Creatieve berichten over naaien

BERNINA meters

Als winnares van Knipster 2017 mocht ik afgelopen mei de BERNINA 530 als prijs in ontvangst nemen. Hoe fijn is dat! Een zeer uitgebreide machine waar ik op mag gaan naaien. Het duurde even voor ik mijn eerste meters ging maken. Dat de machine computergestuurd is en ik daar nog niet eerder mee had gewerkt weerhield mij een beetje. Tot ik een bomberjack ging maken van stretchstof en de naden met m’n ‘oude’ machine steeds knapte.

Met een proeflapje en wat ‘gedruk’ op diverse knoppen leerde ik de machine een beetje kennen. Gelukkig is BERNINA mij niet vreemd. Mijn alle eerste (centi)meters naaide ik op mijn moeders BERNINA (Matic Electric; gekocht in 1981 en die gebruikt ze nog steeds!).

3508330286_feb9c54df8

Maar zo’n computergestuurde machine is toch net even anders. Zóveel opties.

Gelukkig ontdekte ik de naaigids in de naaimachine. Wanneer je daar de gebruikte stof en de gewenste steek selecteert verschijnt op het scherm het nummer van de steek, naaivoet, naaivoetdruk en draadspanning het beste is. Dat is handig! En zo heb ik de ideale stretchsteek voor mijn bomberjack gevonden en deze steek gebruik ik nu zeer vaak.

20171006_152256

Om nog meer bekend te raken met de machine ging ik deze week op pad om een super praktische workshop te volgen bij Cobie van Naaimachinecentrum Rouwendal in Apeldoorn.

20171003_131028

20171003_124446

20171003_123447_4

Enthousiast pas ik de geleerde basics meteen toe in het jurkje dat ik aan het maken ben. Zo gebruik ik de coverlocksteek (13) en een gestikte zigzagsteek (17) waarmee ik de naden netjes kan afwerken en de stof niet opkrult. Nou heb ik wel een lockmachine, maar niet altijd passend garen. Dit is een heel goed alternatief.

20171004_154900

20171005_145510

Wat ik zeker met deze machine ga doen is knoopsgaten maken. Het aantal keer dat ik zelf een knoopsgat heb gemaakt kan ik op twee vingers tellen. Ik ben meer een ‘ritsen en drukknopen- meisje’, maar nu ik gezien heb hoe handig het gaat met deze machine komt daar geheid verandering in. Met de knoopsgatsledevoet (3A) kan je door de knoopbreedte daarop aan te geven de knoopsgaten automatisch laten maken. Er zit zelfs een mogelijkheid aan de voet om een vuldraad te bevestigen voor een stevig en mooi gevormd knoopsgat.

20171006_180550

20171006_183539

En hoe fijn is de blindezoomvoet (5) waarmee je ook heel recht en vlak langs de rand een sierstiksel in bijvoorbeeld jeansstof kan stikken. Als je dan de drievoudige rechte steek (6) gebruikt is het net alsof je de jeans in de winkel gekocht hebt. Dit ga ik zeker snel in de praktijk toepassen.

Over dit en nog meer vernuft dat ik in de workshop heb ontdekt ben ik, zoals je kunt lezen, dus erg enthousiast. Nou ja, aan de kniehevel (die beugel waarmee je zonder je handen te gebruiken het voetje omhoog en omlaag kan bewegen) moet ik nog even wennen. Is het een kwestie van vaker gebruiken of nogmaals laten instellen? Want nu lijkt het alsof ik gewoonweg te klein ben om hem goed te kunnen toepassen, toch nog eens navragen.

20171003_105552

Om de machine nog beter te leren kennen gooi ik er misschien nog eens een workshop tegenaan. Voor nu breng ik de aangeleerde techniek in de praktijk. Ben je benieuwd hoe het roestbruine jurkje is geworden dat ik gemaakt heb en hoe mijn andere creatieve uitspattingen met m’n BERNINA uitpakken? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram, Facebook of YouTube. Je kunt me vinden onder de naam ‘Made by LIESL’.

Marlies Witjes

Knipster 2017

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam