Creatieve berichten over quilten

Veertjes quilten voor ‘Xayah’ cosplay

Xayah is een karakter uit het computerspel ‘League of Legends’. Het is een soort kruising tussen een vogel en een vos(?) en ze ziet er gewoon heel erg gaaf uit. Op haar schouder heeft ze een vogelschedel met oranje veren. Ik besloot deze veren van vilt te maken en te quilten om de veren structuur en detail te geven.

Eerst maakte ik een patroon voor de veren en dit knipte ik dubbel uit oranje vilt. Wel een beetje groter dan het patroon zodat ik het later nog kon bijknippen. Ik nam een restje elektriciteitsdraad dat ik als ‘steel’ gebruikte voor de veren. Dit legde ik tussen twee laagjes vilt die ik aan elkaar plakte met spraylijm (Pattex).

1 geplakte verven

Toen naaide ik rondom de steel van de veer. Hiervoor gebruikte ik mijn BERNINA 330 met het ritsvoetje dat bij de machine zat. Door dit voetje te gebruiken kon ik heel dicht naast de steel naaien.

2 steel naaien

Ook naaide ik de omlijning van de veer, zodat ik bij het quilten goed binnen de lijntjes kon blijven. En bovendien ziet het er mooi uit met een naad aan de rand.

3 outlines

Nu kon het quilten beginnen! Hiervoor haalde ik het ijzerdraad uit de veer. Bij het aan elkaar plakken van het vilt had ik een klein stukje papier in het midden gelegd zodat daar geen lijm kwam. Hierdoor kon ik het stukje ijzerdraad er nog in en uitschuiven zodat het geen belemmering zou zijn tijdens het quilten.

Voor het quilten van de veren gebruikte ik Quiltvoet nr 29c.  Dit voetje staat altijd een beetje boven het stof, het geeft dus geen druk. Hierdoor kun je vrij bewegen in alle richtingen. Het is ook heel belangrijk dat bij het quilten het transport naar onder is gezakt. Anders kun je alsnog maar 1 richting op quilten. Voor dit project was het echt belangrijk dat ik vrij alle richtingen op kon. Ik stelde een steeklengte in van 4, gaf gas en bewoog op en neer over het project. Hierdoor creëerde ik mooie lijnen die extra structuur aan de veer geven.

4 quilten donkeroranje

Zoals je ziet heb ik eerst alleen lijntjes gequilt bij de ‘inkepingen’ in de veer. Hiervoor heb ik dezelfde kleur garen gebruikt als voor de omranding.

5 donkere streepjes

Voor nog wat extra structuur nam ik een wat lichtere kleur garen en vulde ik de rest van de veer in met meer lijntjes. Ook dit weer met het quiltvoetje!

6 lichtere streepjes quilten

De lijntjes zijn misschien niet perfect recht, maar dat hoeft ook niet bij een veer. Het is immers een organisch object! Om nog net wat meer dimensie te geven heb ik nog een aantal kleine streepjes met een lichtere kleur garen genaaid. Dit geeft het toch net ietsje meer diepte.

7 gequilt

Vervolgens knipte ik de veren voorzichtig uit langs de randen.

8 randjes knippen

En ze waren klaar! Elders op het kostuum had ik nog paarse veren nodig. Die heb ik op dezelfde manier gemaakt, maar met dunner ijzerdraad omdat de veertjes ook kleiner zijn.

9 veertjes klaar

De oranje veren bevestigde ik aan de vogelschedel die ik met Worbla had gemaakt en ik schilderde er nog een paar felgele strepen op met acrylverf. Het touw heb ik met de hand genaaid van tricot stof en gevuld met restjes fleece stof.

10 resultaat

En zo hangt het hele object op mijn schouder!

Er komen nog blogberichten over het maken van de veren voor de cape, de cape zelf en het jurkje!

Xayah 2 web

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: ijzerdraad, vilt
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Quiltvoet #29
Quiltvoet #29

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam