.

SAM_6555
Doe hetzelfde met de andere richting: nu heb je ‘hulplijnen’ op je papier gevouwen.

SAM_6556
Pak nu een potlood en teken een golvende lijn op het papier van links boven naar rechtsonder. Laat de lijn deels over de diagonale vouwen lopen, zoals je op mijn voorbeeld ziet.

SAM_6557
Teken op dezelfde manier een lijn die de andere kant opgaat. En kijk: je hebt je eerste doorlopende quiltmotief gemaakt, waarbij je – als je bepaalde maten aanhoudt, dit in het klein of in het groot kunt gaan quilten.

Voordat ik verder ga met het toevoegen extra quiltlijnen, zal ik dit eenvoudige motief uitwerken om je te laten zien hoe je het kunt gebruiken om daadwerkelijk te quilten.

fotoprogramma
Maak van dit motief een foto, en bewaar dit op je harde schijf. Of scan de foto via je printer/scanner en bewaar het op je harde schijf (bewaar zo’n origineel altijd; mocht er iets fout gaan, dan kun je hier op terugvallen). Heb je een foto-bewerkingsprogramma? Haal de foto hier dan in op.

vierkantmotief
‘Knip’ het vierkant uit en bewaar het opnieuw onder een andere naam.

papierliggend
Open WORD op je computer, zet een lege pagina op je scherm en zet dit bij ‘Indelen’ de afdrukweergave op ‘Liggend’.

inWord
Ga naar ‘Invoegen’, dan naar ‘Afbeelding’, en zoek het vierkant/papier dat je bewaard hebt op. Dubbelklik hierop, of klik erop en dan op ‘Invoegen’. De foto/het vierkant staat nu op je lege papier in Word.

kleinvierkant
Alleen is de foto nog te groot. Om te verkleinen, duw je aan de node (rondje) rechtsonder bij de foto – ga met je muis er op staan totdat er een dubbele pijl verschijnt, en trek/sleep het rondje, totdat je ziet dat je meer van deze vierkanten op het papier kunt krijgen.

meervierkantjes
Om nu meer vierkantjes te maken, klik je met je rechter muisknop op de foto/het vierkantje, zodat er een menu verschijnt. Je ziet bovenaan ‘Kopiëren’ staan. Klik daar op…

tweevierkantjes
en klik dan met je muis op een vlak rechts van de foto/het vierkantje, en gebruik CTRL +V om een tweede vierkantje direct naast het eerste te zetten. Zo kun je nog een derde en misschien wel een vierde foto/vierkantje plaatsen. Het kan wel zijn dat bij het plakken (CTRL + V) een foto/vierkantje op een andere geplaatst wordt, maar als je deze dan ‘vastpakt’ met de cursor (pijl) van de muis, kun je hem naar de juiste plek verslepen.

viervierkantjes
Gefeliciteerd: je hebt je eerste eigen doorlopende quiltpatroon gemaakt. Een ‘Continuous Line Pattern’, zoals dit genoemd wordt. Bij het Long Arm quilten wordt dit een Pantograph genoemd: een lang, doorlopend quiltpatroon dat op de achterkant van de machine gelegd wordt, en via het ‘langslopen’ met een rode laserpunt (daar richt je je met de machine op) op de voorkant van je quilt gezet wordt. Dat patroon is dan wel grover, want dit wordt een klein quiltpatroon, om vlakken op je quilt te vullen of te dienen als ‘overall’ patroon (zoals ik het ga gebruiken).

vierpatronen
Ik breng ze even beter in beeld, om je te laten zien dat je nu twee quiltlijnen gemaakt hebt: ze lopen in één beweging door en kunnen prima als patroon dienen.

Wil je overigens lijnen die beter te zien zijn? Teken ze dan over met zwarte stift, voordat je ze op de foto zet of via de scanner in het fotoprogramma gaat bewerken.

SAM_6558
Voor mijn project ben ik nog even verder gaan tekenen op het patroon; in het midden heb ik ‘achten’ toegevoegd: zowel horizontaal als verticaal. Ik heb geprobeerd ze zo symmetrisch mogelijk te tekenen – daarbij heb ik gebruik gemaakt van de andere vouwen op het papier.

12bijelkaarIk heb dit weer op de foto gezet, opgehaald in mijn fotobewerkingsprogramma, vierkant ‘uitgeknipt’, en op een leeg, liggend A4tje in Word 12 stuks bij elkaar gezet, zo goed mogelijk tegen elkaar aan. Zo krijg ik al een goede indruk van de quiltlijnen. Ik kan dit patroon gebruiken zoals het hier afgebeeld is, maar ik kan ook de quiltlijnen nog dichter bij elkaar brengen, als ik dit patroon voor quilten ga bewerken.

SAM_6559
Ik heb de foto uitgeprint (mijn kleuren zijn iets groenig: dat heb ik bewust gedaan om het geheel goed onder het patroonpapier te kunnen bekijken. Wit papier onder wit patroonpapier valt niet op.). Daarna heb ik de lijnen dikker gemaakt met zwarte stift om ze goed te kunnen zien. (Je had dit dus al eerder kunnen doen, over de potloodlijnen heen).

SAM_6560
Daarna heb ik de drie ‘banen’ die ik onder elkaar heb gezet uitgeknipt…

SAM_6561
en verschoven, zodat ze meer in elkaar grijpen. Zet deze stroken met plakband aan elkaar. Mijn motief – zoals ik het wil gaan gebruiken – is klaar qua ontwerp, maar is nog zo ver dat ik het over kan brengen op mijn sandwich/project.

Daarvoor moet ik het overbrengen op patroonpapier. Mijn patroonpapier was behoorlijk gekreukeld, dus dat heb ik eerst gestreken (ja dat kan). Daarna heb ik het ‘basispatroon’ op tafel geplakt (met Scotch tape), en het patroon papier daar overheen gelegd. Ook dat heb ik op bepaalde punten op tafel geplakt, zodat het niet kan verschuiven tijdens het tekenen.

SAM_6562
De eerste lijnen van mijn basispatroon staan er op. Nu ga ik het patroonpapier losmaken en verplaatsen, zodanig, dat het ‘in’ het basispatroon doorloopt. Zie je dat het groen van het basispatroon goed opvalt? Zo zie ik direct tot hoever dat doorloopt onder het patroonpapier.

SAM_6564
Voordat ik het patroonpapier weer vastzet op tafel, controleer ik eerst met een lange liniaal of de ‘onderlijnen’ van de patronen wel goed doorlopen. Het kan snel gebeuren dat je de tweede of derde keer dat je een motief aanlegt, het patroonpapier iets schuiner hebt gelegd, ook al lijkt niet zo. Een liniaal er langs leggen maakt het wat zekerder.

Ik werk eerst een horizontale rij van 3 af, oftewel het hele basispatroon. Daarna – bij de laatste rij – teken ik wat kenmerken/punten van het basispatroon aan de bovenkant van de nu overgenomen patronen op het patroonpapier, om het naar boven te kunnen aanleggen: ik wil dezelfde afstanden als bij het basispatroon ook naar boven hetzelfde hebben.

SAM_6566
Ook laat ik soms bepaalde delen overlappen, waardoor ik de zojuist getekende lijnen deels weer over het basispatroon leg.

Het is belangrijk om te beseffen dat je het nooit ‘exact’ krijgt: het patroon kan iets verschuiven, je tekent met potlood lijnen over enz. Dus zullen er kleine afwijkingen komen. Bovendien geldt dat – hoe vaker je een patroon van een basis afhaalt – hoe meer afwijkingen er kunnen ontstaan. Dit is geen probleem omdat je straks bij het quilten ook niet alles exact zult krijgen (dat lukt niemand!). Het gaat er om een goede basis te hebben voor het quilten.

SAM_6567
Ik heb in ieder geval een groot quiltpatroon overgenomen. Eerst meten of dit voldoende is voor de sandwich waar ik op wil quilten.

Dát en hoe het gequilt wordt, en natuurlijk hoe alles er ná het quilten uitziet, laat ik je in een volgende blog zien, die voor 5 augustus gepland staat…

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam