Creatieve berichten over quilten

Appliqueren voor de herfst deel 2 – Pumpkin appliqué quilten en afwerken in lijst

In het bericht van 12 september jl. heb ik je de voorbereidingen voor Pumpkin appliqué laten zien, t/m het opstrijken op de achtergrondstoffen. Nu is het zaak om verder te gaan, en te kijken hoe alles afgewerkt gaat worden, en daarbij dan ook gequilt.

Ik wil dit werkstuk in een brede houten lijst zetten die ik al een tijdje heb*, en daarvoor heb ik de maten opgemeten – binnenkant lijst = 38 cm op de smalle kant, 68 cm op de brede kant. De lijst zelf is ca. 50 x 70 cm.

Het werk wordt straks dwars opgehangen, om het tafereel in de breedte te zetten. Deze lijst heeft een brede ruw-houten rand, wat ik prachtig vind staan bij een landschapsquilt. Ik heb zo’n lijst al eerder gebruikt: je zult goed moeten zoeken om zo’n lijst nog tegen te komen, maar soms vindt je het bij warenhuizen of eventueel bij lijstenmakers, net wat je budget is. Misschien kun je hem zelf maken…

overthemountains
Deze beide quilts heb ik in een kleinere versie van de lijst die ik ga gebruiken gezet: als eerste zie je ‘Over the mountains‘,

eindresultaatcolorfulseason
en deze heet ‘Colorful Season‘ – beiden mijn eigen ontwerp, waar je de patronen eventueel van kunt bestellen via mijn webshop. In de patronen wordt ook beschreven hoe je het gemaakte werkstuk na het quilten in de lijst zet en die netjes afwerkt, ook aan de achterkant.

Voor dit werkstuk ga ik ongelijke randen aan het middenstuk met de pompoenen zetten. Rechts en onder smalle randen, links en boven bredere randen. Soms vind ik het leuk om iets ‘uit het midden’ te plaatsen, dus niet heel netjes recht, maar even anders…

SAM_7071
Maar eerst even het middenstuk op de door mij uitgekozen maat gesneden.

SAM_7074
Daarna heb ik er een smal paars randje omheen gezet: hetzelfde paars als onder de pompoenen, deels om dit terug te laten komen maar ook als extra kleuraccent.

SAM_7077
De brede randen ook er aan gezet – de langste stroken waren net niet lang genoeg: ik heb daar stukjes aangezet. Daar zie je later niets meer van, want ik ga er overheen quilten. De top is klaar: ik heb hem even op de lijst gelegd, en zie dat hij groot genoeg is (de brede rand van de lijst is veel breder dan je hier nog kunt zien).

SAM_7078
Hier nog even een detail van de smalle paarse rand.

SAM_7080
De sandwich maak ik van een quiltstof en een polyester/iets hoge tussenvulling. Top er op en dan spelden. Klaar om te quilten: omdat ik een iets dikkere tussenvulling heb gebruikt, kan het werk redelijk krimpen – daar heb ik met de maten rekening mee gehouden.

Ik quilt vanuit het midden, naar de kanten toe: daar ga ik een vaag rijtje huizen en boompjes maken. Alle siergarens die ik voor het quilten gebruik zijn bepaalde kleuren van MIRAGE/Wonderfil: 30Wt Rayon in willekeurig gemêleerde tinten (dat betekent dat er geen vaste kleurwisseling aanwezig is). Als ondergaren gebruik ik zoals gewoonlijk DECOBOB/Wonderfil: dat past bij álle machinegarens.

SAM_7081
De kleur Mirage is 28 – black/grey’s. Omdat een gemêleerd garen dan weer lichte en dan weer donkere kleuren heeft, ga ik vaak meerdere keren over één plek quilten, kom soms terug op een plek om een bepaald effect te krijgen. Het gaat mij er niet om dat het rijtje met huizen en boompjes in de verte op moet vallen, maar het moet een soort verrassingseffect zijn, als je het werk van dichterbij bekijkt of juist van verder weg.

SAM_7084
Dan alle details op de pompoenen (kleur 31 orange/copper), en meer kleuren met groen (16, green foliage) en warmrood/bruin (11, multi harvest). En meer kleuren, voor de lucht bv. 13 washed denim.

SAM_7086
Achtergrond gequilt: het lijkt nu nog een rommeltje, dat komt deels doordat de quilt gaat krimpen tijdens het quilten op een wat hogere polyester tussenvulling, en deels omdat bepaalde stukken intensief gequilt zijn en anderen weer minder of nog niet. Dat komt allemaal goed als de quilt in de lijst wordt gespannen.

SAM_7087
De randen heb ik ook met kleur 31 gequilt (breder dan straks bij de lijst nog te zien is, maar dat is nodig voor het spannen) en met dezelfde kleur een sierrand van schulpjes rondom de smalle paarse rand gemaakt. Daarna herfstblaadjes van zijde ‘gestrooid’, en gedeeltelijk via de nerven vastgequilt.

SAM_7092
Als ik van heel dichtbij een foto maak, zie je het reliëf van de blaadjes. Ik ben altijd gek op dit soort details, en maak wel vaker zelf 3D blaadjes of andere toevoegingen. Nu heb ik kant en klare blaadjes gebruikt, waarbij ik wel gekeken heb of er geen plastic nerf aan vastzat: mocht je bij de kunstbloemen afdeling van een tuincentrum komen, kijk er dan eens naar – losse zijden blaadjes voor reliëf op je quilts.

SAM_7094
Als al het quiltwerk klaar is, leg ik de boardplaat van de lijst op de achterkant van het gequilte werkstuk. Zodanig, dat ik de juiste afmeting aan randen overhoud, als alles gespannen is. Dat heb ik vantevoren goed bekeken, en kan ik tijdens het spannen altijd nog wat corrigeren.

SAM_7096
Ik gebruik stevig naaigaren, dubbeldraads, zet lange draden in een grote naald, en begin vanuit het midden het werkstuk naar achteren om te slaan, en te spannen,

SAM_7098
van het midden naar de ene zijkant, en daarna vanuit hetzelfde midden naar de andere zijkant.

SAM_7101
Tussendoor steeds controleren of alles aan de voorkant nog goed zit en randen opmeten: de 4 randen zijn niet allemaal gelijk, maar ik wil wel dat ze recht zitten. Als de ene richting met spansteken goed zit, ga ik de andere richting opspannen – ook weer vanuit het midden naar de ene kant, daarna vanuit het midden naar de andere kant. Daarbij knip ik van de hoeken die op elkaar komen een stukje af, om te voorkomen dat zich hier hele dikke lagen quiltwerk opbouwen.

SAM_7102
Als het spannen in beide richtingen klaar is, controleer ik alles nog even op de voorkant: nu kan het eventueel nog iets verschoven worden als dat nodig is.

SAM_7105

Ook de hoeken moeten netjes zitten en nee, het zijn geen 45° hoeken, vanwege de verschillende breedtes van de randen.

SAM_7112
Ook het papier dat achter het glas van de lijst zat kan ik gebruiken, als mal: ik knip er aan twee kanten een heel smal strookje af, zodat het iets kleiner is dan de achterkant van mijn opgespannen quilt. Dit stuk papier leg ik op de achterkant van een stuk stof dat ik als afwerkstof achterop het werkstuk in de lijst wil hebben: dat snij ik uit met ca. 1 cm naadtoeslag rondom.

SAM_7114
Met de strijkbout vouw ik die 1 cm naadtoeslag over het papier en strijk dit scherp, waarbij ik het papier gebruik om de randen recht te houden. Dat is nodig om de naadtoeslag goed naar binnen/onderen te laten vallen. En dan leg ik deze achterkantstof op de achterkant van de ingespannen quilt, en zet alles rondom met de hand vast dmv. kleine steekjes.

SAM_7119
Garen in de kleur van de stoffen, zodat je bijna niets van de steekjes ziet, al komen ze straks aan de achterkant – het moet netjes.

En dan nog extra versieren, zodra alles in de lijst zit: met Hotfix steentjes natuurlijk! Glinsteren en glitteren, mooi effect: zeker als ‘s avonds het licht er op valt.

SAM_7120
Ik heb de maat SS16 (3.8-4.0mm) gebruikt in de kleuren Topaz, Orange, Orange AB, Peridot, Siam en Light Siam AB.

SAM_7131
Bij de linker onderrand/hoek heb ik wat Hotfix steentjes op de lijst door laten lopen: ik hou er van om af en toe iets ‘anders’ te doen, al is het maar een klein stukje…

SAM_7135En als alles helemaal klaar is, moet natuurlijk mijn handtekening weer gezet worden: hét bewijs dat het mijn eigen ontwerp is.

SAM_7142
En zo ziet de achterkant er uit: netjes toch? Het werkstuk staat klaar om opgehangen te worden.

pomoeneninlijst
Dit ingelijste tafereel met pompoenen kan aan de muur: laat de herfst nu maar komen!

 

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

*Af en toe koop ik mooie of bijzondere lijsten, omdat ik mijn quilts regelmatig ‘anders’ af wil werken. Ipv. een afwerkrandje er omheen en zo op te hangen of neer te leggen, gebruik ik de lijst als ‘afwerkrand’, voor een speciaal effect. Weer eens wat anders, zo’n quilt aan de muur!

 

Wil je de pompoenen ook maken? Dan kun je me mailen via [email protected] om het patroon gratis te ontvangen. Vraag naar de patronen (gewoon en spiegelbeeld) van Pumpkin Applique. Ik stuur je dan 2 .pdf bestanden, die je kunt uitprinten op A4 als je een kleine versie wilt. Ik heb alles op A3 uitgeprint, om het op een groter werkstuk te zetten. LET OP: zet de grootte van beiden gelijk, voordat je gaat printen. Ik kies altijd ‘Ware Grootte’, zodat het patroon helemaal uitgevuld wordt.
Je mag het patroon voor jezelf gebruiken, maar niet kopiëren, of gebruiken voor derden/les mee geven! Wil je anderen op dit patroon attenderen? Laat ze dan naar de BERNINA Blog gaan, en via het email adres zélf het patroon opvragen.

MAAK JE DIT WERKSTUK EN STEL JE HET TEN TOON? VERGEET NIET DE NAAM VAN DE ONTWERPSTER TE VERMELDEN: GEEF CREDIT AAN DEGENE DIE AL HET VOORBEREIDEND WERK VOOR JE GEDAAN HEEFT EN JOU HET PATROON GRATIS TER BESCHIKKING HEEFT GESTELD. DANK JE WEL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam