Creatieve berichten over naaien

bernette naaiwedstrijd: mijn voorbeeld jurk

De bernette Fashion Days en de bijbehorende wedstrijd zijn nog in volle gang. In mijn eerdere blogs vertelde ik over de wedstrijd die bernette heeft uitgeschreven en de daarbij behorende patronen waarbij je met je bernette machine kans maakt op mooie prijzen!

Als voorbeeld heb ik het patroon van de rode jurk gemaakt. Ik heb het patroon iets aangepast zodat het beter bij mijn stijl past. Zo heb ik de rok aangepast en een ruffle toegevoegd aan de mouw. Het jurkje heb ik gemaakt in een donkerblauwe crepe-scuba met een ruit accent.

Om de rok aan te passen heb ik een patroon gebruikt van een strakke rok die ik eerder heb gemaakt. Vanaf de taille heb ik de lijn van de rok aangepast. Hierbij heb ik het voor- en achterpand wel in één stuk gelaten waardoor je geen taillenaad hebt.

Het accentstuk voor

Het accentstuk aan de voorkant heb ik op de bias van de stof geknipt waardoor de ruitjes schuin op de jurk komen te zitten. Om de plaatsing van het accentstuk goed te krijgen heb ik met behulp van carbonpapier voor stof en een raderwiel de markeringen overgenomen op de stof.

Vervolgens speldde ik het accentstuk op de voorkant en stikte deze smal op de kant vast. Hiervoor zette ik de naald in de meest linker positie op de bernette 38 (steek breedte 0) en volgde de rand van het accentstuk met de zijkant van het voetje.

De mouwen

Om de mouwen te maken heb ik eerst het patroon van de mouw ingekort tot ellebooglengte en de mouwen geknipt uit de effen stof. Vervolgens heb ik een lange strook geknipt van de ruit stof, de strook heb ik extra breed gemaakt zodat ik deze later kon inkorten op een lengte die ik mooi vond. De strook van de ruit stof heb ik gerimpeld met behulp van een rimpel-voet. Dit is een optionele voet voor de bernette 38. Voor de rimpels heb ik de draadspanning hoger gezet (draadspanning 9) en de stof onder de voet door laten gaan. Door het ontwerp van het voetje creëer je zo evenredige rimpels.

De gerimpelde strook heb ik aan de mouw gestikt en afgeknipt tot de breedte van de mouw. Vervolgens naai je in één keer de zij-naad van de mouw met de ruffle en zet je op gebruikelijke wijze de mouw in. De ruffle heb ik uiteindelijk …cm lang gemaakt, aan de onderkant zit een smalle zoom.

De rits & afwerking

In de jurk zit een blindenrits verwerkt. Als je deze rits juist inzet is deze niet zichtbaar. Voor het inzetten van de rits is het erg belangrijk om het juiste voetje te gebruiken! Voor de bernette 38 is een blinde ritsvoet verkrijgbaar. Het stukje in het midden van de voet zorgt ervoor dat je in het “gootje” onder de rits-tandjes naait waardoor de rits strak en onzichtbaar in het kledingstuk komt te zitten.

Ik heb bij het maken van kleding vaak een blinde rits ingezet, de beste tip is om te investeren in een goed voetje. Een goede blinde ritsvoet maakt een wereld van verschil en voorkomt een hoop frustraties!

Tot slot heb ik met een tweelingnaald een brede zoom gemaakt in de onderkant van de jurk en de sierknopen aangezet. De epauletten aan de voorkant van de jurk heb ik weggelaten, deze vond ik niet flatterend bij de strakke rok.

Heb jij ook deze jurk gemaakt of een van de andere projecten? Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat! Je hebt nog tot en met 14 januari 2018 om deel te nemen aan de wedstrijd.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: accent stof, bijpassend garen, crepe scuba, knopen, rits, stof, stretch of jersey naaimachinenaald
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam