Creatieve berichten over naaien

BERNINA 700 Les 9: rijgsteek (basting) als fixatie

De rijgsteek om een stof vast te zetten had ik nog nooit geprobeerd. Het werd dus tijd dat ik ook deze functie ging verkennen op de BERNINA 700 🙂 Daarom dit blogbericht: “BERNINA 700 – Les 9: rijgsteek (basting) als fixatie bij borduren”

Ik maak een plaid uit een lichte wollen stof, en ik wil er iets persoonlijks van maken. Daarom schreef ik een gedichtje op een blad. Koudere herfstavonden komen eraan en het tekstje refereert ook naar de plaid zelf. (Geen autobiografische context en elke overeenkomst met bestaande personen of activiteiten berust op louter toeval.)
De wollen stof wil ik zeker niet gaan opspannen in de ring, dus kleefspray en vastzetten met de rijgsteek zijn ideaal.

DSCN9619

Eerst heb ik de rijgsteek of basting (basting is gewoon het Engels voor rijgen) op een klein lapje uitgeprobeerd. En het gaat gewoon vanzelf, je kan zelfs kiezen uit verschillende opties.

DSCN9620

Wat heb ik nodig voor mijn plaid?

  • wollen stof, die ik dubbel wil verwerken (zo is de achterkant van het borduursel niet zichtbaar)
  • biaisband om de rand af te werken
  • Mettler PolySheen borduurgaren
  • kleefspray voor textiel Mettler Web Bond

DSCN9621

Starten met het opspannen voor de rijgsteek bij borduren

Voor dit project maak ik een bestand met geschreven tekst. Omdat ik enkel het verstevigingsvlies ga inspannen, kies ik toch voor knipvlies i.p.v. scheurvlies. Wanneer het knipvlies ingespannen is, spuit ik er plakspray op.

DSCN9622

Ik positioneer de stof door een richtlijn te kleven met schilderstape. Zo kan ik met behulp van het sjabloon zien of de stof recht opgekleefd is. Aangezien ik tijdelijke lijmspray gebruik, zet ik de stof voor de zekerheid toch met enkele kopspelden vast (wel binnen de contour waar de rijgsteek zal komen).

DSCN9623

De rijgsteek (basting) als fixatie bij borduren.

We gaan verder met: ‘BERNINA 700 Les 9: rijgsteek (basting) als fixatie’

Waar vind je de functie? Als je patroon gekozen is, tik je de toets met de naald aan om het borduurraam te bevestigen en te starten met borduren.

Op de rechterkant van het scherm zie je enkele toetsen en bovenaan zit de basting-functie. Het symbool is een vierkantje in stippellijn.

DSCN9624

Als je er op klikt, kan je kiezen uit een lijn, de omtrek van je borduurmotief of de omtrek van het borduurbereik voor dat raam. Dat is de grootst mogelijke afmeting van het borduren binnen die ring. Ik kies voor de laatste optie, dan zie ik de toets veranderen in een groot vierkant in stippellijnen.

Om te starten met de rijgsteek, zet ik het hechten van de draad bij begin en einde uit. Ik veronderstel dat de rijgsteek dan makkelijker uit te halen zal zijn achteraf.

DSCN9626

En na het maken van de rijgsteek stel ik het hechten bij begin en einde van het borduren terug aan. Zo is alles terug standaard.

DSCN9628

Na de rijgsteek (basting) als fixatie: het borduren op de BERNINA 700.

Nu kan ik starten met borduren. Het duurt even voor de machine ermee klaar is, het bestand telt 30175 steken, maar ik ben tevreden over de uitvoering!

20170925_134513

DSCN9629

BERNINA 700 – Les 9: rijgsteek (basting) als fixatie bij borduren. En morgen werk ik de plaid af met biaisband rondom.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: kleefspray, Maxi borduurraam, Mettler borduurgaren, wollen stof
Benodigde producten:
BERNINA 700
BERNINA 700
Borduursoftware 8
Borduursoftware 8
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Borduurraam Maxi
Borduurraam Maxi

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam