Creatieve berichten over borduren

27: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – Borduurmotieven met gemêleerd garen.

Er komen veel vragen en verzoeken tot het behandelen van een bepaald thema, onderwerp of uitwerken van zaken die met de BorduurSoftware V8 te maken hebben, en met garens ed. Zo ook het verzoek om eens te laten zien wat gemêleerde garens met borduurwerk ‘doen’. Dat zal ik in deze les laten zien, want er is zoveel mogelijk… Nu is dit wel een onderdeel van de borduurles, maar er komt ook quilten aan te pas, omdat ik het werkstuk nog uit de vrije hand ga quilten, om jullie zo een eindresultaat te laten zien – dus niet alleen theorie.

Vorige keer, bij het werken met letters, heb ik een tekst gemaakt met ‘Spring, Summer, Autumn, Winter’ van het Font ‘Phoebe Curls’ bij ‘Digitaliseer/Belettering’.

4zeisoenen
De afbeelding daarvan hebben jullie gezien; hier nog even ter opfrissing. Deze letters en versieringen zijn per woord in één effen kleur opgezet. Als je dit zo gaat borduren zal het prachtig zijn, in welke kleur je alles ook maakt. Maar hoe ziet het er nu uit als ik per woord gemêleerde garens ga gebruiken?

injumboring
Allereerst heb ik dit ontwerp in de Software V8 in een borduurring geplaatst: ik wil een motief dat zo groot mogelijk uit kan komen, en gebruik daarvoor de Jumbo ring. Dan moet ik het motief wel 90° draaien (2 x 45°) en verkleinen om in de ring te laten passen. Het handigste is om alles tegelijk te verkleinen, oftewel alles te selecteren, en dan aan één van de nodes, bv. rechtsonder, te duwen tot de gewenste maat. Je ziet dat ik binnen de rode lijnen gebleven ben, want dat is het ‘veilige’ gebied om in te borduren.

Het steekaantal is 21.900, de afmeting van het borduurmotief is ca. 16,3 x 23 cm – een mooie maat om bv. op een kussen of in een quilt te zetten.

De tekst en fijne blaadjes en krullen ga ik borduren met King Tut/Superior Threads – 100% katoenen (quilt)garen voor de machine, 3 draads, dikte (wt)50. Oorspronkelijk machinaal quiltgaren, maar net zo geschikt om mee te borduren: de prachtige kleurwisselingen zullen vast een bijzonder effect aan het borduurwerk geven. Als ondergaren gebruik ik DecoBob/Wonderfil in bijpassende kleuren.

Overigens zijn bv. de Tutti en de Mirage (beiden van Wonderfil) ook prachtige gemêleerde garens om mee te werken, en zo zijn er nog veel meer andere multicolor garens die geweldige resultaten geven.. soms is de keuze moeilijk en wil je wel met álles tegelijk werken…

De kleuren heb ik gekozen nav. mijn voorbeeld van de 4 woorden/tekst – je kunt natuurlijk nemen wat je wilt, maar voor mij is in dit geval Lente groen, Zomer geel, Herfst bruin/roest en Winter blauw/turkoois.

Allereerst ga ik het borduurwerk maken. Ik ga werken op zwarte batik als achtergrond.

SAM_6592
Ik heb de Jumbo borduurring neergelegd op tafel, en Filmoplast ingespannen.

SAM_6593
Daarna heb ik van de papieren bovenlaag (met blauw raster) een deel weggehaald, waardoor de plakbare onderlaag vrij komt: het formaat dat verwijderd is, is groot genoeg voor het borduurwerk.

SAM_6597

Vervolgens heb ik de zwarte batik gecentreerd, en op de plaklaag gelegd: daarbij goed opgelet dat de stof helemaal glad is. Je kunt de stof makkelijk verwijderen en opnieuw plaatsen, als er plooitjes ontstaan.

SAM_6598
Hierna heb ik mijn BERNINA770QE met borduurmodule klaargezet. USBstick met borduurmotief in de machine gedaan en opgehaald, waarna ik het op het scherm kon zien. Jumbo borduurring opgesteld, en gecontroleerd of het motief écht in de ring past (alle hoeken uitproberen dmv. de pijltjes).

SAM_6604
En dan het borduurwerk maken. Eerst met kleur groen (Kint Tut 988) voor de Lente (Spring), daarna geel (King Tut 985) voor de Zomer (Summer), vervolgens bruin/roest (King Tut 906) voor de Herst (Autumn) en als laatste blauw/turkoois (King Tut 932) voor de Winter (Winter).

SAM_6606
Is het niet prachtig? Wat een geweldig effect: het gemêleerde garen zorgt voor een multicolor effect bij de blaadjes en krullen en voor streepjes bij de letters (omdat daar een Satijn vulsteek gebruikt wordt).

SAM_6611
De stof haal ik na het borduren van de Filmoplast af, en haal zoveel mogelijk (horizontaal) tussen en naast de woorden weg. Ik strijk een aantal stofjes op Heatn’Bond Lite (soort Vliesofix), en maak applicaties van een boom, sneeuw en een pompoen. De rest wat ik erbij wil maken, ga ik quilten via de BSR.

Nu ga ik de sandwich maken: twee dikkere lagen polyester tussenvulling en een ecru stof voor de achterkant. Waarom die twee lagen polyester? Omdat ik een dramatisch effect wil hebben qua reliëf, daar waar dat kan. Ik gebruik Flower Pins om de sandwich te spelden.

SAM_6615
En dan ga ik met veel kleuren garens quilten, diverse merken. Terwijl ik bezig ben, kijk ik wat ik ga gebruiken – zo werkt dat bij mij, al doende komt het idee en daarmee de kleur. Ik ga gemêleerde katoenen garens, maar ook metaalgarens gebruiken.

SAM_6620
Om de achtergrond op te vullen met quiltwerk (ook deel van het landschap), gebruik ik zwart machine quiltgaren. Een deel is nu al gequilt…

SAM_6625
En dan de rest quilten: het 4 seizoenen effect heb ik via takken, blaadjes, sneeuw ed. nog in het quilten voortgezet. De groene blaadjes horen bij de lente, naar rechts toe worden de takken leger en zijn de blaadjes geel/roest/rood, ook degenen die allen… en het eindigt in ijskristallen en sneeuw. Links zie je een pompoen (hoort bij de herfst), en daarboven gele bloemen op groene stelen (hoort bij de zomer)… alle seizoenen zijn vertegenwoordigd.

Na het quilten heb ik de sandwich afgesneden tot de maat die ik wilde hebben (48x48cm). Dit is niet de eindmaat…

SAM_6628
Hier die je nog een detail van het quilten en het effect dat ik wilde bereiken. Als het licht er op valt, glinstert het metaalgaren. Daar was overigens prima mee te werken, ik heb er oa. kleine blaadjes van gemaakt, en het sneeuweffect onderaan. Kun je zien dat de rijen met letter opbollen?

SAM_6638
Omdat ik dit quiltje op een bijzondere manier ga verwerken, heb ik een groot canvas doek klaarstaan: 60 x 60 cm. Hierop ga ik alle spannen; daarvoor heb ik van dezelfde bruine stof als de boom, randen gemaakt, gequilt met bruin gemêleerd katoenen garen, en met glinstergaren voor speciaal effect. Ik heb alles op een dusdanige manier berekend, dat de stroken inclusief tussenvulling (1 laag) en ecru achterkant ruim genoeg zijn om ook naar achteren om te kunnen slaan.

SAM_6631De randen zijn gequilt, het middenstuk wordt nu twee aan twee voorzien van randen, waarbij ik niet door naai bij de hoeken, maar een naadtoeslag-breedte begin en eindig, dit om de randen in verstek te kunnen zetten. Je kunt nu bij de afbeelding goed zien hoe intensief ik het quiltje gequilt heb, behalve bij de woorden.

SAM_6633
Het was even uitrekenen hoeveel ik alvast in verstek kon naaien, want als je dit helemaal tot het einde van de randen zou doen, en omslaan naar achteren, komt het verstek dáár niet uit. Passen en meten, steeds maar weer, tot het goed was.

SAM_6636
En dan zitten de randen aan het quiltje, en is alles in verstek vastgezet, tot zover als het moest… De rand is straks de lijst.

SAM_6641
Dan wordt het geheel op het canvas doek gespannen, een hele puzzel, want ik wil de randen zo goed mogelijk recht, en gelijk qua afmeting hebben. Trekken en duwen, vastspelden, uitproberen, echt een hele klus, maar niets is zo vervelend als een quiltje scheef te spannen… dus dat kostte een paar uurtjes, voordat ik tevreden was. En dan de hoeken met de hand dichtnaaien, zo netjes mogelijk, met de hand…

SAM_6646
En dan het nietpistool pakken. Tja, ik dacht toch echt wel dat ik sterk was, maar de kracht om de nietjes goed op hun plek te krijgen en ook nog eens de rand aan te trekken en te spannen… dat kon ik niet alleen. Dus de hulp van echtgenoot in geroepen en samen weer een uurtje of zo bezig geweest. Soms zaten de nietjes er al in, en moest alles er weer uit omdat de rand toch niet helemaal recht zat… maar uiteindelijk heb je dan wat.

SAM_6660
Haakjes er in gezet, ijzerdraad er doorheen om dit op te kunnen hangen… en daarna nog een flink aantal hotfix strassteentjes opgezet voor het speciale effect: drie maten (vanaf heeeeel klein tot wat groter), ook dit kostte weer een flinke tijd, maar geeft wel het dramatische effect dat ik wilde: sneeuwvlokken effect onderaan…

thefourseasons
En dan is de quilt klaar. Zie je links de Grote Beer en rechts Orion?):  als het lamplicht er op valt, glinstert alles…

handtekening
Gesigneerd (even geen geel rondje er omheen gezet, anders zie je het niet), wat ik altijd met mijn eigen ontwerpen doe – want dit is een eigen ontwerp, ook al heb ik standaard letter gebruikt.

En dan is er weer een project afgerond: vanaf de vorige les met Fonts ed, tot het eindproduct hier..

Gaan jullie ook iets maken met letters en woorden nav. de vorige les en deze les? Het zou leuk zijn als je dat in de COMMUNITY laat zien, en/of in de FaceBook groep ‘Bernina Borduur Software DesignerPlus 8: wat kun je er mee?’. Dus weer creatief en maak iets moois!

Kijk je volgende keer weer mee met een nieuw onderwerp?

Borduur- en quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Tineke

  Sylvia, met bewondering gekeken. Het groeit bij jou onder je handen vandaan. Zo werk ik ook vaak met projecten. Maar een vraag over de blaadjes: hoe krijg jij ze zo mooi van vorm, hoe doe jij dat…………….

  • Sylvia Kaptein

   Dank je Tineke. Blaadjes kun je maken via Free-Motion quilting, door de buitenvorm eerst te maken en daarna binnenin met steken op te vullen. Ik heb dat zelfs met metaalgaren gedaan: leuk effect en het werkt prima

 • Anita

  Erg mooi leer veel van je uitleg Mijn vorige naaimachine begaf het na 27 jaar
  Ja en dan moet je wel een nieuwe kopen Heb een 560 met software pakte gekocht En ik wist niet hoe te beginnen ben u uitleg gaan volgen En nu een paar maanden later heb ik al verschillende leuke dingen gemaakt Kijk elke keer weer uit na de volgende uitleg

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam