Creatieve berichten over quilten

Maand 10 van het Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project

Deze maand niet één blok, maar wel acht: 6 rechthoekige en 2 vierkante blokken. De sandwiches voor de rechthoekige blokken worden op 16 x 32 cm(+) gesneden, en voor de vierkante blokken 16 x 16cm (+). De (+) is vanwege het feit dat je ze best wat groter mag snijden als je dat nog moet doen. Heb je alles al gesneden op exacte maten, dan wordt het wel wat secuurder werken, en de materialen voor de sandwiches heel goed op elkaar leggen.

SAM_7451
Je kunt de patronen voor de rechthoekige/viekante blokken downloaden: Blok A1, Blok A4, Blok B1, Blok B4, Blok C1, Blok C4, Blok D1 en Blok D2.

SAM_7453
Na het downloaden van de patronen print je ze weer, en tekent 8 x op Vlieseline L11 over – elk blok 1 x MAAR PAS OP: zorg er in dit geval voor dat alle lijnen van de Crazy patchwork figuren HELEMAAL DOORLOPEN tot aan de buitenrand van het Vlieseline L11 – teken dus ver voorbij de stippellijnen alle patchwork lijnen, van kant tot kant op het Vlieseline L11. Dan weet je zeker dat je tijdens het opnaaien de stoffen ook helemaal tot over de rand laat lopen! Kijk naar mijn getekende stuk Vlieseline L11 – alle schuine lijnen lopen helemaal door. Ik heb de binnenste rechthoek niet getekend: dat is alleen maar aanwezig ter informatie over de uiteindelijke maat en is voor het maken van het blok niet belangrijk.

Je hebt bij deze blokken niet zoveel extra ruimte als bij de 9 blokken die je hiervoor gemaakt hebt – vanwege de krimp moet je de blokken dus HELEMAAL bewerken met steken, van rand tot rand. Als je dat niet doet, kan het zijn dat deze blokken en die van de volgende maand te klein worden voor je totale werkstuk. De eindmaat wordt dan iets kleiner, wat niet erg is, maar alles moet wel bij elkaar passen (dat zie je in maand 12).

SAM_7456
Dan maak je 8 sandwiches: 6 van 16 x 32 cm en 2 van 16 x 16 cm. Leg de patronen onder elke sandwich,

SAM_7457
en maak daarna een stapel van alles bij elkaar – pak hierna steeds een sandwich om op te werken en houd het patroon erbij.

Je gaat deze sandwiches nu per stuk bewerken – werk dus helemaal van de ene kant naar de andere kant met de siersteken! Het voordeel van deze blokken is dat er niet zoveel lapjes op komen, en het oppervlak beduidend kleiner is dan bij alle vorige 9 grote blokken. Dus valt het werk wel weer mee.

De bedoeling deze keer is om bij al deze blokken een soort vrije combinatie te gaan maken… hoe? Dat zie je verderop in de tekst en bij de afbeeldingen.

SAM_7448
Voor het maken van de siersteken werk ik de komende 2 maanden op de BERNINA 580: deze machine staat tijdelijk in mijn atelier om er mee te oefenen: het plan is om een aantal workshops in het Bernina Creative Center te Breda nog een workshop te geven: ‘Crazy Stitches by Machine’ op de BERNINA 580, die voor de deelneemsters daar klaar staat. Om te weten hoe deze machine werkt, moet ik daar wel op oefenen, zodat ik alle mooie steken kan laten maken.

SAM_7449
Wel even kijken hoe het met deze machine zit met de spoeltjes: ik ben de B770QE gewend, die extra grote spoeltjes heeft. De B580 heeft ‘gewone’ metalen spoeltjes, waarvan ik natuurlijk Decobob/Wonderfil als ondergaren op ga zetten. Dan is het handboek prettig om alles even na te kunnen kijken.

En dan oefenen met wat steken: het is een heerlijke machine, wel wat compacter dan de B770QE, maar fijn om op te werken. Zeker met zo’n project als deze Crazy Colors Mystery Quilt 2017, omdat je per blok werkt. Goed te hanteren dus.

SAM_7459
Ik werk de sandwiches op volgorde af: eerst A1. Lapje 1 leg ik neer, iets over de zijkant van de sandwich, zodat ik zeker weer dat er voldoende stof uitsteekt, ivm. inwerken/krimpen via het maken van de siersteken (wat eigenlijk quilten is, omdat je direct op de sandwich werkt). De eerste steek is al een leuke: steek 404 – en dat is meteen een steek die ik niet op de B770QE heb! Als je goed naar de afbeelding kijkt, zie je dat ik de steek al gemaakt heb. Ik zet alle steken voor lapje 1 verticaal – dit om een andere steekrichting te krijgen ten opzichte van alle volgende lapjes.

Het fijne is wel dat alle steken tot een breedte van 9mm gemaakt kunnen worden – net zo breed als bij de B770QE. Zo komen steken en kleuren/garens goed uit. Overigens bevat de B580 een touchscreen, dus met je vingertop de ‘toetsen’ bedienen op het scherm. Bij elke toets een klein piepje, zodat je ook hoort dat je iets wijzigt.

Nog iets waar ik even aan moet wennen: het voetje moet met de hendel omlaag en omhoog gezet worden – dat ben ik niet gewend (bij de 770QE gaat het voetje automatisch omhoog nadat je steken hebt afgehecht). Geen probleem, want ook hier waarschuwt een klein piepje me, en zie ik op het scherm een voetje met een pijl naar beneden, als het voetje nog omhoog staat.

SAM_7461
De volgende rij steken heb ik aan weerskanten van de eerste rij gezet: zo lijkt het of ze bij elkaar horen.

SAM_7463
En deze rij steken – blauwe Tutti/Wonderfil – heb ik via de basislijn tegen elkaar aangezet – eerst op een proeflapje uitgeprobeerd hoe de steek het beste bij elkaar zou kunnen komen. Nu lijkt het of er één stekenrij staat, maar het zijn er twee! En zie je dat ik de steken helemaal tot aan het einde van de batik stof heb laten doorlopen? Dat is de bedoeling!

SAM_7465
Via de achterkant van mijn blok A1 kun je zien dat ik de batiks van bovenop iets heb laten uitsteken ten opzichte van de sandwich.

SAM_7467
Bij het volgende lapje moet ik die stof flink uit laten steken bij het opnaaien, omdat – als ik hem omkeer naar de goede kant – dit lapje tot buiten de sandwich door moet lopen. Laat je de stof niet uitsteken, en keer je hem, dan kom je te kort… Let daar dus goed op.

SAM_7471
Het is ook leuk om per steek te werken
: je kunt een decoratieve steek per stuk maken, als je het betreffende icoontje hebt aangeklikt: laat dit op 1x staan, en de steek stopt aan het einde als hij helemaal is afgewerkt.Dat je iets gewijzigd hebt op je scherm, kun je zien doordat de ‘i’ nu geel is, en dat er om de enkele steekkeuze een geel vierkantje staat. Vergeet niet om dit weer weg te halen als je klaar bent: dat kun je doen door op dit icoontje te blijven klikken totdat je voorbij 9x bent, oftewel niets meer ziet (=0), of door op ‘CLR’ te drukken, die je rechtsonder in beeld ziet.

Als je de naaldstand omlaag hebt, je draait je werk na de ene steek, trap je weer op de pedaal om de steek nog een keer 1x te laten maken, enz. Op deze manier kun je landschappen maken door steken te kiezen zoals blaadjes en bloemetjes, die apart neer te zetten en te verbinden met een stiksteek.

SAM_7469
Eerst diverse steken speels door elkaar, en heen en weer: laat de naald naar beneden staan als een steek klaar is, verschuif je werk en werk verder in een andere richting.

SAM_7472
Dat heb ik ook met de grote blaadjes gedaan – die zijn gemaakt met een gemêleerd groen garen.

SAM_7474
Door bijvoorbeeld de ronde knoopsgatensteek (steek 61) te gebruiken (kan gewoon met persvoetje #20C) en die op verschillende plekken te maken, krijg je bloemetjes.

SAM_7477
Daarna ga je met een groene (gemêleerde) draad stiksteken maken, heen en weer, tussen de bloemetjes en de grote bladeren. Leuk toch?

Het volgende lapje (no. 3) gaat er overheen, met weer rechte siersteken. Als je dat ook met de overige lapjes doet, en alleen één lapje met een soort landschap bedekt, dan springt valt het gemaakte landschapje bij dit blok goed op. Het geeft overigens niet dat het landschapje in mijn geval ‘op z’n kop’ staat: ik kan het blok altijd andersom neerleggen, maar dat zie je in maand 12.

SAM_7481
Wat ook een leuk effect geeft, is om ‘halverwege’ een rij steken de richting om te draaien. Om dat te doen werk je een rij steken tot ongeveer het midden – of de plek waar je wilt stoppen – en drukt dan op het icoontje om een steek helemaal af te maken. De rij steken op je beeldscherm verandert dan in één steek.

SAM_7482
Daarna klik je op het icoontje om te spiegelen – in dit geval het onderste van de twee, om de steek vanaf de andere richting te laten maken. En direct daarna klik je net zo lang op het icoontje van ‘een’ steek, totdat de gele rand verdwijnt, en er geen aantal meer staat. (Op CLR drukken heeft geen zin, want dan haal je ook het spiegelbeeld weg).

SAM_7483
Als je dat gedaan hebt, zie je weer een hele rij steken op je beeldscherm staan, waardoor de steek nu achter elkaar gemaakt wordt, maar in andere richting. Simpel toch?

SAM_7480
En dan krijg je een effect als bij het bovenste, rode rijtje.

Maak er wat moois van: versier elk ‘blok’ met je eigen steken en landschapjes, bootjes, bloemen enz. Heb je geen blaadjes of bloemetjes die je ‘los’ kunt maken bij je siersteken? Probeer dan een druppel, een rondje ed. te maken, die je meerdere keren neerzet (desnoods op elkaar), om zo bloemetjes bij elkaar te maken. Dat doe ik bij het volgende blok.

SAM_7489
Ook kun je steken rijtjes – lange steken – los maken, door ze op een bepaald punt te laten beginnen of eindigen. Probeer zo’n steek eerst uit op een proeflapje om te zien hoe hij gemaakt wordt. Kijk maar eens hoe leuk dat effect bij de bovenste rij (paarse) steken is. Bij het ene deel ben ik begonnen en geëindigd met blaadjes, bij de andere met het bloemetje… een kwestie van uitproberen dus.

SAM_7492
Mooie gemêleerde garens gebruiken, dat doe ik graag
. Het multicolor effect geeft altijd een bijzonder resultaat. Wat lastig is dat bij sommige klossen de draad niet in een ‘snap’ring gezet kan worden – en opening in de zijrand van de klos, die je soms ook iets omhoog kunt zetten. Maar daar hebben we het volgende op gevonden: Wonder Guard: een kunststof velletje, dat je rondom het garen van de klos kunt zetten. Zolang dit velletje zichzelf overlapt, blijft het garen zitten. Dus bij al te grote klossen werkt dit niet, maar wel bij bv. Mirage/Wonderfil, of DecoBob/Wonderfil. Je kunt dit velletje zelfs tijdens het naaien laten zitten, als ze het beginstuk van de draad daarbovenuit laat steken, dus vanaf de bovenkant van zo’n klos laat lopen. Werkt prima.

SAM_7523
Gebruik je overigens nog lintjes en bandjes? Een smal lintje van ca. 3 mm opnaaien is leuk – gebruik bv. steek 709 hiervoor: een steek die aan weerskanten van dit lintje dikkere steken (op elkaar) maakt. Maar dan is het wel belangrijk om de breedte van de steek te verhogen. Dat kan heel eenvoudig bij de B580: klik op de breedte op het scherm (bovenaan de steek), en verhoog het aantal – ik heb het naar 4.5mm gezet. Dan het lintje neerleggen en de steek ‘over’ het lintje zetten. KIJK UIT: dit is een springende steek, dwz. dat de steek steeds even teruggaat om meerdere keren over zichzelf te gaan. En dat betekent ook dat de sandwich mee springt, voor en achteruit gaat – houd hier rekening mee, werk langzaam om alles nog in de hand te kunnen houden.

SAM_7527
Wat ook leuk is: maak een rij steken, en zet dan dwars daarop losse steken (die je per stuk maakt, met ‘aanhechten’ ingeschakeld). Zet de naald op het punt waar je wilt starten, voetje naar beneden en steken maken. Genoeg leuke mogelijkheden weer, denk ik zo.

SAM_7532
Na een aantal dagen is dit mijn ‘oogst’: de blokken voor maand 10. Het kostte dit keer toch wat meer tijd, want eigenlijk maak je 3 1/2 groot blok ipv. 1 kleintje – qua afmetingen in ieder geval. Bovendien ga je nu alle steken van rand tot rand zetten, dus maak je langere banen…

Denk je er ook nog aan dat – als je lege plekken overhoudt – je die naderhand altijd nog op kunt vullen met pailletten, kralen, bedeltjes, knoopjes, Hotfix steentjes ed?

Veel plezier met jouw versies van de blokken hier in maand 10. Denk je er aan om een foto van je creatie in de COMMUNITY van de BERNINA Blog te zetten? Dan kunnen we er allemaal van genieten. Volgende maand blokken voor deel 11: doe je weer mee?

Ook voor deze maand en alle gemaakte blokken geldt: NIETS AFSNIJDEN. Laat alles zoals het is, leg weg voor maand 12. Dus niets recht snijden of op een bepaalde maat snijden!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

NOG EVEN EEN BELANGRIJK BERICHT:
Vanuit de BERNINA Blog/BERNINA is er voor alle enthousiaste deelneemsters aan dit Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project een leuke verloting. Als je van alle maanden al je blokken plaatst in de COMMUNITY van de BERNINA Blog – dus van alle 11 de maanden dat je één of meerdere blokken gemaakt hebt, en daarna nog van de 12e maand (alle blokken bij elkaar gelegd, óf zelfs alles al aan elkaar) – doe je mee aan de GROTE VERLOTING. Je kunt echt schitterende prijzen winnen, van linialen tot stoffenpakketjes, van garensetjes tot naaldenpakjes en meer. Nieuwsgierig? Volgende week verschijnt een blogbericht met een overzicht van de rpijzen en een uitleg hoe je foto’s in de Community rubriek kunt uploaden.
De deadline voor deelname aan de verloting is 10 januari 2018 (zie hieronder bij de algemene voorwaarden voor deelname), wat je voldoende de tijd geeft om foto’s te maken en in de Community te zetten. Trekking in de week van 15 januari 2018 (en tevens de startdatum van het volgende Crazy Quilt Mystery Project dat ik weer voor BERNINA heb ontworpen).

Algemene voorwaarden voor deelname:

  • Het akkoord gaan met deze voorwaarden is een vereiste voor de deelname. Tot deelname bevoegd zijn personen uit Nederland en België. Medewerkers van BERNINA, samenwerkingspartners en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
  • De foto’s moeten voor 10 januari, 23.59u in de Community van de BERNINA Blog worden gezet. De trekking van de verloting vindt plaats in de week van 15 januari 2018. De winnaars ontvangen daarna binnen 7 dagen via e-mail bericht en zullen worden verzocht om hun complete naam- en adresgegevens op te sturen. BERNINA is niet verantwoordelijk voor het niet of vertraagd ontvangen van dit bericht. Na ontvangst van de naam- en adresgegevens worden de prijzen verstuurd.
  • Indien een winnaar/winnares om bepaalde redenen niet in staat of niet bevoegd is de prijs in ontvangst te nemen, wordt geen toezegging gedaan, dat een alternatieve prijs of andere vervanging wordt aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en het recht op de prijs kan niet aan een andere persoon worden overgedragen. Indien binnen 7 dagen na het verzenden van het bericht, geen antwoord van de winnaar/winnares werd ontvangen, vervalt de prijs. We behouden ons het recht voor daarna een nieuwe winnaar/winnares uit te loten of de prijzen niet te verzenden.
  • De prijzen worden per post verstuurd. Om de verzending te kunnen organiseren, moeten de winnaars hun naam en volledige adres aan BERNINA doorgeven. Indien we geen volledige gegevens ontvangen, kan de prijs niet worden verstuurd. BERNINA is niet aansprakelijk voor schade die tijdens het transport van de prijs ontstaat.
  • BERNINA behoudt zich het recht voor, indien noodzakelijk, de wedstrijd te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement te wijzigen. De uitslag is definitief en kan niet juridisch worden aangevochten.
  • Alle Community namen zullen op een lijst worden verzameld en voor de verloting worden opgeslagen. Alle gegevens worden uiterlijk 30 dagen na het einde van de wedstrijd gewist. Adresgegevens worden uitsluitend van de winnaars verzameld en enkel voor het verzenden van de prijs gebruikt. Er worden geen gegevens aan derden doorgegeven.

 

 

Bewaren

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht