Creatieve berichten over borduren

37: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – zelf een pompoen digitaliseren dmv. afbeelding

Heerlijk hè? Herfst… vooral vanwege de prachtige kleuren in de natuur. Zelf ben ik helemaal weg van pompoenen, de prachtige oranje/gele kleuren – ze staan bij ons huis zowel buiten als binnen. Ik heb ook een aantal quilts en kussens gemaakt met pompoenen: altijd leuk om je huis mee te versieren of om cadeau te geven.

digitaliserenvrijevormdicht
Via deze les ga ik een pompoen maken, door deze te digitaliseren dmv. een afbeelding.
Dat ga ik doen via ‘Gesloten vormen vrije stijl‘. Zodra je op deze button klikt, krijg je een menu te zien: ‘Vrije stijl instellingen’. Dit menu kun je verslepen door op de bovenste grijsblauwe balk te klikken – zo staat het nooit in de weg als je op een bepaald vlak bezig bent.

Via ‘Vloeiend maken’ en de schuifregelaar kun je de mate van vloeiende lijnen op je eigen percentage zetten. Standaard staat dit op 75%. Je kunt ook in het vakje waar het getal instaat een wijziging aanbrengen, door het getal te verhogen of te verlagen.Dit gebruik je om zo dicht mogelijk de lijnen van de vrije gesloten vorm de originele outlines van de tekening volgen. Ik merkte zelf niet zo veel verschil: het is meer een kwestie van proberen om met de muis de lijn van de tekening te volgen, wat best lastig is – het is immers geen potlood. Maar je hoeft de lijnen nou ook weer niet volledig te volgen: zie het meer als ‘geleidingslijnen’, van de tekening.geleider110mm
Je kunt de vorm van de cursor (pijl van de muis) aanpassen, door op het icoontje ‘Toon geleider‘ te klikken, rechts van de %. Als je dat doet, dus het icoontje aanklikt, wordt deze geel (actief), en zie je een geleider in de vorm van een cirkel met plus in het midden – om beter te kunnen ‘richten’. Direct zie je ook dat het getal rechts van dit icoontje staan: standaard staat dit op 1.10mm.

geleidergroot
Je kunt dit verhogen waardoor de geleider groter wordt. Ik heb hem even vergroot naar 4.70mm, om uit te proberen. Hij is inderdaad veel groter. Ik weet niet of het handig is, maar wellicht kun je dat uitproberen.

geleiderringen
En dan kun je met de rechter instellingen de geleider van ringen voorzien. Standaard staat dit op 1 – dat is de cirkel. Hoe hoger het getal, hoe meer ringen er omheen. Ik heb hem even op 4 gezet. Ook weer om het duidelijker voor je te maken. Een kwestie van persoonlijke instelling dus.

afbeeldingophalen
Ik heb een clipart plaatje via Internet (free clipart) opgehaald als lijntekening, om als achtergrond te dienen om de pompoen te tekenen. Via ‘Afbeelding Invoegen’ haal ik dit plaatje op en zet het op mijn werkblad, gewoon in Borduur Canvas.

Wat ik ontdekte is, dat het mooier is om van achteren naar voren de segmenten van de pompoen te tekenen als ‘Gesloten vormen vrije stijl’, omdat – als je de middelste vorm als laatste tekent deze ‘achterop’ kom te liggen, terwijl hij op de tekening ‘bovenop’ staat; eigenlijk hetzelfde als met het appliqueren met (quilt)stoffen – achterste stukjes eerst, dan de delen die daar bovenop komen te liggen als volgende, en het bovenste stukje als laatste.

vrijevorm1
Dus eerst de hele kleine stukjes bovenaan, bij de steel. Hiervoor heb ik de achtergrond/tekening behoorlijk vergroot, om de lijnen beter te kunnen volgen. Het kostte me een paar pogingen voordat ik alles redelijk getekend had. Ik heb ‘onderslagen’ gemaakt, door daar waar dit deel ‘overlapt’ wordt door een volgend object, iets onder de lijnen te werken – dat is aan de onderkant van dit stukje, en links, voorbij de lijnen van de tekening, weer net als bij appliqueren.

Maak wel de gesloten vorm helemaal af. Dat betekent dat je vanaf het beginpunt (rode pijl) helemaal ‘rondom’ tot datzelfde punt, maar dan als eindpunt (gele pijl) sleept. Laat dus niet de muis los, als je de vorm volledig ziet, maar ga door tot het beginpunt met de tekening volgen – anders krijg je aan het deel dat je niet zelfs ‘stuurt’ een rechte lijn. Zelf vind ik dan de steken mooier, maar dat is net hoe je het ziet. Het maakt niet uit aan welke kant je begint, hoewel dat wel de richting van de steken kan bepalen – eventueel kun je dit later weer bijwerken.

eerstestukjes
De eerste twee kleine stukjes zijn gemaakt. Het kan altijd weer opnieuw gedaan worden, door op ‘Ongedaan maken’ te klikken, of door het icoontje ‘Selecteer’ te activeren en te klikken op het deel dat je eventueel niet mooi vindt, delete dit dan. Bedenk dat de volgorde van tekenen vaak ook de volgorde van borduren is, al kun je dat via ‘Kleurenfilm’ later nog wijzigen. (En je ziet het – de twee figuurtjes volgen de lijnen prima, met elk een ‘onderslag’.

Mocht een object dat je net gedigitaliseerd hebt via ‘Gesloten vormen vrije stijl’ niet helemaal goed op z’n plek zitten, dan kun je dit deel selecteren en verschuiven. Mij gebeurde dat een aantal keren. Geen probleem dus, daarna ga je weer naar ‘Gesloten vormen vrije stijl’, en tekent de volgende vorm.

het steeltje
Dan het steeltje gemaakt: eerst op het juiste kleurvakje geklikt bij ‘Kleurenpalet’, omdat je dan direct na het tekenen van de figuur de juiste kleur neerzet. Dit ging prima, in één keer voldoende. Je ziet dat ik de getekende vorm van de achterliggende afbeelding ‘niet exact heb gevolgd, maar zo vind ik het goed.

rechterdeelpompoen
Het volgende onderdeel/object dat ik gemaakt heb via ‘Gesloten vormen vrije stijl’, is het meest rechtste deel van de pompoen. Het kan een verschil maken of je van onderen naar boven werkt, of van boven naar onderen, ivm. de manier waarop de steken gezet worden. Probeer beiden, en laat staan wat je mooi vindt. Ik werkte van onderen naar boven. Mijn derde poging vond ik het mooiste, maar ook hier geldt weer: als je alles gemaakt hebt, kun je altijd nog wijzigingen aan brengen.

Ook hierbij heb ik overigens een iets andere kleur aangeklikt, om wat nuances oranje op de pompoen aan te brengen, al kan dat ook naderhand. Maar door dit direct te doen, kan ik de objecten ook beter van elkaar onderscheiden.

tijdenstekenenlinkerDaarna is het meest linker deel van de pompoen aan de beurt. Terwijl je tekent, oftewel de vorm van dit deel volgt door met je muis te slepen, zie je een grijs raster: dit geeft je al een idee hoe het object er uit komt te zien. Als je goed kijkt zie je dat ik aan de bovenkant de al geplaatste objecten iets overlap.

linierdeelklaar
En dit is het linkerdeel, voorlopig. Ik maak me ook echt nog niet druk over verstoringen, oftewel minder vloeiend lopende lijnen, want dat is allemaal te wijzigen.

bijnaklaar
Nu klik ik weer een iets donkerder kleur oranje aan, en maak de delen rechts en links van het midden. De steekrichting wordt prachtig.

pompoenklaar
En voor het middelste deel een nog iets donkerder oranje – en de pompoen is klaar, de basis althans. Ik bewaar deze versie onder een iets andere naam, zodat ik het origineel en deze versie beiden ter beschikking heb.

pompoenenkleurenfilm
Via ‘Kleurenfilm’ kun je nu bekijken hoeveel objecten/kleuren je bij dit borduurmotief hebt, en daar ontdekte ik dat – ook al lijkt het een iets donkerder kleur – het middelste deel toch dezelfde kleur was als van de links- en rechts daarvan gelegen objecten. Dat dus nog even gewijzigd, door eerst op het vakje van deze kleur te klikken, dan bij ‘Rangschikken’ te de-groeperen (want het werd nu als een groep gezien – de-groeperen was eerst ‘grijs’, dus niet actief. Ik heb daarvoor op ‘Groep’ geklikt, en daarna op ‘de-groeperen, die toen wel actief was), en een nieuwe kleur te maken. En dan zie je bij Kleurenfilm weer als eerste het ‘schilderij’ staan (niet zichtbaar op de afbeelding hier boven), ten teken dat je een afbeelding achter je borduurwerk hebt staan, en verder 5 objecten/kleuren.

Als ik deze pompoen nu zou willen borduren, krijg ik laag op laag op elkaar: het stekenaantal is nu 6614, op een afmeting van ca. 6,4 x 6 cm. Ik laat nu bij V8 de overlappende delen zoveel mogelijk weghalen. Dat doe ik door bv. op elk vakje van Kleurenfilm te klikken, daarna bij ‘Bewerken’ op ‘Verwijder overlappingen’ te klikken – die is dan geactiveerd – en dat voor de zekerheid bij alle objecten. Het aantal steken staat nu op 5927: beduidend minder, en dat is altijd prettig. Als je goed kijkt kun je bij de vakjes/objecten bij Kleurenfilm zien, dat de objecten zelf iets van vorm zijn gewijzigd.

optiesverwijderoverlappingen
Je kunt de instellingen van de overlappingen naar eigen idee aanpassen: ga hiervoor naar ‘Instellingen’, Opties’, en klik op het tabblad ‘Verwijder Overlappingen’.  Daar kun je de breedte van de overlappingen die na het verwijderen van de grote stukken nog blijven staan op het juiste aantal mm. zetten. Standaard is dit 050mm – je hebt een hele kleine overlapping nodig ivm. het inspannen van je materialen. Als je versteviging(en) en stof waarop geborduurd wordt in gaat spannen, trek je alles een beetje uit elkaar. Als je voor 0.0mm – dus helemaal geen overlappingen – kiest, kan het zijn dat je werk na het borduren verstoort is, of na het opspannen als je het naderhand nat gemaakt hebt en strijkt. Dan zou het kunnen zijn dat op de scheidingslijnen van de objecten openingen ontstaan, en dat wil je niet. Geen grote overlappingen dus, maar hele kleintjes. (De hele grote overlappingen die na het tekenen ontstaan, zijn echt te groot).

Onderaan dit menu zie je ook dat er meer info gegeven wordt over wat er zoal verwijderd of niet verwijderd wordt:
1) Steken onder steken zoals: patroon vulling, blackwork vulling, bolletjessteek vulling, kantwerk vulling en verloopvulling, worden niet verwijderd.
2) Steken onder objecten met meer dan 1.00 mm steekafstand worden niet verwijderd.
3) Steken onder de smalle delen van objecten worden niet verwijderd.

Dit allemaal ter bescherming van je borduurmotief/objecten.

pompoenalleen
Dan haal ik de achtergrond afbeelding weg, door het icoontje ‘Bitmaps’ ‘uit’ te zetten – er op te klikken, zodat hij niet meer geactiveerd is, en dan zie ik het borduurwerk zoals het gemaakt zal gaan worden. De vorm van het voorste object is niet helemaal gladjes, maar dat is het in de natuur ook niet, dus ik ga er niets meer aan veranderen. (Als je dat zelf wel wilt, moet je dit doen voor je de overlappingen weghaalt, via ‘Opnieuw Vormgeven. )

zelfdekleur
Dan zie ik nog iets dat ik nog wel kan wijzigen, door kleuren bij elkaar te zetten: de achterste twee kleine stukjes bij het steeltje, en de twee middelste stukken van de pompoen zijn allebei van dezelfde kleur.

2kleurenbijelkaar
Die ga ik bij elkaar zetten, dat scheelt draadwisselingen – ik schuif hiervoor het onderste vakje bij Kleurenfilm naar het bovenste vakje door de linker muisknop tijdens het slepen vast te houden – de objecten worden nu bij elkaar gezet. Dit kom je overigens ook al tegen als je het borduurmotief via ‘Steek Speler’ laat afspelen. Dat doe ik altijd om te zien of de kleuren goed op volgorde zitten, en of het borduren van het motief goed zal verlopen.

afdrukvoorbeeld
Ik bewaar ook deze versie als definitieve versie, en kijk hoe alles er via afdrukvoorbeeld uitziet: voordat ik het zal gaan borduren print ik dit altijd uit – ik ben nog van de papier-generatie en stop alles in een speciale BERNINA ordner, zodat ik datum van borduren erbij kan zetten, de materialen die ik gebruik en eventuele bijzonderheden. Altijd handig als je iets nog een keer wilt maken, of – zoals ik vaak doe – in opdracht moet werken.

Dit is één van de mogelijkheden om zelf een borduurmotief te tekenen. Een leuke manier, die wat mij betreft goed werkt.
Ga je zelf ook iets tekenen? Ik zie je foto of project graag in de COMMUNITY van deze BERNINA Blog verschijnen, of zet je foto en ervaringen op de FaceBook groep ‘BERNINA Borduursoftware DesignerPlus 8 – wat kun je er mee‘.

Tot de volgende keer

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Christa K.

  Hallo Frau Kaptein,
  Mit großem Interesse verfolge ich Ihre Anleitungen für die Sticksoftware V 8. Vielen Dank und liebe Grüße
  Christa K.
  Ich kann nicht Niederländisch schreiben, aber beim Lesen kann ich das meistens verstehen.

  • Sylvia Kaptein

   Hallo Christa K, vielen Dank für Ihre vielversprechenden Worte. Ich hoffe, Sie haben viel Spaß mit alles

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam