Creatieve berichten over quilten

Maand 11 van het Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project

Het einde nadert van dit Crazy project, maar eerst nog weer 8 blokken maken: de laatste 6 halve blokken en 2 kwart blokken.

SAM_7583
Net als bij de vorige maand heb je hier weer aparte patronen voor om te downloaden: patroon A2, patroon A3, patroon B2, patroon B3, patroon C2, patroon C3, patroon D3 en patroon D4.

SAM_7584
Print ze uit en teken alles weer over op Vlieseline L11, voor elk blok 1 x, net als bij de vorige maand zorgvuldig qua maat werken
– lijnen weer helemaal tot aan de zijkanten van het Vlieseline L11 doortrekken, zodat je ook de stofjes en de steken helemaal tot alle kanten kunt maken.

De sandwiches voor de rechthoekige blokken worden op 16 x 32 cm(+) gesneden, en voor de vierkante blokken 16 x 16cm (+). De (+) is vanwege het feit dat je ze best wat groter mag snijden als je dat nog moet doen. Heb je alles al gesneden op exacte maten, dan wordt het wel wat secuurder werken, en de materialen voor de sandwiches heel goed op elkaar leggen.

MAAR PAS OP: zorg er in dit geval voor dat alle lijnen van de Crazy patchwork figuren HELEMAAL DOORLOPEN tot aan de buitenrand van het Vlieseline L11 – teken dus ver voorbij de stippellijnen alle patchwork lijnen, van kant tot kant op het Vlieseline L11. Dan weet je zeker dat je tijdens het opnaaien de stoffen ook helemaal tot over de rand laat lopen! Kijk naar mijn getekende stuk Vlieseline L11 – alle schuine lijnen lopen helemaal door. Ik heb de binnenste rechthoek niet getekend: dat is alleen maar aanwezig ter informatie over de uiteindelijke maat en is voor het maken van het blok niet belangrijk.

Je hebt bij deze blokken niet zoveel extra ruimte als bij de 9 grote blokken die je hiervoor gemaakt hebt – vanwege de krimp moet je de blokken dus HELEMAAL bewerken met steken, van rand tot rand. Als je dat niet doet, kan het zijn dat deze blokken en die van de volgende maand te klein worden voor je totale werkstuk. De eindmaat wordt dan iets kleiner, wat niet erg is, maar alles moet wel bij elkaar passen (dat zie je in maand 12).

SAM_7585
Dan maak je 8 sandwiches: minimaal 6 van 16 x 32 cm en 2 van 16 x 16 cm. Leg de patronen onder elke sandwich,

SAM_7586
en maak daarna een stapel van alles bij elkaar – pak hierna steeds een sandwich om op te werken en houd het patroon erbij.

Je gaat deze sandwiches nu per stuk bewerken – werk dus helemaal van de ene kant naar de andere kant met de siersteken! En wat gaan we deze maand met de laatste blokken doen? Knoopsgaten maken! Als versiering ipv. functioneel. Werken met gemêleerde garens en met metaalgarens….

SAM_7588
Allereerst is het belangrijk om te kijken of je voor jouw machine over een knoopsgatenvoetje beschikt. Bij mijn BERNINA 770QE is dat knoopsgat/sledevoet #3A. Wat je er ook bij nodig hebt, is het handboek van je machine, om vantevoren alles over dit voetje te bekijken, als je tenminste nog nooit met een knoopgatenvoetje hebt gewerkt. Voor de BERNINA 580 (waar ik tijdelijk ook mee werk) is hetzelfde voetje te gebruiken. Als je geen BERNINA machine hebt, kijk dan welk knoopsgatenvoetje er voor jouw type machine beschikbaar is, of kijk op welke andere manier je knoopsgaten kunt maken.

De genoemde knoopsgat/sledevoet #3A is voorzien van een elektronische sensor, waardoor de naaimachine de afmeting van het knoopsgat kan onthouden (tenzij die functie niet op je naaimachine zit). Daardoor kun je het ingestelde knoopsgat zo vaak maken als je wilt, zonder weer iets in te hoeven stellen. De schacht van de naaivoet is geplaatst op een slede, waardoor je een knoopsgat kunt maken met een maximale lengte van 2.9 cm. De sensor meet de beweging van de slede, ipv. steken tellen (want dat kan ook). HOUD DEZE SENSOR ALTIJD SCHOON, anders kan de machine de ‘gegevens’ niet lezen.

Tijdens het maken van knoopsgaten mag je niet aan de sandwich trekken: dan wordt het ‘lezen’ van de gegevens betreft het knoopsgat verstoord. De bedoeling is dat je machine iedere keer – net zo vaak als je het knoopsgat wilt maken – een exacte kopie van het eerste knoopsgat gaat maken.

Knoopsgaten zijn meestal de finishing touch van alle kledingprojecten waar knopen als sluitingen gebruikt worden. In dit project hebben ze alleen een sierfunctie, dat betekent dat het knoopsgat NIET opengemaakt hoeft te worden. Bovendien zien ze er straks heel bijzonder uit, als er alleen met gemêleerde garens of met metaalgarens wordt gewerkt.

knoopsgat
Voordat we met dit voetje gaan werken, kijken we eerst hoe knoopsgat 51 er uit ziet (Bernina machines): De start dmv. BERNINA knoopstgat/sledevoet 3A is ‘achteraan’, dat wil zeggen dat het knoopsgat eerst aan de linker kant van achter naar voren wordt gemaakt door het cordonstiksel, daarna wordt een stiksteek gemaakt aan de rechterkant van voor naar achteren, vervolgens wordt de trens achteraan gemaakt, en de cordonsteek/rups aan de rechterkant van achteren naar voren, en als laatste wordt de voorste trens gemaakt, en is het knoopsgat klaar.

SAM_7596
Natuurlijk heb ik eerst even een proef gemaakt op een proeflapje, voordat ik op mijn Crazy blok ga werken. Zo weet ik in ieder geval of alles vlekkeloos gemaakt wordt.  SAM_7590
Het eerste stofje van Blok A2 is neergelegd, en klaar om knoopsgaten op te zetten
– ik ga dat aldoor op het 1e lapje van alle 8 de komende blokken doen. Om er zeker van te zijn dat er daadwerkelijk knoopsgaten gemaakt gaan worden, druk ik op het symbool ‘Knoopsgaten’, op mijn scherm.

Ik selecteer dus knoopsgat 51, om hier als eerste mee te werken. Daarna selecteer ik de gewenste naaivoet 3A en bevestig deze. Bij sommige machines zie je dit op je beeldscherm staan, bij andere wellicht niet. Controleer dit.

SAM_7598
Dan ga ik eerst kijken of ik de gleufbreedte van het knoopsgat aan moet passen: bij de B770QE klik ik op de ‘i’ waarna een extra scherm verschijnt. Ik klik op het rechter schermpje voor instellen breedte gleuf, en krijg een volgend scherm te zien (afbeelding hierboven). Daar zie je dat de breedte standaard op 0.6mm staat. De breedte van de gleuf kan ingesteld worden tussen 0.1 en 2.0mm. Je kunt dit aanpassen door onderop het getal te klikken en dan plus of min aan te klikken, net zolang tot je de gewenste breedte hebt. Aangezien ik geen enkel knoopsgat ga gebruiken om er knopen door te halen, laat ik deze standaard instelling staan.

SAM_7599
Voor het instellen van de lengte klik ik bij het schermpje ‘i’ op het linker icoontje, en krijg ook daar een tweede scherm om de lengte aan te passen. Ik verhoog de lengte tot 20,5 cm (wat eigenlijk de breedte van de knoop zou zijn), waardoor het knoopsgat zelf 22,5 mm wordt. Dat ik iets gewijzigd heb wordt aangegeven dmv. de gele omrandingen. Zo zie je in één oogopslag dat de standaard instellingen veranderd zijn.

SAM_7602
Ik heb DecoBob/Wonderfil als ondergaren genomen (wat ik aldoor met siersteken ook gebruik), en zet  gemêleerd garen King Tut/Superior Threads bovenop. Daarna zet ik met wateruitwasbare stift wat markeringen/punten op mijn eerste stofje, zodat ik weer waar ik de naald in moet zetten bij de start van een knoopsgat. Ze zijn op de afbeelding hierboven nét te zien.

SAM_7604
Ik zet de naald handmatig op het getekende punt voor het eerste knoopsgat, door het wiel rechts van de naaimachine naar me toe te draaien: zo weet ik zeker dat alles op het juiste punt gaat starten.

SAM_7606
Ik maak 4 knoopsgaten, zo goed mogelijk naast elkaar. Het ziet er geweldig uit met het gemêleerde garen, als je zorgt dat er een groot contrast tussen stof en garen is.

SAM_7608
En dan vul ik stofje no. 1 op met wat siersteken – ik gebruik hetzelfde garen. Hierbij gebruik ik het open borduurvoetje #20C weer, en selecteer leuke siersteken. Voor het invullen met siersteken ga ik per stofje met één kleur garen werken: weer eens wat anders.

SAM_7610
Op het tweede lapje heb ik metaalgaren gebruikt: Madeira 40, gemêleerd. Daarbij heb ik op een bepaald moment een siersteek gebruikt, die ik per stuk gemaakt heb, daarna de sandwich iets van richting verschoven, weer 1 steek gemaakt, sandwich teruggeschoven, enz. zodat er een ‘holle’ lijn ontstaat. Daarnaast heb ik eenzelfde stekenrij gemaakt, die de andere kant op wijst, dus ‘bol’. Ertussen een andere, enkele steek gemaakt: zo heb ik weer een bijzonder groepje.

SAM_7611
Varieer maar weer met allerlei mogelijkheden:
Zet eens een paar stekenrijen over elkaar…

SAM_7613
Maak hoeken en vul die op met andere steken…
Golvende stekenrijen afwisselen met rechte stekenrijen…
Maak een stekenrij, en zet daar loodrecht andere stekenrijen op…

SAM_7615
Bij een ander blok heb ik knoopsgaten gemaakt die vanuit het midden als een stervorm gezet zijn. Ik heb verschillende lengtes gebruikt, willekeurig. Daarna heb ik 1 soort siersteek er tussen gezet: nu ontstaat weer een soort bloem. Later zal ik er kralen en pailletten opzetten – zeker op het midden, dan maak je een bloemhart.

Je kunt allerlei knoopsgaten uitproberen: doe dat wel eerst op een proeflapje. Kijk hoe verschillend ze zijn, en hoe ze gemaakt worden. Kijk ook in het handboek van je machine.

SAM_7617
Daarna ben ik met de B770QE nog combinaties van steken gaan maken. Daarvoor gebruik je het + teken dat je onderaan een rij steken ziet staan: klik dat symbool aan. Klik dan op een steek: deze wordt blauw weergegeven: er wordt één exemplaar neergezet. Als je er meer achter elkaar wilt hebben, klik je nog een keer op die steek.

SAM_7618
Klik dan op een volgende steek, en deze wordt er achteraan gezet, ook één steek (de ster). Zo kun je comhinaties van heel veels teken maken. Rechts van het + symbool zie je 2/2 staan: dat betekent dat ik nu 2 steken in een zelfgemaakte combinatie/stekenrij heb gezet. Wordt de rij te lang om op je beeldscherm te zien, dan kun je met pijltje omhoog en pijltje omlaag de rij eerst bekijken, voordat je deze gaat maken.

SAM_7619
Wil je deze combinatie opslaan, druk dan op het hartje, rechtsonder van je beeldscherm: daarmee open je je persoonlijke mappen – je hebt er vier om te vullen.

SAM_7620
Ga naar map 1 (tot die vol staat), en daar zie je je gemaakte stekenrij staan. Klik op het groene V-teken als je het op wilt slaan, of op de rode X als je dat niet wilt.

SAM_7623
Hier zie je de stekenrij uitgewerkt met garens op onderdeel 2 van het blok waar ik op dat moment op werkte: bovenste rij.

SAM_7625
Zo kun je ook woorden en zinnen maken, dan met letters, cijfers en karakters van Alfabetten. Dit werkt op dezelfde manier. Heb je een fout gemaakt, of wil je een letter ed. verwijderen, ga dan naar de bewuste letter (die is dan blauw = geselecteerd) en klik bij ‘i’ op de prullenbak: de letter zal verdwijnen uit de reeks. Je kunt overigens wanneer je maar wilt je opgeslagen stekenrijen verwijderen, of juist toevoegen. Mocht je bv. veel quilts maken die je van je persoonlijke label wilt voorzien, dan kun je je naam op deze manier opslaan: hoef je niet iedere keer deze combinatie te maken, maar ‘pakt’ je naam dan uit je persoonlijke map. Als je een combinatie maar één keer wilt gebruiken, sla je niets op, maar verwijdert alle steken uit de rij door op het icoontje ‘prullenbak’ te klikken, en daarna op de plus – er zal weer een ‘gewone’ rij steken te zien zijn.

SAM_7629
Leuk dat je ook zo je ‘stempel’ op een project kunt drukken, door het persoonlijk te maken met dit soort woorden… crazy – crazy, tja, dat is dit project, toch?

SAM_7653
Bij dit blok zie je dat ik zilverkleurig metaalgaren (Madeira Metallic 40) heb gebruikt bij het maken van de knoopsgaten: advies is wel om dit langzaam te laten maken, om breken/opstropen van de draad te voorkomen. Want ook al gebruik ik aldoor topstitch naalden, bij sommige steken (daar waar de overspanning groot is) werk ik liever langzaam, om de steek rustig op te bouwen.

En zie je ook het leuke lint met schaartjes en knopen? Aan weerskanten dezelfde siersteek gezet met multicolor machinegaren. Verder zie je ook dat ik de steken soms weer met een hoek van 90° heb gemaakt, of in een ‘vierkant’.

SAM_7668
OFTEWEL: Zet al je overgebleven ideeën en fantasiesteken op deze blokken: het zijn de laatste van dit project!
Mijn blokken voor maand 11 zijn klaar. Denk je er nogmaals aan dat – als je lege plekken overhoudt – je die naderhand altijd nog op kunt vullen met pailletten, kralen, bedeltjes, knoopjes, Hotfix steentjes ed?

Ook voor deze maand en alle gemaakte blokken geldt: NIETS AFSNIJDEN. Laat alles zoals het is, leg weg voor maand 12. Dus niets recht snijden of op een bepaalde maat snijden!

Veel plezier met jouw versies van de blokken hier in maand 11. Denk je er aan om een foto van je creatie in de COMMUNITY van de BERNINA Blog te zetten? Dan kunnen we er allemaal van genieten. VOLGENDE MAAND DE AFWERKING/HET IN ELKAAR ZETTEN, JAWEL, EINDELIJK ZUL JE DAN WETEN HOE DE QUILT ERUIT KOMT TE ZIEN!

(Weet je overigens dat ik een nieuw Crazy Mystery project heb ontworpen en dit in 2018 weer ga doorgeven via de BERNINA Blog, op dezelfde manier als dit project? Heel anders van opzet en ook heel leuk om aan deel te nemen… in december 2017 meer hierover.
Ook hiervoor heb ik een FaceBook groep opgericht, om alles direct met elkaar te kunnen delen – je kunt je daar al aanmelden/lid worden. Doe je weer mee?)

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

HERHALING VAN EEN BELANGRIJK BERICHT:
Vanuit de BERNINA Blog/BERNINA is er voor alle enthousiaste deelneemsters aan dit Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project een leuke verloting. Als je van alle maanden al je blokken plaatst in de COMMUNITY van de BERNINA Blog – dus van alle 11 de maanden dat je één of meerdere blokken gemaakt hebt, en daarna nog van de 12e maand (alle blokken bij elkaar gelegd, óf zelfs alles al aan elkaar) – doe je mee aan de GROTE VERLOTING. Je kunt echt schitterende prijzen winnen, van linialen tot stoffenpakketjes, van garensetjes tot naaldenpakjes en meer. Nieuwsgierig? Volgende week verschijnt een blogbericht met een overzicht van de rpijzen en een uitleg hoe je foto’s in de Community rubriek kunt uploaden.
De deadline voor deelname aan de verloting is 10 januari 2018 (zie hieronder bij de algemene voorwaarden voor deelname), wat je voldoende de tijd geeft om foto’s te maken en in de Community te zetten. Trekking in de week van 15 januari 2018 (en tevens de startdatum van het volgende Crazy Quilt Mystery Project dat ik weer voor BERNINA heb ontworpen).

Algemene voorwaarden voor deelname:

  • Het akkoord gaan met deze voorwaarden is een vereiste voor de deelname. Tot deelname bevoegd zijn personen uit Nederland en België. Medewerkers van BERNINA, samenwerkingspartners en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
  • De foto’s moeten voor 10 januari, 23.59u in de Community van de BERNINA Blog worden gezet. De trekking van de verloting vindt plaats in de week van 15 januari 2018. De winnaars ontvangen daarna binnen 7 dagen via e-mail bericht en zullen worden verzocht om hun complete naam- en adresgegevens op te sturen. BERNINA is niet verantwoordelijk voor het niet of vertraagd ontvangen van dit bericht. Na ontvangst van de naam- en adresgegevens worden de prijzen verstuurd.
  • Indien een winnaar/winnares om bepaalde redenen niet in staat of niet bevoegd is de prijs in ontvangst te nemen, wordt geen toezegging gedaan, dat een alternatieve prijs of andere vervanging wordt aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en het recht op de prijs kan niet aan een andere persoon worden overgedragen. Indien binnen 7 dagen na het verzenden van het bericht, geen antwoord van de winnaar/winnares werd ontvangen, vervalt de prijs. We behouden ons het recht voor daarna een nieuwe winnaar/winnares uit te loten of de prijzen niet te verzenden.
  • De prijzen worden per post verstuurd. Om de verzending te kunnen organiseren, moeten de winnaars hun naam en volledige adres aan BERNINA doorgeven. Indien we geen volledige gegevens ontvangen, kan de prijs niet worden verstuurd. BERNINA is niet aansprakelijk voor schade die tijdens het transport van de prijs ontstaat.
  • BERNINA behoudt zich het recht voor, indien noodzakelijk, de wedstrijd te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement te wijzigen. De uitslag is definitief en kan niet juridisch worden aangevochten.
  • Alle Community namen zullen op een lijst worden verzameld en voor de verloting worden opgeslagen. Alle gegevens worden uiterlijk 30 dagen na het einde van de wedstrijd gewist. Adresgegevens worden uitsluitend van de winnaars verzameld en enkel voor het verzenden van de prijs gebruikt. Er worden geen gegevens aan derden doorgegeven.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam