Creatieve berichten over quilten

Een herinneringsdeken voor mijn middelste kleindochter

Een heel lief konijn had ze, mijn middelste kleindochter – Prins Tico was zijn naam. Een groot konijn, een Vlaamse Reus, die – naast zijn nachthok – de hele tuin tot zijn beschikking had. Hij was gekomen nadat haar eerste konijntje Roosje overleden was.

prinstico
Maar nu is Prins Tico er ook niet meer… wat een verdriet. Voor beiden hebben we een ceremonie gehouden, en ze bij ons een plekje gegeven, met (kartonnen) hoofdplaat, waar bloemetjes en hun naam opstaan. Maar het verdriet bleef.

SAM_7421
Totdat ze een tekening maakte en met Mama naar mij toekwam om te vragen of ik daar een herinneringsdekentje van wil maken, van zachte stoffen. Ze heeft me uitgelegd wat alles betekende, en of ik het dekentje nét zo wilde maken als de tekening. Groot genoeg om te kunnen omslaan.

Geweldig overigens, hoe ze kan tekenen. Ze is 5 jaar en tekent graag: haar manier van alles uiten. Prachtig, daar kan ik wel wat mee. In de loop der tijd heb ik een flinke voorraad Fleece stoffen verzameld, allerlei kleuren. Ook restjes van diverse projecten, hoe klein ook, bewaar ik altijd. Daar heb ik nu profijt van.

SAM_7423
Om een patroon te maken gebruik ik patroonpapier met ruitjesverdeling: op die manier kan ik goed zien hoe de verhouding van tekening tot patroon moet zijn.

SAM_7425
Ik teken alles zo goed mogelijk na, en probeer de proporties van de figuurtjes van haar tekening over te brengen op het patroon. Daarbij ga ik niets ‘verbeteren’, zoals bv. de regenboogkleuren, maar laat het zoals zij het getekend heeft. Lief he? De twee konijntjes (Roosje rechts met een afhangend oor, en Prins Tico links), kijkend naar de verte… de regenboog – zo vertelde mijn kleindochter me – is er, zodat ze heen en weer kunnen lopen. ‘En Oma, vergeet vooral de sterren niet…’…

Haar tekening, uitvergroot op patroonpapier, wordt het middenstuk van de (toch een soort) quilt. Niet alleen de voorkant wordt van Fleece gemaakt, maar ook de achterkant: lekker zacht. Maar eerst moeten alle kleine onderdelen getekend worden (malletje), en daarna omgetekend – in spiegelbeeld – op Heat’n Bond Lit (soort Vliesofix).

SAM_7427
De grote stukken Fleece kan ik al uitknippen – eigenlijk ga ik te werk alsof ik met quiltstoffen/appliqueren bezig ben, door van achteren naar voren stukken Fleece te knippen en straks net op elkaar te naaien. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik het Fleece van het bovenste deel al geknipt heb, en de losse onderdelen van geruit patroonpapier – het voordeel van de ruitjes is dat je direct ziet hoe een figuurtje geplaatst moet worden = ruitjes rechtop.

Fleece heeft een ‘goede’ kant, en een ‘achterkant. Bij de goede kant staat de ‘pool’ iets hoger dan bij de achterkant – altijd even opletten als je deze stof gaat gebruiken. Heat’n Bond Lite moet op de achterkant van Fleece gestreken worden.

SAM_7434
Kijk uit: Fleece is een synthetische stof: zet de strijkbout op ‘WOL’, en niet heter, anders kan de stof gaan smelten. Zet overigens de strijkbout ook niet te lang op de Heat’n Bond Lite; hij moet er nét lang genoeg op gezet worden om de lijmlaag te laten hechten. Probeer het eerst even met een proefstukje uit.

SAM_7429
Het eerste konijntje heb ik voorbereid, en op de achterkant van een stukje lichtbruine Fleece neergelegd.

SAM_7430
Daarna vastgestreken, waarbij ik een stukje katoenen quiltstof onder de Fleece heb gelegd. Het kan namelijk wel eens gebeuren dat de lijm van de Heat’n Bont Lite nét over de rand ligt – je ziet op de afbeelding hierboven dat sommige stukjes van dit strijkbare materiaal nét over de rand van de Fleece lijken te liggen. Als de lijm dan op het stukje katoen komt is het niet erg, maar ik wil het niet op mijn strijkmat hebben.

SAM_7431
Zo ziet het konijntje er op de goede kant uit, nadat ik het in vorm geknipt heb, en het malletje er even naast…

SAM_7432
en zo op de achterkant – met het papier er nog op. Het malletje heb ik op dezelfde manier neergelegd, om je te laten zien dat de achterkant van het konijntje inderdaad het spiegelbeeld is.

SAM_7433
Bij het voorzichtig verwijderen van de papieren laag van de Heat’n Bond Lite zie je dat de lijm ‘gehouden’ heeft. Die zit nu als glimmende laag achter het Fleece.

Nu ga ik de lijm niet gebruiken om de kleine figuurtjes op de ondergrond van de grote stukken Fleece te strijken – als ik dat zou doen, zou de bovenlaag/de hogere pool van de voorkant van de Fleece stoffen dichtgestreken worden, en zie je de vorm van de strijkbout staan, of alles gaat daar ter plekke smelten.

Waarom dan Heat’n Bond Lite achter alle figuurtjes strijken? Drie redenen:
– Ze zijn hierdoor stabieler
– Ik kan UHU/Pritt lijm op de achterkant strijken om ze zo op de juiste plek te plakken – ik kan het volledige figuurtje insmeren met lijm, om het helemaal goed te laten plakken. UHU/Pritt is wateroplosbaar, op den duur zal het verdwijnen als het dekentje gewassen wordt, maar dat is niet erg, omdat de buitenranden en details gequilt worden.
– Er hoeft niet met naadtoeslagen gewerkt te worden. (Dat is toch al niet nodig, omdat Fleece niet rafelt, al kan de ‘pool’ soms wat loskomen op de randen – door het Heat’n Bond Lite er achter te strijken, komt dat minder voor).

SAM_7436
Alle kleine objecten worden zo voorbewerkt: de zeemeermin is hier aan de beurt.

SAM_7438
Dan het kasteel met kantelen, raampjes en deur… en met dit kasteel zal ik laten zien hoe je oa. de papieren laag van Heat’n Bond Lite tijdelijk kunt laten zitten…

SAM_7440
Bij de BERNINA 770QE waar ik mee ga werken, heb ik de BSR opgezet: ik ga alles in de eerste plaats via vrij quilten vastzetten, en daarna met meer quiltwerk details aangeven. Je ziet dat ik altijd de onderdraad na 1 steek naar boven haal, die ik samen met de bovendraad vasthoud en dan ga quilten. Zo voorkom je de bekende en vervelende ‘vogelnestjes’ aan de achterkant: opbouw van draad omdat alles in de knoop komt te zitten.

De garens die ik gebruik zijn overigens van Sulky Rayon 40, eerst in kleuren van de stoffen, daarna met contrasten voor details. Ondergaren = DecoBob/Wonderfil . Het glimmende effect van Sulky bovenop zul je overigens niet echt meer zien: het garen verdwijnt enigszins in de pool van het Fleece. Alleen bij siersteken (die ik ook ga maken, langs de bruine berg en langs het gras) valt het wel op.

Bij het kasteel heb ik de papieren beschermlaag van de Heat’n Bont Lite expres laten zitten – bij het blauwe raampje dat ik eerst ga vastzetten heb ik het weggehaald. Het papier zorgt ervoor dat de applicaties(s) kunnen glijden over je werkvlak bij de naaimachine. Zou ik deze laag weghalen, dan komt de stroeve lijmlaag direct op je werkvlak, en kun je de applicatie haast niet verschuiven.

SAM_7441
Ik maak kleine steekjes, dicht op elkaar, om ook de kleine vormpjes/raampje vast te zetten, maar zeker ook om straks de papieren beschermlaag makkelijk weg te kunnen scheuren aan de achterkant. Kijk maar eens hoe dat er uitziet, nadat ik twee raampjes en het deurtje heb vastgequilt.

SAM_7443
En zo ziet het er uit zodra de papieren beschermlaag weggehaald is. De applicatie is nu in z’n geheel voorbereid, en kan straks met lijm op de ondergrond gezet worden. Zo ga ik bij alle applicaties te werk: als er kleine onderdelen op gezet moeten worden, doe ik dat zoals ik hierboven heb beschreven, en zet daarna alles in z’n geheel op de ondergrond. Overigens: dat wat glimt is de lijmlaag.

Het voordeel hiervan is dat je makkelijk bij deze kleine stukjes kunt met quilten: als je dit pas doet als alles al op de grote ondergrond zit, heb je veel meer materiaal onder je machine te zetten… kwestie van vooruitdenken dus.

SAM_7444
Hier zie je dat ik ook de wortel op de berg al heb geknipt: klaar om erop genaaid te worden. Omdat er aan de achterkant van de berg zelf geen Heat’n Bont Lite gestreken is, leg ik daar een stukje patroonpapier onder – bij het quilten van de wortel zorgt dit papier er voor dat er wat stabiliteit achter de berg zit. Zou ik dit niet doen, dan kan de Fleece stof uitrekken terwijl ik de wortel erop zet. Dat patroonpapier scheur ik naderhand achter het werk weg – als ik weer kleine steekjes maak tijdens het quilten is dat makkelijk te doen.

SAM_7493
De bovenkant van de wortel is vastgezet en bewerkt, details aangegeven,

SAM_7494
Hier zie je de achterkant, waar het papier nog opzit. Scheur het weg…

SAM_7495
en je krijgt dit: het geeft niet of er nog wat papierrestjes blijven zitten – dit komt aan de binnenkant van de Fleecedeken te zitten, en zal bij het wassen volledig verdwijnen.

SAM_7497
Dan zet ik deze bruine berg aan het kasteel, en versier de rand met gemêleerd Sulky Rayon 40 en een decoratieve steek.

SAM_7499
En zo werk ik alles af. Voor de regenboog heb ik lange stroken Fleece stof geknipt en ja, ik weet het, de regenboog is niet helemaal zoals hij zou moeten zijn, qua kleurvolgorde. Maar zo heeft ze het ingekleurd, en zo ga ik het maken!

Alle applicaties worden met hun ‘eigen’ kleur opgenaaid, alleen details worden á met drie/vier stekenrijen op elkaar gemaakt, of met contrasterende kleuren.

SAM_7501
De onderdelen die op het groene deel/het gras moeten komen, leg ik neer door het patroon – waar ik de figuren van de applicaties uitgeknipt heb – op het groene Fleece te leggen, en de applicaties er in te leggen. Een handige manier om de juiste plek te vinden. Het hoeft niet exact te zijn. Dan plak ik ze vast en naai ze op de ondergrond.

SAM_7502
Het gras zit aan het bovendeel vastgespeld – het zit goed op z’n plek.

SAM_7503
Om zeker te weten dat ik de drie wortels die linksboven op het gras moeten komen, op de juiste plek zet, speld ik één deel van de regenboog alvast op de stof.

SAM_7505
Dan werk ik de laatste applicaties af, en naai de regenboog strook voor strook op de ondergrond. De top is klaar.

SAM_7506
De top heb ik ‘recht’ gesneden, daarna voor de achterkant een stuk Fleece van dezelfde afmeting gesneden. Beiden met de goede kanten op elkaar gespeld. Ik naai alles vlak langs de kant dicht, waarbij ik een opening van 10 cm vrijlaat. De hoekjes afgeknipt.

SAM_7508
Daardoor wordt het geheel gekeerd (net als bij een kussenhoes).

SAM_7511
De kanten goed plat gelegd, en op de randen doorgestikt, waarbij direct de opening dichtgenaaid wordt. De de randen gaan soms wel een beetje hobbelen, maar over het algemeen ligt dit ‘quiltje’ plat. Als laatste heb ik nog wat golven op het blauwe deel gemaakt, en wat gras (V’tjes). Ik heb de tekening van mijn kleindochter erbij gelegd, zodat je kunt zien dat ik me zoveel mogelijk aan haar ontwerp gehouden heb.

En dan kan dit zachte herinneringsquiltje z’n werk gaan doen: ze was er in ieder geval blij mee.

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl/webshop

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam