Creatieve berichten over borduren

Upgrade B 880/B790 uitgelicht: pin-point placement

Zoals duidelijk is geworden in eerdere blogberichten en via de BERNINA website is de upgrade voor de B880 en B790 gelanceerd. Inmiddels heb ik er al mee mogen werken, en echt…het is weer een verrijking voor je machine. De komende tijd ga ik de functies en nieuwe tools van deze upgrade toelichten in de BERNINA blog. En natuurlijk maak ik er een project van. De ene keer iets groots, en een andere keer een klein project.

NOOT: onderaan dit blog staat BELANGRIJKE INFO over de update, lees dit aandachtig door!!!!

We trappen af met het pin-point placement. Wat is dat nu precies? Om heel kort te gaan: het maakt nu (bijna) niet meer uit hoe je stof in de borduurring ingespannen zit. Normaal gesproken gebruik je het doorzichtige template om de stof exact in het midden van de ring te plaatsen. Dat stukje kun je nu overslaan….niet meer eindeloos opnieuw inspannen omdat je stof iets is verschoven. Klinkt goed hè? Ik zal het je laten zien aan de hand van een uitgebreide foto-tutorial. Het project waar ik dit voor ga toepassen is een mooie cover (afdekhoes) voor mijn L460.

IMG_1372

Met een wateroplosbare stift heb ik het midden aangegeven waar ik het borduur wil hebben. Je ziet dat dit niet echt in het midden zit.

IMG_1371

Ik heb het doorzichtige template er over gelegd, dan kun je zien dat mijn blauwe markering echt niet in het midden zit. Bevestig de borduurring aan de borduurmodule.

IMG_1373

Nu begint de fun: open het edit-menu via de i-con in het scherm. Klik op het pin-point pictogram, het tweede pictogram (vanaf de bovenkant gezien) in de rechterkolom.

IMG_1374

Er opent nu dit scherm, je kunt kiezen uit 2 manieren van pin-point placement. Werken met het raster of plaatsen uit de vrije hand.

IMG_1375

Ik kies voor plaatsen met het raster en tik daarvoor het bovenste pictogram aan, dat wordt nu geel-omrand en…er komen ook selectiepunten om het borduur in het scherm. Ik heb als eerste de middelste stip geselecteerd.

IMG_1376

Met de multifunctionele knoppen op de machine, kun je de ring sturen….naar boven/beneden en links/rechts. Zo kun je het midden van de markering precies onder de naald positioneren. Draai met het handwiel de naald omlaag, om te checken of het perfect is.

IMG_1377

Als dat zo is, dan tik je op set in het scherm, rechtsonderaan. Je bevestigd dan de positie van het eerste selectiepunt. Er komt een gele rand om de geselecteerde punt in het scherm. Kies nog een tweede selectiepunt, ik heb voor de onderste in het midden gekozen, en positioneer wederom met de multifunctionele knoppen de ring op de goede plaats. bevestig dit punt ook met set. De computer in je machine weet nu precies waar je borduurring naar toe moet bewegen, en het borduren kan beginnen.

IMG_1379

De borduurring wordt naar het startpunt bewogen.

IMG_1381

Met verbazing bewondering kijk je hoe het allemaal perfect voor elkaar komt.

IMG_1384

Zo leuk….het echte BERNINA logo! Ik ben hier bezig om de voorkant van de cover te voorzien van een echte BERNINA-look.

IMG_1389

Een paspop, met een applicatie van vilt. Haal de stof nooit uit de ring als je de overtollige stof wegknipt!

IMG_1393

Mijn eigen initialen, een persoonlijke touch is altijd leuk. Dit zijn letters uit de alfabet-bibliotheek van de machine.

IMG_1392

Dit wordt een zijpaneel van de cover.

IMG_1391

Spelen met de streepjes… let op dat je de zijpanelen in spiegelbeeld knipt! De hoes is nog niet klaar. De onderdelen worden nog voorzien van een laagje quiltvulling en een achterkantstof. Ik heb de zijpanelen met een diagonaal raster doorgestikt. Je tekent met een liniaal en de wateroplosbare stift lijnen en met een iets grotere stiksteek gequilt.

IMG_1396

De rechthoekige lap is ook gequilt, dit keer met de BSRvoet en uit de vrije hand gemeanderd. Met de kruissteek uit het siersteken-menu nog 2 randjes gemaakt. De delen zijn nu klaar om tot 1 geheel te worden gemaakt.

IMG_1398

Close-up van het paspopje.

IMG_1474

Ik heb de hoes even binnenste buiten omgekeerd, zodat je de constructie kunt zien. Het is niet moeilijk om van de 3 delen de hoes te maken.

IMG_1402

Als laatste werk je de onderkant af met een bies, ik heb gekozen voor breed biaisband, kant en klaar gekocht.

IMG_1404

De hoes past prima om de L460 + aanschuiftafel heen. Ben je in bezit van de L450 of 1150 MDA lockmachine, dan pas je de breedte van de rechthoekige lap aan tot 30 cm ( nog wel naadtoeslag toevoegen!).

IMG_1405

De rechterzijkant, met initialen en maand en jaar van aankoop.

IMG_1406

Linkerzijkant…

IMG_1479

Tot slot de afmetingen van de zijpanelen. Voor het midden heb je een rechthoekige deel van 42 cm breed en 90 cm lang ( voeg hier nog naadtoeslagen aan toe!), deze maat is voor de L460. Voor de L450 en 1150 MDA is de breedte van het middendeel 30 cm en de lengte is 90 cm, nog wel naadtoeslag aan toevoegen.

IMG_1370

De borduurmotieven zijn van OESD uit de collectie The BERNINA Edition. Dit is een erg leuke serie met allerlei afbeeldingen van diverse naaimachines van BERNINA, en nog veel meer. De motieven die ik op de zijpanelen heb geborduurd zijn met de B880 samengesteld en uit eigen bezit (het linkerzijpaneel).

Ik hoop jullie te hebben geinspireerd om aan de slag te gaan met het pin-point placement, tot de volgende blog.

Groet, Yvonne.

 

BELANGRIJKE MEDEDELING!!!!!!!!!!!

Zorg dat je B880 / B790 de laatst beschikbare UPDATE heeft, met de daarbij behorende bootloader, alvorens je de UPGRADE uitvoert op je machine. De update/bootloader kun je zelf downloaden op de BERNINA website, of laten uitvoeren door je BERNINA dealer (indien je twijfelt of je de goede update hebt).

BERNINA noemt dit Firmware ( dat is de gratis update) en je kunt dit vinden op de BERNINA website onder Support. Het is van groot belang om de laatst beschikbare update op je machine te hebben om de UPGRADE juist te kunnen installeren/actieveren.

B 880 Firmware (gratis update met bootloader)

B 790 Firmware ( gratis update met bootloader)

Klik op de hyperlink, dan kom je automatisch op de juiste pagina, scrol iets omlaag en download het ZIPfile. Verdere instructies vind je hier.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam