Creatieve berichten over borduren

41: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – applicaties maken en bewerken

We hebben bij les 40 de eerste beginselen over de functie ‘Applicaties maken’ bekeken. Omdat dit een zeer uitgebreide functie is, gaan we verder en bekijken we nog meer mogelijkheden.

Allereerst ga ik een eenvoudige vorm/applicatie object bewerken, om deze meer complex te maken. Hiervoor ga ik ‘Opnieuw vormgeven’ gebruiken. Ik wil een boom maken: hiervoor heb ik zowel rechte- als ronde lijnen gezet.

boom1
Weet je het nog? Rechte lijnen maak je met linker muisklikken, ronde lijnen met rechter muisklikken. Ik ben tegen de klok in gaan werken, begonnen met 3 rechte lijnen, daarna overgegaan op ronde lijnen, en via ‘Enter’ het object gesloten. In feite staat daar dan al een soort boom.

boom2
Door te klikken op ‘Opnieuw vormgeven’ bij de Transform taakbalk, verschijnen de nodes die ik heb geplaatst en het start- en eindpunt (op elkaar).
– Gele vierkante nodes geven de rechte hoekpunten/rechte lijnen aan
– Blauwe ronde nodes geven de ronde hoekpunten/ronde lijnen aan
– Groen vierkant = startpunt
– Rood kruis = eindpunt

Straks meer hierover. Maar eerst nog even dit:….

boom3
Als je goed kijkt zie je nog een speciaal tekentje: bovenaan zie je een rondje met een open pijl er in, die naar boven wijst. Dat is de zgn. Frame-out positie. De plek waar de borduurmachine tussen alle lagen (3 of 4) zal stoppen, om je de gelegenheid te geven applicatiestof toe te voegen, of randen van teveel aan stof weg te knippen.

Normaal gesproken zal de software dit automatisch onder de coversteken (deksteken) zetten – dat is een standaard instelling. Vandaar dat je dit teken middenop een lijn ziet staan. Je kunt dit echter wijzigen door dit tekentje buiten de applicatie te zetten. Dat zou je kunnen doen om ervoor te zorgen dat de machine de borduurring verderop laat stoppen (bij de plek van het tekentje) om daardoor meer ruimte te hebben om stof toe te voegen of de stofrand af te knippen, zonder de borduurring van de borduurmodule af te moeten halen. Oftewel, om makkelijk bij het applicatiemotief te kunnen met oa. je schaar.

frameoutpositieverplaatst
Ik laat dat hier zien, doordat ik op mijn werkblad de Frame-out positie naar boven heb verschoven. Ik kijk dan via de docker ‘Overzichtsscherm’ en zie dat alle lijnen voor plaatsing aangegeven worden: ik heb 4 lijnen: de Plaatsingslijn, Kniplijn, Tackdown lijn en de Coverlijn (deksteken) – de laatste wordt niet aangegeven, omdat die over alles heen gaat als de stof erop zit en afgeknipt is. Je ziet op de linker afbeelding hierboven dat het tekentje voor de Frame-out positie naar boven/iets naar rechts is verschoven. Op de rechter afbeelding zie je zowel de rode, als de groene en paarse lijn van de drie eerste stiklijnen aangegeven staan, en buiten de applicatie geplaatst zijn.

applcatieenstanswerk1
Om te weten hoe de instelling voor het verschuiven van deze Frame-out positie ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt, klik je bij de bovenste menu balk op ‘Instellingen’, daarna op ‘Opties’, en dan op ‘Applicatie en Stanswerk’. Je ziet dat bij ‘Frame uit’ het hokje voor ‘Plaats onder de deksteken’ staat aangevinkt (standaard). Als je dit punt wilt verplaatsen, klik je het hokje voor ‘Handmatig’ aan. Alleen dán zal de nieuwe positie uitgevoerd worden.

TIP: Als je – voordat je een applicatie object gaat tekenen – bij Instellingen, Opties, Applicatie en Stanswerk direct het hokje voor ‘Handmatig’ aanklikt, krijg je na het plaatsen van de voorlaatste node en klikken op ‘Enter’ om de figuur te mogelijkheid om het startpunt, het eindpunt en de Frame-out positie zelf te bepalen. (Dit werkt nogmaals alleen als je ‘Handmatig’ hebt aangeklikt). Je kunt dat het beste zien als je de docker ‘Overzichtsscherm’ open hebt staan. (klik op de ‘liggende’ pin, naast het kruisje, rechtsboven, van dit scherm, waardoor de pin rechtop gaat staan (oftewel figuurlijk gesproken de docker vastpint/zet). Daardoor blijftde docker blijft langer staan. Wil je de docker weer weghebben, klik dan nog een keer op deze pin, waardoor hij weer gaat liggen, en de docker verdwijnt).

manualeersteenter
Teken een figuur en sluit deze door op enter te klikken.

Onderop bij de Statusbalk zie je het bericht ‘Geef Startpunt’: Klik hierna op de outline (enkele lijn die je ziet), op de plek waar je start punt wilt hebben. Direct daarna verschijnt onderop bij de Statusbalk het bericht ‘Geef Afsluitpunt’: klik dan op de outline waar je deze wilt hebben.  Als laatste verschijnt het bericht ‘Geef Frame-uit positie’, en dan klik je op de plek waar je deze wilt hebben, bv. buiten het applicatie object. Hierna worden direct de Coversteken geplaatst.

manualeersteenter2
In de docker naast je object zie je nu op de plek waar je op de outline hebt geklikt de positie van de start-en eindpunten staan. Als je op meerdere plekken van de outline klikt, zal eerst het startpunt geplaatst worden, en daarna het eindpunt, als je deze ‘uit elkaar’ wilt hebben (waarom zou je, maar goed, het kán!). Bij de derde klik plaats je de Frame-out positie, en worden direct daarna de Coversteken gemaakt. Als je dan ziet dat de Frame-out positie onder de coversteken ligt, kun je deze naar boven verschuiven/verplaatsen.

Ook kun je dan start- en eindpunt nog verschuiven door ze op elkaar te zetten, want wat heeft het voor zin om het eindpunt verder te zetten dan het startpunt? De Coversteken worden dan over het deel tussen start- en eindpunt dubbel gezet, en dat is niet mooi. Maar wellicht kan het zijn dat je een klein stukje overlap wilt hebben, om er zeker van te zijn dat de Coversteken niet tegen elkaar komen, maar dus iets over elkaar: een persoonlijke instelling lijkt mij.

Wat heeft het verschuiven van het start- en eindpunt voor nut? Zodat het bv. gunstiger onder je borduurring geplaatst wordt – ook weer ivm. het er goed bij kunnen komen als je stof moet toevoegen of de buitenranden af moet knippen. Zorg er dan voor dat dit start- en eindpunt zodanig geplaatst wordt, dat je borduurring helemaal naar voren wordt geschoven. Dat betekent dat je bv. het start-en-eindpunt rechtsboven zet, en de Frame-out positie daar boven,verder naar achteren.

frameoutbinnenring
Let er wel op dat de Frame-out positie nog binnen de veilige marge van je borduurring valt – kijk maar op de afbeelding hierboven: ik heb hem ver weg gezet, maar binnen de rode lijnen van de veiligheidslijnen. Klik daarom altijd de borduurring die je wilt gebruiken aan, zet deze op ‘Automatisch centreren’ als je met je rechter muisknop de ring selecteert.

Het heeft geen zin om de Frame-out positie aan bv. de onderkant van een applicatie object te zetten, want dan zou stop op die plek ervoor zorgen dat de borduurring naar achteren schuift, verder van je weg. Dan kun je er helemaal niet meer bij om de stof te bewerken. Vandaar dat je hem altijd aan de bovenkant ziet staan.

Meestal lukt het wel om de stof voor de applicatie toe te voegen, zonder de borduurring te verwijderen. Alleen het afknippen daarna van het teveel aan stof langs de buitenrand/kniplijn kan nog wel eens lastig zijn. Als je een complexe applicatie gemaakt hebt, met veel bochten en inkepingen, is het vaak toch beter om de ring te verwijderen, de stof af te knippen en dan de ring weer te plaatsen. Dan hoef je de Frame-out positie niet te wijzigen.

boomgaanbewerken
Dan nu van een eenvoudig applicatiemotief een meer bewerkelijke soort maken: ik heb de eenvoudige boom weer op mijn werbklad gezet in Borduur Canvas. Hierna klik ik op ‘Opnieuw vormgeven’, waardoor alle nodes te zien zijn. Ook het start- en eindpunt zie ik op elkaar staan, en rechtsboven, iets verderweg, het Frame-out punt. Die staat daar nog, omdat ik voor ‘handmatig’ had gekozen bij Instellingen/Opties/Applicatie en Stanswerk. Ik laat dat zo.

boommeernodes
Om nu meer details bij het bovenste deel van de boom te maken, klik ik met de rechter muisknop op diverse plekken op de stekenrij: er komen daardoor ronde nodes bij. Terwijl ik dat doe, zie ik de vorm al enigszins veranderen, omdat door het plaatsen van zoveel nodes de steken uit elkaar geduwd worden (er komen een aantal steken bij). Misschien is het helemaal niet nodig om zoveel extra nodes te plaatsen, maar dit is in het kader van experimenteren.

Als je vindt dat er teveel nodes staan, klik je op een node die je weg wilt hebben, en dan op ‘Delete’ van je toetsenbord.

denneboom
En dan ga ik trekken en duwen aan de nodes, om de vorm van de boom helemaal te wijzigen. Na veel schuiven, nodes bijzetten en weghalen is het meer een denneboom geworden.

stofachterboom
Ik zet even een groene stof ‘achter’ deze boom om alles een beetje natuurlijker te maken, en verander de stekenrand ook in groen (die nog wel afsteekt). Geweldig: zo kan mijn applicatie eruit komen te zien….

kerstboomEn om alles extra ‘feestelijk’ te maken, heb ik bij ‘Digitaliseer’ in de linkerkolom geklikt op ‘Ellips’ om kerstballen op bepaalde plekken te zetten, en voor de piek op ‘gesloten object’. Ik heb bij de docker ‘Kleurenfilm’ geklikt op het onderste vakje, waar deze laatste figuren instaan, geselecteerd dus, en een goudkleur gekozen om ze in te vullen. Nu heb ik een kerstboom gemaakt met eenvoudige vormen.

Hoe ik de stof erachter heb gezet? Dat leg ik in een volgende les uit. Kijk je dan weer mee?

Tot de volgende keer

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam