Creatieve berichten over quilten

Loper met stof versieren en mandala quilten.

De opdracht die ik kreeg werd nav. een mooie stof gegeven: oorspronkelijk een extra brede achterkantstof, maar de opdrachtgeefster vond deze zo mooi, dat ze hem ook op de voorkant wilde hebben. Een loper voor op een smal kastje, waar een aantal dierbare spulletjes op een vaste plek staan. Dat betekent dat er op die plek geen versieringen hoeven te komen, omdat die spulletjes daar altijd staan. Wel zal ik daar quilten, omdat ik dat over de hele loper ga doen.

SAM_7136
Bepaalde plekken blijven ‘open’, oftewel onbedekt, en daar mag het accent op gelegd worden: een stuk rechts voor op het deel dat op de kast komt te liggen, en beide uiteinden die ‘afhangen’, oftewel aan de zijkant van de kast te zien zijn. Daar maak ik dan gedetailleerde aantekeningen van, het briefje dat je ziet staat er vol mee. Ha, soms maak ik zoveel aantekeningen en skriebel ik zo dicht op elkaar, dat ik thuis moeite heb om te lezen wat er staat… maar ik kom er altijd wel uit …

Ik krijg wel vaker hele specifieke opdrachten, waarbij ik het een uitdaging vind om het voor elkaar te krijgen. Omdat de stof zelf prachtig is, ga ik deze ‘versieren’ met gemêleerde garens door de print te volgen, en op het deel dat zichtbaar blijft ga ik een prachtige mandala quilten (je vindt deze in kleurboeken en op Internet).

SAM_7140
De mandala die ik gevonden heb, is iets te klein (A4): ik heb hem onder de scanner van mijn printer gelegd, en daarna op A3 geprint. Dit kan ik nu gebruiken als mal, om onder een lichte stof te leggen. Misschien denk je dat het niet veel scheelt qua grootte, maar genoeg voor het quilten – ik ga niet alle lijnen gebruiken, voorlopig alleen de hoofdlijnen overtekenen. Details kan ik altijd later toevoegen.

SAM_7145
Ik gebruik een lichte stof die past bij de basiskleur van de bloemenstof, om de mandala op over te tekenen. Ik maak dit werkstuk op een apart ‘quiltje’, die ik naderhand in een door mij gemaakte opening van de bovenstof van de loper ga zetten.

Quilten gaat van binnen naar buiten: eerst met geel het middendeel – zo goed mogelijk de lijnen volgen. Ik gebruik het Free Motion quiltvoetje op mijn BERNINA 770QE.

SAM_7148
Het garen dat ik gebruik is Sulky Rayon 40 in geel, 2 groene kleuren en 4 van roze naar rood: een beetje zoals de kleuren van de stof. Hier zie je de eerste quiltsteken komen. Ondergaren Deobob/Wonderfil.

SAM_7151
Steeds verder gaat het quilten, en af en toe vlakken opvullen. Ik verzin het ter plekke.

SAM_7153
Totdat bijna alle getekende lijnen zijn voorzien van steken. Niet alles is exact hetzelfde: uit de vrije hand quilten geeft nu eenmaal dat effect. Het is dan ook geen automatisch werk, dus mag er af en toe wat verschil in het quiltwerk zitten (de mandala tekening zelf bleek ook niet exact symmetrisch te zijn). Als de algehele uitstraling maar naar de zin in.

SAM_7155
Als de mandala gequilt is, ga ik met de ‘mist’ van de plantenspuit over het geheel, om de blauw lijnen weg te krijgen. Dan laat ik het volledig drogen.

SAM_7157
Detailfoto: de mandala is nog niet klaar, want ik ga hem nog versieren met oa. Hotfix steentjes. Dat zal alleen moeten wachten totdat ik dit deel ‘in’ de loper heb gezet.

SAM_7161
Hierna heb ik de sandwich gemaakt van bloemenstof, tussenvulling (100% bamboo, mooi plat) en bovenop weer de bloemenstof. Om een opening in de bovenste stof van de sandwich te maken, op de plek waar ik hem wil hebben, heb ik alles goed opgemeten. Een dinerbord is groot genoeg voor de eerste lijnen – die gebruik ik om langs te tekenen, op de bovenste stof, met wateruitwasbare stift. Handig hulpje, zo’n bord: gebruik ik regelmatig, net als kopjes, schoteltjes enz. van verschillende afmetingen.

SAM_7162
Voor de zekerheid heb ik aan de buitenkant van de getekende lijnen – op ca. 1 cm afstand – nog meer hulplijnen rondom getekend, en dan de schaar in de bovenstof gezet op de eerste lijn/rondom het bord. Spannend altijd…

SAM_7165
Hierna heb ik van het quiltje met de mandala dezelfde afmetingen opgezocht, maar wel bedacht dat er een naadtoeslag onder het opengemaakte deel moet komen te liggen. En daarna ook dit quiltje afgeknipt.

SAM_7167
Bovenstof opgetild, rond quiltje erin gelegd, en rondom vastgenaaid op ca. 3 mm vanaf de kant van de bovenstof/opening. Hier komt naderhand nog een mooie afwerking overheen, dus dan zie je deze steken niet meer. Het lijkt een vreemde plek, zomaar in de loper, maar dit is wat er gevraagd is.

En dan ga ik de complete loper helemaal quilten met de BSR: ook zal ik wat lijnen in het midden van het ronde quiltje dat erin gezet is nogmaals quilten, om het mee te laten krimpen, anders zou dit deel bol komen te staan. Daarnaast heb ik de totale maat afgetekend met blauwe wateruitwasbare stift, om niet te ver te quilten: ik had de sandwich groter gemaakt, wat altijd handig is als je nog wat moet corrigeren qua maatvoering.

SAM_7170
De grote bloemen van de stof ga ik omranden en een paar details quilten, met Mirage/Wonderfil, kleur 11 Multi Harvesten DecoBob weer in het spoeltje. Ook dit hoeft weer niet exact op de lijntjes: het is ‘vrij werken’…

Ik quiltca. 1,5 cm over de getekende blauwe (wateruitwasbare) lijnen aan de kanten, omdat de quilt altijd iets krimpt door het machinaal quilten, en de lijnen gaven de exacte maat aan vóór het quilten.

SAM_7173
Wat groene ranken worden ook vastgezet met Mirage kleur 16 Green Foliage, om de quilt over de hele oppervlakte gelijkwaardig te quilten. Dat hoeft niet zo intensief, omdat er nogmaals allemaal voorwerpen op komen te staan.

SAM_7178
Hier zie je het quiltwerk met bloemen en ranken.

SAM_7182
Na het quilten heb ik nog een sierrand rondom de cirkelvorm van het kleine quiltje gezet: steek 419, de groene kleur van Mirage, met het Open Borduurvoetje #20C – langzaam gewerkt en steeds rustig de ronding gevolgd: omdat het een vrij grote cirkel is, hoef ik het voetje niet steeds op te tillen, maar kan de sandwich langzaam draaien.

Ik heb bewust voor steek 419 gekozen, omdat dit een onregelmatige siersteek is, waarbij het niet uitmaakt of er wat meer of minder ruimte tussen de steken zit, en ook niet hoe de steek eindigt – je ziet dan het begin- en eindpunt niet, terwijl je bij sommige (grote) siersteken alles exact op dezelfde afmeting en ook sluitend moet zien te krijgen. Dit vond ik even makkelijker.

SAM_7184
En dan is het quilten klaar. Nu de loper op maat snijden.

SAM_7186
Voor de afwerkranden heb ik stroken gesneden van 4,5 cm breed, van de stof die ik nog over had. Die leg ik dubbel en strijk ze met de strijkbout plat. Ik naai ze aan de achterkant op de ‘rafelkant’, sla de stroken om naar de goede kant en stik ze met de machine door (inderdaad: ik werk andersom. Omdat ik alles zoveel mogelijk met de machine wil naaien, is dit de makkelijkste manier. Wil je met de hand werken? Dan naai je de dubbele strook op de voorkant, slaat het naar achteren om en zoomt dan alles met de hand tegen).

SAM_7188
En dan is het tijd voor de HOTFIX steentjes: de eerste heb ik in het midden van het kleine quiltje gezet..

SAM_7189
maar er volgen er nog veel meer. Ik weet dat er een lampje in de buurt van dit gedeelte komt te staan: wat zal dat schitteren!

SAM_7190
Altijd een mooi effect. Belangrijk is wel dat je niet teveel aan deze steentjes moet gaan trekken, om te kijken of ze wel vastzitten, want sommigen laten dan weer los. 10 lange tellen met de applicator is echt noodzakelijk, voor sommige steentjes is dat niet genoeg: die moest ik nog een keer vastzetten. Normaal gesproken blijft dit dan prima zitten.

SAM_7193
Het kleine quiltje nog een keer van bovenaf, in de loper… mooi effect toch?

SAM_7195
En op de zijkanten ook wat steentjes, omdat dat deel af gaat hangen, en ook in het licht komt te hangen. Het hoeft niet vol, hier en daar wat steentjes bij elkaar is genoeg. Dan nog even met de ‘mist’ van de plantenspuit over de quilt gaan, om de blauwe wateruitwasbare lijnen weg te halen.

SAM_7197
ls laatste natuurlijk weer mijn handtekening: die zet ik pas al alles echt klaar is. Zo zie je maar dat je met een tekening en een mooie printstof een prachtige loper kunt maken.

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Tineke Boonstra

  wat een prachtig idee, ga ik zeker binnenkort ook proberen,zo’n mandala.  Ben er nu voor de 2e keer 1 aan het haken. Maar dit is ook een uitdaging, want ik heb nog nooit mijn bsr voetje gebruikt. Ga t waarschijnlijk op een kussenhoes doen, ik ben niet zo van de lopers.  Zie dat dit wel 3 jaar geleden geplaatst is,maar toch wil ik nog even reageren omdat ik t prachtig vind .

 • Jeannet Jonker

  Prachtig, Sylvia! Inspiratie voor een mooie rozenstof die ik nog heb liggen. Ik heb één vraag. Waarom quilt je eerst met het freemotionvoetje en het tweede deel met de BSR?
  Gr. Jeannette

  • Sylvia Kaptein

   Soms wil je het verschil of de overeenkomst uitproberen, Jeannet. Als ik uit de vrije hand quilt, weet ik dat het weken met het (borduur- of)quiltvoetje wat onregelmatiger resultaat kan geven. Maar ik probeer het altijd als eerste.

   Als ik ‘meters’ ga maken, dus heel veel ga quilten, pak ik vaak de BSR: die is dan toch wat standvastiger

  • Sylvia Kaptein

   Als je alles vantevoren hebt klaargelegd, gaat het wel, Ria. Anders doe je er gewoon wat langer over, toch?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam