Creatieve berichten over naaien

Nr. 1: Bernina Overlocker 1300MDC: binnenkomst, uitpakken en bekijken.

Spannend, spannend, wachten tot hij komt en dan staat UPS ineens voor de deur, met een doos met BERNINA erop.

SAM_6629
Natuurlijk weer ik wel wat er binnengekomen is, maar toch is bijzonder, want dit is een kameraadje erbij… naast de BERNINA 770QE ga ik ook met dit maatje werken. De doos werd meteen naar mijn atelier op zolder vervoerd, en daar stond hij dan… in afwachting op openmaken en uitpakken.

Schaar gepakt, voorzichtig (je weet maar nooit) de doos open gemaakt, karton weg gevouwen en daar is de bovenste piepschuimlaag, met al wat attributen: die er eerst uitgehaald, daarna het bovenste deel piepschuim opgetild en daar stond hij….. de BERNINA Overlock 1300MDC!

SAM_6662
Alles eerst maar even op tafel gezet, naast de BERNINA770QE – ze bijten elkaar niet, integendeel; ze gaan elkaar straks goed aanvullen – en alles erbij gelegd, om zo stap voor stap te bekijken wat er allemaal op en bij deze machine zit.

SAM_6711
*Allereerst de voetpedaal: die is aanwezig (zwart met snoer). Zonder dit geen stroom, dus geen werkende machine.

SAM_6688
*Dan het afvalbakje: dit past in de inkeping van het grijper deksel. Handig om draden en stofresten na het snijden in te laten vallen. Hierdoor blijft het werkoppervlak schoon.

SAM_6680
*Er is ook een Cover-steekplaat – een aanzetstuk, dat je gebruikt als je de Cover steek maakt. Dit opzetstuk bedekt het mes, dat stel je hierdoor buiten werking,omdat je dat bij de Cover steek niet gebruikt.

draadgeleider
*De draadgeleiding is ook aanwezig: deze bestaat uit twee delen: de stang en het draadgeleiding-opzetstuk. De stang kan uitgeschoven worden, waarbij de twee bovenste delen gedraaid moeten worden tot je een klik hoort, zodat er een palletje door de opening valt en de stang vastzit. Het draadgeleiding-opzetstuk wordt op het bovendeel van de stang gezet, zodanig, dat de pijl naar voren wijst. Deze draadgeleiding plaats je in de daarvoor bestemde opening achterop de machine.
Op de afbeelding hierboven links de stang ingeschoven, rechts de stang helemaal uitgeschoven.

SAM_6673
*De Kloshouder voor de 5e klos is ook aanwezig: ik heb hem direct op de machine gezet: je ziet hem linksboven op de foto. Aangezien ik de 1300MDC op een vaste plek laat staan, kan ik deze extra kloshouder er op laten zitten. Deze kloshouder wordt gebruikt als je met 5 garens werkt en dus een 5e klos op moet zetten, voor de kettingsteekdraad.

SAM_6690
*En dan over de inhoud van het tasje: daar zitten opzetten voor garenklossen bij (2 stuks): één voor de 5e kloshouder, en 1 reserve, de andere 4 zitten al op de machine. . Je kunt ze – zoals ze afgebeeld staan – neerzetten op de kloshouders, bij gebruik van kleine conen. Je kunt ze ook omkeren op de kloshouders, bij gebruik van grote conen – kijk naar de (holle) binnenkant van de conen, als die breed is, keer je de opzet om, als die smal is, zet je hem neer zoals op de foto staat afgebeeld.

Deze opzetten zijn bedoeld om te voorkomen dat de conen gaan trillen/heen en weer bewegen op de kloshouder.

SAM_6692
*Ook zijn er klemstukken die gebruikt worden als je ‘gewone’ garenklossen op de machine wilt zetten: er zijn 5 stuks aanwezig. De kloshouders gaan er dan af, een ‘gewoon’ garenklosje erop en deze klemstukken daar weer bovenop. Blijft alles prima zitten.

SAM_6695
*En dan zijn er ook nog klossennetjes: 3 stuks per soort, 2 soorten (1 soort stugger – links op de foto –  en 1 soort zachter – rechts op de foto). Als je heel fijn garen gebruikt, dat snel van de klos af glijdt, dan zet je deze netjes daar overheen. Handig, want ik heb wel eens klossen (of conen) gehad waar ineens een heleboel garen tegelijk afviel, het was glad en dun, en dan kun je deze netjes prima gebruiken. En denk nu niet dat ze te smal zijn, want je kunt ze flink uitrekken.

SAM_6693
*Verder zit er een grote schroevendraaier bij, die gebruikt wordt om de steekplaat los te schroeven bij schoonmaken ed. En natuurlijk een kwastje voor het schoonmaken.

uiteindekwastje
Heb je overigens het kwastje al goed bekeken? Bij het uiteinde zit een inkeping, en een gaatje. Dit wordt gebruikt om een naaimachine naald van de machine af te halen of er juist op te zetten. De naald past in het gaatje, de lengte van de kwasthouder fungeert als een extra ‘hand’, zodat je niet met je vingers aan de naald hoeft te zitten. Soms zet je 3 naalden bij elkaar op, heel dicht op elkaar: je vingers zitten dan alleen maar in de weg, en dan is zo’n kwasthouder een goede uitkomst. Waar ze al niet aan denken…

SAM_6699
*Drie extra voetjes zijn meegeleverd: de platte/brede is voor de Coversteek-naaivoet, ook te gebruiken voor de Kettingsteek,

SAM_6696
de Elastiekvoet, waar je elastiek door kunt halen,

SAM_6701
en de Blindzoomvoet. de Standaard naaivoet zit al op de machine, dus heb je 4 voetjes tot je beschikking.

SAM_6691
Ook zit er een pakketje naalden bij: Bernina 90/14, JLX2 (of ELX705CF90), Cover Stich. De naalden die je kunt gebruiken op de 1300MDC zijn standaard naaimachinenaalden die je ook bij je gewone naaimachine gebruikt. Als dit toch niet werkt, dan gebruik je deze speciale Cover Stitch naalden: ze hebben een iets andere vorm, waarbij de draad beter opgepakt wordt. Zo worden de steken mooier gevormd.

SAM_6702
*In het kleine bruine pakketje zit nog een extra mes – goed verpakt, want het is vlijmscherp. Voorlopig zal ik dat niet nodig hebben, maar je weet maar nooit…

SAM_6670
Als je de ‘deur’ van de Overlock – rechtsvoor – naar rechts schuift en dan open op tafel ‘legt’, dan zijn er nog meer accessoires aanwezig: accessoires die je vaak nodig hebt, dus dichtbij wilt hebben. Hier gaat straks het kwastje ook in…

SAM_6671
Daarin zit van links naar rechts: een klein schroevendraaiertje met zwart handvat om naalden weg te halen of te plaatsen (kleine schroefjes), een pincet met gebogen punten om de draad door de ogen/spanning van de machine te halen, een draaddoorhaler/duwer om het garen makkelijk door het oog van de naald/naalden te krijgen, en een bovengrijperafdekking (zo staat het in het handboek): als deze laatste op de machine gezet wordt, ‘denkt’ de machine dat er al twee draden ingeregen zijn, en kun je met één grijperdraad werken, bv. bij 2-draads rolzoom, 2-draads platte naad en overlock. … het klinkt ingewikkeld, maar ik zal het ongetwijfeld een keer gebruiken.

SAM_6713
Oh ja, er zit ook nog een doorzichtige plastic stofhoes bij, voor als je machine niet gebruikt wordt…

SAM_6663
*Wat ook onontbeerlijk is, is het handboek: het is 4-talig, en best wat ‘technisch’, maar als je het rustig doorkijkt via de Nederlandse taal, kom je er wel uit. Ik ga aan de hand van dit handboek, en eigen probeersels, deze BERNINA1300MDC leren kennen. Ik ga ca. 2 keer per maand een bericht zetten op deze BERNINA Blog.

Volgende keer ga ik kijken wat er allemaal voor functies, knoppen en meer op de machine zit: kijk je dan weer mee?

 

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je meer foto’s zien van dat wat ik via de BERNINA Blog over deze 1300MDC plaats? Dan kun je ook kijken via Instagram: #berninablogsylvia.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam