Creatieve berichten over naaien

Zwemkleding naaien

zwembroek-naaien-monaco-swim-trunks-1

Vorig jaar besloot ik dat ik zoveel mogelijk kleding zelf wilde maken. Nu had mijn oudste zoon zwembroeken nodig. Hij zit al een tijdje op zwemles en hij mocht naar een hoger niveau en dan zwemmen ze twee keer per week. Verder gaat hij ook met school nog zwemmen. Dat is dus drie keer per week zwemmen. Dan is één zwembroek niet genoeg…

Op internet vond ik verschillende naaipatronen voor zwembroeken. Ik kocht de Monaco Swim Trunks via Etsy. Ik vond dit een leuk patroon, omdat je naast een eenvoudige versie ook een variant met een contrasterende strook aan de zijkant kunt maken. Na lang zoeken naar lycra met een printje, besloot ik om toch maar twee effen stofjes te kopen. De printjesstof was moeilijk te vinden. Ik vond het alleen in België en dan zit je weer met (hoge) verzendkosten. Ik wilde het eerst maar eens met een iets goedkopere stof proberen.

zwembroek-naaien-monaco-swim-trunks-4

De twee zwembroeken passen perfect bij de zwemtas (dit zag ik pas achteraf).

Voor het naaien van deze twee zwembroeken gebruikte ik de bernette 48. Eerst stikte ik de ‘zijstroken’ tussen de voor- en achterpanden. Dit deed ik meteen vier keer. Hiervoor gebruikte ik de 4-draads overlock steek met geïntegreerde veiligheidsnaad.

IMG_20171023_111200943

Voordat ik daarna verder ging met het in elkaar naaien van de zwembroeken, heb ik eerst de naden van de ‘zijstroken’ doorgestikt met een coversteek. Dit deed ik met de ‘4-draads coversteek’. Door aan de binnenkant te stikken, zie je aan de buitenkant een mooie steek.

IMG_20171023_114012190

zwembroek-naaien-monaco-swim-trunks-7

De 4-draads coversteek stik je aan de binnenkant en dan is dit het resultaat aan de buitenkant.

Toen ik alle naden had doorgestikt, kon ik verder gaan met het in elkaar zetten van de zwembroeken. Hiervoor bouwde ik de machine weer om voor de 4-draads overlock steek met geïntegreerde veiligheidsnaad.
Bij lycra is het niet zo handig om spelden te gebruiken, omdat dit kleine gaatjes achterlaat in de stof. Het is dan handiger om clips te gebruiken.

IMG_20171023_115324855

Toen de zwembroek in elkaar zat en de boord eraan zat, moest alleen het zomen van de pijpjes nog en het doorstikken van de heupboord. Hiervoor gebruikte ik de ‘3-draads coversteek smal’. Dit was een behoorlijk lastig klusje. Het naaien van zo’n zwembroek lijkt niet moeilijk, maar het is de stof die het moeilijk maakt. De stof glijdt snel. En het is beter om geen spelden te gebruiken, dus ik gebruikte clips. Maar bij de zoom is dat wat lastiger. Ik heb meerdere keren bepaalde stiksels losgehaald. Maar door het gladde stofje kreeg ik het niet allemaal perfect. De zomen zijn niet erg mooi geworden. En het doorstikken van de heupboord viel ook wat tegen. Uiteindelijk besloot ik dat ik maar tevreden moest zijn en dat ik gewoon nog maar een andere keer moet oefenen met lycra.
Gelukkig is mijn zoon er wel heel blij mee! Hij is 6 jaar en ik maakte voor hem maat 5 jaar (maat 4 jaar had qua breedte ook nog gekund, hij is nu net iets te wijd). De jongste zoon vraagt nu ook om zwembroeken, dus ik ga er vast nog wel een paar maken. Het patroon is niet ingewikkeld, maar het naaien met lycra is even wennen.

zwembroek-naaien-monaco-swim-trunks-5

 

 

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernette 48, koord, lockgaren, lycra, nestelogen, vlieseline
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam