Creatieve berichten over borduren

29: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – Wijzigingen en verbeteringen Update van V8.OT.

Heb je de melding voor de update van de Bernina Borduur Software V8 al gekregen, en heb je deze update V8.OT al op je computer gezet*? Als alles goed is verlopen dan heb je (weer) een goed werkend borduurprogramma met veel wijzigingen en verbeteringen. Sommigen zeggen dat ze daar niets van merken, anderen hebben al wat veranderingen ontdekt. Maar vaak zijn het verborgen verbeteringen, diep in het programma, om bugs en onvolkomenheden weg te werken.

Ga maar eens voor dit blogbericht zitten, want er valt heel wat te lezen en te begrijpen. Ik heb zoveel mogelijk alles zelf uitgeprobeerd om te kijken wat er gewijzigd is: natuurlijk kun ook je de ‘Release Notes’ bekijken – daar staan afbeeldingen bij om alles te illustreren.

SAM_5142
Als je de Bernina Borduur Software (zoals ik de originele V8) een tijdje geleden (legaal) hebt  aanschaft en gebruikt, kan het zijn dat je vanaf dat moment ontdekte wat er zoal voor mogelijkheden inzitten. De personen die de software hebben ontwikkeld, zijn vaak al vele jaren bezig geweest, hebben speciaal uitgekozen gebruiksters Beta versies laten uitproberen, en hebben daarna de uiteindelijke versie van de software op de markt gebracht. Hoeveel expertise, tijd en geld daar in gaat zitten, gaat veelal aan ons voorbij. Wij willen gewoon fijn werken met de software, leuke dingen ontwerpen en uiteindelijk borduren. En dat is wat BERNINA ook wil: kijk maar wat er bij hun pagina ‘Software en Ontwerp’ staat als eerste zin: ‘BERNINA borduursoftware biedt u ongekend veel creativiteit! Ontwerp gemakkelijk op uw pc en maak borduurwerk van de hoogste kwaliteit‘.

Terwijl wij vanalles voor borduren ontwerpen en uitwerken via de software V8, komen we allemaal dingen tegen die óf niet helemaal goed lopen, óf die we er graag bij zouden willen hebben, omdat het ons makkelijker of leuker lijkt: dat is voor iedereen anders. De ene gebruik(st)er wil eenvoudig borduren, de ander wil zelf ontwerpen. De één neemt genoegen met wat het programma biedt, de ander zoekt toch naar meer mogelijkheden.

Ook kunnen er wel eens pop-up schermpjes met errors verschijnen, die een foutmelding op nummer doorgeven, waardoor de software niet meer werkt. Dit zijn de gebruikers-bugs en gebruikers-ervaringen. Sommigen geven deze foutmeldingen via het Ticket-systeem van Bernina door (GRAAG, dan kunnen wij er naar kijken en eventueel wat aan doen), waarbij dan met elkaar voor een zo goed mogelijke oplossing wordt gezorgd. Bij BERNINA worden al deze errors en problemen bekeken, en men gaat er mee aan de slag.

Het spreekt vanzelf dat het weer maanden van uitproberen, zoeken en programmeren kan kosten voordat alles up-to-date is, laat staan dat er snel gereageerd moet worden op updates van bv. Windows 10 (die laatst met een enorme, onaangekondigde update kwam, waardoor sommige software niet meer werkt). Vragen van gebruikers worden verzameld, bekeken of het in de software verwerkt kan worden.. kortom: er wordt hard gewerkt om bij een update (en dat is hier het geval) alle wensen erin en fouten eruit te halen.

coreldraw
En dan te bedenken dat de V8 software niet alleen uit BERNINA Borduren bestaat, maar ook uit het teken/ontwerp programma CorelDRAW. Juist door de samenwerking met dat tekenprogramma kun je je eigen ontwerpen, clipart en foto’s omzetten in borduurmotieven. En ook daar wordt voortdurend gewerkt aan het oplossen van problemen en het invoeren van verbeteringen.

windows10
Maar ook je besturingsprogramma ontwikkelt zich en verandert: als je van een oudere computer naar een nieuwere gaat, staat daar meestal Windows 10 op (tenzij je op een MAC werkt): bij dit besturingsprogramma worden bijna elke week en soms vaker updates geplaatst, meestal automatisch – sommige updates hebben kleine aanpassingen, sommige updates hele grote (oa. voor beveiliging). Met het sturen van die updates naar je computer wordt geen rekening gehouden met de programma’s/software die op je computer staat, wat kan betekenen dat sommige programma’s met elkaar in conflict komen, helemaal niet meer of niet goed meer werken. Vooral door de laatste update van Windows 10 van afgelopen mei/juni kwamen meerdere problemen.

Zo wordt de versie CorelDRAW X6 – die oorspronkelijk op V8 gezet is – niet meer ondersteund door Windows 10. Vandaar dat ze met de nieuwe versie CorelDRAW SE zijn gekomen, die in samenwerking met BERNINA in de Update V8.OT staat.

KORTOM: je hebt al met 3 genoemde onafhankelijk van elkaar werkende instellingen te maken, die elk hun updates doorvoeren, waar de ‘ander’ geen rekening mee kan houden. In een ideale wereld heeft elk bedrijf contact met een ander, ontwikkelt samen alles zodat álles ook klopt en op elke computer ‘past’, maar dat is niet te doen. De concurrentie is moordend, en ieder ontwikkeld software voor zijn bedrijf, of – zoals BERNINA en CorelDRAW – samen. Maar de laatst genoemden kunnen ook geen rekening houden met andere software die op je computer staat, die ook weer hun eigen updates doorgeven…

Daarom is het volgende van groot belang, VOORDAT je de update gaat uitvoeren: dit nog even voor degenen die eventueel de vraag/melding voor de update nog niet gehad hebben:
1) Check of je als beheerder/administrator-rechten hebt op je computer: die heb je nodig om te mogen installeren. Bij Windows 10 doe je het volgende:
– Klik op de ‘Start’ knop, waarna het Start Menu verschijnt.
– Bovenaan zie je drie horizontale streepjes, klik daarop. Als je naam verschijnt, klik met je rechter muisknop op je naam, klik daarna op ‘accountinstellingen
wijzigen’,
– Er komt een schermpje voor de instellingen. Kijk onder je Account naam: als er ‘Administartor’ staat is het in orde. Anders moet je dat als zodanig instellen.
2) Update de laatste/nieuwste Windows service packs – je Windows 10 moet up-to-date zijn om alles vlekkeloos te laten verlopen. Ga naar Instellingen, en klik
op ‘Windows Update.
3) Zorg voor een GOEDE Internet verbinding, en check of je Internet Browser goed werkt (Internet Explorer, Firefox, Google Chroom).
4) Kijk bij de instellingen van je anti-virus programma, en zet de BERNINA map (C:\Program Files (x86)\BERNINA) in de lijst met uitzonderingen/uitsluitingen
zodat de V8 update niet geblokkeerd wordt. Als je niet weet hoe dat werkt, vraag iemand in de buurt die je hiermee wil helpen, of kijk bij de support pagina van de anti-virus software.
5) Update Adobe Reader: zorg ervoor dat je ook hiervan de laatste versie hebt.

Is dit allemaal in orde, dan kun je V8 openen, waarna het bericht/vraag om de update verschijnt, en alles in werking zetten. Het loont overigens de moeite om – als je de update al wel heb geïnstalleerd – stappen 2, 4 en 5 te controleren.

duimomhoog
DAN AL HET GOEDE NIEUWS: de verbeteringen die doorgevoerd zijn bij deze update V8-OT, met daarbij de reden van de update:.

1) Dat is bv. dat de software volledig compatible met Windows 10 is.

2)De update ondersteunt 4K-UHD beeldschermen**: hierdoor wordt de grafische weergave via je beeldscherm nog beter. Misschien heb je zo’n beeldscherm niet, maar de mogelijkheid moet er zijn, want ook computer randapparatuur, zoals een beeldscherm, moet met de tijd en ontwikkeling meegaan.

3)De nieuwe mogelijkheid voor gebruik(st)ers om hun licentie van de ene computer naar de andere over te zetten, bv.van een oude pc naar een nieuwe.

4) De genoemde laatste Update van CorelDRAW in het programma. Hierbij kun je meer werken via PowerTrace van bitmaps, was voorheen Quick Trace, de volledige set van extenties/formats van bestanden kan gebruikt worden, Corel Clipart staan nu onder ‘Corel Connect’, en er is een verbeterd ‘Mes’.

layoutdesing
Verder zijn de Ontwerp worksheets verbeterd: de layout daarvan ziet er anders uit: helderder, meer gedetailleerd  dan voorheen: je vindt dit bij ‘AFDRUKVOORBEELD’.

– Het geeft op de 2e pagina linksboven aan ‘Ontwerp werkblad’, de schaal van inzoomen, eventueel percentage en rechts staat BERNINA Embroidery Software Designer Plus, ter identificatie, mocht je ook een ander borduurprogramma gebruiken, kun je het zo terugvinden.

– Onderaan de 2e pagina staat de naam van de ontwerp(st)er, de datum wanneer het bestand het laatst is opgeslagen, wanneer het is afgedrukt en de pagina nummer.

– De informatie over het ontwerp wordt weergegeven, kleur volgorde, gebruik van garen/koord, looptijd om motief op de machine te verwerken, grafische details van het ontwerp en andere informatie. Als de linker lijst te lang is voor één kolom, wordt dit automatisch gesplitst in meerdere kolommen op dezelfde pagina.

machinelooptijd
De looptijd van de machine wordt overigens alleen weergegeven als je het NIEUW toegevoegde hokje bij ‘Opties’ voor ‘Machine Looptijd hebt aangevinkt)

– Meer dan 20 karakters (letters, cijfers en tekens) kunnen nu op één regel voor de kleurnaam en patroonnaam geplaatst worden. Als een lange kleurnaam niet op de regels past, wordt deze gesplitst en op meerdere regels gezet zonder het hele woord te splitsen.

– Als Couching is ingeschakeld, wordt het kleurblok aangegeven in twee lijnen, waarbij de tweede lijn voor ‘Koord’ staat.

gebruiktgaren
– Garenverbruik: dit wordt allen aangegeven als het NIEUW toegevoegde hokje ‘Garen verbruik’ is aangevinkt. Klik hiervoor op ‘Opties’ en vink het hokje voor ‘Gebruikt garen’ aan. (Ook wordt het gebruik van KOORD alleen aangegeven als dit hokje is aangevinkt- het totaal te gebruiken koord wordt automatisch berekend en aangegeven. )
garenverbruikafdrukvoorbeeld
Kijk maar wat een verschil met het ‘gewone’ printvoorbeeld in ‘Afdrukvoorbeeld’. Er is meer informatie onder de gebruikte kleuren gekomen, waarbij je het totaal aan gebruikt garen ziet, en per kleur de hoeveelheid. De volgorde van het aangegeven gebruik van de kleuren wordt bepaald door de kleuren die erboven op volgorde staan. Wat je op de afbeelding hierboven ziet, is pagina 2, door deze extra informatie toe te voegen is er zelfs een pagina 3 gekomen.

pagina3kleuren
Kijk dus altijd goed hoeveel pagina’s er zijn: bovenin zie je ‘volgende pagina’ staan als er meer pagina’s zijn dan je in één keer ziet (je ziet maximaal 2 pagina’s tegelijk op je beeldscherm’. Kijk ook goed naar de informatie rechts onderaan over het aantal pagina’s: dan weet je hoeveel je uit kunt printen.

liggend
Heb je er overigens wel eens aan gedacht om alles wat je print ‘liggend’ uit te draaien? Dan kan er vaak meer informatie op een pagina. Kan veel papier schelen.

Klik overigens wat vaker op ‘Options’ in Afbeeldingsvoorbeeld, om te zien wat voor informatie er allemaal uitgeprint kan worden, om je het werk makkelijker te maken.

kleurvakjesopvolgorde
kleuirenopvolgordeprinten
Nog een grote verandering zijn de Kleurnummers van het Kleurenpalet: voorheen werden deze niet op de juiste manier bij de Kleurvolgorde en Garenvolgorde bij het Afdrukvoorbeeld weergegeven, wat nu wel het geval is: weer een probleem verholpen. Op de twee afbeeldingen hierboven zie je dat bij de kleurnummers van het Kleurenpalet dat alles in de vakjes van 1 t/m 26 op volgorde staat, en dat is nu bij de print-out ook het geval.

Ook nieuw: bij het openen van AMT70/AMT80 bestanden en oproepen Print Preview, crashte de software bij sommigen. Dit probleem is verholpen.

PLUS: er zijn nieuwe printopties voor Multi-Hooped designs. De volgorde van de printout voor meerdere borduur-ringen is ook verbeterd (meer hierover verderop).

Wat is er nog meer nieuw: vanwege de Borduur Bibliotheek zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht:

openrecentontwerp
– Open recent gebruikte ontwerpen: een nieuw icoontje op de ‘Algemene Taakbalk’: open een ontwerp uit een overzicht met recent geopende ontwerpen. Dat icoontje zat er nog niet… Toch wel handiger dan dat je dat voorbeen bij ‘Bestand/Open recent gebruikt ontwerp’ moest doen, wat nog steeds mogelijk is.

– Bij de Borduur Bibliotheek zijn de verwijzingen naar mappen gereorganiseerd, en makkelijker te gebruiken.

adrukkencatalogus
– Daarnaast is het uitprinten van een catalogus, nav. de geselecteerde mappen eenvoudiger geworden. Voorheen werd je teruggeleid naar de Borduur modus, nu wordt je teruggeleid naar de Borduur Catalogus.

– Voor de update werd de weergegeven map bij ‘Voeg een folder (map) toe aan de bibliotheek’ niet goed weergegeven. De inhoud kon alleen zichtbaar gemaakt worden als de software afgesloten werd en weer heropend. Nu is dat opgelost.

– Het weergeven van de Thumbnails (kleine afbeeldingen) is verbeterd. Alle types bestanden die ondersteund worden door V8 kunnen nu ingevoerd worden, en verschijnen op de juiste manier in de Borduur Bibliotheek en in Windows Explorer. De informatie over steken echter wordt alleen weergegeven voor Bernina formaten, zoals ART, EXP, EMB of JAN. Bedenk alleen wel dat dit allemaal afhankelijk is van de maner waarop je je instellingen hebt gedaan: het kan zijn dat een bestand samengaat met een ander bestand en je de afbeelding dan niet op de juiste manier ziet.
(Inderdaad: alle ART bestanden worden bij mij in de Borduur Bibliotheek prima weergegeven, net als heel veel .jpgs en .bmp’s (foto’s) die ik via mijn verkenner/bibliotheek in de Borduur Bibliotheek open, maar bij eigen ingebrachte bestanden die ik via professionele Borduurfirma’s heb gekocht, blijf ik alleen het Logo van Bernina (ART) zien, ook al zijn dat .EXP bestanden. Daar moet ik nog even naar kijken/informeren, maar dit kan dus een instelling zijn die ik zelf nog moet wijzigen).

– Heel handig overigens is dat je nu meerdere ontwerpen naar je machine kunt sturen: was dat voorheen één borduurmotief per keer, nu kun je er 2 of 3 of meer per keer op je USB stick zetten of via je USBkabel naar je machine zetten.

curworks
– BERNINA V8.OT Update 1 zorg voor een aantal belangrijke verbeteringen bij CutWork:
1) Er waren problemen bij sommige designs in relatie tot de snijlijnen in CutWork randen die elkaar kruisen – op de afbeeldingen zie je links vóór de update,
rechts ná de update. Dit is dus opgelost.
2) Maar ook zijn er problemen gerapporteerd bij de display van kleuren nodes in de docker ‘Kleurenfilm’ bij het maken van objecten nadat er een snijrand was
ingevoerd. Dit is ook opgelost. De positie van het mes van de CutWork Tool wordt nu duidelijk in de Kleurenfilm aangegeven.
3) Bij het maken van Cutwork gaten waarbij je Pattern Run, Candlewicking of Blackwork randen gebruikt, kon bij ‘Vrijmaken’ de waarde niet aangepast worden.
Ook dit is nu opgelost.
4) Problemen bleken te komen bij het wijzigen van de verstevigings ‘run’ bij 2 eigenschappen in CutWork onderdelen. Dit is opgelost.

BETREFT GARENS: er zijn veel verbeteringen in het werken met garens via de Update 1:

kleurenfilmbreder
– Het tonen van details van de garens: als je hierop klikt bij de docker ‘Mijn Garens’ (2e icoontje links boven) wordt de docker automatisch vergroot om alle informatie van de garens te laten zien. Via dit icoontje kun je de docker alleen verbreden, niet smaller maken. Daarvoor moet je weer op het icoontje klikken om dit weer uit te schakelen.

selecterengarenjkeuren
– Bij het selecteren van de garen/kleuren (Ontwerp, Ontwerp Eigenschappen, Garenkleuren) ging de lijst weer terug naar boven (schijnt bij sommigen een issue geweest te zijn): dit is verholpen.

BIJ BORDUURRINGEN zijn ook een aantal verbeteringen doorgevoerd:
hoopsjumbo
– Bij de 7 serie/Jumbo Hoops werd deze voorheen soms 2 keer in sommige talen weergegeven. Er is er nu nog maar één, met de mogelijkheid om voetjes #26, #43, #44C en #45 te selecteren.

– Sommigen kregen een error bij het gebruiken van ‘Selecteer een inspanraam’ nadat ze een ontwerp naar A200/A730 gestuurd hadden: dit is verholpen.

nieuwinspanraam
– Er is een nieuw inspanraam toegevoegd voor de 5, 7 en 8 series machines: de BERNINA Midi Hoop (265×165) .

– En er is een nieuwe VIERKANT inspanraam = 24cm toegevoegd voor de BERNINA E16 machine.

– Ivm. Multi-Hooping: voorheen was er geen mogelijkheid om de registratie markeringen te zien, zonder de output mappen per stuk te openen. Er zijn geen registratie markeringen totdat je het ontwerp daadwerkelijk exporteert.

printenmultihoopiing
– Het was mogelijk om de volgorde van het inspannen/borduurring uit te printen, maar alleen als thumbnails. De volgorde van inspannen (Print Options) in de Design Worksheet kan nu geprint worden op 1:1 met elke borduurring op een aparte pagina of meerdere pagina’s voor grotere borduurringen.

multihoopingsequence
– Het printen van de volgorde van inspannen bij Multi-Hooping is verbeterd waarbij meer dunnere lijnen rondom het te borduren deel gezet zijn.
multihooping
– Er zijn nieuwe ‘checkboxes’ toegevoegd aan de Print Opties, om de printout van de inspanvolgorde op 1:1 resolutie te kunnen kiezen, of als thumbnails.

hndmatighoopsettings
– Voorheen was het niet mogelijk bij ‘Selecteer een inspanraam’, het vakje voor ‘Bij start naaldpositie’ uit te vinken en te bewaren als standaard in de sjabloon. Dit moet bv. uit gevinkt zijn voor Multi-Hooping, waar de start en het einde van de naaldpositie de eerste en laatste steek van een motief is. Het is nu mogelijk om dit te bewaren in de settings bij de NORMALE of een zelf aangemaakte sjabloon.

Over het bewaren van ontwerpen ed.:
emb
– Bij het bewaren van EMB ontwerpen: EMB is een ‘outline’ bestand format, dat hoort bij Wilcom professionele software. EMB ontwerpen bevatten een complete set van ontwerp informatie in een enkelvoudig ‘all-in-one’ bestand van outlines en eigenschappen, actuele steken en machine functies, garen kleuren, een afbeelding, aanvullende informatie en meer. Zelfs de originele Bitmap afbeelding kan bij zo’n EMB bestand inbegrepen zijn. Oorspronkelijke EMB bestanden bieden 100% perfecte verschaling en transformatie.
Het grootste voordeel van het ‘all-in-one’ EMB format is dat het compatible en uitwisselbaar is. Vanaf deze update is het mogelijk om formats tussen de Wilcom professionele software en de hobbyisten software BERNINA uit te wilsselen.

– EMB bestanden die bewaard zijn van BERNINA V8 in ‘EMB e3 format kunnen geopend worden in Wilcom professional e3 software als ‘native’ EMB bestanden. Elk bestand dat gemaakt is in Wilcom professionele e3 software en bewaard als EMB e3 format kan op dezelfde manier geopend worden in BERNINA V8 als ART Grade A, zelfs als het ontwerp zaken bevat, zoals ronde vullingen, die niet beschikbaar zijn in de BERNINA V8 software.

Over het versturen van ontwerpen naar de machine:
– Er waren problemen doorgegeven over het sturen van bepaalde bestanden naar de machine. De bestandsnaam werd niet weergegeven, wat wel zou moeten. Dit is verholpen.

Over PES formats en knipwerk:
– Problemen werden gemeld bij het bewaren van PES V10 bestanden bij BERNINA V8. Niet alle knippunten werden getoond bij de Brother PE Design 10 software. Ook dit is nu verholpen.

En dan zijn we er nog niet. Want er zijn nog wat willekeurige aanpassingen/wijzigingen en verbeteringen te melden:

– Nog niet afgeknipte verbindingsdraadjes verschijnen nu bij de ‘Toon kunstzinnige weergave’, exact zoals ze via de machine geborduurd gaan worden. Dit geeft een mee realistisch beeld en maakt het bewerken makkelijker omdat je zowel de geplande en ongeplande effecten kunt zien.

kindergartenupdate
Dat zou er zó uit moeten zien, kijk maar naar de afbeelding hierboven.Zie je de verbindingsdraadjes tussen de letters staan?

kindergaretenbijmij
Maar helaas: bij mij werkt dit niet… Heb ik iets gemist dan? Daar ga ik nog naar informeren. Maar misschien werkt het bij jou wel na de update? Laat het me maar weten.

knipaltijd
– Implicit (stilzwijgend, automatisch) en explicit (uitdrukkelijk, door eigen initiatief) trims (knipwerk): BERNINA V8 maakt een onderscheid tussen beide begrippen. ‘Implicit trims’ worden automatisch aan uitvoer bestanden toegevoegd, als de steeklengte van de verbindingssteek (tussen twee objecten of tussen objecten/letters en tussen letters) groter is dan 2mm. Als je dit wilt wijzigen in ‘explicit trims’, is het belangrijk om het vakje voor ‘Knip Altijd’ bij ‘Opject Eigenschappen/Aan-/Afhechten’ aan te vinken voor de geselecteerde objecten of het hele ontwerp. Dit werkt nu ook voor Belettering.

knipaltijdtekst
Dit zie je nu als tekst onderop het menu ‘Aan-/Afhechten’.

mes
Het MES is ook verbeterd: de manier van werken ermee is zodanig veranderd, dat het nu mogelijk is om enkelvoudige outlines met het Mes te snijden. Als voorbeeld heb ik via ‘Digitaliseer/Open Object’ een paar lijnen gezet, met enkelvoudige omlijning. Daarna ben ik bij ‘Bewerken’ het mes er in gaan zetten (klinkt heftig), en daarna heb ik het deel dat ik ‘gesneden’ heb, gedraaid door op dát deel te klikken – dan komen er nodes omheen, want het wordt geselecteerd – en aan de nodes te trekken/draaien. Zo zie je op de afbeelding hierboven dat dat nu dus kan.

– Wat als probleem gemeld was, is dat – als je het MES gebruikt met de Feston omlijning gebruikte – de objectsteken omgekeerd werden. Dit is verholpen.

geslotenmes

– Je kunt het MES nu ook bij gesloten objecten gebruiken, om deze open te maken. Ik heb een cirkel gemaakt via ‘Digitaliseer/Ellips’, daarna het ‘Mes’ bij ‘Bewerken’ geselecteerd, en eerst bij (de eerste cirkel) de twee mespunten/snijpunten aangegeven door daarop te klikken, en daarna buiten de cirkel weer te klikken, zodat het deel dat ik weg wil hebben (2e cirkel, roze stuk) eruit gehaald kan worden. Daarna heb ik dat (roze) deel bij de 3e cirkel geselecteerd door er op te klikken, en dan via Delete van mijn toetsenbord dit deel weggehaald.

zigzagoutlines
Start- en eindpunten in zigzag outlines: voorheen leidde het verwisselen van de start- en eindpunten bij zigzag outlines tot een zgn. ‘Travel Run’ – een lijn van steken die van het begin naar het einde liep. Dit is met de update verholpen. (Normaal gesproken, als je zo’n golvende lijn maakt als bij de afbeelding hierboven, staan begin- en eindpunt op elkaar. Als je nu zo’n begin- of eindpunt naar de andere kant verplaatst, ziet alles er prima uit en wordt deze outline normaal uitgewerkt. Het is alleen de vraag wat je makkelijker vindt: als je zo’n lijn als bij het voorbeeld gaat borduren, dan worden er in 2 gangen steken gemaakt: maar dan allebei vanaf het beginpunt, wat betekent dat je een lange verbindingssteek krijgt vanaf de 1e gang/eindpunt naar de 2e gang/beginpunt. Als je in dit geval van bovenstaand voorbeeld het begin- en eindpunt op één punt van de lijn zet, gaat de 1e stekenrij heen, en de 2e stekenrij terug, zodat er geen verbindingssteek ontstaat).

– Bij het combineren van twee ontwerpen waarbij één knoopsgaten bevat, werden twee kleuren toegevoegd aan de Kleurenfilm, in een vakje. Dit probleem is opgelost.

– Het toevoegen van Artwork: er was een tijdelijk probleem bij het toevoegen van sommige PNG afbeeldingsbestanden in Artwork Canvas. De afbeelding verscheen soms niet op de juiste manier. Dit is ook verholpen.

VERBETERINGEN VAN HET SYSTEEM: meerdere verbeteringen bij deze V8.OT update:
dockers
– De manier waarop de dockers verschijnen is ietwat verschillend in stijl bij de oude V7 dockers (voor degenen die die software nog hadden). Nu zijn alle dockers gelijk in uitstraling.

– Zoom en ‘Snap to’ pull-down menu in Art Canvas: er werden problemen gemeld met deze menu’s in Art Canvas. Dit is met de nieuwe versie CorelDRAW SE verholpen.

Dat is heel wat tekst, heel wat afbeeldingen, heel wat te lezen en te begrijpen, maar het is belangrijk om te weten wat er zoal veranderd is.
Niet iedereen ziet de noodzaak van een update in, maar installeer hem altijd! Problemen worden verholpen, nieuwe toepassingen erbij gezet, kortom: er wordt voor jou door de ontwerpers/programmeurs hard gewerkt om je een zo goed mogelijk werkende software te leveren. En daar ben ik in ieder geval blij mee.

 

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

 

*Even een ‘update’ over de update van V8: als je meerdere computers/laptops hebt waar je V8 op hebt staan, en je hebt pas één keer het verzoek om de update gehad (meestal op de computer/laptop waar je de software het meeste gebruikt), dan kan het zijn dat je nét bij de groep gebruikers zat die tijdens de ‘run’ (= korte ronde van updates, die naar een beperkt aantal gebruikers gestuurd wordt) van BERNINA het bericht heeft gehad. Je kunt voor de machine waar je het bericht hebt gehad gewoon updaten, je registreren bij Corel enz. (zie vorige bericht).Voor je andere computer/laptop komt het bericht nog, vanaf de officiële release van de update.
– Je krijgt dan daar uiteindelijk ook het verzoek om update. Je hoeft je bij de 2e update alleen aan te melden bij Corel, niet meer opnieuw te registreren, maar alleen in te loggen en de voorwaarden te accepteren (agree to terms). Je hebt dan ook geen serial code meer nodig.
– Dus: allemaal even geduld: aangezien BERNINA af en toe een run met updates doet, is dat dus nog niet alles. Je krijgt uiteindelijk allemaal bericht, en kunt gewoon updaten, ook op meerdere computers/laptops, tot 3 stuks.
– Bij alles geldt natuurlijk alleen als je een legale versie van V8 software op je pc of laptop hebt staan, en als je op uiterlijk 3 computers/laptops ed. de software hebt geïnstalleerd.

**4K monitors (beeldschermen) geven een uitzonderlijk gedetailleerd beeld. De meeste van deze 4K monitors beschikken over de 4K Ultra HD resolutie van 3840 x 2160 pixels. Deze modellen worden gebruikt voor gamen, videobewering maar ook voor CAD programma’s en professionele fotobewerking.
Het voordeel van een Ultra HD monitor wordt pas echt goed zichtbaar vanaf 32″ inch. 4K op een kleiner scherm heeft als bijkomend nadeel dat alle grafische-tekst in je besturingssysteem veel te klein wordt weergeven. Dit kan worden opgelost door alles op 150% weer te geven.
Een 4K monitor kan net zo worden gebruikt als een normale monitor maar dan met veel meer pixels. Echter, waar het bij films nog genoeg kan zijn om een 30Hz beeldscherm te gebruiken is dit voor een computer te weinig. Neem daarom altijd minimaal een 60Hz 4K monitor.

Bewaren

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Corry Lensink

  Ik heb een Bernina 770QE met borduurmodule. Nu wil ik een softwareprogramma aanschaffen. Ik heb de Toolbox 30 dagen uitgeprobeerd. Het is een leuk programma, maar ik wil me toch meer in software verdiepen. Nu heb ik de testversie van software 8 aangevraagd, maar de mij toegestuurde link werkt niet. Ik heb een aantal keren geprobeerd Bernina te mailen, maar ik krijg geen enkele reactie.
  Ik wil dit graag uitproberen, hoe gaat me dit lukken?
  Bij de naaimachine zit een duidelijk werkboek. Zit er bij dit programma ook een goede Nederlandse beschrijving?

  • Sylvia Kaptein

   Hoi Corry, de link die je voor de testversie hebt ontvangen, heb je die zelf via de website van BERNINA gevonden? Of heb je die toe gestuurd gekregen? Laat je dit aub even weten? Je kunt me mailen via sylvia@sylviasartquilts.nl

   Daarnaast zit er geen Nederlands werkboek bij V8, maar kun je alle lessen die ik gemaakt heb en nog gá plaatsen in deze BERNINA Blog altijd volgen. Bij ‘zoeken’ bovenin typ je: ‘Sylvia Bernina Borduursoftware’ in, en je krijgt de volledige lijst van alle lessen die tot nu toe al geplaatst zijn. Verder probeer ik ca. 4 x per maand een nieuwe les op te zetten, en zo werk ik in het Nederlands de hele software V8 door. Juist door deze praktijkvoorbeelden kun je vanalles uitproberen.

   Je kunt vragen stellen: antwoorden hierop zet in eens in de zoveel weken ook op deze Blog, omdat iedere gebruik(st)er er dan wat aan heeft. Mocht je vragen hebben tijdens het doorwerken van deze software V8, dan kun je die altijd stellen door mij te mailen, of door te reageren via mijn FaceBook groep https://www.facebook.com/groups/1856787711276217/?fref=ts, waar je gratis lid van kunt worden.

 • Martine Lakerveld

  Ik heb de software eind september gekocht. Staat daar die update al op?

  • Sylvia Kaptein

   Hoi Martine, de update wordt automatisch gestuurd, zodra de servers bij Bernina voor deze update open gaan: ze zijn druk bezig met de laatste tests – je krijgt bericht via mail of als je je software opent, als de update beschikbaar is. Hopelijk duurt het nu niet lang meer

 • emilios

  Wij hebben nog steeds versie 8.0K.
  Wanneer kunnen wij de update naar 8.0T verwachten?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam