Creatieve berichten over naaien

Appliceren en locken, een hele puzzel!

Wat denken jullie als jullie het kopje lezen?
Ik heb er een hele puzzel van gemaakt, appliceren en locken.
Ik heb een basisstof gekocht voor een vest, met bijpassende stofjes waar ik een applicatie van wil maken. En dan wil ik één voorpand en één mouw in stukjes locken.

DSC03688 (Kopie)

Het bruine is mijn basisstof. Als applicatiemotief wil ik een blad, ik heb buiten een blad gepakt, en deze vergroot.

DSC03689 (Kopie)

Ik teken hem nog een keer over, en ik verdeel het blad in vakjes, die ik een nummer geef, en geef mijn stofjes dan ook een nummer.

DSC03690 (Kopie)

Achter de stof heb ik vliesofix gestreken, dan kan ik de stofdeeltjes gelijk vast strijken. Van het patroon heb ik twee kopieën gemaakt, eentje om stuk te knippen, en de ander kan ik dan gebruiken als patroon.

DSC03704 (Kopie)

Hier zitten alle stukjes op de mouw, nu moeten ze vast gestikt. Ik doe dit met de BSR, met een rechte steek, en de oranje gebreide stof doe ik met een zig – zag.
Omdat de stof rekbaar is, maar heel verschillend, gebruik ik HA x 1 SP naalden, dan weet ik bijna zeker dat mijn stiksel geen steken over slaat.
Zo stik ik een blad op een voorpand, het achterpand, en op een mouw.

DSC03705 (Kopie)

Hier had ik boven in op de gebreide stof nog een stiksel, maar dat valt straks weg, ik breng nog wat stiksels aan voor de nerven, en dan wil ik er nog applicaties op maken.

DSC03713

Ik kies voor de grote nerven een siersteek, steek 466, gebruik voetje 23, dan is mijn steekbreedte automatisch 5,5, en de lengte vergroot ik maximaal.  De kleine zij takjes doe ik met een stiksteek, begin in het midden, dan eerst naar links, dan naar rechts, en weer terug naar  het midden, zo ga ik 2 keer over hetzelfde stiksel.

taksteek

Dan zijn deze panden klaar, dan ga ik de andere panden eerst aan elkaar locken, en als laatste wil ik nog een paar bloem applicaties toevoegen.

Voor het het locken van de panden snijd ik van alle stoffen stroken van 11 cm breed waar ik steeds stukken afhaal. Ik lock alles met een 3 draads platte naad, met de linkernaald, en de snijbreedte op 5, dat is maximaal voor de 1150, ook voor de 1300. Bij de nieuwe locks, de L 450 en de  L 460, is de maximale steekbreedte 9, dit is hetzelfde als de 5 op de machines die ik zojuist noemde. De naaldspanning 1, bovengrijper 4, ondergrijper 6, steeklengte 3,5.

DSC03708 (Kopie)

Dat worden een heleboel lapjes! Ik varieer de steek door de ene keer de goede kanten van de stof op elkaar te leggen, en de andere keer de verkeerde kanten.

DSC03709 (Kopie)

Dan wordt het nu tijd voor de applicaties, ik kies een bloem die in een van de stoffen zit. Ook dit wil ik gaan doen met de BSR. Soms gaat dit niet zo makkelijk omdat er nogal wat dikke naden zitten.

Terwijl ik hiermee bezig ben bedenk ik dat mijn machine, de B 790 zijwaarts transport heeft, en bedenk dat er nog een andere manier is om deze applicaties makkelijk vast te stikken.
Ik kies de stiksteek, en zet mijn steeklengte op 3 en ga naar de i-con, 
kies dan het icoontje met het voetje met de pijl rondom. Dan krijg je het volgende scherm, en kun je de graden kiezen welke kant je op wilt.

zijwaartstransport 1

zijwaartstransport 2

Als je de graden hebt gekozen, zie je ook de steekrichting veranderen op je scherm.

zijwaartstransport 3

Wat wordt ik hier blij van, dit is zomaar iets wat je bijna vergeet dat het op je machine zit, binnenkort volgt er nog wel een berichtje hierover, dit blijft wel erg leuk, naast dat het met de stiksteek kan, kan het natuurlijk ook met de decoratieve steken.
Maar nu weer verder met mijn vest.

DSC03711 (Kopie)Als de applicaties klaar zijn kan het vest in elkaar. Voor het halsboordje, neem ik voor de goede kant het groene kunstleer. Van het inzetten van de rits en het opzetten van de kraag heb ik geen stappenfoto’s gemaakt, ik heb nog wel een tip! Het beleg heb ik verstevigt met plakkatoen, maar ik strijk ook nog een strookje plakkatoen van 2,5 cm breed langs middenvoor. Als ik dit doe voorkom ik dat mijn voorpand uitrekt met het inzetten van de rits.

Tot slot maak ik er dan ook nog een bijpassend shirt bij, het halsboordje wordt dan een van de stofjes die ook in het vest voorkomt, en om het helemaal te matchen voeg ik een paar bloem applicaties toe.

DSC03710 (Kopie)

DSC03712 (Kopie)

DSC03711 (Kopie)

Groetjes,

Gerda

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1150MDA
BERNINA 1150MDA
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Applicatievoet #23
Applicatievoet #23
BERNINA SteekRegulator (BSR)
BERNINA SteekRegulator (BSR)

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam