Creatieve berichten over naaien

Nr. 4: Bernina Overlocker 1300MDC: de eerste locksteken uitproberen.

Deze ‘les’ ga ik een aantal locksteken uitproberen. Normaal werk ik voornamelijk met katoenen quiltstoffen: stabiele stoffen waar je meestal geen afwerking qua locksteken voor nodig hebt. Nu ik ook deze BERNINA Overlock 1300MDC heb staan, is het een uitdaging om allerlei soorten stoffen te gaan gebruiken, van dik tot dun, van elastisch tot stabiele stoffen. En daar horen natuurlijk hele andere projecten bij, al zal ik in de komende tijd ook kijken of ik dit soort stoffen in een quilt/quiltproject kan gaan verwerken (het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan…)

Als eerste werk ik weer even met steek 1 vanuit het handboek, en dan niet op een katoenen quiltstof zoals ik dat de vorige keer uitprobeerde, maar op bv. Satijn: dit heb ik voor het maken van een prinsessenjurkje voor één van mijn kleindochters gebruikt. Niet mijn favoriete stof, vanwege het glibberen en glijden, en ook omdat deze stof toch wel heel kwetsbaar is: je hoeft maar één ophaaltje aan een speld of naald te hebben, en er trekken lelijke lijnen door de stof. Zo ook met de naalden van de 1300MDC: ik had er ‘oude’ naalden inzitten, heb dus niet gekeken naar de kwaliteit van de naalden, en heb – om te weten of de steek goed ingesteld stond – even twee lagen Satijn op elkaar gelegd.

De instellingen voor steek 1 zijn nog hetzelfde als bij de vorige keer dat ik de Overlock gebruikte: zodra je deze machine aanzet, krijg je de ‘vorige’ instellingen te zien, dus daar hoef ik op dit moment niets aan te veranderen.

SAM_6935
Een mooie steek, goed qua instelling, maar kijk eens wat een gleeën in de stof: je ziet vanuit de gemaakte steek (van de linkernaald) allemaal lelijke banen lopen: dat betekent dat ik er andere naalden in moet zetten, die niet al te dik moeten zijn – de stof is immers ook dun. Ik ga er de ‘gewone’ 70/10 naalden inzetten: het voordeel van de tegenwoordige Overlock machines is, dat je dezelfde machinenaalden kunt inzetten, die ook in je naaimachine gebruikt worden. Gelijk een proef op de som dus.

linksenrechts
En het werkt perfect: zowel vóór (linker foto) als achter (rechter foto) ziet het stiksel, maar ook de stof er prima uit. Geen oneffenheden meer. Zo zie je maar dat het inzetten van 1 (of 2) nieuwe naalden altijd goed is, als je met (delicate) stoffen werkt. (Naalden slijten ook, dus pak ik meestal bij elke nieuwe (grote) klus nieuwe naalden, tenzij ik met Titanium Topstich naalden werk: die kunnen langer blijven zitten).

SAM_6941
De satijn stof rafelt ook heel snel, en nu ben ik écht heel erg blij met de Overlock machine: omdat de kleindochter over een paar dagen pas komt om de (feest)jurk die ik maak te passen, ga ik de jurk nog niet helemaal in elkaar zetten maar heb ik alvast alle naden gelockt: eerst twee stoffen op elkaar, daar waar ik naden wil hebben voor de zijkanten van de rok, en het mes snijdt de rafelranden en de oneffenheden langs de kant af. Daarna de (lange) kanten waar ik straks nog onderdelen aan moet naaien, maar de rafels kwijt wil. Geweldig!

SAM_6944
Dan gebruik ik even steek 8: een rolzoom
. Bij de genoemde (feest)jurk van mijn kleindochter gebruik ik Organza als ‘schortje/overrok’. De bovenkant heb ik ook gelockt, maar bij de onderkant wil ik een rolzoompje maken, om het direct af te werken en een niet te grote naadtoeslag te zien. Normaal zou ik de stof omvouwen voor een inslag, en daarna nog een keer omvouwen = 2 x ca. 1 cm, en daarna doorstikken. Nu kan ik via de Overlock deze ‘afwerksteek’ toepassen.

SAM_6943
Linkernaald weggehaald (dus alleen nog de rechternaald laten zitten) en ook het garen dat in deze naald zat (bovenop afknippen, draad eerst uit het oog van de naald verwijderd, en daarna de draad van onderaf helemaal uit de spanningen weggehaald). Alle instellingen via het boek gevolgd, machine aangezet en alles van het schermpje gecontroleerd. En dan aan de slag!

SAM_6945
Het zoompje gaat geweldig: er blijft via de instellingen die ik gedaan heb, een heel klein zoompje over – het ziet er prima uit. Nu heb ik alles voorbereid qua onderdelen en stukken stof, om over een paar dagen met kleindochter verder te gaan.

In ieder geval ga ik steeds meer ontdekken hoe handig het is om naast je ‘gewone’ naaimachine een Overlock te hebben staan: beiden met dezelfde naalden ivm. de stoffen maar met een ander effect. Ik zal nu ook sneller de 4-draads locksteek gaan gebruiken om daar direct de naden mee vast te zetten en af te werken, in plaats van een stiksteek te gebruiken om naden op elkaar te naaien en dan een zigzagsteek om ze af te werken, bij mijn ‘gewone’ naaimachine. Al doende leert men, toch?

Volgende keer ga ik wat andere stofjes gebruiken om daar locksteken op te zetten, en te bekijken welk effect dat heeft.

Tot dan

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je meer foto’s zien van dat wat ik via de BERNINA Blog over deze 1300MDC plaats? Dan kun je ook kijken via Instagram: #berninablogsylvia.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam