Creatieve berichten over borduren

43: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – je eigen stofjes in de bibliotheek zetten voor applicaties.

Heb je er wel eens naar gekeken: BERNINA Quilten? Nog niet zo veel mensen hebben dit van V8 ‘ontdekt’: het is een compleet patchwork- en quilt teken- en ontwerpprogramma binnenin de BERNINA Borduursoftware, waar je niet alleen patchwork-, applicatie- en/of quiltblokken, randen en quilts kunt ontwerpen, maar zelfs de hoeveelheid stof kunt laten berekenen, hoe ze gemaakt moeten worden en naai- en snijdetails. Maar ook kun je je eigen blokken ontwerpen en bewaren in de bibliotheek, en zelfs je eigen stoffen MAKEN, en kant-en-klare stoffen scannen en importeren.

Deze les gaan we het voorlopig alleen hebben over het importeren van je eigen stofjes, door ze in de bibliotheek van BERNINA quilten te zetten. Het voordeel hiervan is dat je je eigen stoffen kunt gebruiken bij het maken van applicaties (waar de vorige les om ging) – naast de uitgebreide stoffencollectie van Benartex die al standaard in deze bibliotheek staat. En dat is natuurlijk leuk als je direct een stofje dat je voor zo’n applicatie wilt gebruiken ook bij het ontwerp van het borduurwerk kunt zien.

ganaarquilten
Laten we maar eens naar BERNINA Quilten gaan: klik bij de linker kolom op ‘Toepassingen’, helemaal onderaan. Daarna klik je op ‘Quilten’, of gebruik Ctrl + Q van je toetsenbord. Een nieuw scherm wordt geopend: een ontwerp scherm voor het maken van allerlei leuke blokken…. maar daarover gaat het dit keer niet (ik kom hier écht uitgebreid nog op terug, want ook hier is veel over te leren).

schermquilten
Een volledig nieuw scherm wordt geopend (net als bij Art Canvas en bij Kruissteken). En nu kijken we alleen even naar het importeren van een eigen stofje.

Zoals je nog van vorige keren weet kun je alleen afbeeldingen importeren die een .bmp extensie hebben. Mocht je afbeeldingen van stofjes hebben die als .jpg op je harte schijf/in mappen staan, maak er dan een .bmp van . Dat kun je doen door het stofje te openen (eventueel in een foto bewerkingsprogramma) en daarna te ‘bewaren als…’, .bmp dus.cm1205blackeden
Ik heb een stofje (Eden Black) van mijn webshop bewaard als .bmp en ga deze importeren in de BERNINA Quilten bibliotheek.

bestandbeheerstoffen
Hiervoor klik ik op Bestand (bovenste menubalk), en dan op ‘Beheer Stoffen’.

menubestandbeheerstoffen
Een menu ‘Stoffen Bibliotheek Beheer’ verschijnt.

nwbiblio
Als je met je rechter muisknop op het linker deel van dit menu klikt, verschijnt de tekst ‘Nieuwe Bibliotheek’. Deze maak ik aan om mijn eigen stof(jes) niet in een Benartex bibliotheek terecht te laten komen.

nwbibliotheekopenen
Na het klikken op ‘Nieuwe Bibliotheek’ komt er een schermpje met ‘Voer de Naam van de Bibliotheek in’.

eigenbibliotheekgemaakt
Je ziet een tekentje staan bij het vakje ‘Naam’ (dat is niet weg te halen): zet daarachter de titel van deze nieuwe bibliotheek. Ik heb ‘Sylvianov2017’ ingevuld. Dan weet ik wanneer ik iets heb toegevoegd. Daarna op ‘OK’ geklikt… En mijn eigen bibliotheek staat bovenaan, onder ‘Bibliotheek Beheer’, in de linker kolom. Als ik daar op klik, wordt de naam blauw, en is het rechterscherm helemaal leeg.

Om nu een afbeelding/stofje in deze bibliotheek te zetten, klik ik op ‘Importeer’ – ik heb al een stofje klaarstaan (.bmp, weet je nog?), maar je kunt ook kiezen voor ‘scannen’, als je een stofje onder je scanner hebt liggen.

stofjeimporteren
Door op ‘Impoteer te klikken, verschijnt een ‘Importeer’ scherm – daar ga ik op zoek naar mijn stofje. LET OP: klik onderaan bij ‘Betandstypen’ op ‘Alle Betanden’, anders zie je de afbeelding/foto van het stofje niet verschijnen.

stofjeinbib
Klik het stofje aan, klik rechtsonder op ‘Importeer’ en het stofje staat in je eigen bibliotheek. Makkelijk toch?
Hierna op ‘Sluiten’ geklikt, en BERNINA Quilten ook afgesloten, waardoor ik weer bij de Borduur Canvas kom.

legeapplicatie
Daar open ik mijn applicatiebloem (van de vorige keer) weer. Er zit nog geen stof in.

stofgeopend
Om dit voor elkaar te krijgen selecteer ik de randen/de applicatie, klik met de rechter muisknop op deze randen en het menu ‘Object eigenschappen’ verschijnt. Daar klik ik op ‘Kies’ bij ‘Stoffen’, en voilà: mijn eigen map staat onderaan, met het ene stofje.

stofjevoorbeeld
Ik klik het stofje aan, het is daarna in het linker voorbeeldvakje te zien…

applicatiemetstof
en klik dan op ‘OK’. Daarna op ‘Toepassen’ en ‘OK’ en daar is het stofje binnen mijn applicatie! Leuk om zo je eigen stoffen alvast in de te borduren applicatie te zien. Zo kun je eenvoudig heel veel stoffen importeren: volgende keer weer verder met applicaties, want er is nog heel veel meer over te vertellen.

Tot de volgende keer

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam