Creatieve berichten over naaien

Ibiza-tuniek zelf maken

Ik ben al sinds enkele jaren op zoek naar het perfecte tuniek-patroon. Waarom een tuniek, omdat ik niet van een doorlopende knoopbies hou en ik kan het niet uitstaan om bloezen in een broek te proppen. Als je je maar even beweegt, schiet de bloes al weer uit je broek, nee dankjewel! Een tuniekbloes draag je over je broek, dus precies wat ik lekker vind.

Volgens mij heb ik mijn lievelingspatroon nu gevonden – ik heb het zelf gemaakt. Nou ja, zo half-half. Ik heb namelijk een kant-en-klaar patroon aangepast.

De tuniek-bloes heb ik ook niet van een nieuw gekochte stof gemaakt, maar dit keer van een oud herenoverhemd.

shirt upcycling

Vroeger heb ik van herenoverhemden talrijke quilts gemaakt en elke keer als ik in het overhemd knipte dacht ik, jeetje hier zou ik toch ook wel eens een bloes van kunnen maken! Op internet vind je ontelbare ideeën, maar voor mij zat er tot nog toe niet een wow-item bij. Als je nu nieuwsgierig bent, hier wat inspiratie, heb ik op Pinterest gevonden.

Tunika aus altem Herrenhemd

Ibiza-tuniek van een oud overhemd

Als voorbeeld heb ik twee dingen gebruikt:  1. Het patroon Schoolhouse Tunic van Sew Liberated en2. een voorhanden zijnde tuniek-bloes, die ik als inspiratie bij de hand hield. Het patroon van de tuniek-bloes heb ik reeds meerdere keren gemaakt, maar wel steeds veranderd. Ik heb ooit coupenaadjes ingepland of de wijdte aan de achterkant aangepast en alles verlengd. Uiteindelijk heb ik hier ook een keer een patroon voor een zomerjurk van gemaakt.

En hoe ben ik te werk gegaan?

Ik heb het overhemd eerst bij de naden opengeknipt, bij de mouwen was dit een beetje lastig, maar bij 1,5 cm naadtoeslag geen probleem.

Herrenhemd recycling
Daarna heb ik het gekopieerde, originele patroon (voorpand) op twee plaatsen doorgeknipt:

VorderteilTunika_Schnittaenderung

De deelnaad heb ik bovendien naar boven verplaatst. Voordeel: de halsuitsnijding is dan niet zo diep (en anders was het ook met de hoeveelheid stof een beetje krap geworden.)

De deelnaad boven was ook noodzakelijk om het pasdeel van een andere stof te kunnen inzetten. Het pasdeel heb ik 4x geknipt, zodat ik dit dubbel kan naaien en niet moet afwerken. Dat is bij het originele patroon ook het geval, maar ik heb het zo aangepast, dat de aanzetnaad niet zichtbaar is. Mijn bernette 44 heeft hier een prima job gedaan!

Bernette Funlock

Passe doppeln

Het bovendeel van het voorpand is klaar en wordt nu aan het onderdeel genaaid. Hier heb ik de complete breedte van het herenoverhemd onveranderd gelaten en in het midden op de noodzakelijke breedte ingerimpeld.

Einkräuseln

Ook bij het rugpand heb ik de deelnaad een behoorlijk stuk naar boven verplaatst:

TunikaRueckteil

In plaats van de stof te rimpelen, heb ik hier de knoopbies benut om een stolpplooi te maken. (Ik heb het voor- en achterpand van het overhemd verwisseld, omdat ik de knoopbies aan de achterkant wilde.)

TunikaRueckseite

Kellerfalte legen

TunikaRueckenKnopfleiste

Tenslotte heb ik het band met de kwastjes en het sierband aangezet….

Boho-Bluse selber nähen

… en omdat ik het graag nóg bonter wilde hebben, heb ik nog een festonsteek langs de rand genaaid.

Knopflochstich

P.S.: Een paar overhemden heb ik nog liggen – dus ik zal waarschijnlijk nog wat experimenten. Hebben jullie ook al een overhemden gepimpt? Laat eens zien in de Community rubriek, gewoon foto’s uploaden en een kort commentaar erbij schrijven.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam