Creatieve berichten over naaien

Jurkje voor Xayah, deel 2

De vorige keer beschreef ik hoe ik het rokdeel van het jurkje van Xayah heb gemaakt. Nu is het tijd voor het bovenste deel!

Hiervoor gebruikte ik hetzelfde stof, namelijk een mooi donkerrode gecoate denim. Xayah (van de game League of Legends) heeft een topje dat lijkt alsof het laagjes heeft. Ik wilde dit effect in mijn patroon verwerken, dus eerst heb ik een als ‘test’ een simpel jurkje genaaid van een oud laken en hier het patroon op getekend. Dit heb ik vervolgens overgezet op patroonpapier en daarna uit het rode stof geknipt. Dit zijn de onderdelen die de voorkant van het topje van het jurkje gaan vormen.

t 1 delen

Nu lijkt het nog een wirwar, maar als ze allemaal aan elkaar zitten dan zit er ineens een mooie vorm in!

Voor ieder onderdeeltje volgde ik hetzelfde proces. Eerst speldde 2 lapjes aan elkaar.

t 2 spelden

Vervolgens stikte ik deze vast met behulp van mijn BERNINA 330 en voetje 52.

1 3 genaaid

Vervolgend klapte ik het zojuist vastgenaaide deel om om het nog eens door te stikken. Hierdoor kwam de naad mooi plat te liggen en het stiksel gaf een extra decoratief effect.

t 4 doorstikken

En zo zag de voorkant er dan uit toen alle stukjes aan elkaar gezet waren.

1 5 voorkant

Zoals je ziet is het niet alleen het voorkant, maar ook de ‘zij achterpanden’. Ik heb ze zo getekend dat het 1 stuk zou zijn als ik alle reepjes aan elkaar had gezet. Het was een klus om het patroon te maken, maar het was het wel waard!

Daarna zette ik de midden achterpanden er aan.

t 5 achterkant er aan

Toen stikte ik de schoudernaden dicht. De volgende stap was het afwerken van de zomen rond de hals en de armen. Dit deed ik door eenvoudigweg het stof dubbel te klappen en dit door te stikken.

t 6 zomen afwerken

Ik wilde het jurkje een rijgsluiting geven, dus op de rug was wat versteviging nodig. Hiervoor gebruikte ik plastic (rigilene) baleinen. Dit zijn baleinen die bestaan uit stof met een aantal dunne plastic strips erin genaaid. Je kunt gewoon door deze baleinen heen naaien! Super makkelijk dus. Als je iets maakt dat meer stevigheid nodig heeft (zoals een strak insnoerend korset) dan raad ik toch metalen baleinen aan. Maar voor een jurkje zoals dit zijn plastic baleinen zeker ook afdoende. Ik naaide de baleinen onder een extra lapje stof (stevige katoen) die ik aan de achterkant van de jurk naaide.

t 6 baleinen

Dit extra laagje stof was nodig omdat ik hier nestels in ging zetten. Als je nestels wilt gebruiken dan zul je dat onderdeel van het project extra moeten verstevigen omdat er druk zal komen te staan op de nestels door het rijgen.

De gaatjes maak ik met een gatentang en voor het inzetten van de nestels gebruik ik een hele handige tang die er speciaal voor bedoelt is.

t 7 gaatjes

Ik naaide het topje vast aan het rokje. Dit was ook het moment om het rokje te voeren. Hiervoor naaide ik de voering eerst vast aan de zoom van de rok (Die echt een hele rare vorm heeft omdat het asymmetrisch is). Vervolgens paste ik het jurkje en speldde ik de voering vast op de juiste plek. Toen naaide ik de voering aan de bovenkant met de hand vast zodat hij precies goed zat. Het topje voerde ik niet.

En toen was het jurkje klaar!

13 jurkje af

Het hele kostuum ziet er zo uit!

Xayah 2 web

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: baleinen, denim, jeans, nestels
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam