Creatieve berichten over quilten

Appliqueren voor de herfst deel 1 – Pumpkin appliqué

De herfst komt al weer in het land. Half augustus dacht ik het al te merken: ‘crispy mornings’, mist, kruisspinnen worden al dikker, blaadjes van de Wisteria kleuren al wat geel, de bessen van de vuurdoorn worden oranje, en zelfs al een paar keer ganzen in V-vlucht over ons huis gehad… heerlijk, want ik ben een echte herfst-fan, zeker vanwege de kleuren, want ik kan niet wachten totdat alle boomblaadjes weer hun prachtig in geel, oranje en rood laten zien.

Vandaar dat ik pompoenen om te appliqueren – Pumpkin Appliqué – heb ontworpen: zo’n patroon is te gebruiken voor het opsieren van een kussen (A4), of voor een groter werkstuk (A3).

SAM_7043
Ik heb twee patronen gemaakt:
‘Pumpkin appliqué’* op de foto hierboven, en ‘Pumpkin appliqué mirror’*. Het patroon ‘Pumpkin appliqué’ is zoals de applicaties er uit komen te zien, het patroon ‘Pumpkin appliqué mirror’ is het spiegelbeeld, wat je nodig hebt om de applicaties op Heat’n Bond Lite/Vliesofix over te nemen en op de achterkant van de gekozen stofjes te strijken.

SAM_7045
Hoe gaat het in zijn werk? Kijk goed naar de onderdelen op de ‘mirror’ versie: alle onderdelen moeten apart op Heat’n Bond Lite/Vliesofix overgetekend worden. Je kunt de segmenten van de pompoenen allemaal apart doen, maar ik heb elke pompoen in z’n geheel opgetekend. Ik ga met garen/machinaal de details later aangeven. Teken alleen de buitenkanten over, dus niet de details!

SAM_7047
Bij appliqueren via Heat’n Bond Lite/Vliesofix heb je altijd een extra stukje nodig voor een onderdeel, als dit ACHTER een ander ligt. Je tekent zelf dan een klein stukje meer: kijk maar naar mijn voorbeelden/zie pijltjes. Dat wat BOVENOP/VOOR komt te liggen, heeft dat niet nodig.

Teken alle onderdelen apart op Heat’n Bond Lite/Vliesofix. Vergeet niets. Zorg ervoor dat er tussen de onderdelen voldoende ruimte is om ze ruim uit te knippen: alles moet ca. 3mm buiten de getekende lijnen geknipt worden. Leg dan alle onderdelen die je van een bepaalde kleur wilt maken bij elkaar, in groepjes.

Wat heb je nodig aan stofjes? Allemaal kleine stukjes/restanten, die groot genoeg zijn voor het uitgeknipte onderdeel.
– Pompoenen geel/oranje – minimaal 3 verschillende tinten
– Steeltjes lichtbruin – één kleur
– Blaadjes groen – diverse tinten
– Ondergrond in de kleur van jouw keuze

SAM_7051
Naast de kleine lapjes heb je nog twee stofjes nodig, elk de helft van een fat quarter: een ‘lucht’ stof en een ‘grond’ stof: ik heb gekozen voor een lichtblauw/paarse luchtstof en een lichtgroene grondstof. Die moet je eerst aan elkaar zetten om een horizon te krijgen. Maar allereerst moeten alle stofjes gestreken worden.

SAM_7053
De gekozen stofjes voor de kleinere onderdelen heb ik eerst bij elkaar gelegd, om zeker te weten dat ik ze zo wil gebruiken.

SAM_7054
Daarna worden de figuurtjes van Heat’n Bond Lite/Vliesofix op de achterkant van de gekozen stofjes gelegd,

SAM_7057
ondertussen heb ik de achtergrondstofjes gestreken, en aan elkaar genaaid – ik heb nog geen exacte maat, dus heb ik beide stofjes over de hele breedte vastgezet.

SAM_7059
en worden ze er op gestreken, waarna – zodra alles is afgekoeld – alles op de buienlijnen uitgeknipt wordt.

SAM_7060
Hierna heb ik alle onderdelen zo goed mogelijk bij of op hun plek op het ‘mirror’ deel gelegd, zodat ik alles terug kan vinden.

SAM_7063
En dan kan ik het patroon ‘Pumpkin appliqué’, de gewone versie, goed gebruiken – ik kijk hiermee hoe alles geplaatst moet worden. De eerste grote pompoen heb ik al neergelegd, nadat ik de papieren beschermlaag heb verwijderd. Op dit moment strijk ik nog niet.

SAM_7065
Pas als ik alle onderdelen achter en op elkaar heb geplaatst, zet ik de strijkbout er op. Geen heen-en-weer gaande bewegingen maken, maar ‘pas op de plaats’, om te voorkomen dat de onderdelen weer gaan verschuiven. Het is beter om in één keer te strijken, anders – als je ieder onderdeel apart vaststrijkt – krijgen alle onderdelen die al langer zitten steeds weer de hitte van de strijkbout, en kan de lijmlaag achter de stofjes loslaten.

SAM_7067
Zo ziet het er van dichtbij uit… nog zonder details.

SAM_7068
Die details teken ik er met blauw wateruitwasbare stift op de lichte plekken, en witte wateruitwasbare stift op de donkere plekken op. Ik ga daar naderhand overheen quilten met mooie garens, dus wordt dat allemaal bedekt. In ieder geval heb ik dan een richtlijn voor de segmenten van de pompoenen ed.

Een volgende keer ga ik dit tafereel quilten en in een houten lijst zetten. Kijk je dan weer mee?

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl

*Wil je de pompoenen ook maken? Dan kun je me mailen via sylvia@sylviasartquilts.nl om het patroon gratis te ontvangen. Vraag naar de patronen (gewoon en spiegelbeeld) van Pumpkin Applique. Ik stuur je dan 2 .pdf bestanden, die je kunt uitprinten op A4 als je een kleine versie wilt. Ik heb alles op A3 uitgeprint, om het op een groter werkstuk te zetten. LET OP: zet de grootte van beiden gelijk, voordat je gaat printen. Ik kies altijd ‘Ware Grootte’, zodat het patroon helemaal uitgevuld wordt.
Je mag het patroon voor jezelf gebruiken, maar niet kopiëren, of gebruiken voor derden/les mee geven! Wil je anderen op dit patroon attenderen? Laat ze dan naar de BERNINA Blog gaan, en via het email adres zélf het patroon opvragen.

 

MAAK JE DIT WERKSTUK EN STEL JE HET TEN TOON? VERGEET NIET DE NAAM VAN DE ONTWERPSTER TE VERMELDEN: GEEF CREDIT AAN DEGENE DIE AL HET VOORBEREIDEND WERK VOOR JE GEDAAN HEEFT EN JOU HET PATROON GRATIS TER BESCHIKKING HEEFT GESTELD. DANK JE WEL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam