Creatieve berichten over naaien

Stoere stiksels met de coverlock

orbis-skinny-harem-semper-sweater-10

De coverlock kun je heel goed gebruiken voor stoere stiksels. Deze driekwart harembroek heeft hele grote zakken, die doorlopen naar achteren toe. Ook het shirt met verschillende stofjes kun je doorstikken met coverstiksels.

Deze twee kledingstukken naaide ik tegelijkertijd met de bernette 48. Beide kledingstukken had ik nog nooit eerder gemaakt, dus ik las eerst de naai-instructies door. Zodat ik kon bepalen welke onderdelen ik eerst allemaal met de locksteek kon stikken.

bernette-48-funlock-overlock-steek

Ik zette de bernette 48 in de overlock stand:

 • bovenmes activeren
 • bovengrijper activeren
 • naadbreedteschuif op “N”
 • twee naalden in naaldpositie A en B
 • steeklengte 2,5
 • draadspanning bij alle vier de draden op “4.0”
 • vier draden inrijgen
 • afdekplaatje voor coversteek verwijderen en het overlocksteek afdekplaatje plaatsen

bernette-48-funlock-4-draads-overlocksteek-1

Voor de broek stikte ik de buitenbeen-naden met de 4-draads overlocksteek aan elkaar. Vervolgens kon ik de zakboorden aan de twee zakopeningen stikken. Daarna moesten de zakboorden doorgestikt worden en moesten de grote zakken er met een coverstiksel op gestikt worden. Hier wachtte ik nog even mee, zodat ik niet meteen de machine weer moest ‘ombouwen’. Eerst stikte ik alvast de beenboorden dubbel en begon ik met het naaien van het shirt.

Voor het shirt kon ik alvast de capuchon maken en de zakboorden aan de zijzakken stikken. Daarna was toch echt het coverstiksel nodig. Dus ‘bouwde’ ik de machine om naar coverstand voor de 3-draads coversteek smal:

bernette-48-funlock-coverlocksteek

 • bovenmes deactiveren
 • bovengrijperafdekking bevestigen
 • bovengrijper deactiveren
 • naadbreedteschuif op “R”
 • twee naalden in naaldpositie C en D
 • steeklengte op 3
 • draadspanning geel op 3.0; groen op 6.0 en paars op 4.0
 • afdekplaatje voor overlocksteek verwijderen en afdekplaatje voor de coversteek plaatsen

Met de ‘3-draads coversteek smal’ stikte ik de grote zakken aan de broek. Dit is één groot patroondeel. Door aan de binnenkant te stikken, zie je aan de buitenkant een ‘stoer’ stiksel. Eigenlijk is dat de onderkant van het coverstiksel. Maar voor sommige kledingstukken vind ik het juist mooi om die kant aan de buitenkant te hebben. Ook stikte ik de gulp door. Bij deze broek zit een scheve valse gulp. De gulp moet je wel even met een gewone naaimachine stikken, omdat dit een soort bliksemflits-vorm heeft. Dit is met de lockmachine heel moeilijk.

Voor het shirt stikte ik de zakboorden en de capuchon door met dit stiksel. De zakboorden van de broek vergat ik door te stikken. Oeps! Hier kwam ik pas achter toen de machine alweer in overlockstand stond, dus toen heb ik het maar met de gewone naaimachine doorgestikt.

Bij de capuchon zie je aan de blauwe kant met sterren een smal tweelingstiksel en aan de zwarte kant met bussen het ‘stoere’ coverstiksel (de onderkant van het stiksel dus).

bernette-48-funlock-3-draads-coverlock-steek-2

Daarna moest ik verder met het naaien van de broek en het shirt en was het overlockstiksel weer nodig:

 • bovenmes activeren
 • bovengrijper activeren
 • bovengrijperafdekking verwijderen
 • naadbreedteschuif op “N”
 • twee naalden in naaldpositie A en B
 • steeklengte 2,5
 • draadspanning bij alle vier de draden op “4.0”
 • vier draden inrijgen
 • afdekplaatje voor coversteek verwijderen en het overlocksteek afdekplaatje plaatsen

Deze tricot kledingstukken gaan lekker snel met de lockmachine en coverlockmachine. Alleen bij de broek heb je bij de ‘scheve gulp’ een gewone naaimachine nodig.
Voor mijn zoontje zijn beide kledingstukken nog net iets te groot. De driekwart broek lijkt wel bijna een gewone lange broek. Poseren is voor mijn peuter een beetje moeilijk. Dus ik maakte eerst maar wat foto’s van de kledingstukken zelf en daarna mocht mijn zoontje ze nog even passen en gek doen in de tuin.

Op deze foto zie je ook goed dat de valse gulp scheef loopt.

orbis-skinny-harem-semper-sweater-2

Bij het doorstikken van de zak begin je bovenaan aan de voorkant, dan gaat het door naar achteren en kom je weer aan de voorkant uit.

orbis-skinny-harem-driekwart-2

Het shirt heeft niet alleen een voorpand en achterpand, maar ook zijpanden. Hier zitten zakken op. Mijn kinderen vinden zakken altijd leuk.

orbis-skinny-harem-semper-sweater-6

Mijn zoontje wilde niet stilstaan, maar zo kun je wel het mooie stiksel zien :).

orbis-skinny-harem-semper-sweater-8

orbis-skinny-harem-semper-sweater-11

 

Patronen:

broek: Orbis Skinny Harem pants van Sofilantjes

Shirt: Semper Sweater van Sofilantjes

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: boordstof, koord, lockgaren, nestelogen, Tricot, vlieseline
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam