Creatieve berichten over naaien

Nr. 8: Bernina Overlocker 1300MDC: speciale voetjes

Bij de BERNINA Overlock 1300MDC zijn een aantal ‘standaard’ voetjes aanwezig, maar er zijn nog een paar handige persvoetjes en een aantal geleiders die voor speciale doeleinden gebruikt worden. Ik zal ze hier toelichten, en een andere keer gebruiken.

SAM_7824
Allereerst heb ik hier de KOORDVOET – hiermee kun je rolzomen extra verstevigen, of kun je overlocknaden met smalle koordjes en ander decoratief materiaal naaien. Je kunt zelfs dun garen gebruiken om de overlocknaden te naaien.  Het voetje heeft een geleiding in het midden aan de voorkant waar het koord door vastgehouden wordt. Hierdoor wordt garen en koord gelijkmatig meegevoerd. Zo ziet je werk er niet alleen mooi uit, maar ook professioneel.

Denk maar eens aan het maken van prachtige volants en ruches – vormbare strikbanden kunnen er ook mee genaaid worden.
TIP VAN BERNINA: ‘houd aan het begin van het naaien het uiteinde van de vuldraad tijdens de eerste steken met de vingers vast, zodat deze niet wegglijdt’. Soms kan zo’n tip het verschil tussen problemen en mooi naaiwerk betekenen.

SAM_7827
Dan is er de MULTI-FUNCTIONELE NAAIVOET met GELEIDER– ook wel de ‘Paspel-kralen-paillettenvoet genoemd. Er zit een grote groef onder de linkerkant van de naaivoet, en een geleidingsgleuf aan de rechter bovenkant. Je kunt hier een kralensnoer of een biesje onder de naald geleiden – en dat is zo geweldig van dit voetje: versieringen van kralen en pailletten op stoffen aanbrengen, waardoor je werkstuk iets bijzonders wordt. Je kent ze toch wel? Parel- en paillettenstrengen? Die kun je nu gebruiken om op te naaien – veel sneller en netter dan met de hand. Maar ook kun je deze voet gebruiken om paspels aan te naaien of te maken, ritssluitingen innaaien enz.

De aparte geleider moet voor het ondermes op de 1300MDC bevestigd worden. Je fixeert hiermee de koorden om te voorkomen dat ze in de war raken bij het opnaaien onder de naaivoet.

Hierboven zie je de video van de BERNINA website: kijk maar eens hoe geweldig dit eruit ziet.

En wat denk je van de RIMPELVOET met de RIMPELGELEIDER? Hoe snel wil je decoratieve ruches maken? Naai de gerimpelde stof tegelijkertijd aan een glad stofdeel waardoor het in elkaar zetten van een bijzonder kledingstuk of home decoration project sneller gaat.

De rimpelvoet heeft aan de onderkant een verend klepje, dat de lagen stof uit elkaar houdt: de aan te naaien stof ligt onder de rimpelgeleider en wordt met een 4-draadssteek gerimpeld, terwijl het gladde, er bovenop liggende materiaal direct mee genaaid wordt.

Ook hier is een video van de BERNINA website te bekijken: snel en makkelijk, toch? Ik ga dit zeker uitproberen!

SAM_7832
Als laatste heb ik nog twee losse geleiders: de RECHTER NAADGELEIDER,

SAM_7830
en de LINKER NAADGELEIDER. handige hulpmiddelen om gelijkmatige naden te naaien, waarbij je op dezelfde naaiafstand werkt. Ik heb nog wel eens moeite om in ‘rechte’ lijnen te werken, zeker omdat ik nog niet zo lang met de BERNINA Overlock 1300MDC werk, en deze materie écht helemaal nieuw voor mij was. De snelheid waarmee je kunt werken zorgt er voor mij nog wel eens voor dat ik wat heen en weer ga, en ook aan de rechterkant blijf ik niet altijd direct op eenzelfde lijn naaien. Ben benieuwd of deze hulpmiddelen werken.

Bij de Rechter Naadgeleider kun je dmv. van de schroef verschillende afstanden instellen. De Linker Naadgeleider wordt gebruikt bij de deksteek of parallelle kettingsteek.  Ook geschikt om in te zetten voor rimpel- en plooij rijen, doorstikken van naden, opnaaien van decoratief lint en band enz. Je kunt hem instellen tot ca. 4 cm.

Een andere keer ga ik werken met deze speciale voetjes, maar nu heb je ze al even leren kennen.

Kijk je dan weer mee?

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je meer foto’s zien van dat wat ik via de BERNINA Blog over deze 1300MDC plaats? Dan kun je ook kijken via Instagram: #berninablogsylvia.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam