Creatieve berichten over quilten

Blok 8 van het Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project

De achtste maand alweer, dat we met het Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project bezig zijn: blok 8 is nu dus aan de beurt. Ik werk weer op de BERNINA 770QE, en ga met gemêleerde garens aan de slag.

Je maakt weer een blok van 32 x 32 cm qua sandwich, patroon linker deel en rechter deel kun je downloaden op de bekende manier.

SAM_6826
Knip een patroondeel zodanig af, dat hij op de andere met plakband vastgezet kan worden,

SAM_6828
teken het patroon dan weer over op Vlieseline L11 (32x32cm), en maak de sandwich van ecru stof, tussenvulling en de Vlieseline L11 – alles weer 32x32cm. Er gaan 9 stofjes op dit blok, ik heb er 8, dus zal ik één kleur herhalen.

SAM_6829
Normaal gesproken leg je nu het eerste lapje op segment 1, maar deze keer niet: je zet de stofjes voor 1, 2 en 3 eerst aan elkaar, voordat je ze op de sandwich legt. Daarvoor knip je de vorm van 1 inclusief naadtoeslag, en naait aan weerskanten 2 en 3 er aan,

SAM_6832
waarna je deze ook op maat knipt, en op de sandwich speldt. Gebruik eventueel papieren mallen om dit zo goed mogelijk te doen. Ik heb de stofjes op de naden en langs de randen even vastgeplakt met Bohin Glue Pen, vanwege het volgende:

SAM_6834
Neem kant van ca. 2 tot 2,5 cm breed, leg dit op de naad tussen 1 en 2, en zet dit vast met Bohin Glue Pen, knip het daarna gelijk met de zijkanten van de stof. Bij mij is het katoenen ‘antiek’ kant, wat ik wel een leuk contrast vind tov. de felle kleuren.

SAM_6836
Zet nog een stuk van hetzelfde kant aan de andere kant van het eerste stuk, tegen de naad aan op lapje 2. Zet weer vast met de Bohin Glue Pen.

SAM_6838
Doe hetzelfde aan de andere naad, tussen lapje 1 en 3, en nog een keer in het midden twee stukjes kant tegen elkaar. Je hebt niet veel stof meer over, maar het effect is juist dat de stoffen doorschijnen.

En dan is het de bedoeling dat je het kant gaat bewerken: met siersteken, quilten, en later met kralen, pailletten, Hotfix steentjes bewerken… wat je zelf leuk vindt.

SAM_6841
Je kunt met een gemêleerd garen (bv. Mirage/Wonderfil) een mooie bredere satijn(sier)steek op de naden van de stofjes zetten (kies de breedste steek die je kunt maken, de 770QE kan tot 9mm breed), zodat je de twee kantjes vastzet… Mirage is een wat dikker, willekeurig gemêleerd Rayongaren, Wt30, wat een geweldig effect geeft bij siersteken. Wat wel kan gebeuren – net als bij mijn steken – is dat het kant door de steken heenkomt: de steken worden niet zo dicht in vergelijking met werken op ‘platte’ stoffen, zoals je normaal direct op de batiks werkt. Dat is een ‘bijverschijnsel’ van werken op oneffen stoffen. Eventueel de steekdichtheid aanpassen, oftewel iets opener zetten: probeer het effect vantevoren uit op een proeflapje. Ik vond het wel een leuk effect.

SAM_6845
Je kunt ook via Free Motion Quilten met glinstergaren het patroon van het kant volgen, waarbij het wel belangrijk is dat je langzaam werkt, om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen. Ook hierbij kan het zijn dat het garen minder ‘bovenop’ ligt, omdat je op onregelmatig kant werkt. Of het effect voldoende is met één keer quilten is de vraag: misschien moet je meerdere keren over een bepaald stuk quilten om iets meer van het garen te zien, maar dat is net wat je zelf leuk vind.

SAM_6846
Zorg er wel voor dat je nog wat van de onderliggende stoffen blijft zien. Daarom heb ik de lijn/naad van lapje no. 7 iets verschoven (opnieuw getekend op Vlieseline L11), naast de eerste lijn, want ik wil nog wel wat van het groene lapje no. 3 zien, en ik wil de rand van het kant daar niet wegnaaien. Ik moet dat doen omdat ik kant van 2,5 cm breed genomen heb; als je zelf kant van ca. 2 cm breed neemt, is dit waarschijnlijk niet nodig. Meer ga ik niet op het kant stikken, omdat ik het later ga versieren met kralen en hotfix steentjes.

SAM_6850
Hierna is het de bedoeling om alle volgende lapjes weer als vanouds op te zetten, met siersteken, en eventueel nog een randje kant als je dat wilt. En vergeet je mooie lintjes niet! Op de foto hierboven zie je dat ik een rood glinsterlintje heb vastgezet (eerst met Bohin Glue Pen) met aan weerskanten een gewone zigzagsteek, met geel gemêleerd garen. Geeft toch ook weer een apart effect.

SAM_6851
Bij één van de nieuwere siersteken (1396) op de BERNINA 770QE (en ook op de B720, B740 en B790) – hij is te vinden bij de quiltsteken – heb ik verschillende rijen steken gemaakt, waarbij ik steeds op een iets andere plek ben begonnen: krijg je een leuk effect. Deze steek lijkt me overigens heel geschikt om de banen van een Log Cabin blok/quilt te quilten!

Nieuwe steken worden af en toe meegeleverd als je de nieuwste Firmware van je machine download en op de machine zet: dat kun je zelf doen, maar ook aan je dealer vragen bij bv. een onderhoudsbeurt. Vaak zitten daar verbeteringen in, zoals bij de BERNINA 770QE (laatste firmware maart 2017, maar het kan zijn dat je dat nog niet gedownload hebt) zijn er dus 3 nieuwe siersteken/quiltsteken bij (Serpentine stitches for Quilters, #1396, hierboven al genoemd bij welke types machine in de 7 serie deze passen, #1397 en #1398, beiden ook op de B790*), maar ook wat verbeteringen:
1) Steek #0004 is verbeterd, om te gebruiken bij het opnaaien van bv. elastiek, maar daar kun je dus ook een Serpentine Stitch voorkiezen.
2) De ‘nieuwe’ voet ‘Ajustable Ruler Foot #72’ kan nu gebruikt worden: omdat je ook dit voetje in hoogte kunt aanpassen, kan hij gebruikt worden voor Free-Motion quilten langs een speciale linaal.
3) De Rechte steek met de 9mm persvoet is gecorrigeerd. Een tijdje werden speciale persvoetjes met een aparte code verkocht voor B830. De voetjes werden oa. op de 770QE niet herkend (ook niet op de B720 en B740), maar dat is daarmee aangepast.

SAM_6854
Zo en dan weer verder met steken maken…

SAM_6857
En ook blok 8 is dan weer klaar. Omdat ik alleen in het midden kant heb verwerkt (waar ik nog veel glinstertjes op ga zetten), springt dat het meest in het oog, en dat is ook mijn bedoeling. Het groene stofjes dat ik voor no. 3 heb gebruikt, is nog nét te zien, vandaar dat ik de kleuren van de stoffen zodanig heb neergelegd, dat het laatste stuk (nr. 9) ook groen is: komt het weer terug.

SAM_6863
Wil je weten hoe het middendeel er met de Hotfix steentjes uitziet? Kijk maar eens hoe dat schittert en glinstert!

SAM_6868En hoe vindt je de bedeltjes die ik erop gezet heb? Staan ze niet schattig? Ik ga er waarschijnljjk nog meer opzetten, maar dat gebeurt pas na het in elkaar zetten van maand 12.

Veel plezier met jouw versie van blok 8. Denk je er aan om een foto van je creatie in de COMMUNITY van de Bernina Blog te zetten? Dan kunnen we er allemaal van genieten.

Volgende maand al weer blok 9: doe je weer mee?

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

 

*Wil je weten of er bij jouw machine ‘nieuwe’ siersteken zijn, kijk dan naar de laatste/nieuwste Firmware Update: je vindt dit bij de BERNINA website, kijk bij Support van jouw type machine. Bij de ‘Release Notes’ kun je bekijken wat er vernieuwd of verbeterd is.

 

BELANGRIJK: als  je sandwich/blok klaar is, gecontroleerd dat hij nog ongeveer 32 x 32 cm is (kan iets gekrompen zijn door het ‘quilten’ met siersteken): NIETS AFSNIJDEN, ook niet omdat je je blok dan mooier vindt, geen randjes wegsnijden of het blok ‘vierkant maken’!!! Laat het zoals het is na het maken van de laatste decoratieve steken en dan wegleggen tot maand 12.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam