Creatieve berichten over naaien

Nr. 6: Bernina Overlocker 1300MDC: werken met Fleece en zachte, pluizige stof

Meer en meer ga ik hem gebruiken, de Overlock 1300MDC van BERNINA. Was het voorheen kiezen of je naden af zou werken met een zigzagsteek of een van de locksteken van je ‘gewone’ naaimachine, tegenwoordig staat deze nieuwe kanjer altijd klaar om direct naden af te werken. Zo ben ik met verschillende soorten stoffen vanalles aan het uitproberen.

Voor een opdracht heb ik zachte ontprikkelkussens* gemaakt (motief in het midden gedigitaliseerd met BERNINA Borduursoftware V8), met zowel Fleece als zachte, pluizige stof – beiden rekbaar, hoewel de laatste stof het meest rekbaar is. Ik heb twee manieren uitgeprobeerd:

1 – Direct met de Overlock de naden stikken en afwerken – dat beviel me niet zo, want door de hoogte/dikte van beide stoffen kon ik niet goed zien of ik voldoende van de kant af ging naaien, en bleek de onderste stof nog al eens weg te lopen en om te slaan. Dat gebeurde vooral toen ik de Fleece stof onderop legde, en de zachte, pluizige stof bovenop.

Wat ook gebeurde is dat de zachte/pluizige stof opgeduwd werd door de toch wel strakke, lange persvoet. Daaraan merkte ik dat ik beter de Fleece bovenop kon leggen, en de zachte, pluizige stof onderop – geen verschuivingen meer.

Maar de tijd die ik me dacht te besparen door op deze manier alle lagen op elkaar te naaien bleek verkeerd gedacht: vaak kon ik stukken opnieuw op elkaar te moeten zetten, omdat delen toch niet meegenaaid bleken te zijn. Dat gebeurde vooral toen ik met alleen zachte  op zachte stof werkte: alles leek wel te schuiven en om te slaan, en weg te lopen vanonder de persvoet uit. Dus naar optie 2….

2 – Eerst een stiksteek met de B770QE maken om alle stoffen op elkaar te naaien, en daarna de randen af te werken. Dat ging al een stuk makkelijker, omdat ik nu een geleidingslijn (de steken) had om langs te werken. Wat ik merkte is dat ik de stof wel goed onder de persvoet moest duwen, en de linker naald van de twee naalden bijna tegen het stiksel aan, om de locksteken netjes uit te laten komen.

SAM_7364
Ik heb weer gewerkt met steek no. 1 (een steek die ik veel gebruik) – maar wel de instellingen van de knoppen opzij gewijzigd: steeklengte op 4 gezet, zodat de steken flink uit elkaar gingen staan (anders ging de stof lubberen), en de Differentieel knop op 1.5 gezet. Dit – na veel instellingen uit te proberen – gaf het beste resultaat met deze dikke, maar rekbare stoffen.

Wat overigens ook een mogelijkheid tot anders afstellen is, om het mes iets verder weg te zetten: als er veel lusjes buiten de stof te zien zijn, hoeft dat niet altijd een spanningskwestie te zijn. Het mes naar rechts verzetten kan ook al een verschil maken.

Het scheelde ook of ik 2 lagen Fleece op elkaar ging naaien, een laag Fleece en een laag zachte, pluizige stof, of 2 lagen zachte, pluizige stof: bij het laatste was dit het lastigste, omdat de stof zo zacht is, dat hij steeds wil vervormen en gaan bobbelen.

SAM_7365
Dat bobbelen zie je hier: maar dit is even met de zigzagsteek van de B770QE gedaan, om het verschil tussen zigzag en locksteken eens te zien. Bij dit voorbeeld had ik de steken al wat meer open gezet, maar nog niet genoeg. Wat vervelender is, is dat de rafeltjes van de zachte, pluizige stof niet allemaal ‘gepakt’ worden – waarbij je toch weer het voordeel van locksteken ziet.

SAM_7361
En dit was beter: Fleece boven, zachte, pluizige stof onder – gezien vanaf de voorkant…

SAM_7362
en gezien vanaf de achterkant. Mooi stiksel, toch?

SAM_7367
Hier zie je dat ik eerst de zachte, pluizige stof bovenop hield, en Fleece onderop…

SAM_7368
maar hier gaat het beter: Fleece bovenop, zachte, pluizige stof onderop.  Langzaam werken als er veel dikke naden op elkaar zitten is ook een pré, dan blijft alles beter onder het voetje zitten.

SAM_7370
En wat ben ik blij met het afvalbakje, want wat komen er een hoop pluizen af…

SAM_7371
Hier kun je dat helemaal goed zien.. je loopt het je hele huis door. Zelf zit ik ook onder… Mijn atelier is op zolder, en dit is op de eerste verdieping, waar we tapijt op de overloop hebben liggen. Op zolder moet ik alle pluizen op zien te vegen van het zeil, maar hier loop je ze ‘in’… Dat wordt weer stofzuigen als alles klaar is.

SAM_7373
Als je de zachte, pluizige stoffen gaat afsnijden, met rolmes, liniaal en snijmat, zie je ook dat het materiaal/de pluizen IN de snijmat verdwijnen. Dat zijn de richeltjes die je links van mijn rolmes ziet.

SAM_7374
Je kunt ze er wel uit krijgen, door flink met je handen te boenen, of met een doekje. Dat is wel de reden dat ik een oude snijmat gebruik voor dit materiaal, die ik af en toe zelfs met een vochtige doek schoonmaak.

SAM_7375
Enfin, ik heb een aantal kussens af en ben weer een heel stuk wijzer geworden betreft het werken met de BERNINA Overlock 1300MDC.

Volgende keer weer verder.

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je meer foto’s zien van dat wat ik via de BERNINA Blog over deze 1300MDC plaats? Dan kun je ook kijken via Instagram: #berninablogsylvia.

 

*Regelmatig maak ik ontprikkelkussens en verzwaringskussens in allerlei soorten en met allerlei zachte materialen voor Muisje Sensitief: het kleine bedrijf van schoondochter en zoon: zij houden zich bezig met advies en verkoop van materialen voor bijzondere kids. Ze staan regelmatig op Autisme beurzen en bijzondere evenementen. Voor (echt) jongere kinderen met een labeltje was niet veel verkrijgbaar, totdat zij – vanuit eigen ervaring – allerlei artikelen gingen verzamelen en via hun website aanboden. Met hun eigen lijn ‘Blijboek’ (initiatief/ontwerp schoondochter en oudste kleindochter) werken ze aan herkenbare producten, waar ik aan mee mag werken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam